Poznan

Centrale plein in Poznan, Oude markt, Polen
Centrale plein in Poznan, Oude markt, Polen

Poznan ligt in het westen van Polen en is de hoofdstad van Wielkopolska. Qua inwoneraantal is Poznan de 5e stad van Polen. In de stad vind je onder andere de Internationale Handelsbeurs. Het oude marktplein van Poznan is qua afmetingen het derde plein in Polen. Poznan is al sinds 1519 universiteitsstad.

Aanbieders van vakanties naar Poznan
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Poznan
 • Gdansk (244 km)
 • Krakau (334 km)
 • Lodz (187 km)
 • Warschau (277 km)
 • Wroclaw (145 km)
 • Ervaringen

  J berkhof op 25 november 2019 plaats: Poznan, reisperiode: juli 2019

  mooie stad goede hotels en restaurants ik kom hier uitsluitend zakelijk

  • Algemeen 7
  • Cultuur 5
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  W.m.staffeleu op 23 november 2013 plaats: Poznan, reisperiode: oktober 2013

  jammer dat je niet met euro's kan betalen

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Poznan

  Het Nationale Museum van Poznan (Poznan)

  Het Nationale Museum van Poznan is in het begin van de 20e eeuw gebouwd en bezit een rijke verzameling van Gotische en Romaanse kunst. Je vindt er schilderijen van Poolse schilders als Stanislaw Wyspianski en Jan Matejko maar ook van Italiaanse, Nederlandse en Spaanse schilders hanger hier verschillende kunstwerken.

  Imperial Castle (Poznan)

  Imperial Castle
  Imperial Castle

  Imperial Castle is een burcht van Wilhelm II, hij was keizer van Duitsland en koning van Pruizen. Wilhelm II heeft het kasteel in 1905 helemaal naar eigen wens laten ontwerpen. In 1910 was het kasteel volledig af en de bouw kostte in totaal 5.000.000 Duitse Mark. De stijl is neo-romaans; kruisgewelven, tongewelfen, halfronde bogen en weinig gebruik van naturalistische details. Het kasteel bestaat uit twee vleugels, de westelijke vleugel op de begane grond diende als woongedeelte voor het hofhouden van de keizer. De eerste verdieping was het woongedeelte van de keizer zelf en de tweede verdieping was bedoeld voor de erfgenaam van de troon.

  Nierozpoznani (Poznan)

  Nierozpoznani
  Nierozpoznani

  Nierozpoznani (betekent 'niet-herkende') is een kunstwerk van de kunstenaar Magdalena Abakanowicz. Het is gelegen in het Citadel van Poznan, dicht bij het Museum of Arms. Dit kunstwerk bestaat uit 112 in ijzer gegoten silhouetten van benen die twee meter hoog zijn. De silhouetten geven de indruk dat ze bewegen en staan als symbool voor moed en overleven in de machtige politieke wereld van nu. Het kunstwerk staat sinds 2002 in Poznan.

  Raadhuis Poznan (Poznan)

  Raadhuis Poznan
  Raadhuis Poznan

  Het Raadhuis in Poznan is gelegen op de Oude Markt, Stary Rynek. Tegenwoordig is het geen raadhuis meer, maar de locatie van het stedelijk historisch museum. Het Raadhuis is gebouwd in 1555 in Renaissance stijl. Aan de voorzijde zijn er drie overdekte galerijen met daarbovenop een aantal portretten van koningen afkomstig uit Polen. Opvallend is ook de grote klok, bij klokslag twaalf uur gaan namelijk de deuren van de klok open en verschijnen er twee metalen geitjes. Deze geitjes springen over het middelste torentje en stoten dan hun hoofd tegen elkaar. De kopstoot is een aandenken aan het verhaal dat twee geiten een beginnende brand hadden voorkomen. Deze drongen namelijk het raadhuis binnen om te vechten, waardoor de inwoners van de stad wakker werden en de beginnende brand geblust kon worden. Daarom staan er op het wapen van Poznan ook twee geiten afgebeeld. Voor het Raadhuis staat nog een schitterende fontein, de Prosperinafontein.

  Stadhuis van Poznan (Poznan)

  Het stadhuis van Poznan werd gebouwd tussen 1550 en 1567, naar een ontwerp van architect Gianbattista Quadro uit Lugano. Na een aantal verwoestingen en reconstructies is het een van de mooiste renaissancistische gebouwen van Polen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Polen bekijken.

  Vervoer

  Poznan heeft een eigen internationale luchthaven. Ook is de stad een belangrijk knooppunt voor het spoor. Zo stopt de trein tussen Berlijn en Warschau meerdere keren per dag in Poznan. Ook zijn andere Poolse steden als Krakau, Wroclaw en Gdańsk gemakkelijk te bereiken vanuit Poznan. In de stad zelf kan je goed reizen met de tram, doordat er een groot tramnetwerk is. Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren.

  Geschiedenis

  Rond de 7e eeuw na Christus werd Poznan bewoond door Germaanse stammen. Later vestigden West-Slavische stammen zich er. Poznan is een van de oudste steden van Polen en bestaat al ruim 1.000 jaar. In de 10e eeuw werd de eerste kathedraal gebouwd. Waarschijnlijk werd in 966 koning Mieszko in Poznan gedoopt. Poznan is nog een tijdje, samen met Gniezno, hoofdstad van Polen geweest. Tussen de 15e en 16e eeuw was Poznan een van de meest ontwikkelde en welvarende handelssteden van Europa.

  Artikelen