Bezienswaardigheden Portugal

Portugal staat bekend als fijne zonbestemming, maar je vakantie naar Portugal is niet compleet zonder de verschillende bezienswaardigheden van het land te hebben bezocht. Het zonnige, Zuid-Europese land heeft geweldige steden, prachtige stranden, groene natuurgebieden en bijzondere eilanden die zeker een bezoek waard zijn. Ontdek bijvoorbeeld de steden Lissabon en Porto, kom tot rust op de stranden van de Algarve, geniet van het bruisende nachtleven in Albufeira, wandel door het landschap van de Douro Vallei of breng de eilanden van de Azoren of Madeira een bezoekje. Ben je benieuwd wat de beste bezienswaardigheden van het land Portugal zijn? Deze vind je in de lijst hieronder.

Het kleurrijke Porto
Het kleurrijke Porto

Serra da Estrela

Serra da Estrela
Serra da Estrela
Kaart met locatie Serra da Estrela

Op de Montanhas, een Centraal-Portugese bergstreek ligt Nationaal Park Serra da Estrela, een beschermd natuurgebied. Het gebergte mag met zijn hoogste top van 1.993 meter net niet de naam van hooggebergte dragen. De slimme Portugezen hebben hier echter iets op gevonden, zij hebben op de hoogste bergtop een obelisk gemetseld van zeven meter waardoor het nu wel een hooggebergte is. Het park op de berg is het grootste beschermd natuurgebied van Portugal met ongeveer 1.000 km².

Markten in Portugal

Markten in Portugal
Markten in Portugal

Straatmarkten spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Portugezen. Op de meeste markten vind je een ruim assortiment aan koopwaar. Variërend van etenswaren tot huishoudelijke apparaten en kleding. Sommige markten zijn gespecialiseerd in antiek en plaatselijke kunstnijverheid. Op de grote dagelijkse vlooienmarkt, de Feira da Ladra, in Lissabon kun je je wel een aantal uurtje vermaken. De grootste markt van Portugal vind je in Barcelos. Deze markt is iedere donderdag.

Winkelen in Portugal

Winkelen in Portugal
Winkelen in Portugal

De winkels in Portugal zijn doorgaans geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Sommige kleine winkels zijn tussen de middag gesloten.

In de toeristenstad Faro vind je verschillende winkelstraten en kleine markten. Je kunt hier rustig van genieten doordat er minder toeristen komen dan in Lissabon. De beste winkels vind je rondom Rua Santa Antonio en Rua Francisco Gomes. Als je op vakantie zelf kunt koken is het zeker de moeite waard om je eten op de versmarkt bij Largo do Mercado te halen.

Algarve

Algarve
Algarve
Kaart met locatie Algarve

De Algarve ligt in het uiterste zuiden van Portugal, het gebied staat bekend om zijn lange zandstrand van maar liefst 200 kilometer. Sommige van deze stranden zijn alleen te bezoeken wanneer je via uitgehouwen trappen in de rotsen naar het strand afdaalt. Maar er zijn ook veel stranden die aan een lager stuk land liggen waardoor je geen lange trap hoeft te nemen om op het strand te komen. In het binnenland van de Algarve liggen veel pittoreske dorpjes met een kerkje, witte huisjes en een klein dorpsplein.

Bedevaartsplaats Fátima

Bedevaartsplaats Fátima
Bedevaartsplaats Fátima

In Centraal-Portugal ligt in de gemeente Ourém de bedevaartsplaats Fátima. In oktober 1917 zou de eerste verschijning zijn geweest van Onze-Lieve-Vrouw. Snel hierna werd het dorp een rooms-katholieke bedevaartsplaats. Daarna kwam de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw nog 5 keren. Er werd een basiliek gebouwd in 1944 en sinds 1997 heeft Fátima stadsrechten.

Golfen in Portugal

Golfen in Portugal
Golfen in Portugal
Kaart met locatie Golfen in Portugal

De Algarve is een van de populairste golfbestemmingen van Europa. In dit gebied in het zuiden van Portugal liggen maar liefst 34 golfbanen. Een aantal van de banen worden gebruikt voor internationale golfwedstrijden. Je hebt in de Algarve verschillende opties qua golf, je kunt een pakket boeken maar ook individuele tijd en je kunt golfen op een moeilijke baan of een beginnersbaan.

Porto

Porto
Porto
Kaart met locatie Porto

De industrie- en havenstad Porto ligt aan de monding van de Rio Douro. Zoals de inwoners van Porto met redelijk wat afkeer zeggen wordt er in de stad het geld verdiend dat in de hoofdstad Lissabon wordt uitgegeven. Maar in Porto is nog meer te vinden dan de typische haven, zo zijn er een aantal prachtige bruggen uit de 19e eeuw en vind je in de buurt van de stad een van de beroemdste wijngebieden, Vinho do Porto.

Zoomarine Algarve (Albufeira)

Zoomarine Algarve
Zoomarine Algarve
Kaart met locatie Zoomarine Algarve

Op enkele kilometers van Albufeira bevindt zich in Guia Zoomarine Algarve. Dit is een prachtig en gezellig themapark waar je tropische vissen, dolfijnen, zeehonden en -leeuwen, haaien, tropische vogels en roofvogels kunt zien. Het park heeft ook enkele attracties zoals een 4D-bioscoop, zwembad, reuzenrad en een achtbaan. Het hoogtepunt van het park is dat je er ook met dolfijnen kunt zwemmen. Hiervoor zijn twee arrangementen. Als je verblijft in het Zoomarine Algarve hotel, krijg je iedere dag gedurende je verblijf gratis entree tot het park.

Xorino grot (Albufeira)

Xorino grot
Xorino grot
Kaart met locatie Xorino grot

De 'Gruto do Xorino' is een rotsformatie gelegen naast het strand Praia do Tunel in Oud-Albufeira. In de 13e eeuw schuilden hier Moren uit angst voor vervolging tijdens de christelijke Reconquista. De Xorino grot is erg mooi om te bekijken en te bereiken per voet of per boot. Bezoek de grot te voet aan het eind van een mooie stadswandeling, of combineer het per boot met dolfijnen spotten. Er zijn verschillende boottours naar de grot vanaf verschillende vertrekplaatsen. De gids vertelt veel over de omgeving en de grotten en bij enkele tours vaart de boot ook de grotten in.

Parque Aventura (Albufeira)

Parque Aventura
Parque Aventura
Kaart met locatie Parque Aventura

In Santa Eulalia bevindt zich het Parque Aventura. Dit park is ideaal voor een actieve dag met de kinderen. Parque Aventura is een soort survivalpark dat veel avontuur met zich meebrengt. Je moet hier een parcours in de lucht afleggen, over hindernissen heen, spellen spelen en uitdagingen aangaan. Er zijn verschillende parcoursen die verschillen in moeilijkheidsgraad en die geschikt zijn voor verschillende leeftijden. Het park beschikt ook over een veld waar men kan paintballen. De minimumleeftijd van Parque Aventura is 4 jaar.

Archeologisch museum (Albufeira)

Archeologisch museum
Archeologisch museum
Kaart met locatie Archeologisch museum

Het Archeologisch Museum van Albufeira (Museu Municipal de Arqueologia de Albufeira) bevindt zich in het oude stadhuis van de stad en ligt in de buurt van de Torre de Relógion (kloktoren). Het museum heeft meerdere zalen met een kleine collectie die loopt vanaf de prehistorie tot aan de 17e eeuw. Zo geeft het museum een volledig historisch beeld van de geschiedenis van Albufeira door de eeuwen heen. Het Archeologisch Museum is van dinsdag tot zondag geopend.

De bronnen van Furnas (São Miguel) (Azoren)

De bronnen van Furnas (São Miguel)
De bronnen van Furnas (São Miguel)
Kaart met locatie De bronnen van Furnas (São Miguel)

In de Furnas-vallei is de vulkanische oorsprong van de Azoren nog steeds te voelen. Deze vallei op São Miguel, het grootste eiland van de Azoren, heeft namelijk honderden actieve geisers en warmwaterbronnen. De waterdampen die uit de rotsgaten opstijgen, vormen samen met de weelderige natuur en pittoreske huisjes een unieke omgeving. Het dorp Furnas heeft ook een aantal kuuroorden, waar je heerlijk kunt ontspannen in de natuurlijke bronnen. De bronnen worden ook gebruikt voor een traditionele stoofpot, cozido, die zeker het proberen waard is. Bij Furnas ligt het kratermeer Lagoa das Furnas, waar je naast een lekkere duik of een kanotocht ook zeker een bezoekje moet brengen aan de Igreja da Nossa Senhora das Vitórias. Dit is een prachtige Neogotische kapel uit de 19e eeuw.

Angra do Heroísmo (Terceira) (Azoren)

Angra do Heroísmo (Terceira)
Angra do Heroísmo (Terceira)
Kaart met locatie Angra do Heroísmo (Terceira)

De oudste stad van de Azoren, Angra do Heroísmo, ligt op het eiland Terceira. De binnenstad staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De karakteristieke witte gevels met rode dakpannen zijn een lust voor het oog. Deze stad heeft veel te bieden: slenter door de nauwe straatjes, geniet van de geur van verse groente en fruit op de plaatselijke markt en vergeet ook niet het mooie zandstrand te bezoeken. Daarnaast zijn er ook veel bezienswaardigheden. Enkele bezienswaardigheden in Angra zijn het monumentale fort, gebouwd om de goudschatten uit Amerika te beschermen, het Palacio dos Capitaes Generais en de bijbehorende kerk en het klooster Convento e Ingreja de São Gonçalo, dat bekend staat om zijn kleurrijke azulejo tegels.

Ponta do Pico (Pico) (Azoren)

Ponta do Pico (Pico)
Ponta do Pico (Pico)
Kaart met locatie Ponta do Pico (Pico)

Het kleine eilandje Pico wordt gedomineerd door de enorme Ponta do Pico. Dit is een 2.531 meter hoge slapende stratovulkaan. De vulkaan is niet alleen de hoogste berg van de Azoren, maar ook van heel Portugal. Het is een fikse tocht naar de top, maar eenmaal boven aangekomen heb je wel het beste uitzicht van de hele archipel. Als je geluk hebt, is er geen wolkje aan de lucht en kun je uitkijken op Pico zelf en de andere eilanden.

Haven van Horta (Faial) (Azoren)

Haven van Horta (Faial)
Haven van Horta (Faial)
Kaart met locatie Haven van Horta (Faial)

In de hoofdstad van Faial, Horta, is een zeer mooie haven gebouwd. De haven van Horta is al eeuwen een belangrijke tussenstop voor de scheepvaart tussen Europa en Amerika. Hier zijn dan ook schepen en jachten uit de hele wereld te vinden. De haven staat vooral bekend om haar mooie schilderingen. Zeelieden, zeilers en bemanningsleden laten hier hun kunstwerk achter. Toeristen laten hier als bedankje voor de bemanning soms ook een mooie schildering achter. Van de originele kademuren is niks meer te zien, deze vormen nu een groot kunstwerk. Er wordt gezegd dat de muurschilderingen geluk brengen voor een volgende reis.

Furna do Enxofre en Caldeira (Graciosa) (Azoren)

Furna do Enxofre en Caldeira (Graciosa)
Furna do Enxofre en Caldeira (Graciosa)
Kaart met locatie Furna do Enxofre en Caldeira (Graciosa)

De zwavelgrot Furna do Enxofre ligt bij de vulkaan Caldeira. Op 100 meter diepte vind je hier het zwavelmeer van de vulkaan. Deze grot is te bereiken via een wenteltrap met maar liefst 184 treden. Na het aftreden van de trap bereik je een tunnel die leidt naar de grot van 220 meter lang en 120 meter diep. In deze grot ligt een diep borrelend, indrukwekkend zwavelmeer. De vulkaan Caldeira zelf is ook een bezoekje waard. Met 1.043 meter hoogte domineert deze vulkaan het eiland.

Madeira-archipel (Madeira)

Madeira-archipel
Madeira-archipel
Kaart met locatie Madeira-archipel

Ongeveer 700 kilometer van de westkust van Afrika ligt in de Atlantische Oceaan de Madeira-archipel. Het landschap is erg variërend en daardoor erg speciaal. Door het subtropische klimaat is het ook nog het hele jaar door lekker weer. De hoofdstad en meteen grootste stad is Funchal. Wanneer je op zoek bent naar een combinatie van zon, natuur en rust is Madeira zeker een aanrader.

Wandelen langs de levadas (Madeira)

Wandelen langs de levadas
Wandelen langs de levadas
Kaart met locatie Wandelen langs de levadas

Op Madeira vind je de voor het eiland typische levadas. Dit zijn irrigatiekanalen die het water transporteren van a naar b. De levadas van Madeira zijn in totaal ruim 2.000 kilometer lang. Langs deze kronkelende kanaaltjes zijn smalle paden aangelegd waarover je tegenwoordig mooi kunt wandelen. Oorspronkelijk dienden deze paden voor het transport naar de afgelegen dorpen en voor het onderhoud van de levadas.

Kathedraal van Funchal (Madeira)

Kathedraal van Funchal
Kathedraal van Funchal
Kaart met locatie Kathedraal van Funchal

In Funchal vind je een van de oudste nog bestaande gebouwen van Madeira, namelijk de kathedraal van Funchal ofwel Sé do Funchal. De kathedraal is in 1517 opgeleverd nadat de toenmalige koning Emanuel I hiervoor opdracht had gegeven. De architectuur van de kathedraal is een mix van de zuid-europese gotische stijl, de Moorse stijl en de manuelstijl (de Portugese laatgotisch stijl).

Museu de Arte Sacra do Funchal (Madeira)

Museu de Arte Sacra do Funchal
Museu de Arte Sacra do Funchal
Kaart met locatie Museu de Arte Sacra do Funchal

Museu de Arte Sacra do Funchal is het museum van de heilige kunst van Funchal. In het museum vind je een grote collectie aan allerlei kunstvormen. Zo exposeert het museum beelden en sculpturen, schilderijen, kledij, meubilair en diverse goudwaren. Het museum vindt zijn oorsprong in 1934 toen Dr. Manuel Cayola Zagallo aan een onderzoek begon. Dit resulteerde in een zodanig grote inventaris aan kunstwerken dat er verschillende exposities volgde. In 1955 opende het museum voor het eerst zijn deuren. 

Monte Gordo Casino (Monte Gordo)

Monte Gordo Casino
Monte Gordo Casino
Kaart met locatie Monte Gordo Casino

Erg populair in Monte Gordo is het Monte Gordo Casino. Het is gelegen aan het prachtige strand van de plaats, waardoor je vanuit het casino een mooi uitzicht hebt. Het Monte Gorde Casino ligt op slechts 6 kilometer van de Spaanse grens. In het casino worden er regelmatig spectaculaire optredens gehouden van internationale kwaliteit. De speelzaal van het casino heeft 320 automaten, Amerikaanse roulette, Portugees dobbelstenen, poker en blackjack.

Reserva Natural de Sapal de Castro Marim (Monte Gordo)

Reserva Natural de Sapal de Castro Marim
Reserva Natural de Sapal de Castro Marim
Kaart met locatie Reserva Natural de Sapal de Castro Marim

Reserva Natural de Sapal de Castro Marim is een erg mooi vogelreservaat gelegen tussen Monte Gordo en Castro Marim. Het is daarom ook een druk bezocht natuurpark. De echte natuurliefhebber zal zich hier zeker thuis voelen. Het is een waar Mekka voor de vogelliefhebbers door de verschillende trekvogels die het hele jaar door in het park verblijven. Ook zijn er een aantal zeldzame vogels te vinden. Vogels die je er onder andere kunt spotten zijn: kluten, plevieren en flamingo's. Dit is slechts een kleine greep uit alle vogels die je er tegen kunt komen.

Igreja de Nossa Senhora das Dores (Monte Gordo)

Igreja de Nossa Senhore das Dores is een kerk gelegen in Monte Gorde. Deze 'onze-lieve-vrouwe kerk' van Monte Gordo is mogelijk net zo oud als het dorpje zelf. De kerk kent een rijke geschiedenis, wat de kerk ook duidelijk uitstraalt. Het is een katholieke kerk en behoort tot het bisdom van de Algarve. De kerk is centraal gelegen en is gemakkelijk te bereiken.

Golfen in de Algarve (Algarve)

Golfen in de Algarve
Golfen in de Algarve
Kaart met locatie Golfen in de Algarve

Door het geweldige klimaat in de Algarve kun je er het hele jaar golfen. In het gebied vind je meer dan 30 golfbanen en daarmee is het een waar paradijs voor golfers en golfliefhebbers. Op de banen in Portugal worden veel competities gehouden, de bekendste is toch wel de Portugal Masters die tevens bekend staat als een van beste toernooien van de wereld.

Faro (Algarve)

Faro
Faro
Kaart met locatie Faro

Faro is sinds 1756 de hoofdstad van de Algarve. Veel palmbomen en bijzondere gebouwen maken Faro een heerlijke stad om te verblijven. De stad heeft nog drie stadspoorten die intact zijn en een verdedigingsmuur die vroeger de hele stad beschermde tegen gevaar. De bekendste luchthaven van de Algarve, Aeroporto de Faro, bevindt zich ook in directe omgeving van de stad.

Praia da Marinha (Algarve)

Praia da Marinha
Praia da Marinha
Kaart met locatie Praia da Marinha

Praia da Marinha heeft een aantal jaar geleden de award ‘Golden Beach’ ontvangen en dat is niet verwonderlijk. Het is echt een prachtig strand met indrukwekkende kliffen, ook het prachtige heldere water is van ongekende klasse. Doordat het water vrij rustig is, is het populair om er te snorkelen. Je moet wel eerst veel treden naar beneden lopen voor je op het strand bent. Er worden ook verschillende boottochten aangeboden waarbij je o.a. de grotten gaat bekijken.

Nationaal Museum voor Rijtuigen (Lissabon)

Nationaal Museum voor Rijtuigen
Nationaal Museum voor Rijtuigen
Kaart met locatie Nationaal Museum voor Rijtuigen

In de wijk Belem in Lissabon staat het Nationaal Museum voor Rijtuigen. Het museum bezit de meest beroemde en oudste collectie van koninklijke rijtuigen ter wereld. De rijtuigen komen allemaal uit de 17e, 18e en 19e eeuw en het grootste gedeelte is afkomstig van de Portugese koninklijke familie. Het museum is gevestigd in de voormalige stallen van Palácio de Bélem, maar de regering heeft plannen om het gebouw voor andere doeleinden in te gaan zetten waardoor het voortbestaan van het rijtuigmuseum niet zeker is.

Toren van Belém (Lissabon)

De Toren van Belém, ofwel Torre de Bélem, staat in de wijk Belém in Lissabon. Het is een versterkte toren uit de vroege 16e eeuw. De toren is gebouwd om de ontdekkingsreizen uit de tijd van de Grote Ontdekkingen te herdenken. Deze reizen werden vanuit Portugal door Vasco da Gama gemaakt. De toren is nu een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon en werd in 1983 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Tram 28, Lissabon (Lissabon)

Tram 28, Lissabon
Tram 28, Lissabon
Kaart met locatie Tram 28, Lissabon

In alle toeristische gidsen staat hij wel beschreven, tram 28. Je kunt in Lissabon vele trams nemen om de stad te ontdekken, maar onder toeristen tram 28 immens populair. Je kunt opstappen op het plein Praço do Comércio. De route van tram 28 gaat door Alfama, Bairro Alto en Graça e Estrela en hiermee bespaar je jezelf een steile klim. Tram 28 is één van de twee trams die nog rijdt door stroomtoevoer via een trolleystang.

Station São Bento (Porto)

Station São Bento
Station São Bento
Kaart met locatie Station São Bento

In de stationshal van station São Bento vind je prachtig tegelwerk (azulejos) met afbeeldingen uit de geschiedenis van de stad en over de geschiedenis van het transport. Het gebouw stamt uit 1916 en is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond, het klooster São Bento de Avé-Maria.

Jardins do Palácio de Cristal (Porto)

Jardins do Palácio de Cristal
Jardins do Palácio de Cristal
Kaart met locatie Jardins do Palácio de Cristal

In het centrum van Porto vind je het prachtige park Jardins do Palácio de Cristal. In dit park staat een bijzonder vormgegeven ‘Crystal Palace’. Dit koepelvormig paleis bestaat voornamelijk uit glas en ijzer. Er worden veelal concerten en sportevenementen gehouden. Verder vind je in het park een museum, bibliotheek, restaurant en een meertje.

Torre dos Clérigos (Porto)

Torre dos Clérigos
Torre dos Clérigos
Kaart met locatie Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is een bekende toren in het centrum van Porto en een van de meest karakteristieke symbolen van de stad. Als je de toren beklimt bij helder weer heb je een prachtig uitzicht. De toren zit vast aan de kerk Igreja dos Clérigos.

Kathedraal Sé de Braga (Braga)

Kathedraal Sé de Braga
Kathedraal Sé de Braga
Kaart met locatie Kathedraal Sé de Braga

De uit de 12e eeuw stammende kathedraal Sé de Braga is het meest belangrijke monument van de stad. De bouwstijl van deze kerk heeft vele kerken en kloosters uit Portugal beïnvloed. De Sé werd gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van D. Henrique en zijn vrouw D. Teresa, hun tombes liggen in de kloostergang.

Bom Jesús do Monte (Braga)

Bom Jesús do Monte
Bom Jesús do Monte
Kaart met locatie Bom Jesús do Monte

Bom Jesús do Monte is een belangrijk heiligdom in de omgeving van Braga. De eerste vermelding van dit heiligdom stamt al uit 1373, toen er een kapel op de heuveltop werd gebouwd. Deze kapel was gewijd aan het Heilige Kruis. In de 15e en 16e eeuw werd de kapel herbouwd. In 1629 werd er een bedevaartskerk gebouwd gewijd aan de Bom Jesús. Bom Jesús do Monte betekent ‘Goede Jezus op de Berg’.

Rondom Bom Jesús do Monte ligt het Parque do Bom Jesús met de schaduwrijke bomen, fonteinen en een kunstmatig meer. De Elevador do Bom Jesús (Kabeltrein van Bom Jesús) is een kabeltrein die je in 4 minuten de heuvel op brengt, naar de Bom Jesús kerk.

Musea in Braga (Braga)

Er bevinden zich een aantal interessante musea in de stad zoals Museum Medina met verschillende werken van de kunstenaar Henrique Medina. In het Biscainhos Museum kun je permanente tentoonstellingen bewonderen van Europees glaswerk, porselein, horloges en klokken.

Palácio de Mateus (Vila Real)

Palácio de Mateus
Palácio de Mateus
Kaart met locatie Palácio de Mateus

Palácio de Mateus in Vila Real wordt omringd door prachtige tuinen. Bijzonder zijn de bewerkte houten plafonds, de meubelstukken uit verschillende periodes, de 17e en 18e-eeuwse schilderingen en een bibliotheek die een bijzondere uitgave van "Os Lusíadas" van de schrijver Camões bewaart. Het paleis is ontworpen door de Italiaanse Nicolau Nasoni.

Igreja de São Pedro (Vila Real)

De Igreja de São Pedro is een kerk uit de 16e eeuw en het interieur is rijk aan vele beelden en tegelwerk.

Museu de Aveiro (Aveiro)

Museu de Aveiro
Museu de Aveiro
Kaart met locatie Museu de Aveiro

Het museum van Aveiro bevindt zich in het voormalige Mosteiro de Jesus (Jezusklooster uit de 15e eeuw) en hangt vol met werken over het leven van Santa Joana. Dit was de dochter van Alfons V en stierf in 1490 in Aveiro. Naast dat haar graftombe in het museum te bewonderen is, hangen er veel schilderijen met taferelen uit haar leven. Een van de schilderijen is een prachtige portret van haarzelf in hofkleding. In 1472 besloot Santa zich terug te trekken en ging bij het klooster waar ze de rest van haar leven verbleef. Ze overleed uiteindelijk in de handwerkkamer in het klooster. Na haar dood werd zij in 1693 heilig verklaard. In dit museum is eveneens de graftombe van de ridder Dom Joao de Albuquerque te bewonderen.

Natuurreservaat Dunas de São Jacinto (Aveiro)

Natuurreservaat Dunas de São Jacinto
Natuurreservaat Dunas de São Jacinto
Kaart met locatie Natuurreservaat Dunas de São Jacinto

Het landschap van natuurreservaat Dunas de São Jacinto bestaat uit duinen, stranden en uiterwaarden met zoet-, en brakwater. Tijdens een wandeling door het park kun je de prachtige natuur goed aanschouwen. Het informatiecentrum (Centro de Interpretação) organiseert wandelingen met een gids maar je kunt ook de uitgestippelde route volgen. De vegetatie in het park is heel karakteristiek. In de 19e eeuw werden er acacia´s en wilde dennen geplant, zodat de duinen konden worden vastgehouden.

Misericordia kerk (Aveiro)

Misericordia kerk
Misericordia kerk
Kaart met locatie Misericordia kerk

Aan het plein Praca da Republica bevindt zich de Misericordia kerk (Igreja Misericórdia). Vooral de volledig betegelde façade en het barokke altaar zijn mooi om te zien. Het oorspronkelijke ontwerp (1585) wordt toegeschreven aan de Italiaanse architect Filipo Terzi. De bouw begon pas in 1653 onder leiding van de Portugese meester Manuel Azenha.

Abel en João de Lacerda Musea (Viseu)

Abel en João de Lacerda Musea is een interessante bezienswaardigheid. De twee broes Abel en João de Lacerda richtten in de jaren '50 een bijzonder museum op. Abel de Lacerda had een passie voor kunst, gebouwen met moderne concepten, beeldhouwkunst, meubels, keramiek wandtapijten en schilderkunst, variërend van de Romeinse tijd tot Picasso. João de Lacerda had een passie voor de eerste ontworpen auto's en motoren. Hij wilde weten hoelang de auto's en motoren meegingen en hoe de bouw was van de voertuigen. Na de dood van Abel de Lacerda in 1957 werd er een stichting opgezet de Stichting Abel de Lacerda. Tegenwoordig heet het de Stichting Abel en João de Lacerda. De stichting is eigenaar van de twee musea van kunst en auto's. De musea zijn te vinden in Caramulo, dat ligt ongeveer 35 km van Viseu af.

Cava Viriato (Viseu)

De Cava Viriato is een van de grootste archeologische raadsels van Portugal, omdat niemand weet wanneer het park is gebouwd. Men vermoedt dat het park uit de eerste of tweede eeuw komt. Het is wel bekend dat het park is gebouwd door de Romeinen en waarschijnlijk diende als Romeins fort. De grachten rond het park waren verbonden met de Pavia en de stroom van Santiago. Op het terrein waren veel putten en wateropslagtanks van het Romeinse leger. Het park heeft een 8-hoekige vorm en is omringd met muren. De krijger Viriathus kwam hier in opstand tegen de Romeinen.

Museu Grão Vansco (Viseu)

Het Museu Grão Vansco werd in 1916 opgericht, maar pas in 1938 verplaatst naar het huidige gebouw. Het museum is vernoemd naar een van de belangrijkste Portugese schilders die zijn werkplaats in Viseu had, Vasco Fernandes. De belangrijkste voorwerpen van het museum zijn de geschilderde altaarstukken die voor de kathedraal van Viseu gemaakt zijn tijdens de Renaissance.

Universiteit van Coimbra (Coimbra)

Universiteit van Coimbra
Universiteit van Coimbra
Kaart met locatie Universiteit van Coimbra

De universiteit van Coimbra (velha universidade) is een van de oudste universiteiten van de wereld en de oudste universiteit van Portugal. De instelling werd op 1 maart 1290, kort na de stichting van Portugal, opgericht door koning Dionysius en heeft sindsdien onafgebroken bestaan. Vandaag de dag studeren er ruim 20.000 studenten aan de UC, verdeeld over acht faculteiten. Een van de mooiste schatten die de universiteit met zich meebrengt is de oude bibliotheek, gebouwd begin 1700. Het is een prachtig voorbeeld van de barokstijl. Er worden nog ongeveer 300.000 boeken, allen daterend van vóór 1800, bewaard. De bibliotheek is openbaar en dus door iedereen te bezoeken.

Nationaal Museum Machado de Castro (Coimbra)

Nationaal Museum Machado de Castro
Nationaal Museum Machado de Castro
Kaart met locatie Nationaal Museum Machado de Castro

Het Nationaal Museum Machado de Castro is een van de belangrijkste musea voor Schone Kunsten in Portugal. Het museum is vernoemd naar de gerenommeerde beeldhouwer Joaquim Machado de Castro. Zijn nalatenschap bevat belangrijke stukken zoals schilderijen en decoratieve kunstwerken. Het is gevestigd in het voormalige pand van het bisschoppelijk paleis van Coimbra en werd, na een verbouwing, heropend in 2012.

Fado van Coimbra (Coimbra)

In tegenstelling tot de fado uit Lissabon, is de fado van Coimbra intellectueel, heeft het een andere interval en klinkt het wat betreft stemgebruik anders. Fado is het Portugese levenslied en wordt vooral gebruikt om over het studentenleven te vertellen, de wilde nachten zonder slapen, de onbeantwoorde liefdes en voor de serenades bij het raam. Tijdens 'Queima das Fitas', het feest van de afsluiting van het schooljaar in mei brengen mannelijke groepen studenten, gekleed in zwarte traditionele kleding de fado ten gehore. Dit wordt gezien als het beste moment om de fado van Coimbra te horen.

Museu Regional do Algarve (Faro)

Museu Regional do Algarve
Museu Regional do Algarve
Kaart met locatie Museu Regional do Algarve

Het Museu Regional do Algarve werd op 15 december 1962 geopend. In het museum kun je typische spullen zien uit de streek. Er zijn traditionele kamers nagebouwd van de huizen en herbergen van vroeger. Het grootste deel van de collectie uit het museum komt van de schilder Carlos Filipe Porfirio. Hij heeft in de loop van de jaren al deze spullen verzameld en later aan het museum geschonken. De collectie van arbeidsmiddelen bestaat uit spullen van de visserij, de landbouw, het ambachtelijke werk en de binnenlandse industrie. Maar hij heeft ook meubels, huishoudelijke voorwerpen, kledij uit de streek, spullen voor de mandenmakerij, verschillende foto's en schilderijen verzameld. Al deze spullen komen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Een van de belangrijkste museum stukken is een kar die tot 1974 werd gebruikt om water te verkopen. Nog steeds doneren mensen spullen uit de streek aan het museum.

Arco da Vila (Faro)

Arco da Vila
Arco da Vila
Kaart met locatie Arco da Vila

Arco da Vila is de mooiste stadspoort van Faro. Het centrum van Faro wordt gedeeltelijk omringd door stadsmuren die uit de middeleeuwen komen. Er zijn drie stadspoorten in de muur waarvan Arco da Vila de mooiste van is. De Arco da Vila stamt uit de 19e eeuw en werd gebouwd in opdracht van Dom Francisco Gomes do Avetar. De poort biedt toegang tot het oude stadsgedeelte van Faro. De Arco da Vila heeft Moorse invloeden en werd gebouwd op de plaats waar eerst een middeleeuws kasteel stond.

Desert Island (Faro)

Desert Island
Desert Island
Kaart met locatie Desert Island

Tijdens een boottocht naar Desert Island maak je kennis met dit prachtige eiland in de Algarve. Maar voor je er bent, vaar je over één van de zeven natuurwonderen van Portugal, de Ria Formosa. Terwijl je over de Ria Formosa vaart krijg je uitleg over de geschiedenis van dit natuurwonder. Met talloze vogels die hier heel het jaar te bewonderen zijn, krijg je er vast een aantal van dichtbij te zien. Voor een onvergetelijke ervaring word je meegenomen naar het Desert Island. Daar kun je genieten van de 11 km lange witte zandstranden, het warme kristalhelder water en de palmbomen die schaduw geven. Voor de lunch kun je heerlijk genieten van verse vis of schaal- en schelpdieren. Het restaurant bevindt zich aan het strand.

Mercado de Escravos (Lagos)

In 1444 kwamen de eerste Afrikaanse slaven aan in Lagos en dit gebouw werd destijds o.a. gebruikt als kantoor en militaire gevangenis. Tegenwoordig is op de begane grond van het Mercado de Escravos een kunstgalerie gevestigd.

Standbeeld van Hendrik de Zeevaarder (Lagos)

Standbeeld van Hendrik de Zeevaarder
Standbeeld van Hendrik de Zeevaarder
Kaart met locatie Standbeeld van Hendrik de Zeevaarder

De havenstad Lagos is nauw verbonden met de roemrijke zeevaarthistorie van Portugal en 'Dom Henrique o Navegador' (Hendrik de Zeevaarder) is de grote genius achter de Portugese ontdekkingsreizen. Deze derde zoon van koning Joáo I en Filipa van Lancaster heeft zich zijn gehele leven ingezet om de grenzen van de tot dan toe bekende wereld te verleggen en de kennis van de scheepvaart te vergroten. Hij vaarde zelf vrij weinig maar was vooral de grote man achter de schermen. Het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder staat aan de boulevard van Lagos.

Oude stadsmuur (Lagos)

De stadsmuur van Lagos werd gebouwd rond de 16e eeuw op de resten van een oudere muur die nog uit de Romeinse tijd stamt. De oude muur loopt van het oude centrum dwars door de nieuwe stad. Er zijn nog negen torens intact van de muur, dit waren plekken waarvandaan men de stad kon bewaken met kanonnen.

Santo Antonio kerk (Lagos)

Santo Antonio kerk
Santo Antonio kerk
Kaart met locatie Santo Antonio kerk

De Santo Antonio kerk is een barokke kerk in Lagos. Dit is een van de mooiste kerken van de Algarve. De kerk is in 1707 gebouwd en in 1769 herbouwd. De decoratie in verguld houtsnijwerk in barokstijl is uniek en de wanden zijn bekleed met witblauwe tegeltableaus uit de 18e eeuw.

Parque Zoológico de Lagos (Lagos)

Parque Zoológico de Lagos
Parque Zoológico de Lagos
Kaart met locatie Parque Zoológico de Lagos

Parque Zoológico de Lagos werd geopend in 2000 en er wonen inmiddels ongeveer 120 diersoorten, vooral zoogdieren en vogels. Het apeneiland is bij vele favoriet net als de stokstaartjes die er rondlopen. Er is ook een kleine kinderboerderij waar je de dieren zelf kunt voeren.

Klooster Convento de São Bernardo (Portalegre)

Klooster Convento de São Bernardo
Klooster Convento de São Bernardo
Kaart met locatie Klooster Convento de São Bernardo

Het vrouwenklooster van de Orde van Sint Bernardus, toegewijd aan Nossa Senhora da Conceição, werd in 1518 gesticht op initiatief van de bisschop van Guarda, D. Jorge de Melo. In 1910 werd het klooster aangepast als kazerne en in de jaren '60 werd de kerk ingericht als gemeentelijk museum. De oude kloosterlijke dependances worden tegenwoordig gebruikt als praktijkschool van de Guarda Nacional Republicana, maar de kerk is behouden gebleven en toegankelijk voor het publiek.

Wandkledenfabriek (Portalegre)

De textiel-, zijde- en wandkledenindustrie zorgden in de 16e en 17e voor welvaart in Portalegre. Nog steeds zie je in de hoofdstraat van Portalegre herenhuizen in renaissance- en barokstijl uit die tijd. Er is tevens een werkende wandkledenfabriek die je, op afspraak, kunt bezoeken in het voormalige Jezuïtenklooster Rossio. Het is een klein atelier waar 10 kleden tegelijk gemaakt kunnen worden.

Casa Museu José Régio (Portalegre)

In Casa Museu José Régio woonde de beroemde schrijver José Maria dos Reis Pereira (pseudoniem José Régio) maar liefst 34 jaar. Naast schrijver was bij leraar, dichter, verzamelaar, toneelschrijver en criticus. Hij was hoogleraar Portugees bij de toenmalige Nationale Portalegre High School (nu Secondary School Mouzinho da Silveira), van 1928 tot 1967. Een van zijn bekendste gedichten is de 'toada van Portalegre', waar Casa Museu José Régio in vermeld wordt.

Músicas do Mundo (Sines)

Músicas do Mundo
Músicas do Mundo
Kaart met locatie Músicas do Mundo

Elk jaar vindt in het kasteel van Sines het festival Músicas do Mundo (Wereldmuziek) plaats. Dit festival trekt ieder jaar weer veel bezoekers. Bezoekers van het festival komen uit binnen- en buitenland. De muziek die de bezoekers er ter oren krijgt is heel divers. Je hoort er muziek uit alle delen van de wereld, zoals jazz, folk, blues, reggae en klassieke muziek. Het festival heeft hierdoor voor iedereen wel iets te bieden.

Cabo de São Vicente (Sines)

Cabo de São Vicente
Cabo de São Vicente
Kaart met locatie Cabo de São Vicente

Ten zuiden van Sines ligt Cabo de São Vicente, wat ook wel 'het einde van de wereld' wordt genoemd. Dit is het meest zuidwestelijke punt van Europa. Tijdens een verblijf in Sines kun je Cabo de São Vicente eigenlijk niet overslaan. Cabo de São Vicente heeft indrukwekkende kliffen die maar liefst 75 meter diep zijn. Vanaf deze kliffen heb je een prachtig weids uitzicht. Bezoek Cabo de São Vicente ook eens bij zonsondergang. Bij Cabo de São Vicente stond een oud fort, maar deze is verbouwd tot de huidige vuurtoren.

Monumenten van Vasco da Gama (Sines)

Monumenten van Vasco da Gama
Monumenten van Vasco da Gama

Maak tijdens een verblijf in Sines een tour langs de monumenten van Vasco da Gama. Vasco da Gama is een ontdekkingsreiziger uit de 15e en 16e eeuw die de maritieme weg naar India heeft ontdekt. Hij was de zoon van een edelman en geboren in het kasteel dat op de heuvel van Sines staat. Hier kun je de tour goed beginnen en bekijk dan eerst de oceaan vol mysteries die hij heeft opgelost. Bezoek ook de moederkerk van São Salvador. Hier ontving Vasco da Gama zijn zegen. De kapel van Nossa Senhore das Salas is ook een bezoek waard wanneer je deze tour maakt. De kapel is beschermheilige van de vissers.

Santa Luza basiliek (Viana do Castelo)

Santa Luza basiliek
Santa Luza basiliek
Kaart met locatie Santa Luza basiliek

Vanaf de Santa Luza basiliek heb je een weids uitzicht over Viana en de monding van de Lima. In de basiliek zelf vind je prachtige muur- en plafondschilderingen.

Praça da República (Viana do Castelo)

Praça da República
Praça da República
Kaart met locatie Praça da República

Praça da República, oftewel het Plein van de Republiek, staat vol met de meest indrukwekkend versierde gebouwen waarbij het voormalige stadhuis en het paleis van de Sá-familie tot de meest bekende behoren.

Citadel Bragança (Bragança)

Gelegen op een heuvel met uitzicht op het centrum van de stad, werd deze goed bewaarde citadel gebouwd door Benedictijnse monniken in de 12e eeuw. De citadel werd verbouwd en versterkt in de late 14e eeuw. Opvallende kenmerken zijn de versterkte muren onder de imposante donjon, de Domus Municipalis (stadhuis), de Santa Maria kerk en de indrukwekkende gotische schandpaal.

Kathedraal van Bragança (Bragança)

De Renaissance kathedraal van Bragança werd gebouwd in de 16e eeuw en bezet door priesters die een college wilde oprichten. Met een verguld altaar en gedetailleerde schilderijen op de panelen plafond van de sacristie, werd het in 1764 uitgeroepen tot een kathedraal.

Parque Natural de Montesinho (Bragança)

Parque Natural de Montesinho is een van de grootste beschermde gebieden in Portugal, welke zich uitstrekt over 75.000 hectare. Het park bereikt een hoogte van bijna 1.500 meter. De immense bossen zijn een leefgebied voor vele soorten dieren, waaronder wolven, wilde zwijnen en steenarenden. Ook zijn er nog veel kleine dorpen te vinden in het park. Het gebied is ideaal voor een mooie trekking.

Jardim do Paço Episcopal (Castelo Branco)

Jardim do Paço Episcopal
Jardim do Paço Episcopal
Kaart met locatie Jardim do Paço Episcopal

Jardim do Paço Episcopal, de tuinen van het 18e eeuwse bisschoppelijke paleis zijn een mooie plek om rond te wandelen. Je ziet er gesnoeide hagen en kleine granieten beelden die o.a. deugden en de seizoenen voorstellen. Er is tevens een museum is gevestigd.

Parque Natural do Tejo Internacional (Castelo Branco)

Rivier de Taag (in het Portugees: Tejo) is de grootste rivier die Portugal doorkruist. Hij ontspringt in Spanje en vormt 50 km lang de grens tussen Portugal en Spanje. Hier omheen ligt internationaal natuurpark Parque Natural do Tejo Internacional. Het natuurpark omvat delen van de gemeenten Castelo Branco en Idanha-a-Nova en ligt in een overgangszone tussen de bergen van Centro de Portugal en de vlaktes van de Alentejo. Doordat er ongeveer 154 vogelsoorten leven in het park is het een uitstekend gebied om vogels te spotten. Je vindt er o.a de zwarte ooievaar, dit is tevens het symbool van het park. Maar ook adelaars en oehoes hebben hun plek gevonden in het park. Als je op zoek bent naar een actieve vakantie zijn hier wandel- en fietsmogelijkheden en je kunt er bergbeklimmen of kanoën.

Kathedraal Sé da Guarda (Guarda)

Kathedraal Sé da Guarda
Kathedraal Sé da Guarda
Kaart met locatie Kathedraal Sé da Guarda

De kathedraal Sé da Guarda is het bekendste historische gebouw van Guarda. De bouw duurde van 1390 tot het midden van de 16e eeuw, waardoor je Gothische en Manueline stijlen terugziet. Ook het interieur is erg bijzonder. In 1898 werd de kathedraal gerenoveerd waardoor er helaas een aantal unieke elementen zijn verwijderd.

Mountainbike route Guarda - Seia (Guarda)

Mountainbike route Guarda - Seia
Mountainbike route Guarda - Seia
Kaart met locatie Mountainbike route Guarda - Seia

In de omgeving van Guarda ligt een interessante mountainbike route (Guarda - Seia). In totaal is de route bijna 84 km en kent moeilijke klimmen en leuke afdalingen. Je fietst door natuurpark Serra da Estrela, het grootste natuurpark van Portugal.

Museu Etnográfico Dr. Joaquim Manso (Nazaré)

In het Museu Etnográfico Dr. Joaquim Manso krijg je een aardig overzicht van de geschiedenis en folklore van Nazaré. Het museum wordt ook wel Museu de Nazaré genoemd en werd geopend in 1976. Het museum huisvest in het oude zomerhuis van Dr. Joaquim Manso, schrijver, journalist en stichter van de krant "Diário de Lisboa". In 1968 werd het huis aan de staat geschonken om er een museum van te maken.

Igreja de Nossa Senhora da Nazaré (Nazaré)

Igreja de Nossa Senhora da Nazaré
Igreja de Nossa Senhora da Nazaré
Kaart met locatie Igreja de Nossa Senhora da Nazaré

De Igreja de Nossa Senhora da Nazaré werd in 1182 gesticht en in de 17e eeuw herbouwd. Behalve veel azulejos staat hier ook het beeld van de zwarte Madonna, deze is van onbekende oorsprong. Tweemaal per jaar is dit beeld het religieuze doel van pelgrimgangers. Tijdens Maria Hemelvaart op 15 augustus en tijdens de Romaria da Senhora da Nazaré in de tweede week van september. Twee andere feestelijke gebeurtenissen die in deze kerk worden gevierd zijn: Romaria de Sáo Brás en Festa do Senhor dos Passos.

Paleis van Queluz (Sintra)

Het Paleis van Queluz, is de vroegere zomerresidentie van de koningen van Portugal. Het werd in de 18e eeuw gebouwd in een gemengde stijl van Barok en Rococo. Dit paleis vind je in Queluz, gelegen ten oosten van Sintra.

Palácio Nacional de Sintra (Sintra)

Palácio Nacional de Sintra ligt midden in het stadje. Het paleis heeft een paar opvallende torens die net schoorstenen lijken. Het grootste deel van het Palácio Nacional stamt uit de 14e eeuw en werd gebouwd door koning João I. In de 16e eeuw werd het paleis uitgebreid met bouwsels en elementen in Moorse stijl door koning Manuel I. Tot 1880 was Palácio Nacional de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie.

Castelo dos Mouros (Sintra)

Castelo dos Mouros
Castelo dos Mouros
Kaart met locatie Castelo dos Mouros

Op de bergrug van de Serra, hoog boven het stadje Sintra, staat een Moors kasteel uit de 8e eeuw (Castelo dos Mouros). Een groot deel van de dikke muren is nog intact, zodat je een goede indruk krijgt hoe het kasteel er oorspronkelijk uit heeft gezien. Bij helder weer kun je vanaf de kasteelmuur de kust zien. Ook heb je er een mooi uitzicht op het vlakbij gelegen Pálacio da Pena en Sintra zelf.

Museu de Évora (Évora)

Museu de Évora
Museu de Évora
Kaart met locatie Museu de Évora

Het Museu de Évora is gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis, in de buurt van de kathedraal van Évora, in het historische centrum. De oorsprong van het museum gaat terug tot 1804 toen de aartsbisschop van Evora een kunstcollectie aanlegde. Het museum bezit nu ongeveer 20.000 voorwerpen, waaronder archeologische stukken, schilderwerken, beeldhouwkunst, sieraden en meubels.

Forte de Beliche (Sagres)

Forte de Beliche
Forte de Beliche
Kaart met locatie Forte de Beliche

Het is niet bekend wanneer Forte de Beliche (ook wel Fortaleza de Belixe genoemd) tot stand is gekomen, maar wel door wie. Koning Manuel I van Portugal heeft het fort opgericht. Het huidige fort is een reconstructie van die van koning Filips III van Portugal. De aardbeving van 1755 richtte veel schade aan aan het fort. Aan het eind van 1950 werd het fort teruggevonden door Directoraat-generaal voor Nationale Gebouwen en Monumenten, in het kader van de werkzaamheden in Cape St. Vincent en Sagres. Op de oude fundamenten van het fort werd een theehuis gebouwd. Sinds 1990 is het fort gesloten door dreiging van instorting van de heuvel waarop het fort staat.

Ponta de Sagres (Sagres)

Ponta de Sagres
Ponta de Sagres
Kaart met locatie Ponta de Sagres

Ponta de Sagres ligt net buiten de stad is een spectaculair gebergte dat bestaat uit kliffen die van 50 m hoog de zee indalen. Dit gebergte biedt een spectaculair uitzicht op de kustlijn waar de grotten en holten door de zee zijn uitgeslepen. Overblijfselen van een 18e-eeuws fort dat het oorspronkelijk 15e-eeuwse van Hendrik de Zeevaarder verving zijn hier nog te zien.

Sardientjes Festival (Portimão)

Sardientjes Festival
Sardientjes Festival
Kaart met locatie Sardientjes Festival

In augustus vindt in Portimão het jaarlijkse Sardientjes Festival plaats. Naast sardientjes proeven kun je ook genieten van een vuurwerkshow en live muziek. Het festival duurt iets langer dan een week en is altijd `s avonds van 18:00 tot 00:00 uur.