Kotor

Kotor is een stad in Montenegro met zo'n 23.000 inwoners. De stad ligt aan de baai van Kotor en staat bekend als oude havenstad. De oude stad van Kotor wordt omringd door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kotor is een zeer goede plek om te verblijven tijdens je vakantie vanwege de prachtige Venetiaanse bouwstijl en de wonderschone natuur die je vanaf de haven perfect kan bewonderen. Kotor is dan ook een van de belangrijkste trekpleisters van Montenegro.

Bezoek bij een vakantie in of rondom Kotor zeker het oude stadsgedeelte. Het stikt hier van de kerken en oude huisjes. Zo is de Kathedraal van St. Tryphon zeker een bezichtiging waard. Opvallend aan het stadje is de oude stadsmuur en slotgracht die nog geheel intact zijn.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kotor
Plaatsen in de buurt van Kotor (Montenegro) :
 • Tivat (4 km)
 • Cetinje (13 km)
 • Budva (17 km)
 • Podgorica (41 km)
 • Bar (46 km)
 • Ulcinj (67 km)
 • Ervaringen

  Nathan Rose op 18 september 2018 plaats: Kotor, reisperiode: september 2018

  Montenegro was een bijzonder land, maar erg mooi. Heel mooi landschap, maar dun bevolkt. De toerisme is nog in aanbouw, maar het wordt steeds beter.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 10
  Manon ter kulve op 16 oktober 2017 plaats: Kotor, reisperiode: augustus 2017

  Om de baai van Kotor van verkennen is bijela een uitstekende uitvalsbasis. Zo zaten wij in hotel park, een nieuw hotel. Montenegro is een goedkoop land, zoals het eten en het openbaar vervoer. Je kunt voor een paar euro naar de andere kant van de baai en de mensen zijn erg gastvrij! Het land heeft veel cultuur en een mooie natuur! Voor ons zeker een aanrader om terug te gaan

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 10
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
  Anton Ruiter op 8 oktober 2015 plaats: Kotor, reisperiode: augustus 2015

  Kotor is een middeleeuwse vestingstad gelegen in een fjord ingesloten door hoge bergen. Cultuur en historie zijn alom aanwezig. Het is mogelijk per taxi de omgeving te verkennen, ook worden er georganiseerde excursies aangeboden. Er zijn helaas geen echte stranden in de directe omgeving. De bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk en de service in restaurants en op de terrassen uitstekend. Hotels en restaurants zijn van een behoorlijk niveau. Een prettige bijkomstigheid is dat het prijspeil een stuk lager ligt dan dat van Nederland en er gewoon in euro's kan worden betaald.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kotor

  De kathedraal van Saint Tryphon (Kotor)

  De kathedraal van Saint Tryphon
  De kathedraal van Saint Tryphon
  Kaart met locatie De kathedraal van Saint Tryphon

  De kathedraal van Saint Tryphon in Kotor is een van de twee rooms-katholieke kathedralen in Montenegro. Het is de zetel van de Kroatische katholieke bisdom van Kotor die de hele kloof, momenteel onder leiding van bisschop Mons, dekt. Het werd gebouwd ter ere van Sint Tryphon (lokale naam Sveti Tripun), de schutspatroon van de stad, op dezelfde plaats waar een oudere kerk al lang geleden had bestaan. Dat eerdere kerk werd gebouwd in 809 door Andrija Saracenis, een burger van Kotor. Zowel van buiten als van binnen is de kathedraal prachtig om te aanschouwen.

  Gospa od Škrpjela (Kotor)

  Gospa od Škrpjela
  Gospa od Škrpjela
  Kaart met locatie Gospa od Škrpjela

  Gospa od Škrpjela, oftewel 'Onze Vrouwe van de Rotsen', is een kunstmatig eilandje in de Baai van Kotor. Het eiland is op een hele bijzondere manier ontstaan. Namelijk door oude schepen te vullen met rotsen en te laten zinken. Tegenwoordig worden er zelfs nog rotsen in de zee gegooid. Op heit eiland staat een kerk die voor het eerst gebouwd werd in 1452. Later werd de kerk herbouwd in 1632 en nog eens verbeterd in 1722. Er gaat een bootje naar het eiland zodat je het kan bekijken. Vanuit het plaatsje Perast in het eiland het beste te bezoeken.

  Nationaal Park Lovćen (Kotor)

  Nationaal Park Lovćen
  Nationaal Park Lovćen
  Kaart met locatie Nationaal Park Lovćen

  Lovćen is een berg en een nationaal park die begint aan de baai van Kotor. Naar het park worden diverse excursies georganiseerd om de top van de berg te beklimmen. De beklimming is zeer avontuurlijk met als beloning een adembenemend uitzicht over Kotor en de baai. De hoogste top is 1.749 meter hoog, hier zal je echter niet helemaal naartoe klimmen. Een belangrijk monument in het nationale park is het mausoleum van Njegoš, een oude prins-bisschop van Montenegro. De bisschop wilde hier begraven worden op de berg in een kapel die hij zelf ooit gebouwd had.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Kotor kan je het beste bereiken met het vliegtuig of de auto. Met de auto is het ongeveer 2.000 kilometer rijden. Ga je liever met het vliegtuig dan vlieg je naar de stad Tivat. Vanuit hier neem je verder de taxi. In Kotor is het vervoer zeer beperkt. Het enige wat hier eigenlijk toe is gestaan is de benenwagen. Wil je andere plaatsen in de omgeving bezoeken? Kotor heeft wel een busstation, vanuit hier bereik je diverse plaatsen.

  Geschiedenis

  Kotor is gesticht door de Romeinen en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijk commercieel en artistiek centrum met een eigen beroemde school voor metselwerk en iconografie. Door de eeuwen heen streden vele rijken om de controle van de stad. In de 10e eeuw was het een autonome stad van het Byzantijnse Rijk. Van 1186 tot 1371 was het weer een vrije stad en daarna volgde een korte periode van controle door de Venetiaanse en Hongaarse rijken. De Fransen namen van 1807 tot 1914 bezit over het stadje, gevolgd door de Oostenrijkse heerschappij tot 1918. Daarna werd Kotor onderdeel van Joegoslavië. Tijdens deze turbulente geschiedenis hebben zich een verscheidenheid aan gebouwen opgetrokken in de stad, vandaar dat het de titel 'Werelderfgoed' kreeg.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Kotor