De keuken van Libanon

De keuken van Libanon
De keuken van Libanon

De Libanese keuken wordt vaak gezien als meest verfijnde keuken van de (Arabische) wereld. Dit komt doordat veel andere landen invloed hebben op de keuken. Zo hebben de gerechten veel invloeden van Perzen, Koerden en Armeniërs. Daarnaast heeft deze keuken ook invloed op het eten van de omliggende landen. Ingrediënten die veel gebruikt worden in de Libanese keuken zijn kikkererwten, munt, lamsgehakt, peterselie, citroen, sesamolie, olijven en walnoten.

Heb je weinig kennis van Libanon? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontbijt in Libanon

In Libanon wordt simpel en heel licht ontbeten. Vaak wordt het ontbijt zelfs overgeslagen door veel mensen. De bevolking die wel ontbijt, eet meestal geroosterd brood met wat jam. Daarbij wordt meestal koffie bij gedronken, maar thee of vruchtensap is ook een mogelijkheid.

Lunch in Libanon

In Libanon is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. De hele familie eet vaak samen en hier nemen ze echt de tijd voor. De lunch bestaat veel uit kleine hapjes, dat te vergelijken is met tapas uit Spanje. In Libanon wordt het Mezze genoemd. De hapjes zijn meestal flink gekruid, maar niet te pittig. Fruit of baklava is het eindgerecht, waar de lunch mee wordt afgesloten. Vraag gratis een offerte aan

Drinken in Libanon

Inwoners van Libanon drinken erg veel koffie bij maaltijden. Daarnaast drinken de mensen graag bier, wijn of arak. Arak is een sterke brandewijn gemaakt van palm, die lokaal wordt geproduceerd, en het is een typisch drankje uit Libanon. Arak werd vroeger veel gedronken toen het vlees rauw gegeten werd. Door de alcohol werden bacteriën gedood. Verder is er nog limonade, dat veel gedronken wordt. Dit heet jellab en wordt gemaakt van rozijnen en pijnboompitten.

Libanese gerechten

De Libanese keuken kent een aantal typische gerechten.

Als eerste heb je taboulé. Dit is een salade, die als voorgerecht of bijgerecht wordt gegeten. In taboulé zit onder andere bulgur, tomaat, peterselie en bosui. Hier gaat water, citroensap en olijfolie overheen en wordt als laatste met peper, zout en soms kaneel of pepermunt bestrooid.

Een ander Libanees gerecht is hoummous. Hoummous is puree op basis van kikkererwten, maar er zit ook altijd wel tahin (een sesamzaadsaus) in. Het wordt meestal gegeten op Turks, Marokkaans, Libanees brood. Daarnaast kun je het ook in een pitabroodje doen of gewoon van je bord eten. Als je het van je bord eet, wordt er meestal olijfolie bij gedaan en krijg je allerlei versieringen met groenten en saus erbij.

Falafel is van oorsprong een gerecht met gefrituurde balletjes, die gemaakt zijn van gestampte kikkererwten of tuinbonen. In het Midden-Oosten is dit een lekkernij, die graag gegeten wordt. In het westen wordt falafel vaak als fastfood bereidt. Hierbij krijg je een broodje met salade en saus of een schotel met salade, saus en friet. Sauzen die bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus, hoummous, yoghurtsaus, uiensaus, knoflooksaus of pittige saus.

Enkele andere typische gerechten uit de Libanese keuken zijn:
* Baba ghanoush: Geroosterde aubergine met citroen, tahin en knoflook
* Fattoush: Libanese gemengde salade met croutons van Arabisch brood
* Sambousek, Raqakat en Fatayer: broodjes of pasteitjes gevuld met kaas, spinazie of vlees
* Kip-kebab met knoflooksaus
* Gegrilde kafta: Pittig lamsvlees met peterselie en uien.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen