Ervaringen Better Places

op 25 februari 2020 bestemming: Guatemala, reisperiode: januari 2020

Ik ben 3 weken alleen op reis gegaan naar Guatemala via Better Places. Ik ben nu alweer 2 weken terug en ben nog steeds zo vreselijk onder de indruk van het land, ik heb Guatemala echt in mijn hart gesloten en zal deze ervaring nooit vergeten. Ik heb veel gezien, ben het hele land doorgereisd met als absolute hoogtepunten het meer van Atitlan, een homestay bij een enorm lieve en warme familie in Xela en de sunsettour in Tikal. Verder veel plezier gehad in hostel Oasis the Traveller in Lanquin midden in de jungle, leuke lokale excursies gedaan (workshop medicinale planten in San Juan la Laguna en in Xela naar een lokale markt geweest) en nog veel meer. Guatemalteken zijn zo vriendelijk en open, doordat ik alleen reisde heb ik veel mensen ontmoet. Superleuk!! Ik heb een topreis gehad. Better Places is een leuke organisatie met veel kennis van het land. Hartstikke goed georganiseerd allemaal. Ik vond sommige hotels wat minder leuk, maar de meesten waren gelukkig wel leuk. Semuc Champey vond ik persoonlijk de lange reistijd niet waard. Ik had drie lange reisdagen waarvan de reistijd echt niet klopte, dit heb ik doorgegeven zodat zij daar hun voordeel mee kunnen doen. Het land geef ik een dikke 10, Better Places een welverdiende 8. Bedankt!

  • Algemeen 8
op 8 februari 2020 bestemming: Guatemala, reisperiode: januari 2020

Januari een rondreis langs de hoogtepunten van Guatemala gemaakt. We vlogen naar Guatemala City en werden daar opgewacht door een chauffeur die ons naar het hotel in Antigua bracht. Prachtige stad. Ook zijn we naar de markt in Chichicastenango geweest. Heel groot en kleurrijk. Daarna naar Panajachel aan het Lake Atitlan gegaan. Hier hebben we een privťboottocht naar de overkant van het meer gemaakt. Daar de koffieplantage en een weefworkshop gedaan . Dit was heel bijzonder want het was bij locals thuis. De volgende overnachtingen waren in Xela bij een gastgezin. We werden daar zo vriendelijk ontvangen, dit was een geweldige ervaring.
Hierna een lange autorit naar Lanquin gemaakt, waar we de volgende dag naar Semuc Champey gingen. Prachtige poelen die vooral goed te zien zijn vanaf het uitkijkpunt. De volgende stop in Flores en de Maja ruÔnes van Tikal bezocht. De zonsopgang was een geweldige belevenis. Onze laatste tocht ging naar Rio Dulce. De volgende dag een prachtige boottour gemaakt over de rivier naar Livingston.
Alles was perfect geregeld door Petra van BetterPlaces. Mooie hotels en prima vervoer.
Guatemala is een echte aanrader!

  • Algemeen 9




op 29 januari 2020 bestemming: Guatemala, reisperiode: januari 2020

Ik en mijn reisgezel hebben slechts op het allerlaatste moment beslist om toch de reis om onze maat te laten organiseren in plaats van alles zelf uit te dokteren en te regelen (voornamelijk ingegeven door tijdsgebrek en de beperkte reisduur, 2 weken). We werden op korte tijd en echt amper een twee weken voor vertrek uitermate snel en professioneel geholpen door Petra. Het tijdsverschil indachtig werd op onze vragen haast nagenoeg onmiddellijk geantwoord. De reis zelf was een zaligheid: Geen zorgen of hoe of wat. Accomodatie en transport waren tiptop geregeld en voldeed perfect aan de beloftes en verwachtingen. Er werd een goeie balans aangeboden tussen vrijetijd en geplande dagtrips. Er werd steeds weergegeven wat de opties waren ter plekke indien er een extra activiteit gewenst was. Een prachtig land met lieve mensen en waanzinnige natuur. Zeker een aanrader.

  • Algemeen 9
op 13 december 2019 bestemming: Guatemala, reisperiode: november 2019

9,0
Een geweldige rondreis door Guatemala
Guatemala

Individuele rondreis
13-12-2019
Wij hebben genoten van een prachtige rondreis door Guatemala, een heel veelzijdig land qua natuur, cultuur, bezienswaardigheden en een vriendelijke bevolking. Petra van Betterplaces heeft onze reis heel goed georganiseerd; wij hebben alle hoogtepunten bezocht en heel efficient kunnen reizen. Startend in Antigua zijn wij tot Livingston gereisd.
De door Petra geboekte accomodaties waren stuk voor stuk goed, vaak op een mooie of bijzondere locatie gelegen. Ook hebben wij enkele nachten overnacht bij een lokaal gastgezin. Dit was een van de hoogtepunten van onze reis.
Ons reisschema zat goed in elkaar. Wij hebben totaal geen problemen gehad tijdens onze reis.
Petra heeft oog voor details en luistert goed naar de individuele wensen. Ook wordt er aandacht besteedt aan duurzaam reizen. Betterplaces is zeker aan te bevelen.

  • Algemeen 9
op 5 december 2019 bestemming: Guatemala / rondreis, reisperiode: oktober 2019

Het was onze eerste kennismaking met de organisatie en we kunnen dit enkel als positief ervaren. Alles was prima geregeld en er werd met onze wensen rekening gehouden. We vonden het positeif dat ze ook met de lokale bevolking werken. We zullen zeker deze organisatie aan raden aan vrienden!

  • Algemeen 9
op 13 september 2019 bestemming: Guatemala, reisperiode: augustus 2019

Er was voor ons door Better Places een mooi reisprogramma gemaakt waarbij natuur, cultuur en avontuur een mooie mix vormden. Vooral met kinderen (11 en 9) is het fijn dat er voldoende rustmomenten zijn tijdens de reis en daar was bij ons goed rekening mee gehouden. Het programma was in balans kijkend naar reisdagen, excursies en rustdagen.
Aangezien wij in Cancun zijn begonnen is een extra vlucht van Mexico naar Guatemala wel aan te raden omdat je anders twee extra dagen in een bus zit.
Wij kijken terug op een hele mooie reis en we zijn zeer te spreken over de service van Better Places!!

  • Algemeen 9
op 23 augustus 2019 bestemming: Guatemala, reisperiode: juli 2019

In juli/augustus hebben wij met onze twee dochters van 11 en 13 jaar een rondreis van 12 dagen gemaakt door Guatemala. Het was een geweldige reis! Petra van Better Places heeft de reis in overleg met ons op maat gemaakt. Vooraf wisten we precies waar we heen wilden en dat heeft zij vervolgens voor ons geregeld. De reis zat goed in elkaar. Een lange reisdag werd afgewisseld met een paar dagen geen lange zit in een auto of busje. Vervoer stond altijd keurig op tijd klaar, we hadden goede busjes of een privť auto. De gidsen voor de excursies waren prima. We verbleven op vijf plaatsen (Antiqua, Panajachel, Xela, Lanquin en Flores) steeds twee of drie nachten in prima basic hotels en zelfs een keer in een gastgezin. Dat laatste was voor de kinderen het hoogtepunt van de reis. S avonds na het gezamenlijke diner gezellig spelletjes spelen. Voor ons als volwassenen was Tikal het hoogtepunt. We verbleven niet in Tikal zelf, maar in Flores. Onderweg kwamen we nederlanders tegen die dat wel deden en die waren daar erg over te spreken. Zij hebben de zon in Tikal zien opkomen. Ook erg bijzonder begrepen we. Verder hebben we de Pacaya vulkaan beklommen, een weefworkshop gedaan. Semuc Champey bezocht en af en toe een relax dagje gehad. Het contact met Petra tijdens de reis was erg goed. Als we appten, kregen we vrijwel direct antwoord. In Xela hebben we zelfs nog even met haar afgesproken en het kantoor gezien. Erg leuk. Onze (eerste) ervaring met Better Places was zeer positief!

  • Algemeen 9
op 21 maart 2019 bestemming: Guatemala / rondreis, reisperiode: februari 2019

Wat een geweldige en afwisselende rondreis hebben wij gemaakt in Guatemala! Wat een schitterend en veelzijdig land, wat een aardige mensen en wat een indrukwekkende cultuur. Omdat alles perfect was geregeld, hoefden wij alleen maar ontspannen te genieten van alle indrukken die op ons afkwamen: Antigua en omgeving, de drukke en vooral kleurrijke zondagmarkt in Chichicasenango, het schitterende meer van Atitlan waar we ook een weefworkshop volgden, de Mayatempels van Tikal en de mangrovejungle van Rio Dulce. En ontspannen genieten, dat hebben we gedaan! Zonder ons ook maar ťťn seconde onveilig te hebben gevoeld.
Vooraf hadden we uitgebreid contact gehad met onze lokale reisexpert Petra, die voor ons een programma op maat heeft opgesteld. En alles in het programma klopte als een bus. De chauffeurs waren steeds exact op tijd, de excursies waren precies (of meer) wat we ervan verwachten, de hotels waren afwisselend, eenvoudig, schoon en gezellig (voor het hotel met de prachtige tuin in Antigua) en de weefworkshop en ook ons verblijf in het gastgezin in Quetzaltenango gedurende twee nachten waren ervaringen om nooit te vergeten (in positieve zin).
Guatemala: een aanrader, dus! Evenals (Petra van) Better Places!

  • Algemeen 10
op 19 november 2018 bestemming: Guatemala, reisperiode: oktober 2018

In oktober zijn mijn man en ik naar Guatemala geweest voor onze huwelijksreis. Het contact voorafgaand aan deze reis was heel prettig en laagdrempelig, en ook tijdens onze reis was Petra heel goed bereikbaar. We hebben een waanzinnig mooie reis gemaakt (15dagen) waarin er goed is geluisterd naar onze wensen. Het was heel fijn dat al het vervoer al geregeld was, hierdoor hebben we heel ontspannen kunnen reizen. De hotels waren schoon en comfortabel. Alle activiteiten waren zoals we hadden gehoopt en goed geregeld. We willen Better Places absoluut aanraden!

  • Algemeen 9
op 22 mei 2018 bestemming: Guatemala / rondreis, reisperiode: april 2018

De voorbereiding van de reis liep via het internet en was vlot. Vragen werden vlug beantwoord. Zoals gepland werden wij netjes en op tijd opgehaald door ons privťvervoer. De geplande rit van de hoofdstad naar Antigua duurde al vlug 2uur ipv 1uur, onze eerste kennismaking met het verkeer in Guatemala. Onze eerste slaapplaats was een posada in Antigua. De posada zag er leuk uit maar de kamer was hier wel echt klein. We konden er amper een koffer in kwijt. Het ontbijt werd ook in een andere posada geserveerd, twee blokken verder. Hiervoor hadden we ook bonnetjes nodig. Wij hadden Petra gevraagd bij elke overnachting ontbijt te bestellen wat ze ook heeft gedaan. Bleek echter dat wij het ontbijt tweemaal niet konden nemen door een uitstap of door een transit. Dergelijke zaken kunnen makkelijk vermeden worden dacht ik toch? Antigua is een heel leuke stad om te wandelen en te relaxen. Wij gingen ook de Pacaya vulkaan op. Een heel leuke tocht maar absoluut niet te onderschatten. Sommige stukken waren echt wel stijl. Een wat oudere wandelaar in onze groep had last van beide knieŽn en werd door de groep en de gids lange tijd achtergelaten. De volgende dag bezochten wij de markt van Chichicastenango. Ondanks het kleurrijk schouwspel in de drukke straatjes stelden wij hier vast dat veel afgestemd was op het toerisme, toch een leuke ervaring. Na opnieuw een langere rit als voorzien kwamen we terug in Antigua. De volgende bestemming was Panajachel. Dit vonden wij een topbestemming. Ook Posada de los Volcanes was een super leuk hotelletje: locatie, inrichting, bed,ontbijt en service waren super. Spontaan werden flesjes koel water aangeboden en het personeel sprak goed Engels. Wij boekten hier zelf een toer naar de dorpjes van het meer. Daarna gingen we op logement bij een gastgezin in Xela. Wij werden door de transitbus afgezet op een verkeerd adres maar Petra is ons dan komen ophalen. Het gastgezin was zeer vriendelijk, graag had ik samen met hen aan tafel gezeten maar ik vermoed dat de taalbarriŤre hier parten speelde. Xela is weer een andere stad en zeker een bezoek waard ook de bronnen van Fuentas Georginas waren leuk. De volgende dag stond ons opnieuw een lange rit te wachten naar Lanquin. deze lange rit hebben wij gedaan in een vol busje (ook de opklapstoeltjes). Het busje was aftands (niet de eerste keer), de weg naar de bestemming vreselijk. Het verblijf zag er veel belovend uit en lag langs de rivier. De kamer was heel basic en wij hadden lawaaierige buren. Ons bed was eigenlijk erbarmelijk maar de volgende dag hadden wij een toffe dag,.. 's Morgens werden wij opgehaald om Semuc Champey te bezoeken. Een hoogtepunt die wij hadden aangestipt. In de grotten (met de kaarsjes) ging het echter verkeerd. Ondanks speciale antislipschoentjes gleed ik uit en moest ik naar het ziekenhuis met een ontwrichte vinger. De tocht door de grotten is niet zomaar een wandeling door een grot door water. Er moet geklauterd worden, gesprongen in water in het donker, gezwommen. Op veel plaatsen is het smal en onduidelijk wat er je te wachten staat. Eťn ding is zeker: je hebt beide handen nodig. Toen ik erin geslaagd was de grot uit te komen, zei de gids mij dat ik niet de eerste was die dit overkwam! Indien dit zo is, is het dringend tijd dat hun concept aangepast wordt. Deze tocht is vol risico's, gevaarlijk en is geen meerwaarde voor een rondreis. Terug in de lodge hebben ze geholpen met mijn bagage. Verder heeft het management van het verblijf eigenlijk niets gedaan, er is geen enkele compensatie aangeboden voor de verloren nacht met ontbijt, zelfs een glas water voor aanvang van de rit naar het ziekenhuis werd mij niet aangeboden. Heel triestige mentaliteit! Petra had voor betalend transport naar een ziekenhuis in Coban gezorgd (rit van 5uur) alsook voor een nieuwe slaapplaats (met kleine korting). Petra heeft ons hier goed geholpen en ook de plaatselijke dokter was zeer begaan met onze situatie. Het incident heeft ons uiteindelijk toch wel wat gekost en heeft de beoordeling over de reis beÔnvloed. Dit had vermeden kunnen worden indien wij beter werden begeleid en geÔnformeerd. De volgende dag hadden wij terug een lange rit naar Flores opnieuw in een stampvol, oncomfortabel busje. De chauffeur vloog hier door het berggedeelte om dan tweemaal een halfuur halt te houden aan een bureau waar allerhande tickets te verkopen. Ik vroeg hier om ons eerst af te zetten aan ons hotel en kreeg als antwoord dat ik dan maar privetransport had moeten bestellen. Deze klacht werd aan Petra doorgegeven en werd behandeld maar uiteindelijk hadden wij hier zelf niet zoveel aan. Flores is een toffe bestemming en Tikal een hoogtepunt. Wij hadden hier goed transport en een professionele gids! De volgende bestemming was Rio Dulce. Een prachtig gelegen Hacienda aan het water, super. Ons werd verteld dat we ons naar de overkant van de straat moesten begeven naar Bruno's cafe om een hotelbootje te laten komen. Bruno's cafe ligt eigenlijk onder de brug een eindje verder op, dus moesten wij dit even vragen aan een local. Hier boekten wij zelf een boottocht naar Livingston. Dit vinden wij een aanrader, zeker om de caraÔbische sfeer eens op te snuiven. Leuke twee dagen! De volgende transit moesten wij nemen met een luxetransitbus. Wij werden hierover toch niet zo goed over ingelicht. De bus bleek een uur later te vertrekken, stopte regelmatig langs de weg en vlak voor het binnenrijden van de hoofdstad moesten wij overstappen op een kleinere bus en werd de bagage nageleverd. Deze hadden wij nodig om nog een volgende bus te nemen naar Antigua, onze volgende bestemming. Indien over dergelijke gang van zaken niet of verkeerd ingelicht wordt, ervaar je dergelijke transit als chaotisch en dit is niet prettig als je op vakantie bent. Ook blaast de AC op dergelijke bus 100%. Wij hadden er genoeg van en regelden een taxi richting Antigua ook omdat we, vermoed ik, ook niet voor de deur gingen afgezet worden in Antigua (niet zo evident in deze stad rondlopen met koffers). Uitgeput en beiden snipverkouden....Het laatste stuk van onze reis verbleven wij in Monterrico aan de Stille oceaan. Hier valt er eigenlijk bitter weinig te beleven. Zwemmen in de zee is veelal onmogelijk door stroming en golven en het stadje stelt niet veel voor. Het hotel Atelie del mar heeft wel een supermooi en goed zwembad en tuin. Het eten viel in deze prijsklasse tegen. De steak die ik kreeg was de kleinste van heel onze trip, het ontbijt schamel en inspiratieloos, de cocktails een ontgoocheling, dit in het land van beef en rum! Wij twijfelden om Belize aan te doen omdat we dan een nieuwe lange transit voor de boeg hadden maar misschien zijn er wel eenvoudigere verbindingen bvb met de boot via Livingston. Deze mogelijkheid werd ons niet voorgeschoteld, jammer. De laatste dag werden wij keurig opgehaald door onze taxichauffeur maar we waren wel veel te vroeg in de luchthaven: 6uur voor boarding.. Over het algemeen waren wij tevreden over de reis ondanks het ongeval. Petra heeft ons geholpen maar vooral transits zorgen voor wrevel omdat geplande reistijden altijd worden overschreden of er wel wat anders aan de hand is. De busjes vonden wij bijna altijd oncomfortabel, soms wordt ook gewisseld van busje, enz. Wij vonden dat wij zeker hierover te weinig en soms onjuist werden ingelicht. Wij vroegen ons soms ook wel eens af of Petra een rondreis in dit land had gemaakt op dezelfde wijze; dan had ze ons toch veel meer details kunnen vertellen. Of werd hier bewust wat vlug over gegaan?

  • Algemeen 7
op 17 januari 2018 bestemming: Guatemala / rondreis, reisperiode: december 2017

In december 2017 / januari 2018 met ons gezin (5 volwassenen) een rondreis van 12 dagen gemaakt door Guatemala. Het was een geweldige reis! Petra van Better Places heeft de reis in overleg met ons op maat gemaakt. Vooraf alle ruimte om te overleggen en zaken aan te passen. Reis zat goed in elkaar. Vervoer stond altijd keurig op tijd klaar, we hadden goede gidsen voor de excursies. We verbleven op vier plaatsen steeds twee of drie nachten in een hotel. Veel gedaan en veel van het land gezien dus. Georganiseerde excursies en ook voldoende tijd om zelf dingen te ondernemen. Service was uitstekend, als we appten of mailen met een vraag kregen we direct antwoord. We zijn zelfs een avond met Petra gaan eten in Xela, super leuk om haar te ontmoeten en haar verhalen te horen! Onze eerste ervaring met Better Places was zeer positief!

  • Algemeen 9
  • 1