Montenegro van A tot Z

De stad Perast in de baai van Kotor, Montenegro
De stad Perast in de baai van Kotor, Montenegro

Montenegro is een aantrekkelijk land voor toeristen, mede dankzij haar rijke flora en fauna. Montenegro is echter nog vrij onbekend als vakantieland. Leer Montenegro beter kennen aan de hand van deze A tot Z.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Adriatische Zee

Montenegro is gelegen aan de Adriatische Zee. De Adriatische zee ligt tussen de laars van Italië en de Balkan en is 160.000 km2. De Adriatische Zee is een randzee, wat betekent dat de zee zich bevindt in een grote inham in het vasteland met een geheel open verbinding met de, in dit geval, Middellandse Zee.

B van Balkan
Montenegro ligt op de Balkan. De Balkan is een schiereiland bestaande uit (delen van) Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Macedonië, Roemenië, Servië, Turkije en natuurlijk Montenegro. De rivieren Sava, Donau en Kupa vormen gezamenlijk de noordelijke grens van de Balkan.

C van Christelijk

Het grootste deel van de Montenegrijnse bevolking is christen. Ruim 75 procent van de bevolking is christelijk, waarvan 72 procent Servisch/Montenegrijns-orthodox is. Daarnaast is een kleine negentien procent van de bevolking moslim.

D van Durmitor

Durmitor is een groot nationaal park gelegen in het noorden van Montenegro. Het park kent de bekendste berggebieden in Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Durmitor staat hiermee op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het park heeft een bijzonder klimaat met lange winters, korte zomers en in de herfst is het er warmer dan in de lente. Het gebied is door de lange winters erg geschikt als wintersportbestemming. Gemiddeld ligt er 120 dagen per jaar sneeuw en hoger in de bergen bij de skipistes zelfs meer dan 150 dagen. Ook in de zomer kun je er prima skiën, want de hoogste gebieden zijn ook dan voorzien van een goede laag sneeuw.

Nationaal park Durmitor
Nationaal park Durmitor

E van Euro

De valuta in Montenegro is de euro. De euro is er sinds 2002 een wettig betaalmiddel. Voor de invoering van de euro betaalde men in Montenegro met de Duitse mark, omdat er geen eigen valuta was.

F van Fjord

In Montenegro ligt de baai van Kotor. Dit is de meest zuidelijke fjord van Europa. De baai van Kotor wordt gerekend tot een van de mooiste baaien ter wereld en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Bootjes in de baai van Kotor
Bootjes in de baai van Kotor

G van Gerechten met vis

De Montenegrijnse keuken bestaat uit veel gerechten met vis. Vooral de specialiteiten uit de kustgebieden worden gedomineerd door vis. De gerechten met vis worden vaak geserveerd met gekookte aardappelen en biltva, een snijbiet dat qua smaak op spinazie lijkt. In Montenegro is het ook vrij gebruikelijk dat de ober langs je tafel komt met een schaal met de verschillende soorten verse vis, zodat je zelf je vis uit kunt kiezen.

H van Herceg Novi

Herceg Novi ("nieuwste stad") is een pittoreske oude stad in Montenegro en vormt al eeuwen de poort van de baai van Kotor. De stad is gesticht in 1382 en is ondanks haar eeuwenlange bestaan de jongste stad aan de kust van Montenegro. De stad heeft heersers uit verschillende landen gekend die allen hun stempel op de stad hebben gedrukt.

Herceg Novi
Herceg Novi

I van Inwoners

Montenegro heeft ruim 650.000 inwoners welke je Montenegrijn noemt. Montenegrijnen hebben qua geschiedenis, religie en taal veel gemeen met de Serviërs. Montenegro bleef echter onafhankelijk in de tijd dat Servië tot het Ottomaanse Rijk behoorde.

J van Joegoslavische oorlogen

De Joegoslavische oorlogen die plaats hebben gevonden in Montenegro's omliggende landen heeft veel impact gehad op de toerisme in Montenegro. In de jaren tachtig was Montenegro een populaire toeristische bestemming, maar de oorlogen in de jaren negentig hebben hier verandering in gebracht. De Joegoslavische oorlogen hebben het imago van Montenegro beschadigd, waardoor minder toeristen naar Montenegro afreisden.


K van Klimaat

Het klimaat van Montenegro is per regio verschillend. Aan de kust van Montenegro is er sprake van een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de kust warme, droge zomers en milde winters kent. De hoger gelegen regio's van Montenegro hebben een gematigd zeeklimaat. Dit betekent gemiddeld mild tot vrij koele winters met milde zomers met een grote kans op extreme uitschieters in de maximumtemperatuur van veertig graden Celsius. Vooral in centraal Montenegro kan het in de zomer, juli en augustus, regelmatig heet worden.

L van Luchthavens

In Montenegro vind je twee internationale luchthavens: Golubovci en Tivat. De luchthaven Golubovic (TGD) ligt in de buurt van Podgorica en verbindt Montenegro met andere grote steden op de Balkan, zoals Belgrado en Zagreb. Daarnaast is het de thuisbasis van Montenegro Airlines, waarmee van en naar grotere internationale vliegvelden in Europa gevlogen kan worden, zoals Londen Gatwick en Parijs de Gaulle. Op het vliegveld van Tivat kan voornamelijk gevolgen worden door chartermaatschappijen, zoals Air Berlin.

M van Medovina

Medovina is een typische alcoholische drank uit Montenegro. De drank wordt gemaakt door het gisten van honingoplossingen, 'med' is honing in het Montenegrijns. De methodes die worden gebruikt bij het maken van Medovina lijken op die van wijn.

Het Slansko meer bij Niksic
Het Slansko meer bij Niksic

N van Niksic

Met ruim 60.000 inwoners is Niksic de tweede grootste stad van Montenegro. De stad is zo'n vijftig kilometer ten noordwesten van Podgorica gelegen en ligt op een hoogte van 630 meter. De vierde-eeuwse nederzetting Onogost in Niksic heeft zijn sporen achtergelaten in de stad. Er zijn vandaag de dag nog veel resten van deze antieke stad te bezichtigen. Nabij Niksic liggen drie mooie meren; Krupac, Liverovici en Slansko, die erg geliefd zijn als reisbestemming. De stad is tevens de thuishaven van het biermerk Niksicko.

O van Oerbos

In nationaal park Biogradska Gora vind je de laatste stukken oerbos van Europa. Het Biogradska is al sinds 1952 een nationaal park. Het nationaal park is met een oppervlakte van 5.650 hectare het kleinste van de vier nationaal parken in Montenegro, maar zeker niet het minst mooi of interessant. Al in 1878 werd een deel van het Biogradska Gora uitgeroepen tot natuurreservaat waar ook de jacht werd verboden. Hierdoor is het nationaal park Biogradska Gora een van de oudste beschermde natuurgebieden ter wereld.

P van Podgorica

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en heeft ongeveer 180.000 inwoners. De stad is zowel de politieke als de culturele hoofdstad van Montenegro. De moderne gebouwen, brede straten en stadsparken maken Podgorica tot een vrij nieuwe stad. Dit komt doordat het grootste deel van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog is verwoest.

Q

R van Raften

In Montenegro kan je heel mooi raften dankzij de verschillende rivieren die het land heeft. De rivier Tara is de bekendste rivier om in te gaan raften, hier heb je het grootste aanbod. Je kan kiezen voor verschillende excursies. De beste tijd om te gaan raften hangt van je voorkeur af. Als je op adrenaline kickt en van wild water houdt dan kun je het beste tussen april en juni gaan raften. Wanneer het van jou wel iets minder extreem mag, ga dan tussen juli en oktober.

De Tara in nationaal park Durmitor
De Tara in nationaal park Durmitor

S van Skadarmeer

Het Skadarmeer is het grootste meer op de Balkan. Het meer ligt op de grens van Albanië en Montenegro, waarvan twee derde in Montenegro ligt. De oppervlakte van het meer varieert van 370 tot 530 km2. Het meer heeft een rijke flora en fauna en is onder andere de broedplaats voor enkele van Europa's laatste pelikanen.

T van Tara

De Tara is een 144 kilometer lange rivier die door het nationaal park Durmitor gaat. De rivier is de langste rivier van Montenegro, waarvaan 110 meter door Montenegro gaat. De Tara rivier heeft de langste en diepste kloof van Europa en na de Grand Canyon is de Tara zelfs diepste ter wereld. De kloof heeft een grootste diepteverschil van 1.300 meter.

Strand en oude stad van Ulcinj
Strand en oude stad van Ulcinj


U van Ulcinj

Ulcinj is de meest zuidelijke plaats aan de kust van Montenegro en was vroeger de piratenhoofdstad van de Adriatische Zee. De stad heeft een prachtig oud centrum dat veel van een kasteel weg heeft. Ulcinj karakteriseert zich met haar oosterse uitstraling dankzij haar moskeeën, oude Turkse herenhuizen en met mozaïek versierde vesting.

V van Velika Plaza

Velika Plaza is het langste strand van Montenegro. Het strand is dertien kilometer lang en ligt bij Ulcinj. Het strand is hiermee het langste strand van Montenegro en zelfs van gehele Adriatische Zee. Het strand is in 2010 door The New York Times uitgeroepen tot een van de top reisbestemmingen van 2010.

W van Wijngaard

Bij Podgorica vind je de grootste aaneengesloten wijngaard van Europa. De wijngaard is maar liefst 23 km2 groot. Jaarlijks wordt er bijna 22 miljoen kilo aan druiven geteeld en er worden zeventien miljoen flessen wijn per jaar verkocht.

X

Y

Z van Zwarte berg

Montenegro komt uit de Venetiaanse taal. In het Venetiaans betekent Montenegro 'zwarte berg'. Naast het Venetiaans draagt Montenegro ook in het Montenegrijns, Servisch, Kroatisch en Bosnisch de naam van 'zwarte berg', namelijk Crna Gora. De reden hiervoor is de zwarte uitstraling van de berg Lovcen door de dennenbomen die je daar vindt.

Een wijngaard zoals je die in Montenegro kunt vinden
Een wijngaard zoals je die in Montenegro kunt vinden

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,9

Gerelateerde artikelen