De nationale parken van Iran

Landschap Iran met vulkaan Damavand
Landschap Iran met vulkaan Damavand

Het landschap van Iran wordt gedomineerd door een hoog plateau en uitgestrekte zandwoestijnen. Hier leven veel unieke planten- en dierensoorten, maar liefst 20% van de plantensoorten is inheems. Een van de meest bekende en zeer zeldzame dieren die er leeft is de Iraanse cheetah. In 1956 kwam er een wet die o.a. verbod om te jagen in bepaalde gebieden en hiermee werd het concept van 'beschermde gebieden' geboren. Inmiddels zijn er 16 nationale parken en een aantal nationale natuurmonumenten, wildreservaten en beveiligde zones. De in totaal 16 nationale parken in het land variëren van 30.000 tot 5.200.000 ha groot.

Heb je weinig kennis van Iran? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationale parken van Iran

De 16 nationale parken in volgorde van groot naar klein zijn; Nationaal Park Urumiyeh (Lake Urmia National Park), Nationaal Park Kavir, Nationaal Park Bakhtegan, Nationaal Park Golestan, Nationaal Park Bamoo, Nationaal Park Kolah Qazi, Nationaal Park Tandooreh, Nationaal Park Khojir, Nationaal Park Sorkh-e-Hissar, Nationaal Park Tang-e-Sayyad, Nationaal Park Khabr, Nationaal Park Boojagh, Nationaal Park Salook, Nationaal Park Sarigol, Nationaal Park Turan, Nationaal Park Lar.

Nationaal Park Golestan

Acht nationale parken werden opgericht voor de revolutie van 1978-1979, waaronder het bekende Nationaal Park Golestan. Voorheen heette dit park Mohammad-Reza SAH Park. Het beslaat een gebied van 92.000 ha en ligt in het noordoosten van Iran. De flora en fauna is erg rijk in dit park en bestaat o.a. uit wolven, luipaarden, wilde zwijnen, wilde geiten, gazellen, herten en reeën. Het park ligt in zijn geheel 1.000 – 1.400 meter boven de zeespiegel. Vraag gratis een offerte aan

Nationaal Park Urumiyeh (Lake Urmia National Park)

Het grootste nationale park van Iran is Nationaal Park Urumiyeh, waarin het enorme Urmiameer ligt. Dit meer is maar liefst 470.000 ha groot en hiermee het grootste meer van Iran. Omdat het meer erg zout is leven er geen vissen maar is het wel een paradijs voor pekelkreeftjes en algen. En die zijn weer geliefd bij verschillende watervogels als flamingo's, witte pelikanen en bergeenden. In het meer bevinden zich 4 grotere eilanden en ongeveer 100 kleine eilandjes wat broedplaatsen zijn geworden voor de vele (water)vogels. Helaas zijn er veel dammen gebouwd in het meer waardoor het dreigt om helemaal op te drogen.

Nationaal Park Kavir

In het noorden van Iran ligt Nationaal Park Kavir, op ongeveer 120 km afstand van de hoofdstad Teheran. Het park staat ook wel bekend als "Little Africa" omdat er safari-achtige dieren leven, waaronder geiten, schapen, hyena's, wolven en gazellen maar ook de zeldzame Aziatische cheetah en het Perzische luipaard zijn hier nog aanwezig. Omdat het vrijwel nooit regent in het gebied is de vegetatie aangepast aan de droogte en zoute bodems.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen