Rondreizen in Montenegro

Montenegro
Montenegro

Het groene en diverse Montenegro is een perfecte bestemming voor een rondreis. De prachtige kustlijn bevat moderne badplaatsen, leuke vissersdorpjes en vele watersportmogelijkheden. Kotor is een bekend stadje met een schitterend uitzicht over de baai. Landinwaarts valt er ook genoeg te zien en te doen. Maak bijvoorbeeld een tocht door de bergen of ga picknicken in het nationale park. Voordat je op reis gaat naar Montenegro is het handig om deze praktische tips door te lezen.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Bij een rondreis door Montenegro wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.

Visum & inentingen

Voor een rondreis door Montenegro heb je geen visum nodig. Het enige dat je nodig hebt is een geldig paspoort of identiteitskaart. Wel moet je paspoort nog 3 maanden na verblijf geldig zijn.

Inentingen zijn ook niet verplicht voor Montenegro. Wel wordt een vaccinatie tegen hepatitis A en de DTP-vaccinatie aangeraden. Als je langer dan vier weken de natuur in gaat, bijvoorbeeld om te wandelen of te kamperen, en je dit doet in de periode van maart tot en met november, dan wordt het aangeraden een vaccinatie te halen tegen teken. Ook bestaat er een verhoogd risico op mazelen in Montenegro. Mocht je hiervoor niet ingeënt zijn of nog geen mazelen hebben gehad dan wordt ook aangeraden deze vaccinatie te halen.

Vervoer

De wegen in Montenegro zijn redelijk van kwaliteit. Zeker langs de kust lopen goede wegen met een mooi uitzicht op de kustlijn. Ga je wat meer het binnenland in dan kunnen de wegen wat slechter worden. Pas wel op, de wegen in Montenegro zijn vaak erg bergachtig en hebben veel bochten. Hierdoor zijn de reistijden in het land vaak erg lang, maar maak je wel een hele mooie rondreis en zal je veel zien.

snelweg montenegro
snelweg montenegro

Zo heb je een prachtig uitzicht over de Tarabrug die over de rivier de Tara loopt. Over de brug loopt de R-4 en ligt tussen twee kleine dorpjes in. In totaal is de mooi ontworpen brug 365 meter lang. 
Het openbaar vervoer is ook redelijk, je bent hier vooral aangewezen op de bus. Zeker aan de kust is het busnetwerk uitgebreid. Ook de kwaliteit van de bussen is redelijk, soms heb je een bus met airco en de andere keer weer niet, maar over het algemeen is het goed. Je hoeft meestal niet lang te wachten op een bus, zeker niet in de zomermaanden. Ook de prijs voor een ritje met de bus is niet hoog. Het is tevens mogelijk de trein te nemen tijdens je rondreis door Montenegro. Er is bijvoorbeeld een passagierslijn die langs de kust van Bar naar Podgorica loopt. Ook kan je met deze trein Servië bereiken. De treinen zijn vaak sneller en goedkoper, maar ze gaan minder vaak. Een ander voordeel van de trein is dat je ongestoord van het mooie landschap kan genieten.

Klimaat

Er heersen diverse klimaatzones in Montenegro. Zo heb je aan de kust een een mediterraan klimaat, waarbij droge en warme zomers en juist weer regenachtige en milde winters de standaard zijn. Hier wordt het gemiddeld zo'n 28 graden in de zomer. Landinwaarts, in de berggebieden, heerst een subalpine klimaat, waarbij de winters koud zijn en de zomers wat milder. De hoger gelegen gebieden vanaf de kust hebben een gematigd zeeklimaat, waarbij het soms extreem heet kan worden in de zomer. Dit komt doordat er in de berggebieden minder wind waait vanaf zee en de warme lucht tussen de bergwanden blijft hangen.

Bevolking

Er wonen zo'n 655.000 inwoners in Montenegro. Een groot deel hiervan leeft in de hoofdstad Podgorica. De bewoners van Montenegro staan nog dicht bij de Serviërs, zowel als het gaat om de geschiedenis, taal als religie. Bijna 75% van het land is christelijk, slechts 3,5% is katholiek. Ook is er nog een klein deel moslim, namelijk 15% van de bevolking. Dit zijn vooral de inwoners die aan de grens met Albanië wonen.

Wat je niet mag missen

Sveti Stefan is een eilandje dat voor de kust van Montenegro ligt. Het ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van de stad Budva en ziet er van ver prachtig uit. Het eiland is maar 1,46 hectare groot en is één groot vakantieresort. Het krijgt daarom ook wel de bijnaam het Adriatische Monaco. Door middel van een dam is het eilandje verbonden met het vaste land van Montenegro. Bij een rondreis door Montenegro wil je natuurlijk ook wat cultuur en natuur zien. In Nationaal Park Durmitor is het noordwesten van het land vind je genoeg natuurschoon. Het staat als sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO maar was al sinds 1952 een nationaal park. Vanaf de kust is het park goed te bereiken. Als je dan toch al in het park bent, bezoek dan ook het stadje Zabljak, een plek die omringd wordt door 23 bergtoppen van meer dan 2 kilometer hoog.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen