Bezienswaardigheden Polen

Polen ligt in het midden van Europa en is door het gevarieerde landschap, de cultuur en architectuur een populaire bestemming voor toeristen. Voordat je naar Polen op vakantie gaat is het verstandig om je te verdiepen in de vele bezienswaardigheden die het land rijk is. In dit overzicht geven we jou een beeld van de leukste bezienswaardigheden in Polen. Denk hierbij aan het Imperial Castle in Poznan, maar ook de Florianuspoort in Krakau en natuurlijk Auschwitz.

Poznan, marktplein
Poznan, marktplein

Bialowieza Nationaal Park

Bialowieza Nationaal Park
Bialowieza Nationaal Park
Kaart met locatie Bialowieza Nationaal Park

Natuurbehoud wordt in de meeste landen op een grootschalige manier aangepakt. Hiervan zijn nationale parken een goed voorbeeld. In Polen zijn er in totaal 23 nationale parken die tezamen een oppervlakte van 300.000 hectare beslaan. De nationale parken in Polen beslaan daarmee ongeveer één procent van de totale oppervlakte van het land. Alle nationale parken in Polen zijn gratis toegankelijk, behalve Nationaal Park Tatry. De meeste parken beschikken over een natuurhistorisch museum en vaak liggen er aan de rand van het park eenvoudige campings.

Het bekendste en oudste Nationale Park in Polen is het Bialowieza Nationaal Park. Aan de oostzijde van Wit-Rusland, maar nog net in Polen ligt het nationaal park. Het gebied was een voormalig jachtgebied voor de tsaar van Rusland. Het park is het enige laagland oerwoud in Europa en werd daardoor in 1992 toegevoegd aan UNESCO'S werelderfgoedlijst. Er groeien in het reservaat tenminste 25 verschillende soorten bomen en er leven verschillende diersoorten bijvoorbeeld bevers, roofvogels en lynxen.

Auschwitz

Auschwitz
Auschwitz
Kaart met locatie Auschwitz

Een verzameling van vernietigings- en concentratiekampen die door nazi-Duitsland dichtbij de stad Auschwitz werden gebouwd is misschien wel de meest bekende en meest gruwelijk bezienswaardigheid van Polen. Het concentratiekamp was het grootste kamp dat de Duitse machthebber liet bouwen gedurende de oorlog. Er werden bijna 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd en ongeveer 1,1 miljoen mensen hiervan zijn omgekomen. Tegenwoordig is de naam Auschwitz symbool geworden voor de vele concentratie- en vernietigingskampen uit die tijd. Het vernietigingskamp is tegenwoordig te bezoeken met of zonder gids.

Zoutmijnen van Wieliczka

Nabij Krakau ligt het plaatsje Wieliczka met haar zoutmijn. Het is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, er werd namelijk in 1044 voor het eerst zout gewonnen. In totaal zijn de gangen van de mijn 300 kilometer lang en gaan ze tot 327 meter diep. Wanneer de allereerste Werelderfgoedlijst werd gemaakt in 1978 kwam de zoutmijn al voor in de lijst. Sinds de 15e eeuw is de mijn te bezoeken door toeristen en tegenwoordig bezoeken elk jaar ongeveer 800.000 mensen de mijn. Pas in 1992 is de productie van zout in de mijn stopgezet als gevolg van een grote overstroming.

Nationaal Museum te Warschau (Warschau)

De nationale instelling van cultuur is het Nationaal Museum te Warschau. Het is één van de grootste musea in Polen en de grootste van Warschau. In het museum zijn 11.000 kunststukken te vinden verdeeld in verschillende categorieën. Daarmee heeft het museum een rijke verzameling aan oude kunst, Poolse schilderkunst, buitenlandse schilderkunst en numismatische collecties.

Lazienkipark (Warschau)

Vlakbij het winkelcentrum van Warschau ligt het Lazienkipark, het grootste park van Polen. Het park is onder meer bekend om de koninklijke gebouwen in het park. In de 17e eeuw is het park ontworpen en aangelegd bij het paleis van koning Stanislaw August. In het park staan naast het paleis nog meer gebouwen en andere bezienswaardigheden. Zo staat er een witte villa waar de koning zijn vriendinnen ontmoette, het kleine paleis Palac Myslewicki, een oude Oranjerie en een Romeins amfitheater.

Dierentuin van Warschau (Warschau)

Dierentuin van Warschau
Dierentuin van Warschau
Kaart met locatie Dierentuin van Warschau

De dierentuin van Warschau is opgericht in 1928 en ligt in de wijk Praga. Er zijn meer dan 3.000 dieren en er zijn 500 verschillende soorten dieren. De dierentuin is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, waardoor hij tijdelijk moest sluiten. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de dierentuin weer geopend. Je kunt in de dierentuin onder andere kijken naar ijsberen, olifanten, nijlpaarden, mensapen, katachtigen, hoefdieren, primaten en verschillende soorten vogels in de ‘vrije-vluchtvolière’. Daarnaast heeft de dierentuin het grootste haaienbassin van heel Polen.

Paleis van Cultuur en Wetenschap (Warschau)

Paleis van Cultuur en Wetenschap
Paleis van Cultuur en Wetenschap
Kaart met locatie Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een opvallend gebouw in Warschau. Het is namelijk het hoogste gebouw in Warschau en van Polen is het gebouw de op-twee-na hoogste. Ook is het Paleis van Cultuur en Wetenschap een van de hoogste gebouwen van Europa. Eerst heette het Jozef Stalin-Paleis, de naam van Stalin is echter verwijderd vanwege de destalinisatie. Het gebouw is in totaal 237 meter hoog en wordt vooral gebruikt als museum en kantoorgebouw. Er zijn echter ook bioscopen, boekwinkels, theaters en conferentieruimtes.

Graf van de onbekende soldaat (Warschau)

Graf van de onbekende soldaat
Graf van de onbekende soldaat
Kaart met locatie Graf van de onbekende soldaat

In het graf van de onbekende soldaat ligt zoals de naam al zegt een onbekende soldaat begraven. Het is een steen dat een aandenken aan alle Poolse soldaten die om het leven zijn gekomen in de Eerste Wereldoorlog en de oorlog met Rusland. Er waren drie lichamen waaruit er één gekozen werd dat symbool stond voor de onbekende soldaat. Dit lichaam werd gekozen door Jadwiga Zarugiewiczowa, hij had tijdens de oorlog met Rusland zijn zoon verloren. Sinds dat het lichaam er begraven ligt (november 1925) staat er altijd een erewacht bij de grafsteen. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, toen Polen bezet was door Duitsland, toen stond er niemand.

Ogrod Botaniczny (Krakau)

Ogrod Botaniczny
Ogrod Botaniczny
Kaart met locatie Ogrod Botaniczny

De stad Krakau heeft vele prachtige tuinen en parken, de Ogrod Botaniczny is er één van. Dit park is heerlijk in de zomer wanneer het warm is kun je namelijk onder de bomen heerlijk vertoeven. Het park is in 1783 aangelegd bij de universiteit en is één van de oudste parken in de stad. De Ogrod Botaniczny bestaat niet alleen uit natuur, er worden ook vaak tentoonstellingen gehouden. In de zomer is het park iedere dag geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Wawel-heuvel (Krakau)

Wawel-heuvel
Wawel-heuvel
Kaart met locatie Wawel-heuvel

De belangrijkste schatkamer van Poolse nationaliteit is de Wawel-heuvel in Krakau. Op de heuvel staan verschillende gebouwen waaronder St. Stanislauskathedraal, de koninklijke tombes, de Zygmontklok, het koninklijk kasteel en het kathedraalmuseum. In de heuvel bevindt zich de Drakengrot. De heuvel is 228 meter hoog en ligt aan de oever van de Wisla.

Florianuspoort (Krakau)

Florianuspoort
Florianuspoort
Kaart met locatie Florianuspoort

De Florianuspoort stamt af uit de middeleeuwen en heeft een 33,5 meter hoge toren, die gebouwd is in gotische stijl. De poort is de verbinding tussen Ulica Floraińska en Barbakan dat gelegen is in de Oude Stad van Krakau. De poort dankt haar naam aan de Romeinse officier Florianus van Loch, die tevens is afgebeeld op de toren. Verder kun je langs de delen van de stadsmuur die nog in stand zijn, schilderijen kopen.

Sukiennice (Krakau)

Sukiennice
Sukiennice
Kaart met locatie Sukiennice

Sukiennice is een lakenhal in Renaissancestijl dat zich middenin Krakau bevindt op het plein Rynek Glówny. Deze lakenhal was in de 15e eeuw het internationale centrum voor de handel; de verkoop van onder andere leer, zijde en specerijen afkomstig uit het Oosten en de export van zout, lood en textiel afkomstig uit de zoutmijn van Krakau, ‘Wieliczka’. Nu zijn er vooral veel souvenirwinkeltjes en musea in het gebouw en kun je er ambachtelijke producten kopen.

Grafheuvel van Krakus (Krakau)

Grafheuvel van Krakus
Grafheuvel van Krakus
Kaart met locatie Grafheuvel van Krakus

De grafheuvel van Krakus ligt op ongeveer 3 kilometer afstand ten zuiden van Krakau. Men denkt dat hier de prins Krakus begraven ligt. De hoogte van de grafheuvel is 271 meter en de kern van de heuvel is van massief hout dat bedekt is met aarde en turf. De gevonden artefacten in de heuvel zijn afkomstig uit de 8e en 10e eeuw, echter zijn er geen menselijke resten gevonden. Daarnaast wordt er al sinds 1830 de dinsdag na Pasen het feest ‘Rekawka’ gehouden op de grafheuvel van Krakus.

Raadhuis (Wroclaw)

Raadhuis
Raadhuis
Kaart met locatie Raadhuis

Het Raadhuis van Wroclaw is gebouwd in de 13e eeuw en staat midden op het marktplein. Het gebouw heeft prachtige decoratie en een oude astronomische klok die afstamt uit het jaar 1580. De sculpturen aan de zijkant verwijzen naar de handel van Warschau in de middeleeuwen. Verder heeft de toren op het raadhuis heeft een hoogte van 66 meter. Nu dient het Raadhuis als museum voor kunst. Daarnaast is er in de kelder een horecazaak, deze bevindt zich daar al sinds 1275.

Sky Tower (Wroclaw)

Sky Tower
Sky Tower
Kaart met locatie Sky Tower

Het hoogste gebouw in Polen in de Sky Tower. Deze toren is maar liefst 212 meter hoog inclusief een antenne die 258 meter hoog is. De Sky Tower telt 55 verdiepingen, vier van deze verdiepingen bevinden zich onder de grond. Daarnaast zijn er 38 liften aanwezig in het gebouw. De stijl van de Sky Tower is postmodern en de bouw ervan kostte ruim 400 miljoen Dollar. In de toren kun je winkelen, wonen en werken. Verder is er op de 49e verdieping een punt dat toegankelijk is voor iedereen en waar je een schitterend uitzicht hebt over Wroclaw.

Centennial Hal (Wroclaw)

Centennial Hal
Centennial Hal
Kaart met locatie Centennial Hal

Centennial Hal betekent ‘Hal van het volk’. In deze enorme hal kun je sportwedstrijden bijwonen, een operavoorstelling bekijken, een concert bijwonen, naar de film gaan en er zijn nog veel meer evenementen. In de buurt liggen een Japanse tuin, de dierentuin van Wroclaw en een fontein die in de avond verlicht wordt in verschillende kleuren op de maat van bekende muziek. Geen wonder dat de Centennial Hal vermeld staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

St. Catherine Kerk in Gdansk (Gdansk)

Polen staat vol met prachtige rooms-katholieke kerken. De meeste inwoners zijn dan ook rooms-katholiek opgevoed. In de stad Gdansk vind je een aantal van de oudste en mooiste kerken in Polen. De St. Catherine Kerk is een prachtige kerk, zowel aan de buiten- als de binnenkant van het gebouw. De kerk is in Gotische stijl gebouwd door de hertogen van Gdasnk-Pommeren en staat bekend om zijn klokken. Als bezoeker is het mogelijk de klokkentoren te beklimmen, zo krijg je een prachtig uitzicht over de omgeving en de stad.

Nationaal Museum Gdansk (Gdansk)

Nationaal Museum Gdansk
Nationaal Museum Gdansk
Kaart met locatie Nationaal Museum Gdansk

Gdansk heeft een nationaal museum dat zich bevindt in een klooster dat vroeger van de Franciscanen was. Dit klooster is gebouwd in 1422. In het nationale museum kun je de geschiedenis van Gdansk bekijken via de verschillende afdelingen die het museum heeft: houtsnijwerken, edelsmeedkunst, smeedijzers en zilverwerk. Ook staat Gdansk bekend om haar typische houten kasten, deze zijn tevens te zien in het nationale museum. Daarnaast is er nog een afdeling waar je Nederlandse en Vlaamse kunst kunt bewonderen als schilderijen van Van Dyck en van Pieter Bruegel. Pronkstuk in het museum is het laatste oordeel gemaakt door Hans Memlings. Dit is een indrukwekkend drieluik schilderij dat het aardse bestaan, de kwellingen van de hel en de hemelpoort afbeeldt.

De Gouden Poort (Gdansk)

De Gouden Poort
De Gouden Poort
Kaart met locatie De Gouden Poort

De Gouden Poort is de stadspoort van Gdansk, de poort geeft toegang tot de populaire straat de Langstraat. In de Langstraat wordt altijd de markt van Gdansk gehouden. Aan de bovenkant van de poort zijn er figuren geplaats. Deze figuren staan representatief voor de zeven deugden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de poort verwoest. Toch werd er in 1957 besloten om de Gouden Poort inclusief Duitse inscripties te herbouwen als een bezienswaardigheid voor toeristen in Gdansk.

De Kraanpoort (Gdansk)

De Kraanpoort
De Kraanpoort
Kaart met locatie De Kraanpoort

De kraanpoort is zes verdiepingne hoog en heeft twee torens van steen met daartussenin een houten middengedeelte. De torens hebben een hoogte van ongeveer 25 meter en het middelste gedeelte is 31 meter hoog. Het houten middengedeelte vormt de kraan, de twee haken hebben als doel het laden en lossen van goederen. De haken konden een gewicht van 4 ton aan goederen optillen. De bediening van de haken werd gedaan door gevangen. Tot midden 19e eeuw was de hijsinstallatie in gebruik. Verder staat er op de poort sinds 1993 een windvaan afgebeeld die de vorm heeft van een kraanvogel.

Stadhuis van Poznan (Poznan)

Het stadhuis van Poznan werd gebouwd tussen 1550 en 1567, naar een ontwerp van architect Gianbattista Quadro uit Lugano. Na een aantal verwoestingen en reconstructies is het een van de mooiste renaissancistische gebouwen van Polen.

Het Nationale Museum van Poznan (Poznan)

Het Nationale Museum van Poznan is in het begin van de 20e eeuw gebouwd en bezit een rijke verzameling van Gotische en Romaanse kunst. Je vindt er schilderijen van Poolse schilders als Stanislaw Wyspianski en Jan Matejko maar ook van Italiaanse, Nederlandse en Spaanse schilders hanger hier verschillende kunstwerken.

Raadhuis Poznan (Poznan)

Raadhuis Poznan
Raadhuis Poznan
Kaart met locatie Raadhuis Poznan

Het Raadhuis in Poznan is gelegen op de Oude Markt, Stary Rynek. Tegenwoordig is het geen raadhuis meer, maar de locatie van het stedelijk historisch museum. Het Raadhuis is gebouwd in 1555 in Renaissance stijl. Aan de voorzijde zijn er drie overdekte galerijen met daarbovenop een aantal portretten van koningen afkomstig uit Polen. Opvallend is ook de grote klok, bij klokslag twaalf uur gaan namelijk de deuren van de klok open en verschijnen er twee metalen geitjes. Deze geitjes springen over het middelste torentje en stoten dan hun hoofd tegen elkaar. De kopstoot is een aandenken aan het verhaal dat twee geiten een beginnende brand hadden voorkomen. Deze drongen namelijk het raadhuis binnen om te vechten, waardoor de inwoners van de stad wakker werden en de beginnende brand geblust kon worden. Daarom staan er op het wapen van Poznan ook twee geiten afgebeeld. Voor het Raadhuis staat nog een schitterende fontein, de Prosperinafontein.

Nierozpoznani (Poznan)

Nierozpoznani
Nierozpoznani
Kaart met locatie Nierozpoznani

Nierozpoznani (betekent 'niet-herkende') is een kunstwerk van de kunstenaar Magdalena Abakanowicz. Het is gelegen in het Citadel van Poznan, dicht bij het Museum of Arms. Dit kunstwerk bestaat uit 112 in ijzer gegoten silhouetten van benen die twee meter hoog zijn. De silhouetten geven de indruk dat ze bewegen en staan als symbool voor moed en overleven in de machtige politieke wereld van nu. Het kunstwerk staat sinds 2002 in Poznan.

Imperial Castle (Poznan)

Imperial Castle
Imperial Castle
Kaart met locatie Imperial Castle

Imperial Castle is een burcht van Wilhelm II, hij was keizer van Duitsland en koning van Pruizen. Wilhelm II heeft het kasteel in 1905 helemaal naar eigen wens laten ontwerpen. In 1910 was het kasteel volledig af en de bouw kostte in totaal 5.000.000 Duitse Mark. De stijl is neo-romaans; kruisgewelven, tongewelfen, halfronde bogen en weinig gebruik van naturalistische details. Het kasteel bestaat uit twee vleugels, de westelijke vleugel op de begane grond diende als woongedeelte voor het hofhouden van de keizer. De eerste verdieping was het woongedeelte van de keizer zelf en de tweede verdieping was bedoeld voor de erfgenaam van de troon.

Centraal Museum van Textiel (Lodz)

Centraal Museum van Textiel
Centraal Museum van Textiel
Kaart met locatie Centraal Museum van Textiel

In Lodz in het Ludwik Geyer's White Factory is het museum van textiel gevestigd. In 1952 werd de eerste poging ondernomen om een verzameling van textiel te maken. Dit leidde tot een weverij in het Museum of Art, na een tijdje bleek de weverij zo populair te zijn dat het zijn eigen tak in het museum kreeg. In 1960 werd de textieltak van het museum zelfstandig en vanaf 1975 kreeg de textieltak de naam Centraal Museum van Textiel. Tegenwoordig kun je in het museum de geschiedenis van weverijen zien maar ook de oude weef- en spinmachines.

Radegast Station (Lodz)

Radegast Station
Radegast Station
Kaart met locatie Radegast Station

Radegast is een klein treinstation met veel historie. Het is namelijk gebouwd tussen 1926 en 1937 en diende in de Tweede Wereldoorlog voor het vervoeren van Joden. Duizenden Joodse inwoners van Lodz en andere Poolse steden werden op het Radegast Station verzameld om vervolgens op de trein naar Auschwitz gezet te worden. In totaal zijn er vanaf Radegast ongeveer 200.000 Joden naar het concentratiekamp in Auschwitz gebracht. Het station dient dan ook als Pools monument van de Tweede Wereldoorlog.

Lunapark (Lodz)

Lunapark
Lunapark
Kaart met locatie Lunapark

Lunapark is een pretpark in Lodz met gratis toegang. Het pretpark is open sinds 1970 en je betaalt er per attractie waar je in gaat. De prijzen per attractie variëren van 1 tot 12 Poolse Zlotych. Populaire attracties in het park zijn: de ‘Jet Star’, een achtbaan van 16 meter hoog en ‘Round Up’, een staand carrousel. Lunapark is ieder jaar geopend vanaf 1 april, wat niet bedoelt is als een grap, tot de op-één-na laatste zondag van oktober.

White Factory (Lodz)

White Factory
White Factory
Kaart met locatie White Factory

De White Factory is een textielfabriek gebouwd in 1835, tegenwoordig dient het als textielmuseum. De textielproductie in Lodz was een van de belangrijkste inkomsten in de 19e eeuw. Textiel in de fabriek werd voornamelijk gemaakt door migranten. De White Factory werd een textielmuseum in 1955, maar toen werd er ook nog gewoon textiel gemaakt. Pas in 1990 stopte de productie van textiel, toen de oostvleugel werd gesloten en werd ingericht als museum.