Iran van A tot Z

Muur in Moskee Iran
Muur in Moskee Iran

Hoe goed ken jij het land Iran? We beschrijven het land van A tot Z voor je.

Heb je weinig kennis van Iran? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van alcoholverbod

Het drinken van alcohol is ten strengste verboden in Iran. Doe je dit toch dan kun je een zware straf krijgen.

B van Bam

De oudste stad van Iran is Bam. De stad is compleet gebouwd van modder, zand en steen, waardoor het net op een zandsculptuur lijkt. Sinds 2004 staat Bam in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vraag gratis een offerte aan

C van Chelo

Chelo is een van de bekendste gerechten van Iran. Het is gekookte rijst met vlees of stoofschotel. Rijst zie je sowieso veel terugkomen in Iraanse gerechten.

D van dans

In Iran danst men de Perzische dans. Deze dans heeft een aantal stijlen, die per cultuurgroep anders kunnen zijn. Het is een erg sierlijke dans en elke beweging dient perfect te worden uitgevoerd.

E van export

Aardgas en aardolie zijn de belangrijkste exportproducten en daarmee de belangrijkste inkomstenbron van Iran. Het land is de derde grootste olie-exporteur van de wereld.

F van feestdagen

Er is een onderscheid in nationale en islamitische feestdagen in Iran. Beide hebben hun eigen feestdagen, zoals de 'Dag van de Islamitische republiek' en het 'Suikerfeest'.

G van geld

In Iran wordt met de Iraanse rial betaald. Er zijn munten van 5, 10, 50, 100, 250 en 500 rial. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 rial beschikbaar.

H van hoofdstad

De hoofdstad van Iran is Teheran. Deze stad ligt in het noorden van het land en er wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Er zijn veel bezienswaardigheden te vinden in Teheran.

I van Isfahan

Isfahan is de derde grootste stad van Iran en ligt in een oase op het Hoogland. Vroeger was het de hoofdstad van Iran.

J van jaarkalender

De Iraanse kalender is een zonnekalender, die in Iran, Afghanistan en Koerdistan wordt gebruikt. Een nieuw jaar begint op de eerste dag van de lente. De eerste 6 maanden bestaan uit 31 dagen, de volgende 5 uit 30 dagen en de laatste maand heeft maar 29 dagen (30 in een schrikkeljaar).

K van kraanwater

Het kraanwater is niet overal even hygiënisch in Iran. Daarom wordt er aangeraden om flessen water te kopen.

L van ligging

Iran ligt in het Midden-Oosten tussen Irak, Armenië, Turkije, Turkmenistan, Pakistan en Afghanistan. Ten noorden van het land liggen de Golf van Oman en de Perzische Golf en ten zuiden ligt de Kaspische Zee.

M van Mil-e Gonbad

Mil-e Gonbad is de hoogste toren ter wereld die gemaakt is van bakstenen. De toren is 60 meter hoog en bijna 1.000 jaar oud.

N van nationale volkslied

Het nationale volkslied van Iran heet 'Sorud-e Melli-e Iran' en is gecomponeerd door Hassan Riahi. In 1990 werd het lied de vervanger van het oude volkslied dat werd gebruikt tijdens de regering van Ayatollah Khomeini.

O van officiële taal

De officiële taal van Iran is Perzisch. Daarnaast worden er nog een aantal andere talen als Luri en Koerdisch gesproken. Slechts een klein deel van de bevolking spreekt Engels.

P van Perzië

Tot en met 1935 was de Nederlandse naam van Iran nog Perzië, dat naar het Griekse woord 'Persis' verwees, wat weer van 'Pars' afleidde. Hier kwamen de oude koningen van Iran vandaan. De vertaling van Iran is 'Land van de Ariërs'.

Q van ?

R van religie

Het grootste deel van de Iraanse bevolking is moslim. Daarnaast leven er kleine groepen soennieten, joden, zoroastriërs en christenen in het land.

S van sport

Twee sporten die oorspronelijk uit Iran komen en wereldwijd gespeeld worden zijn schaken en polo. Verder zijn voetbal en worstelen populair in het land.

T van thee

Thee wordt het meest gedronken in Iran. Het wordt in een klein glas gedaan, waar een suikerklontje inzit. Dit suikerklontje moet je tijdens het drinken tussen je tanden houden totdat het opgelost is.

U van uurverschil

In Iran is het 2,5 uur later dan bij ons in Nederland. Tussen 21 maart en de laatste zondag van maart is het verschil 3,5 uur en tussen 21 september en de laatste zondag in oktober is het nog maar 1,5 uur later. Dit komt door het verschil tussen de Nederlandse zomertijd en de Iraanse zomertijd.

V van visum

Als je Iran wilt bezoeken, heb je een visum nodig. Ook moet je een paspoort hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is.

W van waterval

In de buurt van de Irakese grens vind je de Shalmash waterval. Eigenlijk zijn het 3 watervallen die elkaar opvolgen. Er is een trap aanwezig om het vooraanzicht op de waterval te verbeteren.

X van ?

Y van Yazd

Yazd is een van de oudste woestijnsteden van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Z van ?

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen