Polen

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Polen hebben 106 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,2. Met dit zeer hoge cijfer wint Polen de Golden Travel Destination Award!
Reactie Pools Verkeersbureau (Andrzej W. Pawluszek): „We zijn erg blij met de onderscheiding. Het is voor ons uitermate belangrijk dat Nederlanders de toeristische trekpleisters van Polen waarderen. Ondanks dat we een moeilijke tijd van de pandemie hebben, hopen we dat binnenkort de inwoners van Nederland ons mooie land weer gaan bezoeken”.

 

Polen scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'bezienswaardigheden'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,3. Reizigers waarderen ook cultuur (8,2) en ligging (7,9) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 7,5
Cultuur 8,2
Restaurants 7,8
Bezienswaardigheden 8,3
Ligging 7,9
Gastvrijheid 7,8

Populairste plaats voor Polen is Krakau. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Warschau (7,9) & Gdansk (8,1) & Wroclaw (8,8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Krakau8,4
Warschau7,9
Gdansk8,1
Wroclaw8,8
Poznan7,7
Oude binnenstad van Gdansk, Polen
Oude binnenstad van Gdansk, Polen

Polen wordt in het westen begrensd door Duitsland, in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en door Rusland.

Polen is gelegen in het laagland van Midden-Europa en heeft een gevarieerd landschap. Ongeveer 30% van het Poolse grondgebied bestaat uit bossen, sommige hebben een oppervlakte van meer dan 1000 km2. De meeste bossen bestaan uit naaldbomen.

In Polen vind je veel prachtige gebouwen. Helaas zijn er met name in de Tweede Wereldoorlog ook veel verloren gegaan. Een aantal daarvan zijn er wel weer gerestaureerd of geheel verbouwd. Een interessant aspect van de Poolse architectuur zijn de traditionele houten gebouwen. In veel Poolse steden zijn nog gebouwen uit de Barok-tijd te vinden.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Polen
Officiele naam:
Polen
ISO:
PL
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Warschau
Inwoners:
+/- 38536900
Taal:
Pools
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zloty
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
312685 km²
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

Poolse sieraden van zilver en barnsteen zijn erg beroemd. Barnsteen is versteend boomhars.

Ervaringen

Heb je ooit Polen bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

Polen krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 106 ervaringen:

8,2 106 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 22 met 106 resultaten

plaats: Gdansk, reisperiode: september 2021

Mooie plaats. Goedkoop eten en drinken. Bezienswaardigenheden op loopafstand

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: rondreis, reisperiode: september 2021

iwe hebben in 12 dagen wel heel erg veel gezien an Polen

 • Algemeen 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
plaats: Rondreis, reisperiode: juli 2020

Mooie rondreis, zeer kundige gids Albert goede schone hotels en eten was ook goed.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Krakau, reisperiode: december 2019

Het is een mooie stad met veel historie. Een rijk uitgaansleven. In combinatie met een bezoek aan Auschwitz en de zoutmijnen is Krakau meer dan de moeite waard om te bezoeken.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Krakau, reisperiode: december 2019

Mooie stad met veel bezienswaardigheden

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 4
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Polen

Zoutmijnen van Wieliczka

Nabij Krakau ligt het plaatsje Wieliczka met haar zoutmijn. Het is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, er werd namelijk in 1044 voor het eerst zout gewonnen. In totaal zijn de gangen van de mijn 300 kilometer lang en gaan ze tot 327 meter diep. Wanneer de allereerste Werelderfgoedlijst werd gemaakt in 1978 kwam de zoutmijn al voor in de lijst. Sinds de 15e eeuw is de mijn te bezoeken door toeristen en tegenwoordig bezoeken elk jaar ongeveer 800.000 mensen de mijn. Pas in 1992 is de productie van zout in de mijn stopgezet als gevolg van een grote overstroming.

Auschwitz

Auschwitz
Auschwitz
Kaart met locatie Auschwitz

Een verzameling van vernietigings- en concentratiekampen die door nazi-Duitsland dichtbij de stad Auschwitz werden gebouwd is misschien wel de meest bekende en meest gruwelijk bezienswaardigheid van Polen. Het concentratiekamp was het grootste kamp dat de Duitse machthebber liet bouwen gedurende de oorlog. Er werden bijna 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd en ongeveer 1,1 miljoen mensen hiervan zijn omgekomen. Tegenwoordig is de naam Auschwitz symbool geworden voor de vele concentratie- en vernietigingskampen uit die tijd. Het vernietigingskamp is tegenwoordig te bezoeken met of zonder gids.

Bialowieza Nationaal Park

Bialowieza Nationaal Park
Bialowieza Nationaal Park
Kaart met locatie Bialowieza Nationaal Park

Natuurbehoud wordt in de meeste landen op een grootschalige manier aangepakt. Hiervan zijn nationale parken een goed voorbeeld. In Polen zijn er in totaal 23 nationale parken die tezamen een oppervlakte van 300.000 hectare beslaan. De nationale parken in Polen beslaan daarmee ongeveer één procent van de totale oppervlakte van het land. Alle nationale parken in Polen zijn gratis toegankelijk, behalve Nationaal Park Tatry. De meeste parken beschikken over een natuurhistorisch museum en vaak liggen er aan de rand van het park eenvoudige campings.

Het bekendste en oudste Nationale Park in Polen is het Bialowieza Nationaal Park. Aan de oostzijde van Wit-Rusland, maar nog net in Polen ligt het nationaal park. Het gebied was een voormalig jachtgebied voor de tsaar van Rusland. Het park is het enige laagland oerwoud in Europa en werd daardoor in 1992 toegevoegd aan UNESCO'S werelderfgoedlijst. Er groeien in het reservaat tenminste 25 verschillende soorten bomen en er leven verschillende diersoorten bijvoorbeeld bevers, roofvogels en lynxen.

Artikelen

Eten en drinken

De Poolse keuken heeft een multiculturele achtergrond. Het is beïnvloedt door Rusland, Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk. Veel Polen zijn gek op aromatisch gerookt vless en haring. Soep is een vast onderdeel van de meeste maaltijden.

Bigos

- gekookte kool, paddestoelen en verschillende soorten vlees.

Golabki

- koolbladeren, gevuld met rijst en vlees, geserveerd met tomatensaus.

Pierogi

- ravioli in verschillende variaties.

Grzybowa

- wildepaddestoelensoep met noedels.

Pure wodka is een Poolse specialiteit. Hoogwaardige wodka`s verrijkt met kruiden zijn ook zeer populair.

De traditionele drank van de Poolse aristocratie was mede (honingwijn). Mede wordt gemaakt door honing, water en kruiden tot gisting te laten komen. Mede wordt nog wel gebrouwen maar niet veel meer gedronken.

Pure wodka

is een Poolse specialiteit. Hoogwaardige wodka`s verrijkt met kruiden zijn ook zeer populair.

Vervoer

Je kunt met eigen auto prima naar Polen reizen. De Poolse grens ligt slechts 700 kilometer vanaf Utrecht. De kortste route als je de hoofdstad wil bezoeken is Utrecht-Hannover-Berlijn-Frankfurt-Swiecko-Poznan-Warschau.

Polen is ook goed bereikbaar per vliegtuig. De internationale lijnvluchten van de KLM en LOT vliegen enkele malen per dag rechtstreeks naar Warschau. Andere luchthavens liggen bij Gdansk en Krakau.

Je kan ook makkelijk met de trein naar Polen. Treinen zijn een milieuvriendelijke, redelijk snelle en comfortabele manier om te reizen. Je moet overstappen in Duitsland.

Polen beschikt over een groot en goed netwerk van openbaar vervoer, zodoende is vrijwel elke plaats in Polen te bereiken. In de grotere steden en stations zijn er meestal twee loketten, namelijk een voor korte afstanden en een voor lange afstanden. Het openbaar busvervoer in Polen wordt geregeld door het Staats autobus vervoersbedrijf PKS. De busstations zijn veelal gelegen in de directe nabijheid van een treinstation.

Polen heeft een wegennet van 381.500 km. De staat van onderhoud van de wegen laat echter zeer te wensen over. Daarnaast kent het land nauwelijks snelwegen.

Het netwerk in Polen bestaat op dit moment uit 12 luchthavens; een centrale luchthaven in Warschau en elf regionale luchthavens, waarvan er vier (Krakow, Katowice, Gdansk, Wroclaw) zich op dit moment het snelst ontwikkelen. Het netwerk zal in de komende jaren worden uitgebreid met nieuwe regionale luchthavens in Koszalin, Bialystok, Modlin, Radom, Lublin, Opole en Kielce.

Visum

Voor een vakantie in Polen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Polen ligt lager dan in Nederland.

De officiële Poolse munteenheid is de zloty.

Veiligheid

Polen is een relatief veilig land voor reizigers. Kleine criminaliteit (zoals zakkenrollerij) en autodiefstal kunnen voor komen.

Medische informatie

De Poolse medici zijn betrouwbaar. Je kan je hier gerust laten behandelen. Neem echter medicijnen die tijdens de reis nodig zijn of kunnen zijn het liefst zelf mee. Niet alle medicijnen zijn verkrijgbaar in Polen. Voor kleine medische benodigdheden kan je terecht bij de apotheek (Apteka).

Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Polen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het wordt afgeraden om het kraanwater te drinken in Polen.

Bevolking

Polen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale muziekwereld, zowel via het werk van de grote klassieke componisten als in de jazzmuziek en de volksmuziek.

De nationale klederdracht van een edelman in de Baroktijd bestond uit een zupan (soort onderhemd) en de kontusz (een overkleed, vastgesnoerd met een sjerp). Op hun hoofd droegen zij een kolpak (bontmuts).

Poolse sieraden van zilver en barnsteen zijn erg beroemd. Barnsteen is versteend boomhars.

De taal

Overal in Polen wordt de Slavische taal Pools gesproken. Ongeveer 50 miljoen mensen spreken deze taal. Voor een taal met zo veel sprekers kent het Poolse weinig dialecten. De meeste Polen spreken iets wat de standaard relatief dicht benadert. Traditioneel worden er 5 grote dialectgroepen onderscheiden.

Flora & Fauna

Karakteristiek voor de Poolse fauna zijn wilde zwijnen, herten en hazen. In het merengebied leven watervogels. Grote kolonies wilde ganzen, eenden en reigers bevolken het water.

De Poolse bossen herbergen een schat aan bosvruchten en er komen ruim 1500 soorten paddestoelen voor. In de herfst begint een speurtocht naar de eetbare exemplaren om deze te verwerken in heerlijke gerechten.

Geschiedenis

De geschiedenis van Polen gaat terug tot 966 na Chr., toen vorst Mieszko I zich bekeerde tot het christendom en de verschillende Slavische stammen op de laagvlakte tussen de rivieren Oder en Wisla verenigde. Zijn zoon Boleslaw de Dappere werd tot eerste koning gekroond en verstevigde de positie van de jonge staat in Midden-Europa. Het woord Polen is afkomstig van het Poolse woord Pole, hetgeen veld of vlakte betekent.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Polen?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Polen. Lees meer over het reisadvies in Polen

Wat zijn de beste hotels van Polen?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Polen:
 • Andel's Cracow**** (9.0 in 5)
 • Pension Spa Afrodyta (9.0 in 4)
 • Bialy Kamien**** (9.0 in 4)
 • Radisson Blu***** (9.0 in 5)
 • Kazimierz Residence*** (8.3 in 4)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Polen i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.