Krakau in de avond, PolenKrakau in de avond, Polen

Krakau (Krakow) ligt aan de Wisla in het zuiden van Polen. Ondanks dat Krakau niet meer de hoofdstad is van Polen is het nog wel de bekendste en meest bezochte stad van het land. Krakau heeft als bijnaam 'culturele hoofdstad van Polen'. Het profileert zich vooral als stad van dichters, musici en schilders.

Een van de meest karakteristieke elementen van de oude stad is een bepaald type huis. De kamienica (herenhuis) komt het eerst voor in de 13e eeuw en bleef tot aan de 19e eeuw een essentieel onderdeel van de stadsplanning.

Krakau is een echte universiteitsstad. Er zijn 17 verschillende universiteiten in de stad, met bijna 40.000 studenten. De eerste universiteit werd in 1364 door koning Kozimierz opgericht. Hij wilde hiermee zijn koninkrijk verbeteren en versieren.

Doordat Krakau eeuwenlang de hoofdstad van Polen was, zijn er veel paleizen en statige herenhuizen te vinden in de stad.

Vervoer

Het handigst is om de stad te voet te verkennen. Vooral in de oude stad is weinig openbaar vervoer en voor auto`s is het lastig wegwijs worden met alle smalle steegjes. Het openbaar vervoer rondom de stad bestaat uit bussen en trams.

Geschiedenis

Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. De stad kwam tot ontwikkeling op een kruispunt van oude handelswegen: de Barnsteenroute van de Oostzee naar Rome, en de route van Byzantium naar Parijs. Op de Wawel werd een burcht gebouwd, waar gedurende vijf eeuwen de Poolse koningen resideerden.

De stad is een tijdje Oostenrijks bezit geweest maar na de Eerste Wereldoorlog werd de stad weer Pools.

Bezienswaardigheden

* Eeuwenlang was de Florianuspoort de hoofdpoort naar Krakau. De eerste poort van aarden wallen en hout is na 1285 gebouwd. In de 14e eeuw is deze vervangen door een lage toren van kalksteen. De bovenste verdiepingen zijn in de 15e eeuw toegevoegd. De bronzen kroon op de toren dateert uit 1647.
* Pomnik Mickiewicza is het monument voor de dichter Adam Mickiewicz. Het is een populaire plek om af te spreken voor je 'uitgaat' in de oude stad.
* De grote gotische bakstenen stoffenhal (Sukiennice) is gebouwd tussen 1344-1392. Het werd al snel het belangrijkste commerciële gebouw van de stad. Tijdens een renovatie in de 16e eeuw zijn de mooie gevelspitsen toegevoegd.
* Er zijn 87 kerken en 56 kloosters in Krakau. Een van de oudste kerken is de franciscanenkerk. De oorspronkelijke kerk dateert uit 1255.
* Palac Biskupi is het paleis van de bisschop. Het eerste paleis brandde af in de 15e eeuw. Daarna is het op dezelfde plek herbouwd. Tegen de 17e eeuw had het paleis ongeveer zijn huidige vorm.
* Het Archeologisch Museum herbergt een uitgebreide collectie van de gevestigde Poolse kunstenaars uit de 20e eeuw. Ook zijn er kleinere verzamelingen van Poolse decoratieve kunst en militaite insignes.

Ogrod Botaniczny

De stad Krakau heeft vele prachtige tuinen en parken, de Ogrod Botaniczny is er één van. Dit park is heerlijk in de zomer wanneer het warm is kun je namelijk onder de bomen heerlijk vertoeven. Het park is in 1783 aangelegd bij de universiteit en is één van de oudste parken in de stad. De Ogrod Botaniczny bestaat niet alleen uit natuur, er worden ook vaak tentoonstellingen gehouden. In de zomer is het park iedere dag geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Een foto over Ogrod Botaniczny
Ogrod Botaniczny

Wawel-heuvel

De belangrijkste schatkamer van Poolse nationaliteit is de Wawel-heuvel in Krakau. Op de heuvel staan verschillende gebouwen waaronder St. Stanislauskathedraal, de koninklijke tombes, de Zygmontklok, het koninklijk kasteel en het kathedraalmuseum. In de heuvel bevindt zich de Drakengrot. De heuvel is 228 meter hoog en ligt aan de oever van de Wisla.

Een foto over Wawel-heuvel
Wawel-heuvel

Weer en meer

Het klimaat van Krakau wordt bepaald door 3 weerpatronen: droge poolwinden uit het noordoosten, de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan en de stormachtige natte winden uit het Baltisch gebied. Het weer kan erg afwisselend zijn. De winters zijn donker en vochtig en de zomers zijn droog en warm.

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Krakau

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Januari is de maand met de laagste temperatuur voor Krakau. De temperatuur in januari zal 's nachts minimaal -5 zijn, en overdag zal het niet warmer dan -0 worden. Augustus is de maand met de hoogste temperatuur voor Krakau. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 25 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in september zal 's nachts minimaal 9 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 19 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Krakau

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 16.3 uren van 04:31:45.5000 tot 20:49:10.5000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:31:24.9152 en 15:40:45.7627. Je hebt dan dus maar 8.15 zon per dag.

Ervaringen

Krakau heeft gemiddeld een 8,1 uit 10, gekregen in 14 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Krakau

bezocht Krakau in juni 2015

Krakau is een heel mooie stad! Veel bezienswaardigheden in de stad zelf en allen op loopafstand. Ook prima en goedkope restaurants zijn overal te vinden. Voor de luchthaven transfer van Katowice airport naar Krakau zelf maakten wij gebruik van krakautransfers.nl een Nederlandstalige chauffeur die ons al direct de nodige tips kon geven over ons bezoek aan Krakau! Een aanrader zeker voor diegene die eerste keer naar Polen gaan. Alles voor herhaling vatbaar! Misschien eens een keer in de winter

bezocht Krakau in mei 2015

Prachtige stad is Krakau. Er is veel te zien. Kerken, mooie huizen, de oude Joodse wijk met veel synagoges, de fabriek van Schindler en musea. Kortom een stad waar je wel een paar dagen kunt verblijven.

bezocht Krakau in juli 2012

Geweldige stad, excursie naar Auswitz:indrukwekkend!

bezocht Krakau in december 2014

Mooie stad met prachtige gebouwen.

bezocht Krakau in april 2014

Mooie plaats met veel cultuur en heel veel informatie gehad van de plaatselijke gidsen.

bezocht Krakau in september 2013

Krakau is een heel mooie stad met prachtige gebouwen, zoals kerken en de Wawel. Het is er schoon en heel westers. En de prijzen in de restaurants zijn lager dan in Nederland.

bezocht Krakau in april 2013

De mooiste stad van Europa vertelde de buschaufeur, en ik denk dat hij gelijk heeft.Het beroemde Wawelpaleis en de vele kerken van de stad, prachtig om te zien .De Lakenhal met zijn vele winkeltjes,de Mariakerk met zijn schitterend altaar en orgel.

bezocht Krakau in november 2012

Bijzonder mooie zeer oude stad met heel veel bijzondere tot de verbeelding sprekende gebouwen. Wat mij op viel was hoe schoon de straten en pleinen waren, geen papiertje te bekennen.Ook de trompetist die elk heel uur van zich liet horen van een van de prachtige torens van de aan het eveneens bijzonder mooie pleingebouwde kerk. Wat mij ook opviel dat er zomaar muziekanten op straat mooie muziek ten gehore brachten. Tenslotte zal ik het prachtige plein midden in de stad met z,n. mooie terrassen en gebouwen niet gauw vergeten Een heel mooie vacantie ervaring.

bezocht Krakau in september 2012

Zeer mooie stad, leuke terrasje en nog leuk geprijsd, genoeg bezienswaardigheden en een goedkoop en goed openbaar vervoer. Op 60 km afstand ligt Auswitsch wat zeer zeker de moeite waard is. Ook de zout mijnen bezocht wat ook zeer zeker bezocht moet worden als men deze kant op gaat. Al met al een zeer leuke tijd gehad in Krakau.

bezocht Krakau in augustus 2011

Krakau is een prachtige universiteit stad. Met zijn talrijke gebouwen o.a. Het Lakenhal in het midden van de markt met een groot plein met zijn vele bankjes voor de degene die even willen na genieten van wat ze er zagen. Kortom deze stad is rijk aan historische gebouwen. daar het in de tweede wereld oorlog gespaard is gebleven. Krakau is nog steeds een belangrijk cultureel en wetenschappelijk centrum. Vervolgens de Joodse wijk, de Synagoge en alles wat hier aan verwant is te bezichtigen. Ook kunt u met de koets en paarden een stadsrit maken, erg leuk om mee te maken. Dit kan ik wel schrijven, maar toch blijf ik erbij, U moet het beleven of zelf ondervinden. Deze reis is echt voor herhaling vatbaar, maar dan wel tien dagen of meer. J. en K. de Groot, Veendam

bezocht Krakau in augustus 2012

Krakau is een mooie stad, kosmopolisch. Veel authentieke gebouwen, rijke geschiedenis. Een grote miljoenenstad. Veel toerisme maar niet irritant, juist een stukje gezelligheid. Een mooie schone stad met veel restaurants, winkels, zowel oud als modern. Oorlog, communisme, veel om te bezichtigen, kerken, musea, de Joodse geschiedenis. Een echte aanrader om deze Europesche stad te bezoeken en die ik ook aan iedereen kan aanbevelen.

bezocht Krakau in juli 2012

Hoewel niet zo mooi als Dresden in Duitsland,heeft Krakau toch een heel mooi stadscentrum. Alles is heel gemakkelijk te belopen In anderhalf uur heb je alles wel gezien. Rondom het centrum heb je een stadspark waar je eettentjes en terrasjes vind en schaduw want het kan er heel warm zijn.

bezocht Krakau in mei 2009

Fantastische ervaring en zou graag weer eens terug willen, meer het land ook verder verkennen. Hoewel Krakau te vlug voorbij ging. Ik heb mijn ogen uitgekeken, hoe modern de nieuwe winkels waren, en heb ook inderdaad veel gekocht. Maar zal dit ook allemaal veranderen als de euro ook daar zijn intrede doet, hoewel er ook veel gerenoveerd moet worden. We waren met de bus en een prima chauffeur, die de hele weg overal over wist te vertellen, nog nooit zo iemand meegemaakt! Het voordeel je te laten rijden is dit keer wel erg fijn, want het blijven toch ettelijke kilometers. Hopelijk tot de volgende keer!

bezocht Krakau in augustus 2010

Krakau is een fantastische plaats. Er is veel cultuur te bewonderen in Krakau zelf (de Joodse wijk, Nowa Huta, de burcht Wawel en nog veel meer). Op het grote centrale plein was de hele dag (en ook 's avonds) van alles te doen. Zang, dans, heel veel entertainment. Mooie koetsjes reden er rond. Een hele leuke, romantische sfeer (vooral 's avonds). Ook in de omgeving is veel te zien (Auschwitz, de zoutmijn Wieliczka etc), het hotel was goed (wel een beetje buiten het centrum maar een taxi kost niet veel in Polen), het gezelschap was goed (ik heb er zelfs een leuke vriendin aan over gehouden), het weer was goed (dat heb je zelf niet in de hand). Kortom een aanrader. Vergeet niet zo'n goedkoop en heel erg lekker ijsje te nemen. Heerlijk!!! We gaan volgende week met Effeweg naar RoemeniŽ en hopen dat dat net zo goed bevalt

Bestemmingen in Polen