Oostenrijk van A tot Z

Kasteel in Oostenrijk
Kasteel in Oostenrijk

A van Abdij van Melk

De Abdij van Melk is te vinden in Melk, gelegen aan de oevers van de Donau. Deze Benedictijnenabdij is geheel in de barokstijl ontworpen door de architect Jakob Prandtauer. De Abdij van Melk behoort tot een van de bekendste en imposantste bouwwerken van Oostenrijk. De huidige Abdij van Melk is gebouwd vanaf het begin van de 18e eeuw.

Heb je weinig kennis van Oostenrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bergisel

Ten zuiden van Innsbruck is de Bergisel gelegen. Dit is een heuvel met een hoogte van 746 meter. Onder deze heuvel door zijn er tunnels voor de Brenner Autobahn en de Brennerspoorlijn. Op de Bergisel bevindt zich al sinds 1952 een skischans, welke behoorde tot het Vierschansentoernooi. Voor de Olympische Winterspelen van 1964 werd de Bergiselschans gebouwd. Deze werd tevens voor de Olympische Winterspelen van 1976 gebruikt. In 2001 is de Bergiselschans gerenoveerd en van een nieuw uiterlijk voorzien.

C van Culinair

De Oostenrijkse keuken is in eerste instantie een boerenkeuken, maar kent wel een aantal specialiteiten en hoogstandjes. Oostenrijkers eten veel vlees, waaronder de schnitzel. Vooral de Vraag gratis een offerte aan

'Wiener schnitzel' is typerend voor Oostenrijk. Dit is een groot stuk gepaneerd kalfsvlees. Een ander culinair hoogstandje uit Oostenrijk is de apfelstrudel. De apfelstrudel is een taartje van bladerdeeg gevuld met appel en rozijnen dat geserveerd wordt met slagroom, ijs of warme vanillesaus.
Apfelstrudel met vers ijs
Apfelstrudel met vers ijs


D van Dreiländerspitze

De Dreiländerspitze is een berg met een hoogte van 3197 meter. De berg is daarmee één van de hogere van het Silvretta gebergte. De berg heet 'Dreiländerspitze', omdat op deze top de grenzen van de deelstaten Tirol en Vorarlberg uit Oostenrijk en het kanton Graubünden uit Zwitserland hier bij elkaar komen. De Dreiländerspitze kan beklommen worden, vanaf de Bielerhöle kan dit in ongeveer een dag.

E van Europabrücke

De Europabrücke is een brug met een lengte van 777 meter, een spanwijdte van 657 meter en een hoogte van 190 meter. De brug is onderdeel van de Brennerautobahn en gaat over het Wipptal. De brug bevindt zich ten zuiden van Innsbruck en sinds 1963 maakt het verkeer er gebruik van. Behalve voor het verkeer wordt de brug door bungeejumpers ook vaak gebruikt om vanaf te springen.

F van Franzensburg

In de plaats Laxenburg ligt het slot Franzensburg. Dit slot wordt omringt door een park en werd door de Habsburgse keizers als verblijf voor de zomers gebruikt. Het slot is gelegen op een schiereiland en is bereikbaar door middel van een brug en een veerpont. Slot Franzensburg is gebouwd rond 1800 in opdracht van de keizers Jozef II en Frans I.

G van Gloriette

De Gloriette is een gebouw dat te vinden is in de stad Wenen. Dit gebouw staat sinds 1775 in de tuinen van Schloss Schoönbrunn. De architect Hetzendorf von Hohenberg, afkomstig uit Oostenrijk, heeft de Gloriette ontworpen. Het gebouw werd voornamelijk voor festivals of als dinerzaal gebruikt. Keizer Frans Jozef I gebruikte het gebouw ook wel eens om te ontbijten. Vanuit het gebouw is er een schitterend zicht op de tuinen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Gloriette beschadigd geraakt, maar het gebouw werd in 1947 weer hersteld. In het jaar 1995 werd het gebouw ook nog eens gerestaureerd.

H van Haas-Haus

In Wenen staat het Haas-Haus, een postmodern gebouw dat gebouwd is in 1990. Het gebouw staat tegenover de Stephansdom op de Stock-im-Eisen-Platz. Het Haas-Haus is gebouwd naar een ontwerp van Hans Hollein en heeft een grote gevel gemaakt van spiegelglas. In het Haas-Haus is een restaurant gevestigd, waar je heerlijk kunt eten.

I van Inn

De Inn is een zijrivier en voert water af vanuit de Alpen. De Inn is 517 kilometer lang en stroomt naast Oostenrijk ook nog door Duitsland en Zwitserland. De rivier ontspringt in Zwitserland en stroomt langs St. Moritz naar Oostenrijk. In Oostenrijk stroomt de Inn onder andere langs of door Imst, Innsbruck en Kufstein. Bij de plaats Passau in Duitsland is dient de rivier als grens tussen Oostenrijk en Duitsland.

J van Jöchlspitze

De Jöchlspitze is een berg die gelegen is in de Allgäuer Alpen van Tirol. Deze berg heeft een hoogte van 2226 meter en bestaat volledig uit gras. De Jöchelspitze is de top die het meeste in het zuiden is gelegen van een bergkam. Deze bergkam loopt in de richting van het Lechtal en begint bij de Hornbachspitze. De met gras begroeide Jöchelspitze is kenmerkend voor de omgeving. De top van de Jöchelspitze is door middel van gemarkeerde wandelpaden goed te bereiken.

K van Kapuzinergruft

De Kapuzinergruft is een grafkelder waar de Oostenrijkse Habsburgers sinds 1633 worden bijgezet. De grafkelder wordt meestal ook wel de keizerlijke grafkelder genoemd. De Kapuzinergruft is gebouwd in 1618 en bevind zich aan de Neue Markt in Wenen. De laatste bijzetting in deze grafkelder is inmiddels alweer een aantal jaar geleden. In 2007 werd de zoon van de laatste keizer, Karel Lodwijk, bijgezet. Verder zijn onder andere Frans Jozef I, Elisabeth (Sissi) en Maria Theresia in de Kapuzinergruft bijgezet.

L van Lech am Arlberg

Lech am Arlberg is een gemeente gelegen in het westen van Oostenrijk. In Nederland is deze plek vooral bekend vanwege de koninklijke familie. Deze komen ieder jaar naar Lech voor de wintersport. Vanaf de jaren `30 is Lech al een belangrijke plaats voor de wintersport. Lech is een dorp dat gelegen is in het Arlberggebied. Dit gebied staat bekend om de vele sneeuw die er altijd valt. Enkele andere dorpen in de omgeving zijn Warth en Zürs. Lech en Zürs staan trouwens in verbinding met elkaar door skiliften en skipistes.

M van Minimundus

In Klagenfurt ligt het miniatuurpark Minimundus. Dit park is te vergelijken met Madurodam in Nederland. Alleen zijn er in Minimundus miniatuur versies van bekende gebouwen vanuit de hele wereld te bewonderen. Zo vind je er onder andere de Eiffeltoren uit Parijs, het Planetarium uit Brussel en de CN Tower uit Toronto. Ook zijn er een aantal gebouwen uit Nederland in miniatuur versie aanwezig.

N van Neusiedler Meer

Het Neusiedler Meer ligt op de grens van Oostenrijk met Hongarije. Dit meer is één van de twee steppemeren in Europa van enige formaat. De andere is het Balatonmeer in Hongarije. Het Neusiedler Meer heeft een totale oppervlakte van 315 km2. Daarvan bevindt zich 240 km2 in Oostenrijk, en de rest in Hongarije. Dit meer heeft een aantal kenmerken, zoals geringe dieptes, brak en modderig water en rietvelden. Door zowel Oostenrijk als Hongarije is er een Nationaal Park rondom het meer gevormd. Sinds 2001 staat deze omgeving als cultuurlandschap op de Werelderfgoedlijst.

O van Österreichische Galerie Belvedere

In Wenen is het kunstmuseum de Österrechische Galerie Belvedere te vinden. Dit museum is in het jaar 1903 opgericht en is sindsdien gevestigd in slot Belvedere. In eerste instantie diende het museum als Moderne Galerie, maar later werden er ook oudere werken tentoongesteld. De collectie van dit museum bestaat vooral uit werken van de kunstenaars Gustav Klimt en Egon Schiele. Enkele bekende schilderijen, waaronder 'De Kus' en 'Judith I', van Gustav Klimt behoren tot de collectie.

P van Prater

Prater is een groot Park dat te vinden is aan de oostzijde van het centrum van Wenen. Een deel van dit park is tevens ingericht als attractiepark. Daarom wordt er met 'Prater' ook vaak dit attractiepark bedoeld. De bekendste attractie van dit park is het reuzenrad. Dit reuzenrad staat al vanaf 1897 in dit park. In totaal heeft het park een totale oppervlakte van 6 km2, waarvan het attractiepark maar uit een klein deel bestaat. Dit park is als sinds het jaar 1766 opengesteld. Voorheen was het Prater een keizerlijk jachtgebied. Echter is er nog tot 1920 gejaagd in het gebied.

Q van Quinn

Freddy Quinn was het pseudoniem van een bekende acteur en schlagerzanger uit Oostenrijk. Vooral in de jaren '50 en '60 genoot hij veel bekendheid. Hij heeft verschillende nummer 1 hits gehad in Duitsland. In het jaar 1956 heeft hij zelfs namens West-Duitsland deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival. Door de opkomst van onder andere The Rolling Stones en The Beatles in Duitsland, werd het succes van Freddy Quinn minder en minder. In 2008 is zijn vrouw overleden, waarop hij besloten heeft definitief te stoppen met optreden.

R van Red Bull

Bijna iedereen kent wel het energie drankje 'Red Bull'. Dit drankje is afkomstig uit Oostenrijk. De voormalige werknemer van Unilever, Dietrich Mateschitz heeft het bedacht. Het drankje is geïnspireerd op het drankje 'Krating daeng' afkomstig uit Thailand. De naam van dit drankje betekent in het Engels 'Red Bull', en de naam voor de energiedrank was geboren. Tijdens de Grand Prix Formule 1 van 1987 werd Red Bull gelanceerd. Tegenwoordig wordt Red Bull over de hele wereld geproduceerd. Het hoofdkantoor bevindt zich nog steeds in Oostenrijk. Red Bull heeft vooral bekendheid gekregen door zijn reclames. Vooral de slogan 'Red Bull geeft je vleugels' is bij veel mensen wel bekend. Ook is Red Bull actief in de sportwereld. Zo heeft het bedrijf zijn naam gehangen aan de Air Race World Series en het evenement Crashed Ice. Tevens prijkt het Red Bull logo op diverse wagens in de Dakarrally. Red Bull heeft ook twee teams in de formule 1 en bezit drie voetbalclubs, waaronder Red Bull Salzburg en Red Bull New York.

S van Semmeringspoorlijn

De Semmeringspoorlijn behoort tot de zuidelijke spoorweg in Oostenrijk. Deze spoorlijn loopt van Gloggnitz naar Mürzzuschlagen en gaat over de Semmeringpas. De Semmeringspoorlijn was de eerste bergspoorweg in Europa met een normaalspoor. Gezien het terrein wordt het vaak ook als de eerste ter wereld beschouwd. De spoorlijn bestaat sinds 1854 en heeft een totale lengte van 41 kilometer. De Semmeringspoorlijn is zo aangelegd dat techniek en natuur elkaar niet in de weg zitten. Om die reden is in 1998 deze spoorlijn, als eerste ter wereld, op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

T van Tirol

Tirol is een deelstaat in het westen van Oostenrijk. De hoofdstad van Tirol is Innsbruck. Er is tevens een groter gebied dat Tirol genoemd wordt. Daarvan bevinden zich delen in Oostenrijk en Italië. Tirol staat vooral bekend om zijn prachtige bergen. Hier loopt ook de scheidslijn tussen de kalkstenen Alpen en de Centrale Alpen. Daardoor heeft Tirol eigenlijk twee gezichten, want de kalkstenen Alpen zijn redelijk open met lariksbossen en de Centrale Alpen zijn dichtbegroeid met alpenweiden. Tirol is al jaren lang een populaire bestemming voor de wintersport, maar ook in de zomermaanden is dit een prachtig gebied om te bezoeken.

U van Universiteit van Wenen

De Universiteit van Wenen bestaat al vanaf het jaar 1365. Rudolf IV van Oostenrijk richtte toen deze universiteit op. Tegenwoordig is de universiteit de oudste en grootste Duitstalige universiteit ter wereld. In totaal beschikt de universiteit over 15 faculteiten en 3 onderszoekscentra. Door heel Wenen is de campus van deze universiteit verspreid. Om hier te studeren is er keuze uit ongeveer 120 opleidingen waar een 'graad' mee verdiend kan worden.

V van Vignet

Wanneer je op snelwegen of autowegen in Oostenrijk wilt rijden dien je een geldig vignet te bezitten. Daarnaast zijn er ook heel wat wegen waar tol betaald moet worden. Een vignet kun je krijgen in Nederland bij de winkels van de ANWB of aan de grens bij Oostenrijk. Wanneer je in het bezit bent van een vignet, dan dien je deze aan de rechter binnenkant van de voorruit te plaatsen. Voor motoren geldt dat ze het vignet goed zichtbaar op de motor plaatsen. Er bestaan drie verschillende vignetten, namelijk voor een jaar, voor twee maanden of voor tien dagen. Wanneer een vignet niet goed geplaatst is riskeert men de kans op een boete.

W van Wiener Philharmoniker

De Wiener Philharmoniker is een symfonieorkest afkomstig uit Oostenrijk. Dit orkest is al in 1842 opgericht en heeft als thuisbasis de Wiener Musikverein, een concertgebouw in Wenen. De Wiener Philharmoniker is één van de beroemdste orkesten van de wereld. Wanneer iemand lid wil worden van de Wiener Philharmoniker moet deze eerst minimaal drie jaar bij de Weense Staatsopera hebben gespeeld. Vanaf 1939 wordt er op 31 december de traditie van Nieuwjaarsconcerten door het Wiener Philharmoniker gestart. Dit concert wordt over de hele wereld op de televisie uitgezonden.

X van ?

Y van ?

Z van Zentralfriedhof

De Wiener Zentraldfriedhof is de algemene begraafplaats van Wenen. De begraafplaats heeft een totale oppervlakte van 25.000 km2, en is daarmee de op één na grootste begraafplaats van Europa. Deze begraafplaats heeft veel eregraven, en is daarom een populaire bezienswaardigheid in Wenen. In het midden van deze begraafplaatst staat de Carolus Borromaeus kerk, welke ook wel de Dr. Karl Lueger Herdenkingskerk genoemd wordt. Deze kerk is geheel in Jugendstil gebouwd. Bijzonder is dat de begraafplaats ingedeeld is in delen, zoals katholiek, protestants en Russisch-orthodox.

Klik hier voor de mooiste plekken van Oostenrijk!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen