Portugal

Strand Carvoeiro, Portugal, bootjes
Strand Carvoeiro, Portugal, bootjes

Portugal is een land gelegen in het zuidwestelijke puntje van Europa op het Iberisch Schiereiland. Ten oosten van het uitgestrekte land ligt Spanje. Het eiland Madeira en de eilandengroep de Azoren, beiden gelegen in de Atlantische Oceaan, behoren ook tot Portugal. Door Portugal stromen enkele bekende rivieren, zoals de Douro en de Taag. Porto en Lissabon behoren tot de bekendste steden van het land en de zuidelijke streek de Algarve is daarnaast een erg populaire zonbestemming die jaarlijks veel toeristen trekt.

Porto ligt aan de Costa Verde en was in 2001 culturele hoofdstad van Europa. Vroeger heette deze stad Calle en later Portucale, hier is dan ook de landsnaam Portugal van afgeleid.

Het meest toeristische gedeelte van Portugal is de Algarve met zijn prachtige baaien, rotsige kusten, goede uitgaansleven en geweldige golfbanen. De Algarve heeft veel luxe accommodaties, sommige zelfs met de golfbaan in de achtertuin. Het is gelegen in het zuiden van Portugal en de toeristische hoofdstad is Albufeira. De officiële hoofdstad is Faro. Albufeira is een gezellig vissersplaatsje met mooie witte huizen en veel vertier. Niet alleen Albufeira is de moeite waard, de plaatsen Lagos, Faro, Vilamoura en Alvor aan de Algarve zijn ook zeker de moeite waard om te verblijven of om te bezichtigen. Het landschap aan de kust wijkt sterk af van de bergen en hoogvlaktes in Spanje en het binnenland van Portugal.

Portugal is verdeeld in 11 provincies en 22 distritos (districten). Sinds het jaar 1996 behoort het land tot de Europese Gemeenschap. Het land is een democratie sinds het jaar 1976 en beschikt over een parlement. De president staat aan het hoofd en deze wordt elke 5 jaar herkozen. De president van Portugal benoemt de premier en de ministerraad.

Portugal is de grootste producent van eiken kurk in Europa. De olijfolieproductie en de visindustrie zijn ook goed ontwikkeld.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag Portugal
Officiele naam:
República Portuguesa
ISO:
PT
Ligging:
zuidwest
Hoofdstad:
Lissabon
Inwoners:
+/- 11000000
Taal:
Portugees
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC 0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
92000 km²
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juni - september

Ambachtelijk portugees aardewerk: het Portugese aardewerk is praktisch, degelijk, decoratief en eenvoudig. In de keuken kan het in de oven, op het vuur, in de magnetron en in de vaatwasmachine. Op tafel is het sfeervol en zeker anders dan gewoon. Binnen en buiten zijn de vaak eenvoudige vormen juist zeer decoratief en echte blikvangers.

Fado: dit is een van de muziekstijlen die Portugal rijk is. De fadozanger/zangeres wordt meestal begeleid door gitaar en viola, tegenwoordig soms aangevuld met basgitaar. Fado is onstaan in 1820, oorspronkelijk gezongen door braziliaanse en afrikaanse arbeiders. Saudade is een kernbegrip in de fado, en wordt vertaald in heimee/weemoed.

Cataplana: koperen portugese stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren. Vooral mosselen uit de cataplana is een echte aanrader.

Azulejos: dit zijn verhalen vertellende beschilderde tegeltjes. De tegeltjes zijn meestal wit en blauw, in Madeira komen ze veel voor op de fonteinen, kerken en openbare gebouwen.

Ervaringen

Heb je ooit Portugal bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Portugal krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 427 ervaringen:

8,2 427 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 143 met 427 resultaten

plaats: Madeira, reisperiode: oktober 2020

Gezellig stadje met leuke restaurantjes. Prima hotels aan het water.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Madeira, reisperiode: oktober 2020

Madeira is een prachtig eiland, de natuur van dit eiland is prachtig. Iedere kant van het eiland heeft zijn mooie kanten. Je hebt geen echte stranden, veel grote stenen. Madeira kent de mooiste wandelroutes. Funchal is ook een leuke stad om 1/2 dagen te vertoefen, mooie cultuur.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Faro, reisperiode: januari 2019

Mooi stadje maar niet speciaal - onaangename Airbnb ervaring

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 6
 • Restaurants 4
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 6
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Portugal

Museu Grão Vansco (Viseu)

Het Museu Grão Vansco werd in 1916 opgericht, maar pas in 1938 verplaatst naar het huidige gebouw. Het museum is vernoemd naar een van de belangrijkste Portugese schilders die zijn werkplaats in Viseu had, Vasco Fernandes. De belangrijkste voorwerpen van het museum zijn de geschilderde altaarstukken die voor de kathedraal van Viseu gemaakt zijn tijdens de Renaissance.

Cava Viriato (Viseu)

De Cava Viriato is een van de grootste archeologische raadsels van Portugal, omdat niemand weet wanneer het park is gebouwd. Men vermoedt dat het park uit de eerste of tweede eeuw komt. Het is wel bekend dat het park is gebouwd door de Romeinen en waarschijnlijk diende als Romeins fort. De grachten rond het park waren verbonden met de Pavia en de stroom van Santiago. Op het terrein waren veel putten en wateropslagtanks van het Romeinse leger. Het park heeft een 8-hoekige vorm en is omringd met muren. De krijger Viriathus kwam hier in opstand tegen de Romeinen.

Abel en João de Lacerda Musea (Viseu)

Abel en João de Lacerda Musea is een interessante bezienswaardigheid. De twee broes Abel en João de Lacerda richtten in de jaren '50 een bijzonder museum op. Abel de Lacerda had een passie voor kunst, gebouwen met moderne concepten, beeldhouwkunst, meubels, keramiek wandtapijten en schilderkunst, variërend van de Romeinse tijd tot Picasso. João de Lacerda had een passie voor de eerste ontworpen auto's en motoren. Hij wilde weten hoelang de auto's en motoren meegingen en hoe de bouw was van de voertuigen. Na de dood van Abel de Lacerda in 1957 werd er een stichting opgezet de Stichting Abel de Lacerda. Tegenwoordig heet het de Stichting Abel en João de Lacerda. De stichting is eigenaar van de twee musea van kunst en auto's. De musea zijn te vinden in Caramulo, dat ligt ongeveer 35 km van Viseu af.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Sopa de galinha/Canja: kippensoep.
Sopa de peixe: vissoep.
Sopa de legumes: aardappel/groentensoep.
Açorda de Marisco: stoofpot met brood en schelpdieren.
Arroz de Marisco: rijst met schelpdieren.
Sardinhas grillhadas: op de barbecue gegrilde sardientjes.
Peixe-Espada: zwaardvis.
Cataplana: koperen stoofschotel met vlees/vis/schelpdieren.
Cabrito assado no forno: geitenlam uit de oven.
Espetadas: gemengde stukken vlees of vis op een pen.
Leitâo à Bairrada: geroosterd speenvarken.
Kip Piri Piri: kippenvlees in een marinade van rode pepertjes in olijfolie.
Pudim: pudding/vla.
Arroz doce: een soort rijstepap.

Port is een wijn met 18% tot 20% alcohol. Het gebied waar de port wordt gemaakt ligt langs de oevers van de Douro en begint op 100 km ten oosten van Porto. De droge, witte port is uitstekend als aperitief te drinken. Na de maaltijd is de zoete port aan te bevelen en de "Old Tawny" is goed voor elke gelegenheid. De Engelse hebben de smaak van Port als eerste ontdekt, vandaar de Engelse teksten op de etiketten.

Vinho verde: vinho verde is een typische wijn uit de provincie Minho en kan rood of wit zijn (afhankelijk van de gebruikte druiven). Verder is deze wijn licht mouserend. Het Portugese 'verde' (groen) slaat op de leeftijd van de wijn, die altijd jong is. Deze wijn is het lekkerst als hij goed gekoeld wordt gedronken.

Rosé: een van de bekendste rosés is Mateus. Een andere goede rosé die zeker het proeven waard is, is Lancers.
Witte en rode wijn: deze wijnen kunnen zowel zoet als droog zijn. De meeste restaurants hebben hun eigen huiswijn, die vaak niet zo duur, maar wel lekker is.

De rekeningen in bars en restaurants zijn over het algemeen incl. BTW en bedieningsgeld. Indien u tevreden bent over de geboden service, dan is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de rekening achter te laten.

Vervoer

Vanuit Amsterdam en Brussel worden zowel lijndiensten als charterverbindingen onderhouden met de twee internationale luchthavens van het Portugese vasteland, Lissabon en Faro (Algarve). De vlucht van Amsterdam naar Faro duurt ongeveer 3 uur en als je vanaf Amsterdam naar Madeira wilt doe je er zo`n 4 uur over.

Dagelijks vertrekken er vanuit Parijs internationale slaaptreinen (zowel rechtstreeks als met overstap) naar Lissabon en Porto.

Vanaf verschillende opstapplaatsen in Nederland en België vertrekken pendelbussen naar Lissabon en de Algarve.

In de meeste grote steden rijden stadsbussen. De bus- en treinverbindingen tussen de 2 grote stedelijke agglomeraties Lissabon en Porto via Coimbra en tussen de grotere plaatsen aan de Algarve, zijn over het algemeen goed en kennen een hoge frequentie, uitgevoerd met snelle Alfa-treinen en expresbussen.

Op de vliegvelden en in alle grote steden kun je een auto huren.

Visum

Voor een vakantie in Portugal dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Portugal ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid in Portugal is de euro.

Veiligheid

In Portugal kan, met inachtneming van normale voorzichtigheid, veilig worden gereisd.

Medische informatie

Alle ziekenhuizen in de grote steden hebben een eerste-hulpafdeling (banco) waar men voor spoedgevallen terecht kan. In een aantal ziekenhuizen in Portugal zijn Engels sprekende artsen.

Er zijn geen inentingen nodig voor een bezoek aan Portugal.

Neem voor vertrek altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

De Portugezen zijn zacht van aard en makkelijk in de omgang. Ze houden er van om samen te eten en te drinken en in groot gezelschap te genieten.

Bekend staat de bevolking om het ambachtelijke Portugese aardewerk. Portugal staat bekend om het praktische, decoratieve en degelijke aardewerk met eenvoudige uitstraling. Het wordt onder andere gebruikt in de oven, in de magnetron, op het vuur en ook kan het in de vaatwasser. Daarna is het aardewerk sfeervol voor op tafel. De kleine olarias (pottenbakkerijen) zijn overal in het land te vinden waar deze producten worden gemaakt. In elke regio vind je dan ook een eigen stijl terug in de producten.

Naast het aardewerk staat Portugal bekend om de tegeltjes. Azulejos zijn beschilderde tegeltjes die een verhaal vertellen, meestal in de kleuren blauw en wit.

Een van de muziekstijlen die bij Portugal horen is de fado, een oude stijl ontstaan in het jaar 1820. Een zanger of zangeres van de fado wordt in de meeste gevallen begeleid door een gitaar, klassieke gitaar (viola) en basgitaar. De fado werd oorspronkelijk gezongen door Braziliaanse en Afrikaanse arbeiders.

Een belangrijk Portugees gerecht is cataplana, een stoofschotel met vlees, vis en schelpdieren zoals mosselen.

De taal

Portugees is de officiële taal van Portugal. Het Portugees is een zelfstandige Romaanse taal. In totaal spreken zo`n 130 miljoen mensen Portugees.

Flora & Fauna

Portugal heeft een erg gevarieerd landschap. In het noorden vind je veel bergen en groen, in het midden van het land bevindt zich een soort overgang en in het zuiden is het landschap wat droog en wat rotsachtiger. Tussen de twee rivieren de Douro en de Taag vind je veel wijngaarden en olijfbomen. Daarnaast komen in het zuiden van het land veel amandel-, vijgen- en sinaasappelbomen en johannesbroodbomen voor. Langs de lange kustlijn vind je veel eucalyptusbomen.

De fauna van Portugal is vergelijkbaar met de rest van het Iberische schiereiland. Er komen onder andere konijnen, hazen, herten, geiten en wilde zwijnen voor. Wel komen er in de zee bijzondere diersoorten voor. Vlak bij de kust van de Algarve kun je dolfijnen spotten en in de buurt van de Azoren komen ook zeeschildpadden en walvissen voor.

Verder kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen in Portugal. Het land is een belangrijk gebied tijdens de vogeltrek. Zo kun je als je op het goede moment komt bijzondere vogels als ooievaars, gieren, grutto's, buizerds, reigers en zelfs flamingo's spotten.

Geschiedenis

De geschiedenis van Portugal gaat ver terug in de tijd. Tijdens de vroege middeleeuwen (500 – 1000 na Christus) ontwikkelde het land zich tot een wereldmacht. Het land veroverde letterlijk en figuurlijk de wereld met het grote Portugese Rijk, welke onder meer bestond uit gebieden in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het land had rondom de 17e eeuw een tegenslag en verloor veel macht toen Lissabon werd vernietigd door een verwoestende aardbeving. Daarna werd het land bezet door Napoleon en werd Brazilië in 1822 onafhankelijk van Portugal. In 1910 vond een revolutie plaats waar de traditionele monarchie werd afgeschaft. Dit mocht echter niet lang duren, want na een militaire coupe werd het land tijdelijk een dictatuur die duurde tot het jaar 1974. De Afrikaanse koloniën werden het jaar daarna onafhankelijk.

Heeft u interesse in een reis naar Portugal? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

World factbook Portugal (EN)
Portugees Verkeersbureau
Nederlandse ambassade in Lissabon
Video: Lissabon (EN)