Reisadvies: is Oostenrijk een veilig vakantieland?

Zell am See
Zell am See

Oostenrijk is zowel in de zomer als in de winter een populair vakantieland. Het land leent zich ideaal voor een wintersportvakantie, maar heeft ook in de zomer een prachtige natuur waardoor het zich perfect leent voor wandel- en fietsvakanties. Oostenrijk is ook een veilig vakantieland en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie in het land is vergelijkbaar met Nederland. Meer informatie over de veiligheid in Oostenrijk lees je in dit artikel.

Gina 'Oostenrijk is zowel voor de winter als de zomer een mooie bestemming. Ik ga er voornamelijk heen voor de wintersport, maar door de prachtige natuur en aangename temperaturen is dit land ook in de zomer een fijne bestemming. Voor mijn wintersportvakanties heb ik de skigebieden Saalbach, Lermoos, SŲlden, Ischgl, Serfaus en Schladming al mogen ontdekken, waarvan Saalbach mijn absolute favoriet is. Het maakt niet uit op welke plek je bent en of je er in de zomer of in de winter bent: het uitzicht bovenop de bergen is iedere keer weer adembenemend.', Gina - reisexpert Oostenrijk gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies voor Oostenrijk

Het reisadvies voor Oostenrijk is groen. Er kan gereisd worden naar deze bestemming, maar er gelden wel inreisvoorwaarden voor het land vanwege COVID-19. Zo dien je een coronabewijs te laten zien om het land in te mogen. Dit geldt zowel voor een autovakantie als een vliegvakantie. Wel gelden er andere regels voor de auto en het vliegtuig. Zo dien je met het vliegtuig volledig gevaccineerd te zijn, dit is direct vanaf de tweede prik. Het Janssen-vaccin is een uitzondering, hierbij ben je pas volledig gevaccineerd als je het vaccin 22 dagen of langer geleden hebt gekregen. Met de auto ben je ook welkom als je pas één prik hebt gekregen, wel dien je deze 22 dagen of langer geleden gekregen te hebben. Zowel voor reizen met de auto als per vliegtuig geldt dat je met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur het land in mag. Een negatieve antigeentest wordt alleen geaccepteerd als je met de auto reist en als deze niet ouder is dan 48 uur. Voor reizen met de auto is een herstelbewijs ook voldoende als deze aantoont dat je in de afgelopen 6 maanden COVID hebt gehad. Voor reizen per vliegtuig kan een herstelbewijs ook, echter moet hieruit blijken dat je 90 dagen voor aankomst COVID hebt gehad en kan de verklaring pas 14 dagen na de eerste verschijnselen van de besmetting afgegeven worden. Of als je tussen de 21 en 270 dagen voor je eerst vaccinatie een positieve PCR-test hebt gehad. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn een uitzondering en hoeven niet getest te worden. Voor Wenen geldt dat kinderen jonger dan 6 jaar een uitzondering zijn en niet hoeven te testen. Ben je op doorreis? Dan gelden er geen inreisbeperkingen. Je moet bij een controle wel kunnen aantonen dat Oostenrijk niet je eindbestemming is. Op bestemming geldt er in het openbaar vervoer en andere openbare ruimtes een mondkapjesplicht. Voor de terugreis naar Nederland hoef je geen coronabewijs te laten zien en geldt er ook geen quarantaineplicht. Wel wordt er geadviseerd voor de zekerheid een zelftest te doen bij thuiskomst.
Huidig reisadvies Oostenrijk

Onveilige gebieden in Oostenrijk

Er zijn geen gebieden in Oostenrijk die als onveilig worden bestempeld. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de lawines in de Oostenrijkse wintersportgebieden en dat er bij hevige sneeuwval wegen onbegaanbaar kunnen worden en treinen kunnen uitvallen. 

Veiligheid in Oostenrijk en de hoofdstad Wenen

De veiligheidssituatie in Oostenrijk is vergelijkbaar met Nederland. Oostenrijk is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met wat je in Nederland bent gewend. Echter dien je rekening te houden met zakkenrollerij op drukke plekken. Dit geldt ook voor de hoofdstad Wenen en andere toeristische plaatsen. Wenen is een veilige stad maar net zoals in andere Europese steden dien je ook hier rekening te houden met lichte criminaliteit. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of bij toeristische attracties.

Karlskirche in Wenen
Karlskirche in Wenen

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Oostenrijk dien je in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of geldig paspoort.
  • De kosten voor een eventuele evacuatie bij het off-piste skiën of wandelen buiten de wandelpaden zijn voor eigen kosten. Let op: vaak worden deze evacuaties gedaan met een helikopter en lopen de kosten dus hoog op.
  • Voor sommige wegen in Oostenrijk is het hebben van een vignet verplicht. Deze zijn onderweg te verkrijgen bij een tankstation, bij een ANWB winkel of online. Er staan hoge boetes op het rijden zonder vignet en hier wordt regelmatig op gecontroleerd.
  • Het is verboden om drugs mee te nemen naar Oostenrijk. Er kunnen hoge straffen staan op het bezitten van zowel harddrugs als softdrugs.

Link

Voor meer informatie over het actuele reisadvies kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen