Bezienswaardigheden Polen

Polen ligt in het midden van Europa en is door het gevarieerde landschap, de cultuur en architectuur een populaire bestemming voor toeristen. Voordat je naar Polen op vakantie gaat is het verstandig om je te verdiepen in de vele bezienswaardigheden die het land rijk is. In dit overzicht geven we jou een beeld van de leukste bezienswaardigheden in Polen. Denk hierbij aan het Imperial Castle in Poznan, maar ook de Florianuspoort in Krakau en natuurlijk Auschwitz.

Poznan, marktplein
Poznan, marktplein

Pagina 1 van 3 met 29 resultaten

Bialowieza Nationaal Park

Bialowieza Nationaal Park
Bialowieza Nationaal Park
Kaart met locatie Bialowieza Nationaal Park

Natuurbehoud wordt in de meeste landen op een grootschalige manier aangepakt. Hiervan zijn nationale parken een goed voorbeeld. In Polen zijn er in totaal 23 nationale parken die tezamen een oppervlakte van 300.000 hectare beslaan. De nationale parken in Polen beslaan daarmee ongeveer één procent van de totale oppervlakte van het land. Alle nationale parken in Polen zijn gratis toegankelijk, behalve Nationaal Park Tatry. De meeste parken beschikken over een natuurhistorisch museum en vaak liggen er aan de rand van het park eenvoudige campings.

Het bekendste en oudste Nationale Park in Polen is het Bialowieza Nationaal Park. Aan de oostzijde van Wit-Rusland, maar nog net in Polen ligt het nationaal park. Het gebied was een voormalig jachtgebied voor de tsaar van Rusland. Het park is het enige laagland oerwoud in Europa en werd daardoor in 1992 toegevoegd aan UNESCO'S werelderfgoedlijst. Er groeien in het reservaat tenminste 25 verschillende soorten bomen en er leven verschillende diersoorten bijvoorbeeld bevers, roofvogels en lynxen.

Auschwitz

Auschwitz
Auschwitz
Kaart met locatie Auschwitz

Een verzameling van vernietigings- en concentratiekampen die door nazi-Duitsland dichtbij de stad Auschwitz werden gebouwd is misschien wel de meest bekende en meest gruwelijk bezienswaardigheid van Polen. Het concentratiekamp was het grootste kamp dat de Duitse machthebber liet bouwen gedurende de oorlog. Er werden bijna 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd en ongeveer 1,1 miljoen mensen hiervan zijn omgekomen. Tegenwoordig is de naam Auschwitz symbool geworden voor de vele concentratie- en vernietigingskampen uit die tijd. Het vernietigingskamp is tegenwoordig te bezoeken met of zonder gids.

Zoutmijnen van Wieliczka

Nabij Krakau ligt het plaatsje Wieliczka met haar zoutmijn. Het is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, er werd namelijk in 1044 voor het eerst zout gewonnen. In totaal zijn de gangen van de mijn 300 kilometer lang en gaan ze tot 327 meter diep. Wanneer de allereerste Werelderfgoedlijst werd gemaakt in 1978 kwam de zoutmijn al voor in de lijst. Sinds de 15e eeuw is de mijn te bezoeken door toeristen en tegenwoordig bezoeken elk jaar ongeveer 800.000 mensen de mijn. Pas in 1992 is de productie van zout in de mijn stopgezet als gevolg van een grote overstroming.

Nationaal Museum te Warschau (Warschau)

De nationale instelling van cultuur is het Nationaal Museum te Warschau. Het is één van de grootste musea in Polen en de grootste van Warschau. In het museum zijn 11.000 kunststukken te vinden verdeeld in verschillende categorieën. Daarmee heeft het museum een rijke verzameling aan oude kunst, Poolse schilderkunst, buitenlandse schilderkunst en numismatische collecties.

Lazienkipark (Warschau)

Vlakbij het winkelcentrum van Warschau ligt het Lazienkipark, het grootste park van Polen. Het park is onder meer bekend om de koninklijke gebouwen in het park. In de 17e eeuw is het park ontworpen en aangelegd bij het paleis van koning Stanislaw August. In het park staan naast het paleis nog meer gebouwen en andere bezienswaardigheden. Zo staat er een witte villa waar de koning zijn vriendinnen ontmoette, het kleine paleis Palac Myslewicki, een oude Oranjerie en een Romeins amfitheater.

Dierentuin van Warschau (Warschau)

Dierentuin van Warschau
Dierentuin van Warschau
Kaart met locatie Dierentuin van Warschau

De dierentuin van Warschau is opgericht in 1928 en ligt in de wijk Praga. Er zijn meer dan 3.000 dieren en er zijn 500 verschillende soorten dieren. De dierentuin is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, waardoor hij tijdelijk moest sluiten. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de dierentuin weer geopend. Je kunt in de dierentuin onder andere kijken naar ijsberen, olifanten, nijlpaarden, mensapen, katachtigen, hoefdieren, primaten en verschillende soorten vogels in de ‘vrije-vluchtvolière’. Daarnaast heeft de dierentuin het grootste haaienbassin van heel Polen.

Paleis van Cultuur en Wetenschap (Warschau)

Paleis van Cultuur en Wetenschap
Paleis van Cultuur en Wetenschap
Kaart met locatie Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een opvallend gebouw in Warschau. Het is namelijk het hoogste gebouw in Warschau en van Polen is het gebouw de op-twee-na hoogste. Ook is het Paleis van Cultuur en Wetenschap een van de hoogste gebouwen van Europa. Eerst heette het Jozef Stalin-Paleis, de naam van Stalin is echter verwijderd vanwege de destalinisatie. Het gebouw is in totaal 237 meter hoog en wordt vooral gebruikt als museum en kantoorgebouw. Er zijn echter ook bioscopen, boekwinkels, theaters en conferentieruimtes.

Graf van de onbekende soldaat (Warschau)

Graf van de onbekende soldaat
Graf van de onbekende soldaat
Kaart met locatie Graf van de onbekende soldaat

In het graf van de onbekende soldaat ligt zoals de naam al zegt een onbekende soldaat begraven. Het is een steen dat een aandenken aan alle Poolse soldaten die om het leven zijn gekomen in de Eerste Wereldoorlog en de oorlog met Rusland. Er waren drie lichamen waaruit er één gekozen werd dat symbool stond voor de onbekende soldaat. Dit lichaam werd gekozen door Jadwiga Zarugiewiczowa, hij had tijdens de oorlog met Rusland zijn zoon verloren. Sinds dat het lichaam er begraven ligt (november 1925) staat er altijd een erewacht bij de grafsteen. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, toen Polen bezet was door Duitsland, toen stond er niemand.

Ogrod Botaniczny (Krakau)

Ogrod Botaniczny
Ogrod Botaniczny
Kaart met locatie Ogrod Botaniczny

De stad Krakau heeft vele prachtige tuinen en parken, de Ogrod Botaniczny is er één van. Dit park is heerlijk in de zomer wanneer het warm is kun je namelijk onder de bomen heerlijk vertoeven. Het park is in 1783 aangelegd bij de universiteit en is één van de oudste parken in de stad. De Ogrod Botaniczny bestaat niet alleen uit natuur, er worden ook vaak tentoonstellingen gehouden. In de zomer is het park iedere dag geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Wawel-heuvel (Krakau)

Wawel-heuvel
Wawel-heuvel
Kaart met locatie Wawel-heuvel

De belangrijkste schatkamer van Poolse nationaliteit is de Wawel-heuvel in Krakau. Op de heuvel staan verschillende gebouwen waaronder St. Stanislauskathedraal, de koninklijke tombes, de Zygmontklok, het koninklijk kasteel en het kathedraalmuseum. In de heuvel bevindt zich de Drakengrot. De heuvel is 228 meter hoog en ligt aan de oever van de Wisla.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende