Podgorica

De hoofdstad van Montenegro is Podgorica. Deze stad met ongeveer 180.000 inwoners heeft een oppervlakte van 1.441 km². Podgorica is het commerciële en culturele centrum van het land en heeft naast een universiteit verschillende industriële bedrijven en een theater. De stad is gebouwd tussen vijf rivieren in. Omdat Podgorica tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel is verwoest, is de stad redelijk nieuw. Er zijn veel moderne gebouwen, parken en veel groene plekken. Ook kenmerkt de stad zich door de lange, vaak grauwe boulevards met karakteristieke plekjes.

In het westen ligt de Hristovog Vaskrsenja kathedraal. Andere culturele en historische monumenten zijn de ruïnes van Nemanjica Grad, Stara Varos en Vezirov. De internationale luchthaven ligt op ongeveer 9 kilometer afstand.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Podgorica
Plaatsen in de buurt van Podgorica (Montenegro) :
 • Cetinje (29 km)
 • Budva (38 km)
 • Bar (41 km)
 • Kotor (41 km)
 • Tivat (46 km)
 • Ulcinj (57 km)
 • Ervaringen

  George op 18 augustus 2018 plaats: Podgorica, reisperiode: augustus 2018

  Goed, leuke mensen, het is Balkan he dus verwacht niet alles zoals hier in West Europa. Eten was top! Bier fantastisch! Nacht leven goed maar op de kust in de zomer beter natuurlijk. Taxi erg goedkoop, elke rietje max 3 euro.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Podgorica

  Hristovog Vaskrsenja kathedraal (Podgorica)

  Hristovog Vaskrsenja kathedraal
  Hristovog Vaskrsenja kathedraal
  Kaart met locatie Hristovog Vaskrsenja kathedraal

  Een van de meest typerende gebouwen in Podgorica is de Servisch-Orthodoxe kerk Hristovog Vaskrsenja. Men begon met de bouw in 1993 en de kerk wordt gezien als een plek van vergeving en verzoening. De kathedraal is officieel van de Metropolitane van Montenegro en de Littoral van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Van buiten zien de kerk en erg indrukwekkend uit en ook van binnen is het prachtig. Als je in Podgorica bent mag een bezoek hieraan zeker niet ontbreken.

  Klokkentoren (Podgorica)

  Klokkentoren
  Klokkentoren
  Kaart met locatie Klokkentoren

  De klokkentoren in Podgorica is een van de oudste bezienswaardigheden van de stad. De toren is gelegen in de wijk Stara Varoš, wat een van de wijken is die overeind is blijven staan tijdens de oorlog. De kerk is gebouwd in 1667 door een prominente bewoner van de stad. Volgens de legende zou de klok vanuit Italië naar Podgorica zijn gebracht. Voor een lange tijd was deze klokkentoren de enige publieke klok in de stad. Tegenwoordig is Sahat kula, zoals de toren lokaal heet, een belangrijk cultureel monument voor Montenegro. Het is dan ook beschermd door de overheid. In 2012 is de klok nog gerenoveerd, waarbij de oude mechanismen zijn vervangen voor een een digitaal mechanisme.

  Millennium brug (Podgorica)

  Millennium brug
  Millennium brug
  Kaart met locatie Millennium brug

  Een mooie en tevens moderne bezienswaardigheid in Podgorica is de Millennium brug. De brug, die gebouwd is in 2005 en werd onthuld op de nationale feestdag van het land (13 juli), overspant de Morača rivier. De brug werd ontworpen door een Sloveens bedrijf en werd al snel een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. In totaal is het 140 meter lang en ondersteunen twaalf kabels het bouwwerk.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Er is een klein maar internationaal vliegveld gevestigd vlak bij Podgorica. Tevens in het treinnetwerk van Podgorica erg belangrijk. De stad ligt namelijk aan de spoorlijn die van Belgrado naar Bar loopt en aan de lijn naar Shkodër naar Tirana. Hierdoor is het een belangrijk verkeersknooppunt voor het westen van de Balkan. Met het openbaar vervoer is goed te reizen. Er rijden diverse buslijnen door de stad. De lokale bevolking gebruikt voornamelijk de taxibusjes. Ook voor toeristen zijn deze aan te raden. Ze zijn niet erg duur en brengen je bovendien veel sneller naar de plaats van bestemming.

  Geschiedenis

  In 1326 werd Podgorica voor het eerst genoemd in de boeken. Hiermee is het een van de oudste nederzettingen in de Balkan. De stad heeft verschillende heersers gehad, waaronder de Romeinen en de Illyriërs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad bezet door Hongarije. Montenegro werd na deze oorlog onderdeel van Joegoslavië. Een groot deel van de stad werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal werd het maar liefst 70 keer gebombardeerd. Op 19 december 1944 was de stad weer vrij. In 1946 kreeg Podgorica de naam Titograd. Ook werd het de nieuwe hoofdstad. De stad droeg deze naam tot 1992, vernoemd naar de toenmalige president van Joegoslavië. Sindsdien had de stad gewoon weer de naam Podgorica.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Podgorica