Poznan

Centrale plein in Poznan, Oude markt, Polen
Centrale plein in Poznan, Oude markt, Polen

Poznan ligt in het westen van Polen en is de hoofdstad van Wielkopolska. Qua inwoneraantal is Poznan de 5e stad van Polen. In de stad vind je onder andere de Internationale Handelsbeurs. Het oude marktplein van Poznan is qua afmetingen het derde plein in Polen. Poznan is al sinds 1519 universiteitsstad.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Poznan
Plaatsen in de buurt van Poznan (Polen) :
 • Wroclaw (145 km)
 • Lodz (187 km)
 • Gdansk (244 km)
 • Warschau (277 km)
 • Krakau (334 km)
 • Ervaringen

  op 25 november 2019 plaats: Poznan, reisperiode: juli 2019

  mooie stad goede hotels en restaurants ik kom hier uitsluitend zakelijk

  • Algemeen 7
  • Cultuur 5
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  op 8 augustus 2017 plaats: Poznan, reisperiode: juli 2017

  Het is leuk om Polen als vakantieland te ontdekken. Mijn verwachting was dat er nog veel armoede zou zijn. Nee, het is een EURO-land in ontwikkeling. De grauwe huizen en flats uit de communistische tijd zijn grotendeels mooi opgefleurd. Veel wegen zijn al verbreed en opgeknapt. Poznan en Gdanks mooie steden met oude gevelhuizen. Sopot aan de Oostzeekust is prachtig, helaas regende het erg hard toen wij er waren. Warschau, Krakau en Wroclau zijn verschillende steden met een oud en nieuw gedeelte en een eigen geschiedenis. Bijzonder was het bezoek van de grootste zoutmijn van Europa 135 meter diep. Verder heel indrukwekkend Auswitsch en Birkenau. De reis vanaf huis tot weer thuis besloeg 4000 km. Wel op zijn tijd vermoeiend en weinig rustmomenten. Toch wen je na een paar dagen aan dit ritme en de verschillende hotels. Een nieuwe comfortabele bus met een goed rijdende buschauffeur. 4 Duitstalige gidsen leidde ons rond, sommige snel pratend, andere weer rustig en goed te volgen. Een minpuntje: rondleiding Auswitsch en Birkenau was heel druk waardoor we snel door alles heen werden geleid...dit komt door de vakantietijd in de maand juli en aug. Over het algemeen zijn de Polen redelijk tot vriendelijk. Het is een goedkoop vakantieland. Leuk dat ik nu mijn ervaringen in Polen ook echt kan delen met anderen.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  op 23 november 2013 plaats: Poznan, reisperiode: oktober 2013

  jammer dat je niet met euro's kan betalen

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Poznan

  Het Nationale Museum van Poznan (Poznan)

  Het Nationale Museum van Poznan is in het begin van de 20e eeuw gebouwd en bezit een rijke verzameling van Gotische en Romaanse kunst. Je vindt er schilderijen van Poolse schilders als Stanislaw Wyspianski en Jan Matejko maar ook van Italiaanse, Nederlandse en Spaanse schilders hanger hier verschillende kunstwerken.

  Imperial Castle (Poznan)

  Imperial Castle
  Imperial Castle
  Kaart met locatie Imperial Castle

  Imperial Castle is een burcht van Wilhelm II, hij was keizer van Duitsland en koning van Pruizen. Wilhelm II heeft het kasteel in 1905 helemaal naar eigen wens laten ontwerpen. In 1910 was het kasteel volledig af en de bouw kostte in totaal 5.000.000 Duitse Mark. De stijl is neo-romaans; kruisgewelven, tongewelfen, halfronde bogen en weinig gebruik van naturalistische details. Het kasteel bestaat uit twee vleugels, de westelijke vleugel op de begane grond diende als woongedeelte voor het hofhouden van de keizer. De eerste verdieping was het woongedeelte van de keizer zelf en de tweede verdieping was bedoeld voor de erfgenaam van de troon.

  Nierozpoznani (Poznan)

  Nierozpoznani
  Nierozpoznani
  Kaart met locatie Nierozpoznani

  Nierozpoznani (betekent 'niet-herkende') is een kunstwerk van de kunstenaar Magdalena Abakanowicz. Het is gelegen in het Citadel van Poznan, dicht bij het Museum of Arms. Dit kunstwerk bestaat uit 112 in ijzer gegoten silhouetten van benen die twee meter hoog zijn. De silhouetten geven de indruk dat ze bewegen en staan als symbool voor moed en overleven in de machtige politieke wereld van nu. Het kunstwerk staat sinds 2002 in Poznan.

  Raadhuis Poznan (Poznan)

  Raadhuis Poznan
  Raadhuis Poznan
  Kaart met locatie Raadhuis Poznan

  Het Raadhuis in Poznan is gelegen op de Oude Markt, Stary Rynek. Tegenwoordig is het geen raadhuis meer, maar de locatie van het stedelijk historisch museum. Het Raadhuis is gebouwd in 1555 in Renaissance stijl. Aan de voorzijde zijn er drie overdekte galerijen met daarbovenop een aantal portretten van koningen afkomstig uit Polen. Opvallend is ook de grote klok, bij klokslag twaalf uur gaan namelijk de deuren van de klok open en verschijnen er twee metalen geitjes. Deze geitjes springen over het middelste torentje en stoten dan hun hoofd tegen elkaar. De kopstoot is een aandenken aan het verhaal dat twee geiten een beginnende brand hadden voorkomen. Deze drongen namelijk het raadhuis binnen om te vechten, waardoor de inwoners van de stad wakker werden en de beginnende brand geblust kon worden. Daarom staan er op het wapen van Poznan ook twee geiten afgebeeld. Voor het Raadhuis staat nog een schitterende fontein, de Prosperinafontein.

  Stadhuis van Poznan (Poznan)

  Het stadhuis van Poznan werd gebouwd tussen 1550 en 1567, naar een ontwerp van architect Gianbattista Quadro uit Lugano. Na een aantal verwoestingen en reconstructies is het een van de mooiste renaissancistische gebouwen van Polen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Polen bekijken.

  Vervoer

  Poznan heeft een eigen internationale luchthaven. Ook is de stad een belangrijk knooppunt voor het spoor. Zo stopt de trein tussen Berlijn en Warschau meerdere keren per dag in Poznan. Ook zijn andere Poolse steden als Krakau, Wroclaw en Gdańsk gemakkelijk te bereiken vanuit Poznan. In de stad zelf kan je goed reizen met de tram, doordat er een groot tramnetwerk is. Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren.

  Geschiedenis

  Rond de 7e eeuw na Christus werd Poznan bewoond door Germaanse stammen. Later vestigden West-Slavische stammen zich er. Poznan is een van de oudste steden van Polen en bestaat al ruim 1.000 jaar. In de 10e eeuw werd de eerste kathedraal gebouwd. Waarschijnlijk werd in 966 koning Mieszko in Poznan gedoopt. Poznan is nog een tijdje, samen met Gniezno, hoofdstad van Polen geweest. Tussen de 15e en 16e eeuw was Poznan een van de meest ontwikkelde en welvarende handelssteden van Europa.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Poznan