Lissabon
Lissabon ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van Portugal. Aan de rand van de stad staat het gigantische standbeeld van Christus, oftewel Cristo Rei. In 1959 is aan de zuidoever van de Taag dit 110 m hoge beeld uit de grond getrokken. Vanaf hier is het uitzicht over de stad én de Golden Gate Bridge van Lissabon, de Ponte 25 de Abril, geweldig. Lissabon kent drie voetbalclubs, waarvan er twee een rijke historie hebben en internationaal meetellen. SL Benfica, met als thuisbasis Estádio da Luz, Sporting Clube de Portugal, met als thuisbasis Estádio José Alvalade en CF Belenenses, met als stadion Estádio do Restelo in Belém.
Plaatsen in de buurt van Lissabon (Portugal) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon
Nationaal Museum voor Rijtuigen (Lissabon)
In de wijk Belem in Lissabon staat het Nationaal Museum voor Rijtuigen. Het museum bezit de meest beroemde en oudste collectie van koninklijke rijtuigen ter wereld. De rijtuigen komen allemaal uit de 17e, 18e en 19e eeuw en het grootste gedeelte is afkomstig van de Portugese koninklijke familie. Het museum is gevestigd in de voormalige stallen van Palácio de Bélem, maar de regering heeft plannen om het gebouw voor andere doeleinden in te gaan zetten waardoor het voortbestaan van het rijtuigmuseum niet zeker is.
Toren van Belém (Lissabon)
De Toren van Belém, ofwel Torre de Bélem, staat in de wijk Belém in Lissabon. Het is een versterkte toren uit de vroege 16e eeuw. De toren is gebouwd om de ontdekkingsreizen uit de tijd van de Grote Ontdekkingen te herdenken. Deze reizen werden vanuit Portugal door Vasco da Gama gemaakt. De toren is nu een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon en werd in 1983 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.
Tram 28, Lissabon (Lissabon)
In alle toeristische gidsen staat hij wel beschreven, tram 28. Je kunt in Lissabon vele trams nemen om de stad te ontdekken, maar onder toeristen tram 28 immens populair. Je kunt opstappen op het plein Praço do Comércio. De route van tram 28 gaat door Alfama, Bairro Alto en Graça e Estrela en hiermee bespaar je jezelf een steile klim. Tram 28 is één van de twee trams die nog rijdt door stroomtoevoer via een trolleystang.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.
Vervoer
Hoewel het tramnet de afgelopen jaren sterk is uitgedund, kent de stad nog diverse tramlijnen met zeer oud trammaterieel zoals bijv. in de wijk Alfama. Ook is er een moderne tramlijn naar de voorstad Belém. Door uitdunning van het tramnet is het uitgebreide busnetwerk steeds belangrijker geworden. Het nationale vliegveld Portela ligt feitelijk midden in de stad, op maar een paar kilometer van het stadscentrum.
Geschiedenis
Er wordt beweerd dat Lissabon is gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval. Onder de Moren, die rond 711 na Chr. het Iberische schiereiland binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum. Afonso Henriques, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon in 1147 met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. Afonso liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad. De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel. In 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht. Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na Da Gama's terugkeer het Mosteiro dos Jerónimos bouwen, het klooster waar de ontdekkingsreiziger begraven ligt. Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving. De vele doden, 15.000 volgens sommige bronnen, vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven uit de rivier. Onder de pragmatische premier, de latere Marquês van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan in de wijk Baixa.