Polen

Oude binnenstad van Gdansk, Polen
Oude binnenstad van Gdansk, Polen

Polen wordt in het westen begrensd door Duitsland, in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en door Rusland.

Polen is gelegen in het laagland van Midden-Europa en heeft een gevarieerd landschap. Ongeveer 30% van het Poolse grondgebied bestaat uit bossen, sommige hebben een oppervlakte van meer dan 1000 km2. De meeste bossen bestaan uit naaldbomen.

In Polen vind je veel prachtige gebouwen. Helaas zijn er met namen in de Tweede Wereldoorlog ook veel verloren gegaan. Een aantal daarvan zijn er wel weer gerestaureerd of geheel verbouwd. Een interessant aspect van de Poolse architectuur zijn de traditionele houten gebouwen. In veel Poolse steden zijn nog gebouwen uit de Barok-tijd te vinden.

Aanbieders van vakanties naar Polen
Novasol (vakantiehuizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Oad (excursiereizen) Klik
TUI (allround) Klik
Van der Biesen Travel (excursiereizen) Klik

Vlag Polen
Officiele naam:
Polen
ISO:
PL
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Warschau
Inwoners:
+/- 38536900
Taal:
Pools
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zloty
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
312685 km≤
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

Poolse sieraden van zilver en barnsteen zijn erg beroemd. Barnsteen is versteend boomhars.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Polen krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 96 ervaringen:

8,1 96 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 32 met 96 resultaten

plaats: Warschau, reisperiode: augustus 2018

Heel verassende, leuke stad. De mensen leken wel wat somber dus de gastvrijheid kan tegenvallen maar verder is het prachtig! En heel erg goedkoop. Je kunt zo in de chiquere restaurants uiteten gaan voor 25 pp. Ook leuk voor vrouwen: in de meeste clubs kom je als vrouw gratis binnen en in sommige drink je zelfs gratis. Ook mooie cultuur en veel verscheidenheid aan architectuur, musea en parken.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 5
 • Ligging 8
plaats: Krakau, reisperiode: juli 2019

Krakow is levendig en gezellig met heel veel plekjes om te eten, drinken en gezellig te zitten. In het centrum rijden de witte koetsjes met paarden, op de straathoeken spelen studenten prachtig viool, saxofoon of gitaar. Het heeft veel geschiedenis om je in te verdiepen, een kasteel, de Joodse wijk, de fabriek van Oscar Schindler.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Gdansk, reisperiode: juni 2019

Het was een van de plaatsen van de reis door de Baltische staten erg mooi

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Polen

Centennial Hal (Wroclaw)

Centennial Hal
Centennial Hal

Centennial Hal betekent ‘Hal van het volk’. In deze enorme hal kun je sportwedstrijden bijwonen, een operavoorstelling bekijken, een concert bijwonen, naar de film gaan en er zijn nog veel meer evenementen. In de buurt liggen een Japanse tuin, de dierentuin van Wroclaw en een fontein die in de avond verlicht wordt in verschillende kleuren op de maat van bekende muziek. Geen wonder dat de Centennial Hal vermeld staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Sky Tower (Wroclaw)

Sky Tower
Sky Tower

Het hoogste gebouw in Polen in de Sky Tower. Deze toren is maar liefst 212 meter hoog inclusief een antenne die 258 meter hoog is. De Sky Tower telt 55 verdiepingen, vier van deze verdiepingen bevinden zich onder de grond. Daarnaast zijn er 38 liften aanwezig in het gebouw. De stijl van de Sky Tower is postmodern en de bouw ervan kostte ruim 400 miljoen Dollar. In de toren kun je winkelen, wonen en werken. Verder is er op de 49e verdieping een punt dat toegankelijk is voor iedereen en waar je een schitterend uitzicht hebt over Wroclaw.

Raadhuis (Wroclaw)

Raadhuis
Raadhuis

Het Raadhuis van Wroclaw is gebouwd in de 13e eeuw en staat midden op het marktplein. Het gebouw heeft prachtige decoratie en een oude astronomische klok die afstamt uit het jaar 1580. De sculpturen aan de zijkant verwijzen naar de handel van Warschau in de middeleeuwen. Verder heeft de toren op het raadhuis heeft een hoogte van 66 meter. Nu dient het Raadhuis als museum voor kunst. Daarnaast is er in de kelder een horecazaak, deze bevindt zich daar al sinds 1275.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Poolse keuken heeft een multiculturele achtergrond. Het is beïnvloedt door Rusland, Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk. Veel Polen zijn gek op aromatisch gerookt vless en haring. Soep is een vast onderdeel van de meeste maaltijden.

Bigos

- gekookte kool, paddestoelen en verschillende soorten vlees.

Golabki

- koolbladeren, gevuld met rijst en vlees, geserveerd met tomatensaus.

Pierogi

- ravioli in verschillende variaties.

Grzybowa

- wildepaddestoelensoep met noedels.

Pure wodka is een Poolse specialiteit. Hoogwaardige wodka`s verrijkt met kruiden zijn ook zeer populair.

De traditionele drank van de Poolse aristocratie was mede (honingwijn). Mede wordt gemaakt door honing, water en kruiden tot gisting te laten komen. Mede wordt nog wel gebrouwen maar niet veel meer gedronken.

Pure wodka

is een Poolse specialiteit. Hoogwaardige wodka`s verrijkt met kruiden zijn ook zeer populair.

Vervoer

Je kunt met eigen auto prima naar Polen reizen. De Poolse grens ligt slechts 700 kilometer vanaf Utrecht. De kortste route als je de hoofdstad wil bezoeken is Utrecht-Hannover-Berlijn-Frankfurt-Swiecko-Poznan-Warschau.

Polen is ook goed bereikbaar per vliegtuig. De internationale lijnvluchten van de KLM en LOT vliegen enkele malen per dag rechtstreeks naar Warschau. Andere luchthavens liggen bij Gdansk en Krakau.

Je kan ook makkelijk met de trein naar Polen. Treinen zijn een milieuvriendelijke, redelijk snelle en comfortabele manier om te reizen. Je moet overstappen in Duitsland.

Polen beschikt over een groot en goed netwerk van openbaar vervoer, zodoende is vrijwel elke plaats in Polen te bereiken. In de grotere steden en stations zijn er meestal twee loketten, namelijk een voor korte afstanden en een voor lange afstanden. Het openbaar busvervoer in Polen wordt geregeld door het Staats autobus vervoersbedrijf PKS. De busstations zijn veelal gelegen in de directe nabijheid van een treinstation.

Polen heeft een wegennet van 381.500 km. De staat van onderhoud van de wegen laat echter zeer te wensen over. Daarnaast kent het land nauwelijks snelwegen.

Het netwerk in Polen bestaat op dit moment uit 12 luchthavens; een centrale luchthaven in Warschau en elf regionale luchthavens, waarvan er vier (Krakow, Katowice, Gdansk, Wroclaw) zich op dit moment het snelst ontwikkelen. Het netwerk zal in de komende jaren worden uitgebreid met nieuwe regionale luchthavens in Koszalin, Bialystok, Modlin, Radom, Lublin, Opole en Kielce.

Visum

Voor een vakantie in Polen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Polen ligt lager dan in Nederland.

De officiële Poolse munteenheid is de zloty.

Veiligheid

Polen is een relatief veilig land voor reizigers. Kleine criminaliteit (zoals zakkenrollerij) en autodiefstal kunnen voor komen.

Medische informatie

De Poolse medici zijn betrouwbaar. Je kan je hier gerust laten behandelen. Neem echter medicijnen die tijdens de reis nodig zijn of kunnen zijn het liefst zelf mee. Niet alle medicijnen zijn verkrijgbaar in Polen. Voor kleine medische benodigdheden kan je terecht bij de apotheek (Apteka).

Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Polen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het wordt afgeraden om het kraanwater te drinken in Polen.

Bevolking

Polen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale muziekwereld, zowel via het werk van de grote klassieke componisten als in de jazzmuziek en de volksmuziek.

De nationale klederdracht van een edelman in de Baroktijd bestond uit een zupan (soort onderhemd) en de kontusz (een overkleed, vastgesnoerd met een sjerp). Op hun hoofd droegen zij een kolpak (bontmuts).

Poolse sieraden van zilver en barnsteen zijn erg beroemd. Barnsteen is versteend boomhars.

De taal

Overal in Polen wordt de Slavische taal Pools gesproken. Ongeveer 50 miljoen mensen spreken deze taal. Voor een taal met zo veel sprekers kent het Poolse weinig dialecten. De meeste Polen spreken iets wat de standaard relatief dicht benadert. Traditioneel worden er 5 grote dialectgroepen onderscheiden.

Flora & Fauna

Karakteristiek voor de Poolse fauna zijn wilde zwijnen, herten en hazen. In het merengebied leven watervogels. Grote kolonies wilde ganzen, eenden en reigers bevolken het water.

De Poolse bossen herbergen een schat aan bosvruchten en er komen ruim 1500 soorten paddestoelen voor. In de herfst begint een speurtocht naar de eetbare exemplaren om deze te verwerken in heerlijke gerechten.

Geschiedenis

De geschiedenis van Polen gaat terug tot 966 na Chr., toen vorst Mieszko I zich bekeerde tot het christendom en de verschillende Slavische stammen op de laagvlakte tussen de rivieren Oder en Wisla verenigde. Zijn zoon Boleslaw de Dappere werd tot eerste koning gekroond en verstevigde de positie van de jonge staat in Midden-Europa. Het woord Polen is afkomstig van het Poolse woord Pole, hetgeen veld of vlakte betekent.

Heeft u interesse in een reis naar Polen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing