Isfahan
Deze stad, met een inwonersaantal van 2,5 miljoen, is de 3e grootste stad van Iran. Het ligt 340 km van Teheran af en was vroeger de hoofdstad van Iran. Het is nu nog steeds de hoofdstad van de provincie Isfahan. De stad is gelegen in een oase op het Hoogland van Iran.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Isfahan
Grote Bazaar Isfahan (Isfahan)
Aan de noordkant van het grote plein Meidan Emam in de stad Isfahan ligt de grote bazaar. Deze bazaar bestaat al sinds de 16e eeuw en er wordt voornamelijk textiel verkocht. In het midden van de bazaar is een koepel waar vier hoofdgangen bij elkaar komen.
Imam plein (Isfahan)
Het Imam plein (vrij vertaald; het beeld van de wereld plein) ligt in Isfahan. Het plein is tussen 1598 en 1629 aangelegd en is tegenwoordig één van de belangrijkste historische plekken in Iran. Het Imam plein is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een oppervlakte van meer dan 89.500 m². Rondom het plein staan onder andere de Shah moskee, het Ali Qapu Palace en de Isfahan Grand Bazaar.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Iran bekijken.
Vervoer
Het is mogelijk om zowel met de trein, bus als auto rond te reizen in Isfahan. Er zijn namelijk goede spoor- en wegverbindingen te vinden. Daarnaast heeft Isfahan een internationale luchthaven en wordt binnenkort de metro opgeleverd.
Geschiedenis
Deze stad bestaat al erg lang, maar werd vroeger Aspadana genoemd. Toen de Parthen aan de macht waren, was Isfahan de hoofdstad van de provincie Boven-Perzië. Er wonen nu nog een aantal Joden is Isfahan en dat komt omdat de Joden er naartoe werden gebracht tijdens de Babylonische ballingschap. In 643 werd ook deze stad veroverd door de Arabieren. Later werd de stad bekend om zijn vele zijde die daar gemaakt werden. In 1072 werd Isfahan de hoofdstad van Iran genoemd door de Seltsjoeken. In de 13e eeuw veroverden de Mongolen de stad, waardoor er weinig overbleef van Isfahan. In 1387 kwam Timoer Lenk met zijn leger naar Isfahan, waarna de gouverneur zich direct over gaf. De bevolking kwam 's nachts in opstand, maar werden door het leger vermoord. Maar liefst 70.000 inwoners hebben hier hun dood gevonden. In 1598 werd de stad toch weer de hoofdstad, mede door de Safaviden. De sjah Abbas I de Grote zorgde ervoor dat de stad weer tot leven kwam, door diverse belangrijke gebouwen te plaatsen. Een van deze gebouwen is het plein Meidan Emam. Er waren toen nog ca. 1 miljoen inwoners in Isfahan. Vele Armeniërs en Joden werden naar de nieuwe hoofdstad gebracht voor de handel. Door de Perzen werd deze stad de “Nesf-e Jahan” genoemd wat “de halve wereld” betekend. De stad kreeg deze naam omdat als je hier bent geweest, je de halve wereld had gezien. Van 1623 tot 1638 had de Nederlandse VOC een handelspost in Isfahan. In 1722 werd deze opbloeiende stad weer totaal verwoest door de Afghanen. Shiraz werd toen de hoofdstad van Iran. In 1729 werden deze Afghanen weer verdreven, maar jammer genoeg kreeg de stad zijn status hiermee niet terug. Mashhad, Shiraz en later Teheran werden de hoofdsteden na Isfahan.