Cinque Terre in ItalieCinque Terre in Italie

ItaliŽ ligt in Zuid-Europa. Aan de noordelijke kant grenzen Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en SloveniŽ. De rest van de 'laars', zoals het land vanwege de vorm wordt genoemd, wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden SiciliŽ, SardiniŽ, Elba en een reeks kleinere eilanden behoren eveneens tot Italiaans grondgebied. ItaliŽ is een bergachtig mediterraans land.

ItaliŽ bestaat uit 20 regio`s;
* Lombardije
* Piemonte
* LiguriŽ
* Veneto
* Friuli-Venezia-Giulia
* Trentino-Alto-Adige
* Emilia-Romagna
* Toscane
* UmbriŽ
* Lazio
* Rome
* de Marche
* Campania
* Molise
* Abruzzo
* Basilicata
* CalabriŽ
* ApuliŽ
* SiciliŽ
* SardiniŽ

De hoofdstad van ItaliŽ is Rome (Roma). Daarin bevindt zich het onafhankelijke Vaticaanstad waarvan de paus het hoofd is. Het Vaticaanstad heeft een oppervlakte van 44 hectare en is daarmee het kleinste landje op aarde. Het heeft naar schatting zo`n 900 inwoners (voornamelijk geestelijken uit alle landen van de wereld). Een tweede onafhankelijke enclave binnen de Italiaanse grenzen is San Marino, vlakbij de badplaats Rimini aan de oostkust. San Marino is o.a. bekend door haar formule 1 circuit. Andere belangrijke steden zijn Milaan (Milano), Turijn (Torino), Genua (Genova), VenetiŽ (Venezia), Florence (Firenze), Bologna, Verona, Napels (Napoli), Messina en Palermo (de hoofdstad van SiciliŽ). SiciliŽ is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is ook het eiland waar de grootste nog actieve vulkaan in Europa staat, de Etna. Door de zeer rijke, vulkanische grond rondom de Etna is hier veel indrukwekkende en unieke flora te vinden. Dit is een uitstekende plek om heerlijk te wandelen.

ItaliŽ loopt nog steeds voorop als het gaat om het initiŽren van trends. Het design vind je terug in diverse producten; wie kent immers niet de ontwerpen van Alessi en Alfa. Versace, Dolce & Gabbana, Gucci (Tom Ford), Miucci Prada zijn slechts een paar namen van bekende mode-ontwerpers. Minotti, B&B dit is de top als het gaat om meubel-design. Kortom: trends worden in ItaliŽ gezet. ItaliŽ is een waar winkelparadijs voor iedere shopliefhebber! Naast dure designwinkels vind je er kleine boetiekjes met mooie kwaliteitsproducten, veel merkwinkels, maar ook voordelige, hippe zaakjes. Dus geschikt voor iedere portomonnee!

Forum

Er staan 4 onderwerpen in het ItaliŽ forum. Heb je een vraag over ItaliŽ of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 253 ervaringen ingevuld; ItaliŽ krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in juni 2015

Ik heb verschillende reizen naar Italie gemaakt, o.a. naar Venetie, Dolomieten, Rome, Napels, Gardameer en Toscane, Umbrie.

bezocht dit land in april 2015

we hebben genoten , goed weder . veel oude gebouwen , 40 jaar geleden naar de brug der zuchten ,nu veel verandert , Venetie hebben we een dag er bij genomen ,het jammere is dat je nu steeds moet betalen,en vroeger alles gratis , maar nog steeds mooi !!!

bezocht dit land in maart 2015

Rome is een prachtige stad, prachtige gebouwen, onvriendelijke mensen, helaas, sanitaire voorzieningen zijn erg vies.

bezocht dit land in maart 2015

Diano Marina is een mooie plaats met erg mooi strand en leuke winkeltjes

bezocht dit land in januari 2015

Rome is een top bestemming voor stedentrips.

bezocht dit land in december 2014

San Vincenzo is een echt toeristisch stadje, een mooie uitvalbasis naar verschillende bezienswaardigheden zoals Massa Marittima, Luca, Siena, Firenze etc...

bezocht dit land in december 2014

Motortocht gemaakt door Val Gardena in ItaliŽ, prachtig landschap, mooie dorpjes en plaatsen

bezocht dit land in december 2014

Ik heb verschillende reizen naar Italie gemaakt. (Rome, Napels, Toscane, Umbrie, Venetie enz.

bezocht dit land in december 2014

Prachtige stad om een weekend van te genieten met vrienden

bezocht dit land in december 2014

Goede rondleiding in deze prachtige stad

Vervoer

Vervoer naar het land

De vluchtduur vanaf Schiphol is afhankelijk van je eindbestemming tussen de 2 en 4 uur. Van Amsterdam naar Milaan is een kleine 2 uur en naar Rome is zo`n 3 uur. Alitalia, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt regelmatig tussen de grote steden. De regionale luchtvaartmaatschappijen vliegen vaak op de wat afgelegen plaatsen.

ItaliŽ is ook te bereiken met de auto, de boot, de trein en de bus. Openbaar vervoer is natuurlijk handig als je niet verzeild wilt raken in het drukke stadsverkeer van een van de grotere steden.

Wil je tijd winnen, ga dan met het vliegtuig en huur ter plaatse een auto. De 2 grootste luchthavens zijn Roma Leonardo da Vinci Fiumicino (32 km ten westen van Rome) en Milano Malpensa (50 km ten noordwesten van Milaan). Zowel Rome als Milaan hebben nog een 2e vliegveld; Roma Ciampino en Milano Linate. Napels heeft de drukste internationale luchthaven van het zuiden.

Door veel reisorganisaties worden busreizen aangeboden. Je bent dan in zo`n 30 uur in Rome.

Vervoer in het land

Ga je rondtrekken in ItaliŽ, dan is de trein vaak een uitkomst. Wil je prijsbewust reizen, let dan goed op het type trein dat je neemt. In ItaliŽ hangt de prijs van het treinkaartje namelijk samen met de duur van de rit. Trenitalia is de staatsspoorwegmaatschappij.

In ItaliŽ moet je voor de autosnelwegen tol betalen. Bij alle bemande tolhokjes gaat dit contant, maar ook creditcards worden goed geaccepteerd (bij 'Fastpay'). De auto is het ideale vervoermiddel als je kleine plaatsjes en landelijke gebieden wilt bezoeken. Het wegennet is van hoge kwaliteit. Het rijden in de steden, vooral in Rome, is af te raden.

Metro, bus en trams zijn makkelijk in gebruik, vooral in de grote steden.

In alle grote steden vind je taxi`s. OfficiŽle taxi`s zijn wit of geel. Neem nooit een taxi die geen meter heeft.

Artikelen

Mooiste plekken ItaliŽ
Agriturismo in Toscane
Ontstaan van Valentijnsdag in ItaliŽ
Toplocaties voor een bruiloft in ItaliŽ
Top 5 hiking tours Zuid-Tirol
Kamperen in ItaliŽ
De mooiste stranden van Abruzzo
Bezoek Abruzzo
Ontdek de Italiaanse regio Friuli
Top 5 bezienswaardigheden Milaan
Op vakantie in Valle d'Aosta
De Italiaanse BloemenriviŤra
Skivakantie in ItaliŽ
Kamperen in de Dolomieten
VenetiŽ in de winter
De highlights van Napels
Pretparken rondom het Gardameer
Waarom naar het Gardameer?
Reizen in... ItaliŽ
Stedentrip Rome in de herfstvakantie
Vakantie in Zuid-Tirol
Bekend Rome

Visum

Voor een vakantie in ItaliŽ dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau in ItaliŽ is vergelijkbaar met Nederland.

In ItaliŽ is de euro de officiŽle munteenheid.

Veiligheid

ItaliŽ kent veel misdaadorganisaties (maffia), maar het land is niet onveilig. Er kan hier met een gerust hart gereisd worden. In grote steden neemt de criminaliteit juist af. Pas wel op voor zakkenrollers en laat persoonlijke eigendommen niet onbeheerd achter.

Bevolking & cultuur

De familiebanden zijn in ItaliŽ veel sterker dan in menig ander Europees land. Dat geldt vooral in het zuiden, waar de tradities nog dezelfde zijn als 100 jaar geleden.

Sport is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in ItaliŽ. Er bestaan zelf dagbladen die helemaal aan de sport gewijd zijn. Voetbal is de belangrijkste sport in ItaliŽ. Er zijn vele voetbalclubs, de bekendsten zijn Juventus, AC Milan, AS Roma en Internazionale. Het nationale voetbalelftal is in 2006 voor de 4e keer wereldkampioen voetbal geworden. Wielrennen is ook een erg populaire sport bij de Italianen.

Enrico Piaggio bouwde de Vespa om te voldoen aan de na-oorlogse vraag naar een betaalbaar vervoermiddel. De Vespa is uitgegroeid tot een cultobject.

ItaliŽ heeft geen gebrek aan festivals. Religieuze feestdagen en gastronomische specialiteiten worden in elke gemeente aangegrepen als excuus om feest te vieren. De grote festivals, zoals het carnaval van VenetiŽ, trekken bezoekers van over de hele wereld.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van ItaliŽ (Italiaanse Republiek); met als hoofdstad Rome. Het land ligt in zuid Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 301230 km≤. Het klimaat wat er heerst is zeeklimaat. Het merendeel van de 58000000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Rooms-Katholiek. De meest gesproken taal in ItaliŽ is Italiaans. De tijdzone van het land is +1. De munteenheid van ItaliŽ is de Euro.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

De flora van ItaliŽ is typisch mediterraan: olijfbomen, palmbomen en citrusbomen.

De Appennijnse wolf is terug van (bijna) weggeweest. Rond 1970 was het dier vrijwel uitgestorven en vandaag de dag leven er weer zo`n 400. Dit is het gevolg van voorlichting en het overhalen van de bevolking om niet meer op wolven te jagen.

Medische informatie

De publieke gezondheidszorg is in ItaliŽ voor iedereen tegen beperkte kosten toegankelijk. De kwaliteit van de artsen is doorgaans goed, maar er zijn grote regionale verschillen in de aangeboden zorgfaciliteiten (met name tussen Noord- en Zuid-ItaliŽ). Er zijn lange wachttijden voor behandeling in publieke klinieken.

Inentingen

Voor reizen naar ItaliŽ gelden geen verplichte vaccinaties.

Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

De grote meerderheid van de bevolking spreekt Italiaans. De taal Italiaans is een lid van de Romaanse taalgroep. Het Italiaans wordt gesproken door ongeveer 57 miljoen mensen in ItaliŽ, in verschillende dialecten. Sommige van deze dialecten verschillen zo sterk van het standaard-Italiaans, dat ze op zichzelf staande talen zijn geworden. Het aantal sprekers van het standaard-Italiaans in ItaliŽ bedraagt ongeveer 30 miljoen. Wereldwijd zijn er in totaal ongeveer 63 miljoen Italiaanssprekenden.

Nieuws over ItaliŽ
Nederlandse ambassade in Rome
Wijnwijzer
Het ItaliŽ Evenement

Geschiedenis

Voor de opkomst van de stadsstaat Rome was ItaliŽ bevolkt met een groot aantal volken: naast de Romeinen waren er de Etrusken, ApuliŽrs, LiguriŽrs, Sabijnen, Samnieten, Bretii en in de Povlakte de Kelten. Rome breidde zich uit ten koste van haar buurvolken, zo ontstond het Romeinse Rijk. In deze vorm beheerste ItaliŽ eeuwenlang het Middellandse Zee gebied. De Romeinen namen de theoretische kennis van de Grieken over, en pasten deze praktisch toe. Na de ondergang van het Romeinse Rijk in 476 raakte ItaliŽ in verval.

Na de ineenstorting van het fascistische dictatoriale regime, werd de monarchie vlak na de oorlog ter discussie gesteld. Uiteindelijk koos na een referendum op 2 juni 1946 ItaliŽ voor een een democratische republiek.

Bestemmingen in ItaliŽ