Bangalore, stad in IndiaBangalore, stad in India
India is een schiereiland en grenst in het westen en zuiden aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het aan Pakistan, China (Tibet), Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Malediven.

India is tegenwoordig een land met vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. De vijf grote wereldgodsdiensten zijn dan ook ruimschoots vertegenwoordigd: hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. Verder kent India nog het sikhisme en het jainisme, twee godsdiensten die alleen in dit land voorkomen. Ook een van de oudste godsdiensten ter wereld is in India te vinden, het mazdeïsme, dit is de godsdienst van de parsi’s. Religie, taal en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij in India.

India wordt gerekend tot een van de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de overbevolkte steden en op het platteland zijn extreem arm. Er bestaan grote verschillen in welvaart per staat. De staten rond de Ganges en die ten zuiden daarvan zijn de meest arme gebieden van het land. Het noordoosten en het zuiden kennen de meeste welvaart. Meer dan 60% van de bevolking werkt in de agrarische sector. De belangrijkste gewassen zijn graansoorten als rijst en gierst. Ook bonen en pinda's zijn belangrijk. India heeft meer koeien dan enig ander land ter wereld. Vanwege het Hindoegeloof mogen deze niet gegeten worden en kunnen ze alleen maar gebruikt worden voor hun melk.

Ondanks dat een groot deel van de bevolking arm is, beschikt het land door het beroemde Bollywood over de grootste filmindustrie ter wereld. Al sinds de jaren `50 is Bombay de grootste filmstad ter wereld met zo`n 300 films per jaar. Bioscopen zijn erg populair, volgens velen omdat het een vlucht van de realiteit geeft. De naam Bollywood is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood, waarbij de B staat voor Bombay en heeft al jaren enorme bekendheid buiten India. In veel landen is Bollywood zelfs populairder dan Hollywood. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de Verenigde Staten toe te nemen, wat al resulteerde in enkele grote films zoals 'Bend it like Beckham', en 'Bride & Prejudice'.

India is een parlementaire democratie met een federale bestuursvorm; kenmerkend is de grote macht van de centrale regering. De Indiase grondwet is gedeeltelijk nog een voortzetting van de Brits-koloniale wetgeving en sinds 1950 op uiteenlopende punten al tientallen keren gewijzigd. Het formele staatshoofd van India is de president, die eens in de vijf jaar gekozen wordt door een kiescollege dat samengesteld is uit de nationale volksvertegenwoordiging en de deelstaatparlementen.

India is bestuurlijk ingedeeld in 29 deelstaten en 6 unieterritoria. Verder is er een onderverdeling in districten, talugs of tehsils (bestaande uit enige honderden dorpen), steden en dorpen. Grote steden worden bestuurd door corporaties, geleid door een gekozen burgemeester. De unieterritoria worden rechtstreeks vanuit New Delhi bestuurd en de president benoemt voor elk territorium een administrateur; ook benoemt hij de gouverneurs van de deelstaten. In bepaalde gevallen kan de centrale regering het bestuur van afzonderlijke deelstaten overnemen.

Het onderwijssysteem lijkt veel op het westerse model. Het is opgebouwd uit zeven jaar basisonderwijs, drie jaar middenschool, twee jaar hoger onderwijs en drie jaar universiteit. Het basis- en voortgezet onderwijs is openbaar en verplicht. Maar helaas gaan lang niet alle kinderen naar school.

Forum

Er staan 0 onderwerpen in het India forum. Heb je een vraag over India of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 12 ervaringen ingevuld; India krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in november 2014

Voor ons Europeanen een immens verschil met onze leefwereld,maar toch een prachtervaring op alle gebieden. Het gebrek aan hygiene en de overal aanwezige chaos werkt soms storend, daar tegenover staat een tocht vol aangename verassingen, cultuur ,natuur,mensen en leefgewoontes wisselen razend snel, wat deze reis vermoeiend maakt ,maar heel erg boeiend,prijs -kwaliteit ;ongenaakbaar!

bezocht dit land in oktober 2014

Varanasi moet je ooit gezien hebben om te begrijpen wat daar gebeurd, de lijkenverbrandingen,de ceremonie's, de onmenselijke drukte en chaos, alle gebrek aan eender welke vorm van hygenie, maar ook die rare spiritule sfeer die daar hangt iets waar we niet met ons Europees verstand niet bijkunnen. heel erg blij dat ik er ooit geweest ben maar ook blij dat ik er weg was !

bezocht dit land in september 2014

Varanasi is een heel bijzondere plaats die je zelf moet beleven. Het gaat om de mensen en bewoners en hun rituelen. Het is een ervaring die je een keer moet meemaken.

bezocht dit land in september 2014

Bezoek van de Tah Mahal in Agra was geweldige ervaring.

bezocht dit land in september 2014

We hadden langer in Delhi kunnen blijven, want er is veel te zien. Wat we gezien en gedaan hebben was indrukwekkend; de Qutab Minar, het Ghandi monument, de Chandni Chowk per riksja, een grote markt in New Delhi, de parlamentsgebouwen en de India gate. Een andere keer graag meer!

bezocht dit land in juli 2014

Ik vond Delhi zeer heftig, door enorme hitte van mensen en verkeer ga nog een keer terug maar dan in ander seizoen.

bezocht dit land in april 2014

Wij zijn aan de ganges geweest in de avond hebben de lijkverbranding gezien met alle rituelen die erbij horen en muziek was een indrukwekkende ervaring.

bezocht dit land in januari 2014

prachtig land geweldig volk!

bezocht dit land in februari 2012

'De vakantie hebben we (voor de 3e keer) geboekt bij NRV. En weer was het een indrukwekkende en perfecte vakantie. Vanaf de luchthaven Delhi direct opgewacht door de lokale organisatie Nirvana (ingehuurd door NRV) . En de chauffeur daarbij. Perfect geregeld. ''sMiddags toch even nog wat bijgeslapen en de volgende dag de auto in langs vele tempels en schitterende forten door Rajasthan. Het verkeer is wel zeer chaotisch. Naast het linksrijden wordt een tweebaans weg normaliter gevuld met minstens 4 rijstroken inclusief lokale spookrijders en willekeurig overstekend dieren (koeien, honden, dromedarissen) en... niet oplettende mensen. De lokale chauffeur was dat duidelijk gewend en bracht ons laverend snel van de ene plek naar de andere. Dus de eerste ideeŽn vooraf om zelf te willen rijden waren direct verdwenen. En ontzettend veel mooie dingen gezien en toch een beetje geproefd aan ''indrukwekkend India''. Het is een heel andere samenleving dan we hier gewend zijn. Ondanks de armoede draait het toch wel en ondanks de droogte is het (vanwege met name de kledij van de vrouwen) ontzettend kleurrijk. En het is een samenleving waar islamieten, Hindi en christenen die (hier dus ''gewoon'')zeer goed samenleven. Kunnen we nog wel enkele dingen van leren. Maar het blijft een andere samenleving. De mensen waren (waarschijnlijk vanwege het Hindoestaanse karakter van de samenleving) erg vriendelijk en we hebben ons nooit bedreigd gevoeld ook al waren er hier en daar wel aangrijpende bedelaars, waar je niet te veel op in moet gaan. Want ťťn helpen betekent 10 achter je aan. Maar ook daar geen agressieve zaken. En vele fooien achterlaten en soms ook toch wel iets geven aan zeer arme mensen hebben niet kunnen nalaten. Een schril contrast was het wel met de overnachtingen die we hebben gehad. Ze waren zeer luxe en supermooi. Soms zelfs overnachten in schitterende forten en gegeten in prima restaurants. Soms had een hotel wat ons betreft wel iets te veel rekening gehouden met de toerist door de scherpe kruiden in het eten achterwege te laten. Wij houden wel van iets gekruid eten (medium-spicy for tourists) maar kregen dat op diverse plaatsen toch wel goed aangeboden, soms na verzoek. Onze favoriet was de ''Thali'', een soort rijsttafel (allemaal bakjes) maar dan op zijn Indiaas. Heerlijk die diverse smaken bij elkaar. En tenslotte vele schitterende historische gebouwen gezien met als klapper. . . de Tai Mahal ! Die moet je echt gezien hebben. We gaan nog lang nagenieten, niet in het minst via de vele foto''s die je hier schiet. En.... we komen nog een keer terug!

bezocht dit land in oktober 2011

Maamallapuram is een heel fijn stadje vol vele bezienswaardigheden, contrasten (arm-rijk, natuur-stad) en vriendelijke mensen.

Vervoer

Vervoer naar het land

Om in India te komen ligt het voor de hand om met het vliegtuig te reizen. De nationale luchtvaartmaatschappij Air India verzorgt de internationale verbindingen, maar is ook in het binnenland actief.

Er zijn vier grote internationale luchthavens: 29 km ten noorden van de stad Bombay, 17 km ten noordoosten van de stad Calcutta, 21 km ten zuidwesten van de stad Delhi (Delhi International) en 16 km ten zuidwesten van de stad Madras.

Vervoer in het land

Binnenlandse vluchten worden verzorgd door de staatsmaatschappij Indian Airlines. Het netwerk omvat 70 steden. Er zijn ook lijnvluchten naar de buurlanden Bangladesh, Malediven, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Thailand.

Een makkelijke manier om India te verkennen is met de taxi. Let er wel op dat de chauffeur de meter aanzet, indien hij dit niet doet, spreek dan van te voren een prijs af.

Een Riksja is een driewieler met twee zitplaatsen, erg toeristisch, maar wel leuk! Spreek van te voren wel een prijs af met de chauffeur.

Vanaf het 'central bus station' gaan bussen naar de verschillende regio's. Maar hou er rekening mee dat de bussen in India overvol zitten!

De treinen op India zijn chaotisch en niet zo snel. Maar toch een comfortabele manier om te reizen door India.

Artikelen

Ontdek India met India online
Strandvakantie India
Top 5 luxe hotels in New Delhi
Typische producten uit India
Ontdek Noord-India
All-inclusive Goa
De bevolking van India
Vrijwilligerswerk in India
India's Gouden Driehoek
Bollywood in India
Rivier de Ganges in India
Geloofsrituelen India
Privť-rondreizen India
Groepsrondreizen India

Visum

Voor een vakantie naar India is een visum vereist. Regel dit van tevoren anders wordt je zo weer terug gestuurd naar Nederland. Het Indiaase visum is 180 dagen geldig vanaf het moment van afhalen. Regel het dus ook weer niet té vroeg.

Prijzen

Het prijsniveau in India is lager dan in Nederland.

De munteenheid in India is de rupee.

Veiligheid

India is in principe een veilig land om te reizen. Je moet wel de normale veiligheidsvoorwaarden in acht nemen.

Bevolking & cultuur

Na China heeft India van alle landen ter wereld de meeste inwoners. De spreiding van de bevolking is zeer ongelijk. Over het algemeen genomen is India dichtbevolkt, maar de regionale verschillen in bevolkingsdichtheid zijn groot. De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay (Mombai). Andere grote steden zijn Calcutta en Madras.

De Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.

De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend. Niet-traditionele muziek, waaronder vooral de muziek uit de Bollywoodfilms is echter het populairst.

Er bestaan veel traditionele dansvormen in India, onder andere de Bharata Natyam, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. De meeste dansen vertellen een verhaal.

India kent vele festivals. De meeste hiervan komen uit het hindoeïsme, zoals het Holi-Phagwa, Diwali, Vijayadasami, Sankranthi en Pongal. India kent ook vele traditionele kostuums zoals de dhoti, kurta, ghangra choli, sari en salwar kameez.

Ongeveer 70 miljoen Indiërs leven nog steeds in stamverband. Al deze groepen samen worden Adivasi’s (oorspronkelijke bewoners) genoemd. In het huidige India leven meer dan 500 stammen die meer dan 40 talen spreken en hun oude gewoonten en religieuze gebruiken in ere houden. De meeste stammen leven in de ontoegankelijke dichtbeboste gebieden van India, zoals in Zuid-Bihar, West-Orissa, gedeelten van Madhya Pradesh, de Andaman-eilanden en de deelstaten in het noordoosten.

De sari is het meest bekende kledingstuk uit India. Het wordt uitsluitend gedragen door vrouwen. Een sari is een lap stof van 5 tot 7 meter lang en 1 meter breed die de vrouwen om zich heen slaan. Onder een sari wordt een onderrok en een kort bloesje in bijbehorende kleuren gedragen. De sari is meestal van katoen, op een feest of bruiloft wordt hij ook wel in het zijde gedragen. De sari’s worden tegenwoordig ook steeds vaker van kunststof gemaakt omdat dat goedkoper is en qua uitstraling veel op zijde lijkt. De meeste sari’s zijn van een mooie stof met verschillende patronen erin geweven. Armere vrouwen hebben een kortere sari van minder mooie stof en gedrukte patronen. De sari’s worden vaak in speciale winkels verkocht.

De populairste sport in India is cricket. Het is de onofficiële nationale sport. Het is zo populair dat het gezien wordt als één van India's snelst groeiende industrieën, het nationale team is dan ook een van de beste teams ter wereld.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van India (India); met als hoofdstad New Delhi. Het land ligt in zuidoost AziŽ en heeft een oppervlakte van ongeveer 3287263 km≤. Het klimaat wat er heerst is Diverse. Het merendeel van de 1097000000 inwoners heeft als geloofsovertuiging HindoeÔsme. De meest gesproken taal in India is Hindi. De tijdzone van het land is +5. De munteenheid van India is de Rupee.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

De uitgestrektheid van India is een pracht voor de natuurliefhebbers, elk type landschap is er zo ongeveer te vinden. Strand, bergen, woestijn of oerwoud: voor ieder wat wils. Er zijn veel natuurparken in India waar je tijgers, luipaarden of het zeldzame Indische moerashert kunt tegenkomen.

Medische informatie

De particuliere ziekenhuizen in India zijn beter dan die van de staat. Universiteits- en christelijke ziekenhuizen zijn meestal redelijk. Apotheken vind je over het algemeen in de grotere steden.

Inentingen

Inentingen voor een vakantie in India zijn niet verplicht, wel aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

In India worden lokaal veel verschillende talen en dialecten gesproken, totaal zo`n 850. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de officiële taal, die ook door de overheid wordt gebruikt. Het Engels wordt door de federale overheid gebruikt om met staten waar het Hindi niet de officiële taal is te communiceren en is populair in het zakenleven, in regeringszaken en in niet-Hindi sprekende staten. 15 talen van de 850 zijn door de Indiase regering officieel erkend.

Geschiedenis

India was de geboorteplaats van een aantal grote religies waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme.

Vanaf 1772 tot 1911 was Calcutta de hoofdstad van Brits-Indië. In de jaren '80 veranderde het stadsbestuur de naam naar het oorspronkelijke dorpje dat daar ooit lag: Kolkata (Calcutta). Sinds 2001 is dat de officiële naam.

Bestemmingen in India