Portugal

Strand Carvoeiro, Portugal, bootjes
Strand Carvoeiro, Portugal, bootjes

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa en grenst aan het westen van Spanje. Samen met Spanje heeft Portugal de naam Iberisch Schiereiland. De atlantische archipels Madeira en de Azoren behoren tevens tot het grondgebied van Portugal. Er stromen 2 grote rivieren door het land, de Taag (Tejo) en de Douro (Douro). Aan de riviermonden van deze rivieren zijn de 2 grootste plaatsen van het land gevestigd, Porto aan de Douro en de hoofdstad Lissabon aan de Taag. Porto en Lissabon zijn tevens de belangrijkste steden van Portugal.

Porto ligt aan de Costa Verde en was in 2001 culturele hoofdstad van Europa. Vroeger heette deze stad Calle en later Portucale, hier is dan ook de landsnaam Portugal van afgeleid.

Het meest toeristische gedeelte van Portugal is de Algarve met zijn prachtige baaien, rotsige kusten, goede uitgaansleven en geweldige golfbanen. De Algarve heeft veel luxe accommodaties, sommige zelfs met de golfbaan in de achtertuin. Het is gelegen in het zuiden van Portugal en de toeristische hoofdstad is Albufeira. De officiële hoofdstad is Faro. Albufeira is een gezellig vissersplaatsje met mooie witte huizen en veel vertier. Niet alleen Albufeira is de moeite waard, de plaatsen Lagos, Faro, Vilamoura en Alvor aan de Algarve zijn ook zeker de moeite waard om te verblijven of om te bezichtigen. Het landschap aan de kust wijkt sterk af van de bergen en hoogvlaktes in Spanje en het binnenland van Portugal.

Portugal is in 1996 toegetreden tot de Europese Gemeenschap (EG). Het land is verdeeld in 11 provincies. Administratief is er een verdeling gekomen in 22 districten (distritos), die weer zijn onder te verdelen in steden en landschappelijke regio's (concelhos) en daarna in gemeenten (freguesias). Sinds 1976 is het land een democratie met een parlement. Aan het hoofd staat de president, die rechtstreeks gekozen wordt voor een ambtstermijn van 5 jaar. Hij benoemt de premier en de ministerraad en heeft een vetorecht over besluiten die het gekozen parlement heeft genomen.

Portugal is de grootste producent van eiken kurk in Europa. De olijfolieproductie en de visindustrie zijn ook goed ontwikkeld.

Reisaanbod Portugal

Vlag Portugal
Officiele naam:
República Portuguesa
ISO:
PT
Ligging:
zuidwest
Hoofdstad:
Lissabon
Inwoners:
+/- 11000000
Taal:
Portugees
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC 0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
92000 km²
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juni - september

Ambachtelijk portugees aardewerk: het Portugese aardewerk is praktisch, degelijk, decoratief en eenvoudig. In de keuken kan het in de oven, op het vuur, in de magnetron en in de vaatwasmachine. Op tafel is het sfeervol en zeker anders dan gewoon. Binnen en buiten zijn de vaak eenvoudige vormen juist zeer decoratief en echte blikvangers.

Fado: dit is een van de muziekstijlen die Portugal rijk is. De fadozanger/zangeres wordt meestal begeleid door gitaar en viola, tegenwoordig soms aangevuld met basgitaar. Fado is onstaan in 1820, oorspronkelijk gezongen door braziliaanse en afrikaanse arbeiders. Saudade is een kernbegrip in de fado, en wordt vertaald in heimee/weemoed.

Cataplana: koperen portugese stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren. Vooral mosselen uit de cataplana is een echte aanrader.

Azulejos: dit zijn verhalen vertellende beschilderde tegeltjes. De tegeltjes zijn meestal wit en blauw, in Madeira komen ze veel voor op de fonteinen, kerken en openbare gebouwen.

Ervaringen

* = verplicht veld

Portugal krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 302 ervaringen:

8,2 302 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 101 met 302 resultaten

plaats: Lissabon, reisperiode: mei 2017

Lissabon is een mooie stad. Het hotel was prima

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Portimão, reisperiode: april 2017

Portimao ligt aan praiha de Rocha. 5 minuten van residentie waar wij verblijven. Grote stad met alle voorzieningen.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Azoren, reisperiode: augustus 2015

Ik ben op sao Miguel geweest, dit is een erg leuke vakantie bestemming. Er is veel te bekijken op het eiland en de mensen zijn er heel erg gast vrij. Er zijn hele leuke restaurantjes die hele lekkere vismaaltijden serveren. Er zijn ook strandjes om te zonnen en te zwemmen, alleen zijn deze strandjes erg klein. Verder is het een heel mooi groen eiland, deze reisbestemming is zeker een aanrader.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Portugal

Het Museu Grão Vansco werd in 1916 opgericht, maar pas in 1938 verplaatst naar het huidige gebouw. Het museum is vernoemd naar een van de belangrijkste Portugese schilders die zijn werkplaats in Viseu had, Vasco Fernandes. De belangrijkste voorwerpen van het museum zijn de geschilderde altaarstukken die voor de kathedraal van Viseu gemaakt zijn tijdens de Renaissance.

De Cava Viriato is een van de grootste archeologische raadsels van Portugal, omdat niemand weet wanneer het park is gebouwd. Men vermoedt dat het park uit de eerste of tweede eeuw komt. Het is wel bekend dat het park is gebouwd door de Romeinen en waarschijnlijk diende als Romeins fort. De grachten rond het park waren verbonden met de Pavia en de stroom van Santiago. Op het terrein waren veel putten en wateropslagtanks van het Romeinse leger. Het park heeft een 8-hoekige vorm en is omringd met muren. De krijger Viriathus kwam hier in opstand tegen de Romeinen.

Abel en João de Lacerda Musea is een interessante bezienswaardigheid. De twee broes Abel en João de Lacerda richtten in de jaren '50 een bijzonder museum op. Abel de Lacerda had een passie voor kunst, gebouwen met moderne concepten, beeldhouwkunst, meubels, keramiek wandtapijten en schilderkunst, variërend van de Romeinse tijd tot Picasso. João de Lacerda had een passie voor de eerste ontworpen auto's en motoren. Hij wilde weten hoelang de auto's en motoren meegingen en hoe de bouw was van de voertuigen. Na de dood van Abel de Lacerda in 1957 werd er een stichting opgezet de Stichting Abel de Lacerda. Tegenwoordig heet het de Stichting Abel en João de Lacerda. De stichting is eigenaar van de twee musea van kunst en auto's. De musea zijn te vinden in Caramulo, dat ligt ongeveer 35 km van Viseu af.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Portugal

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Sopa de galinha/Canja: kippensoep.
Sopa de peixe: vissoep.
Sopa de legumes: aardappel/groentensoep.
Açorda de Marisco: stoofpot met brood en schelpdieren.
Arroz de Marisco: rijst met schelpdieren.
Sardinhas grillhadas: op de barbecue gegrilde sardientjes.
Peixe-Espada: zwaardvis.
Cataplana: koperen stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren.
Cabrito assado no forno: geitenlam uit de oven.
Espetadas: gemengde stukken vlees of vis op een pen.
Leitâo à Bairrada: geroosterd speenvarken.
Kip Piri Piri: kippenvlees in een marinade van rode pepertjes in olijfolie.
Pudim: pudding/vla.
Arroz doce: een soort rijstepap.

Port is een wijn met 18% tot 20% alcohol. Het gebied waar de port wordt gemaakt ligt langs de oevers van de Douro en begint op 100 km ten oosten van Porto. De droge, witte port is uitstekend als aperitief te drinken. Na de maaltijd is de zoete port aan te bevelen en de "Old Tawny" is goed voor elke gelegenheid. De Engelse hebben de smaak van Port als eerste ontdekt, vandaar de Engelse teksten op de etiketten.

Vinho verde: vinho verde is een typische wijn uit de provincie Minho en kan rood of wit zijn (afhankelijk van de gebruikte druiven). Verder is deze wijn licht mouserend. Het Portugese 'verde' (groen) slaat op de leeftijd van de wijn, die altijd jong is. Deze wijn is het lekkerst als hij goed gekoeld wordt gedronken.

Rosé: een van de bekendste rosés is Mateus. Een andere goede rosé die zeker het proeven waard is, is Lancers.
Witte en rode wijn: deze wijnen kunnen zowel zoet als droog zijn. De meeste restaurants hebben hun eigen huiswijn, die vaak niet zo duur, maar wel lekker is.

De rekeningen in bars en restaurants zijn over het algemeen incl. BTW en bedieningsgeld. Indien u tevreden bent over de geboden service, dan is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de rekening achter te laten.

Vervoer

Vanuit Amsterdam en Brussel worden zowel lijndiensten als charterverbindingen onderhouden met de twee internationale luchthavens van het Portugese vasteland, Lissabon en Faro (Algarve). De vlucht van Amsterdam naar Faro duurt ongeveer 3 uur en als je vanaf Amsterdam naar Madeira wilt doe je er zo`n 4 uur over.

Dagelijks vertrekken er vanuit Parijs internationale slaaptreinen (zowel rechtstreeks als met overstap) naar Lissabon en Porto.

Vanaf verschillende opstapplaatsen in Nederland en België vertrekken pendelbussen naar Lissabon en de Algarve.

In de meeste grote steden rijden stadsbussen. De bus- en treinverbindingen tussen de 2 grote stedelijke agglomeraties Lissabon en Porto via Coimbra en tussen de grotere plaatsen aan de Algarve, zijn over het algemeen goed en kennen een hoge frequentie, uitgevoerd met snelle Alfa-treinen en expresbussen.

Op de vliegvelden en in alle grote steden kun je een auto huren.

Visum

Voor een vakantie in Portugal dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Portugal ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid in Portugal is de euro.

Veiligheid

In Portugal kan, met inachtneming van normale voorzichtigheid, veilig worden gereisd.

Medische informatie

Alle ziekenhuizen in de grote steden hebben een eerste-hulpafdeling (banco) waar men voor spoedgevallen terecht kan. In een aantal ziekenhuizen in Portugal zijn Engels sprekende artsen.

Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Portugal.

Neem voor vertrek altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

De Portugezen zijn gemakkelijk in de omgang en goedgemanierd. Ze houden van gezelligheid en eten en drinken graag in grote gezelschappen. De Portugezen hebben een zwak voor kinderen, deze worden dan ook overal vertroeteld.

Ambachtelijk portugees aardewerk: het Portugese aardewerk is praktisch, degelijk, decoratief en eenvoudig. In de keuken kan het in de oven, op het vuur, in de magnetron en in de vaatwasmachine. Op tafel is het sfeervol en zeker anders dan gewoon. Binnen en buiten zijn de vaak eenvoudige vormen juist zeer decoratief en echte blikvangers. Bijna overal in Portugal zijn kleine, traditionele pottenbakkerijen (olarias) te vinden. Elke regio heeft zijn eigen stijl. De producten die gemaakt worden zijn te koop op de markt of in de fabriek.

Fado: dit is een van de muziekstijlen die Portugal rijk is. De fadozanger/zangeres wordt meestal begeleid door gitaar en viola, tegenwoordig soms aangevuld met basgitaar. Fado is onstaan in 1820, oorspronkelijk gezongen door braziliaanse en afrikaanse arbeiders. Saudade is een kernbegrip in de fado, en wordt vertaald in heimee/weemoed.

Cataplana: koperen portugese stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren. Vooral mosselen uit de cataplana is een echte aanrader.

Azulejos: dit zijn verhalen vertellende beschilderde tegeltjes. De tegeltjes zijn meestal wit en blauw, in Madeira komen ze veel voor op de fonteinen, kerken en openbare gebouwen.

De taal

Portugees is de officiële taal van Portugal. Het Portugees is een zelfstandige Romaanse taal. In totaal spreken zo`n 130 miljoen mensen Portugees.

Flora & Fauna

Tussen de Douro en de Taag strekt zich een mild overgangsgebied uit met wijn- en olijfgaarden. Een vertrouwd beeld in dit landschap met zijn vruchtbare dalen is de amandelboom. De hellingen van de Serra da Estrela zijn bedekt met uitgestrekte bossen, hoofdzakelijk bestaande uit Portugese eiken en pijnbomen. Ten zuiden van de Taag bepalen groenblijvende bomen en heesters de plantengroei. Daarvan is de kurkeik met zijn knoestige, grillig gevormde stam ongetwijfeld het meest karakteristiek.

Typisch voor het zuiden van Portugal zijn de vijgen- en amandelbomen, de sinaasappelplantages en de carobebomen. De Algarve-kust kent een subtropische plantengroei met uitbundig bloeiende oleanders en camelia’s. Vrijwel langs de hele westkust, vaak tot diep in het binnenland, tref je eucalyptusbossen aan.

De Portugese fauna verschilt niet veel van die van de rest van het Iberisch Schiereiland. In de noordelijke bossen en bergstreken komen nog enkele wolven en verschillende soorten herten en reeën voor. De belangrijkste vissoorten in de kustwateren van Portugal zijn sardines, kabeljauw en ansjovis.

Geschiedenis

De geschiedenis van Portugal is die van een oud Europees land, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vroege middeleeuwen, dat opklom tot een wereldmacht in de tijd van de ontdekkingsreizen met het grote Portugese Rijk. Na het hoogtepunt van zijn wereldmacht in de 15e en 16e eeuw, verloor Portugal veel van haar rijkdom en status met de vernietiging van Lissabon in de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon, en de onafhankelijkheid van Brazilië in 1822. Een revolutie in 1910 schafte de monarchie af, maar na corruptie en grote staatsschuld werd na een militaire coup een dictatuur geïnstalleerd die zou duren tot 1974, toen een linkse militaire coup democratische hervormingen doorvoerde. Het jaar daarop werden de Afrikaanse koloniën onafhankelijk. De nationale jaarlijkse feestdag is 5 oktober ter ere van oprichting van de republiek in 1910.

World factbook Portugal (EN)
Portugees Verkeersbureau
Nederlandse ambassade in Lissabon
Video: Lissabon (EN)