Libanon

Rots in zee Beiroet Libanon
Rots in zee Beiroet Libanon

Libanon is een klein land gelegen in het Midden-Oosten met een oppervlakte van 10.400 km² . Het land grenst in het westen aan de Middellandse zee en in het zuiden aan Israël. In het noorden en oosten grenst het aan Syrië. Libanon is een onafhankelijke republiek en heeft de macht verdeeld over de belangrijkste etnisch-religieuze groepen. Geen van de partijen die deel hebben genomen aan de verkiezingen, heeft ooit een meerderheid van de zetels weten te behalen. Om een meerderheid te vormen werken verschillende partijen met elkaar samen. Net als vele andere landen behoort Libanon tot de Arabische wereld. Libanon heeft naast ca. 4 miljoen bewoners, een hoge bevolkingsdichtheid. De bewoners zijn vooral islamitisch en christelijk. In de grote steden gelden er weinig regels wat betreft kleding en gedrag. Het dragen van een hoofddoek is niet verplicht. Iedereen is vrij in zijn keuze. Ongeveer 60% van de bevolking is moslim en 39% bestaat uit christenen. Deze geloven worden onderverdeeld in 17 verschillende geloofsgemeenschappen. De bevolking spreekt over het algemeen de officiële taal Arabisch. De talen Frans, Engels en Armeens worden ook gesproken. Een van de beste keukens uit de (Arabische) wereld komt uit Libanon. Zij hebben vele omliggende landen beïnvloedt met speciale gerechten. Een van deze gerechten is Lahmacun. Dit gerecht bestaat voornamelijk uit vlees en deeg. Een traditie is om samen met familie te eten. Zij beschouwen dit als een moment van samenzijn. Libanon heeft veel bergen. Een van de hoogste bergen is de Qurnat as Sawda. Deze berg bereikt een hoogte van 3088 m. Door de vele hoge bergen die in dit land voorkomen, is er geen tekort aan water. De belangrijkste rivieren die voortkomen uit de bergen zijn de Litani en de Orontes. In Libanon zijn genoeg uitgaansgelegenheden. Inwoners uit de hele Arabische wereld komen naar Libanon om uit te gaan. De muziekstijl in de discotheken is gevarieerd van R&B tot Arabische muziek.

Heb je weinig kennis van Libanon? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Libanon
Officiele naam:
Republiek Libanon
ISO:
LB
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Beiroet
Inwoners:
+/- 4100000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Libanese Pond
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
10400 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Libanon bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Libanon krijgt gemiddeld een 9,1 uit 10 op basis van 8 ervaringen:

9,1 8 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 3 met 8 resultaten

plaats: Beiroet, reisperiode: juni 2017

Heb in juni 2017 Libanon bezocht. Bijzonder land. Prachtige tocht door Beka-valei gemaakt. Zeer gastvrij overal. Weinig bezienswaardigheden.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 5
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Beiroet, reisperiode: oktober 2017

Voor de 2 de keer in mijn geboorte stad geweest ,voor het laast in 2001. Zeer drukke stad Beiroet, chaos in het verkeer, maar zo onwijs veel te doen,zeer mooie hotels. Wat een stad echt geweldig, zo veel te zien heerlijk klimaat super lekker eten, restaurants allemaal van zeer hoog niveau. van super de luxe tot super arm je ziet echt vanalles. Zeer bijzonder om mijn geboorte land weer te zien na zo veel jaar. in 5 dagen zo veel beleefd omdat je overal vrij snel bent. aanraders, Grotto Jeitta, Byblos, Jounieh, Harissa, Libanon gebergte in.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Beiroet, reisperiode: augustus 2017

Prachtig land met veel om te zien. Omdat het land niet aanzienlijk groot is, is het erg gemakkelijk om veel te zien in een korte periode. Ik ben dit jaar 2x geweest omdat ik na de eerste keer gelijk de drang voelde om terug te gaan. Beiroet is een fijne plek met veel verschillende kanten: uitgaansgelegenheden, chique restaurants, goedkoop ''streetfood'', cultuur, kustlijnen, winkels, het heeft het allemaal. Tevens is de stad centraal gelegen waardoor dit een goede 'basis' is om verder rond te trekken. Verder hoogtepunten: -Byblos -Beachclubs in o.a. Batroun en Jiyeh -Bekaa Vallei -Wijnchateaus Ksara + Musar -Harissa, Mont Liban -Jezzine voor prachtige natuur -Baaqline Ga naar Libanon en waan je in de prachtige, gastvrije cultuur, geniet van het heerlijke Libanese eten en laat je vooral niet tegenhouden door de negatieve beelden die sommige mensen bij het land hebben mbt de geschiedenis en huidige politieke situatie. Zorg ervoor dat je met een local bent, indien mogelijk een prive chauffeur die alles goed kent, en dan komt het zeker goed.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Libanon

Souk van Tyrus (Tyrus (Sour))

Souk van Tyrus
Souk van Tyrus
Kaart met locatie Souk van Tyrus

In het bruisende en levendige gedeelte van de stad bevindt zich de eeuwenoude Souk van Tyrus. Ondanks dat er tegenwoordig ook veel kleding en speelgoed wat geïmporteerd is uit China wordt verkocht, is het toch leuk om rond te lopen.

Haven van Tyrus (Tyrus (Sour))

Haven van Tyrus
Haven van Tyrus
Kaart met locatie Haven van Tyrus

De Oud-Griekse historicus Herodotus heeft verklaard dat Tyrus gesticht werd in ongeveer 2700 v.Chr. Het werd de latere havenstad van de Feniciërs. En nog steeds is de haven een prachtige plek om rond te dwalen.

Taynal Moskee (Tripoli)

De Taynal Moskee wordt gezien als het meest interessante gebouw van de stad Tripoli. Het ligt in de wijk Abou Samra en werd gebouwd op de ruïnes van een Karmelieten kerk. De Mammelukse emir Saif ed-Dine gaf in 1336 de opdracht tot de bouw. Er zijn nog steeds kenmerken van de originele kerk te zien. Het portaal stamt uit de 14e eeuw en is opgetrokken in Arabische stijl. De aangrenzende koepel mausoleum bevat de tombe van de stichter van de moskee. Bij bezichtiging van deze moskee is het dragen van correcte kleding een vereiste.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Libanon

Artikelen

Eten en drinken

De Libanese keuken is een van de beste van de (Arabische) wereld. In Libanon gebruiken ze veel verschillende soorten producten voor de gerechten. De meest gebruikte ingrediënten zijn: kikkererwten, peterselie, munt, lamsgehakt, sesamolie, citroen, walnoten en olijven. Wanneer je in Libanon komt of een gerecht uit deze keuken probeert, onthoud dan Mezze. Dit zijn allerlei kleine hapjes, net zoals tapas. Bekende gerechten van de Libanese keuken zijn de Tabouleh, Hummus en Fatoush.

Een typisch Libanees drankje is de arak. Dit is een koud geserveerde alcohol die wordt gemixt met veel water. Dit drankje komt van vroeger. Doordat er vroeger veel vlees rauw werd gegeten, zorgde de alcohol ervoor dat de bacteriën gedood werden die in vlees zaten. Ook zijn er veel wijnhuizen te vinden in Libanon.

Vervoer

Momenteel is het niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Libanon te vliegen. Alternatieve mogelijkheden zijn via Parijs, Frankrijk of Duitsland. Dit kan met verschillende maatschappijen. Een vliegreis naar Libanon duurt zonder overstappen ca. 5 uur. Libanon heeft momenteel 1 vliegveld, de Internationale luchthaven Rafik Hairi. Dit vliegveld is gevestigd in de stad Beirut, tevens de hoofdstad van het land. Naast het vliegtuig is het ook mogelijk om te reizen met de auto. Via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije en Syrië is de eindbestemming Libanon. Via Italië bestaat de mogelijkheid om verder te reizen met de boot.

Het is makkelijk om in Libanon rond te reizen. Het beste kan er gereisd worden met (grote) bussen. Deze bussen vertrekken vanaf 1 of meerdere punten in elke stad. Naast de bussen is het mogelijk om een taxi te huren.

Visum

Voor een vakantie in Libanon is een visum vereist, daarnaast dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn bij thuiskomst. Een visum kun je aanvragen bij de ambassade van Libanon in Den Haag. Let erop dat de toegang tot Libanon kan worden geweigerd als je een stempel/visum van Israël in het paspoort hebt.

Prijsniveau

In Libanon wordt er betaald met de munteenheid Libanese Pond. Het is aan te raden om vooraf het geld bij een bank om te laten wisselen. In Libanon is het moeilijk om met een pas te betalen. Er zijn verschillende prijsklassen hotels te vinden in Libanon. Voor een duur verblijf zijn er de 4-5 sterren hotels. Naast deze luxe hotels zijn er ook middenklassen hotels te vinden. O.a. backpackers kunnen terecht in goedkopere bed & breakfast accommodaties.

Veiligheid

Momenteel is het veilig om naar Libanon te reizen. In 2006 heeft er voor het laatst oorlog plaatsgevonden. Het land is bezig om stabieler te worden.

Medische informatie

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Libanon. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het wordt afgeraden om kraanwater in Libanon te drinken. Het beste kan men flessen water kopen in de winkel.

Bevolking

De bevolking bestaat voor 60% uit moslims. De moslims zijn onderverdeeld is in 4 geloofsuitingen. De meerderheid van de bevolking zijn de sjiieten. Deze groep is vooral te vinden in het zuiden en het noordoosten van Libanon. De sjiieten hebben een eigen internationale opgerichte partij genaamd Hezbollah. De 2de groep, die ook redelijk groot is, bestaat uit soennieten. Deze groep wil bij de Arabieren en omliggende landen horen. De minderheid van de groep zijn de alawieten en de isma'iliten. Zij wonen verspreid over het land. Zo`n 39% van de bevolking bestaat uit christenen. De meerderheid van deze groep (25%) behoren tot de Maronieten. De Oosters-orthodoxen maken 10% van deze groepering uit. Met 4% volgen de Melkitisch katholieken. De overige 1% behoort tot een ander geloof. In Libanon zijn jaarlijks 11 vaste feestdagen voor het volk. * Nieuwjaarsdag: Op 1 januari viert de bevolking elk jaar traditie getrouw het nieuw jaar. * Saint Maron's day: Elk jaar wordt het Saint Maron's day gevierd op 9 februari. Dit feest behoort al jaren tot de nationale feestdag in Libanon. * Id-ul-Maulid: Op deze dag viert de bevolking de geboortedag van Mohammed. Deze feestdag wordt elk jaar op een andere dag gevierd. * Lailat-ul-Meraj: Op de 27ste van de islamitische maand rajab herdenkt de bevolking de reis van profeet Mohammed. Deze reis ging van Mekka naar Jeruzalem. De daaropvolgende reis was naar de hemel. * Ramadan: De ramadan begint wanneer de maan wordt waargenomen op de vooravond van de eerste dag van de maand. De bevolking vast dan van zonsopkomst tot zonsondergang. Dit ritueel wordt gezien als zuivering van de ziel. Tevens krijgen ze hier de kans om Allah te bedanken voor wat hij voor de bevolking heeft gedaan. * Maria Tenhemel opneming: Op 15 augustus herdenkt men jaarlijks de tenhemelopneming van Maria. * Id-al-Fitr: Op de 1ste dag van de 10e maand vindt het Suikerfeest plaats. Hiermee breken zij het vasten. Het lekkerste eten wordt deze periode op tafel gezet. Eventuele conflicten kunnen hier uitgesproken worden. * Eid Al-Adha: Vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender vind het offerfeest plaats. Voor ca. €300,- kopen de bewoners een schaap en slachten dit met de familie. Een deel is voor de familie, een deel voor de buren, vrienden of bezoekers en een deel voor de armen. Hiermee laten ze zien dat ze trouw en gelovig zijn. * Onafhankelijkheidsdag: Jaarlijks vieren de bewoners de onafhankelijkheid van Libanon. De nationale feestdag vindt plaats op 22 november. * Muharram: De herdenking van profeet Mohammed vindt jaarlijks plaats op de eerste dag van de islamitische maand Muharram. Dit is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Op deze dag vond de verhuizing plaats van profeet Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina. * Asjoera: Op de 10de dag van de 1ste maand van het islamitische jaar vieren zij het nieuwe jaar. Ze herdenken de leuke en verdrietige tijden van het afgelopen jaar.

De taal

De officiële taal die wordt gesproken in Libanon is Arabisch. De meerderheid van de bevolking spreekt deze taal. Naast Arabisch wordt er Armeens, Engels, Frans en Noord-Koerdisch gesproken.

Flora & Fauna

Libanon heeft door de vele bergen, de helft van het oppervlakte hoger liggen dan 900 meter. Er groeien in Libanon vele soorten bomen, zoals de naaldhout en de fruitboom. In het voorjaar zijn er veel mooie bloemen te bezichtigen. Door deze bomen en bloemen ziet het landschap in Libanon er groen uit. In Libanon komen veel dieren voor. Naast veel verschillende (roof)vogels leven er schildpadden, zeehonden en watervogels. Door de oorlogen die de laatste jaren zijn geweest, is het aantal zoogdieren flink afgenomen in het land.

Geschiedenis

De Feniciërs hebben het culturele landschap ontworpen door er als eerste steden te bouwen. Na de Eerste Wereldoorlog bestuurden de Fransen Libanon. Dit werd gedaan met behulp van Maronieten. In 1943 werd dit bestuur opgeheven en was Libanon onafhankelijk. De president van Libanon was altijd een Maronitisch christen, de premier een soenniet en de voorzitter een sjiiet. Tijdens conflicten bleef het land altijd neutraal om zelf in een stabiele positie te blijven. In 1958 kwamen de moslims in opstand. Deze groepering was van mening dat zij de meerderheid van het volk waren. Ze wilden meer te zeggen hebben in het land. In 1975 ontstond er een burgeroorlog. De Syrische troepen, de VN en het Israëlische leger trokken Libanon binnen. Het Israëlische leger verliet Libanon in 1989 toen het vredesakkoord van Taif werd afgesloten. In 2005 werd er een bomaanslag gepleegd op oud-premier Rafik Hairri. Hij overleed tijdens deze aanval. Er waren verschillende demonstraties in het land, waarop de Syrische troepen Libanon verlieten. In 2006 ontstond er een oorlog met buurland Israël. Meer dan 1 miljoen mensen waren op de vlucht. Er kwamen 1300 Libanese bewoners, waaronder 425 kinderen, om het leven. In 2008 is er een kleinere opstand geweest. Tijdens deze opstand kwamen 80 mensen om het leven.

Heeft u interesse in een reis naar Libanon? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Libanon?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Libanon.

Wat zijn de beste hotels van Libanon?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Libanon:
 • Lancaster Tamar**** (0.0 in 0)
 • Radisson BLU, Beirut Verdun (0.0 in 0)
 • Bel Azur**** (0.0 in 0)
 • Madisson**** (0.0 in 0)
 • Lancaster Plaza***** (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Libanon i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen