Andorra: wist je dat?

Het prachtige landschap van Andorra
Het prachtige landschap van Andorra

Het kleine ministaatje Andorra, wat weet jij hier eigenlijk allemaal van? Dat het zich tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën bevindt, spreekt wel voor zich. Maar wist je bijvoorbeeld dat Andorra een echt skiparadijs is? Of dat de mensen in Andorra een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld hebben? Dit en nog meer leuke weetjes over Andorra lees je hieronder. 

Heb je weinig kennis van Andorra? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat? 

..... De officiële taal in Andorra Catalaans is? Catalaans is een Romaanse taal die vooral in Andorra wordt gesproken. Toch spreekt maar een kleine 35% van de inwoners werkelijk Catalaans. Er wordt het meeste Spaans gesproken, gevolgd door Frans.

..... Je in Andorra met de euro kunt betalen? Ook al is Andorra geen lid van de Europese Unie, toch is het wettige betaalmiddel de euro. Sinds 2002 mag Andorra gebruik maken van de euromunt, maar pas in 2011 mochten ze hun eigen munteenheid uitgeven.

Euromunt Andorra
Euromunt Andorra


..... Er in Andorra geen luchthaven is? Wanneer je toch met het vliegtuig naar Andorra wilt, kun je het beste vliegen via het vliegveld van Gerona-Costa Brava of van Barcelona. Vanuit hier duurt het wel even totdat je Andorra bereikt, namelijk circa 3 uur. 

..... Er geen spoorwegennet in Andorra is? Wel kun je gebruik maken van de busdiensten. Daarnaast beschikt Andorra over een goed wegennetwerk. In totaal is er een 269 kilometer lang wegennet, waarvan er bijna 200 kilometer geasfalteerd is. 

..... Andorra in de winter een perfecte skibestemming is? In de winter kleurt Andorra namelijk in tot een wit sneeuwparadijs. Daarnaast heeft Andorra het grootste skiparadijs van de Pyreneeën, namelijk het skidomein Grandvalira. Hier zijn talloze wintersportfaciliteiten en 250 kilometer pistes aanwezig. Perfect dus voor je aankomende skivakantie. Belangrijke wintersport plaatsen in Andorra zijn onder andere Soldeu, Pas de La Casa en Grau Roig. 
Grandvilara - Skiparadijs in Andorra
Grandvilara - Skiparadijs in Andorra
..... De inwoners van Andorra een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld hebben? Gemiddeld worden de inwoners van Andorra 82,5 jaar. In Nederland is dit gemiddeld 81,1 jaar.

..... Andorra maar een oppervlakte van 468 km² heeft? Dat betekent dat Andorra maar liefst drie keer in de provincie Flevoland past.

..... Je in Andorra geen belasting hoeft te betalen op gekochte spullen? Vermijd wel de drukke vakantiedagen om te gaan winkelen, want dan zijn alle toegangswegen muur dicht. Het beste kun je buiten het hoogseizoen naar het centrum van Andorra la Vella gaan, dan heb je geen last van massa´s toeristen. Dus ben jij een echte shopliefhebber? Sla dan je slag in dit belastingparadijs.
Andorra La Velle
Andorra La Velle


..... Andorra een nationale feestdag heeft? Op 8 september herdenken ze 'Onze Lieve Vrouw van Meritxell'. In het hele land vinden er activiteiten plaats, zo is er een bedevaart naar het beeld van Meritxell en wordt er op straat gedanst en gezongen.

..... Het toerisme in Andorra voor de meeste inkomsten van de economie zorgt? In totaal bezoeken jaarlijks 9 miljoen mensen Andorra, vooral door de gunstige prijzen. 75% van het toerisme zorgt voor de economie in de deelstaat. In de zomerperiode trekt Andorra vooral liefhebbers aan van mooie natuur, wandelen en rustzoekers. De nadruk van een zomervakantie Andorra ligt vooral op flora, fauna en prachtige berglandschappen.  De bergdorpen van Andorra hebben een heerlijke sfeer en wil je wandelroutes volgen kan je de Tristaina Lake trail volgen. Deze start in Ordino

In dit filmpje krijg je een indruk van het prachtige landschap van Andorra: Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen