Kiev

Klooster in Kiev, hoofdstad Oekraine
Klooster in Kiev, hoofdstad Oekraine

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne en ligt aan de rivier de Dnjepr. Kiev is een erg belangrijk industrieel, wetenschappelijk, educatief en cultureel centrum van Oost-Europa. Het is een thuisbasis van de vele high-tech industrie. De naam Kiev komt van de naam Kyi, 1 van de 4 legendarische oprichters van Kiev. Kiev is één van de oudste steden van Oost-Europa.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kiev
Plaatsen in de buurt van Kiev (Oekra´ne) :
 • Dnjepropetrovsk (392 km)
 • Charkov (407 km)
 • Odessa (438 km)
 • Donetsk (592 km)
 • Sevastopol (685 km)
 • Yalta (712 km)
 • Ervaringen

  op 7 mei 2019 plaats: Kiev, reisperiode: mei 2019

  Een mooie stad met nog veel bezienswaardigheden uit de communistische tijd.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 6
  • Ligging 8
  op 14 juli 2017 plaats: Kiev, reisperiode: augustus 2016

  De zomer spenderen in oekraine is precies wat ik nodig had. Hele fijne mensen, een nog lekker sovjet-cultuur en toch nog een beetje europa. Alles is hier niet normaal goedkoop

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 27 september 2011 plaats: Kiev, reisperiode: augustus 2011

  Wij zijn 2 dagen in Kiev geweest wat een zeer interessante stad is. De buitenwijken buiten beschouwing gelaten, dit zijn nog echte communistische woonblokken. Het centrum evenwel is schitterend opgeknapt: kerken na de communistische periode hersteld en opgebouwd. Ook het holenklooster is een bezoek waard. Het independant square waar de oranje revolutie zich afspeelde hebben we ook bezocht en er zowaar op een terrasje gezeten. Kortom een bezoek meer dan waard.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kiev

  Gorodetsky's House (Kiev)

  Het huis met de meest vreemde architectuur in Kiev werd begin 20e eeuw ontworpen en gebouwd door Vladislav Gorodetsky. Van binnen en van buiten is Gorodetsky's House versierd met (vreemde) figuren; neushoorns, maagden op vissen, antilopen, salamanders en kikkers. Over het waarom gaan vele verhalen de rondte, zo zou de architect gek zijn geworden na de dood van zijn dochter. Maar gaat ook het verhaal dat hij wilde aantonen dat hij een goede architect was.

  Kievo Pechersky Lavra (Kiev)

  In de hoofdstad Kiev vind je een grottenklooster met de naam Kievo Pechersky Lavra. Het woord Lavra is een eretitel die alleen aan echt aanzienlijke en grote kloosters werd verleend, zo dus ook het Kievo Pechersky Lavra. De eerste grotten werden in de 11e eeuw uitgegraven en verbouwd tot klooster en binnen negen jaar vanaf toen werd het Kievo Pechersky Lavra uitgebreid tot het complex van kloosters en kerken wat het nu is.

  Openluchtmuseum Pirogovo (Kiev)

  Openluchtmuseum Pirogovo
  Openluchtmuseum Pirogovo
  Kaart met locatie Openluchtmuseum Pirogovo

  Het openluchtmuseum in de buitenwijken van Kiev is zeker een bezoek waard. Het Pirogovo werd opgericht in 1969 en er staan zo'n 300 gebouwen in de oude Oekraïense stijl. Alle 300 gebouwen zijn geopend voor publiek zodat bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van de cultuur van Oekraïne. Er staan onder andere historische huizen, schuren, kerken en windmolens. De medewerkers van het openluchtmuseum hebben in de lente en zomer traditionele kostuums aan.

  St. Sophia Kathedraal (Kiev)

  St. Sophia Kathedraal
  St. Sophia Kathedraal
  Kaart met locatie St. Sophia Kathedraal

  De St. Sophia Kathedraal in het oude stadsgedeelte van Kiev is een van de meest bekende Oekraïense monumenten van de Werelderfgoedlijst. Het gebouw komt uit de 11e eeuw en was toen een begraafplaats voor de ex-heersers van het Kievse Rijk. Sinds de jaren '80 wil de overheid de kathedraal eigenlijk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar er zijn meer partijen die de kerk zouden willen overnemen van de overheid. Hierdoor heeft de overheid besloten de kathedraal als museum te gebruiken en af en toe religieuze plechtigheden te laten uitvoeren.

  Tsjernobyl museum (Kiev)

  Het Tsjernobyl museum in Kiev houdt de herinnering aan de kernramp in Tsjernobyl levend. Niet alleen wordt in het museum de ramp uitgelegd maar ook wordt getoond hoe de bewoners van Oekraïne de ramp hebben ervaren. Daarnaast kom je nog verschillende 'geheimen' tegen die de pers nooit naar buiten heeft gebracht. Wanneer je in Kiev bent mag je het Tsjernobyl museum in de stad dus zeker niet overslaan.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oekra´ne bekijken.

  Vervoer

  De metro is het belangrijkste middel van openbaar vervoer in de stad. Maar je kunt er ook een auto, scooter, motor of fiets huren om dingen te bezichtigen.

  Geschiedenis

  Kiev is ontstaan aan de rivier de Dnjepr. Het werd een handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. Het is helaas niet bekend wanneer Kiev exact is ontstaan. De bloeitijd van de stad was tussen 882 en 1169, toen Kiev de hoofdstad was van het Oost-Slavische Kievse Rijk. Uit de periode dat de slaven naar het (oosterse) Christendom gingen, zijn belangrijke monumenten ontstaan; de St. Sofia kathedraal en de Holenklooster. De Mongolen hebben Kiev in 1240 flink verwoest. De 6 eeuwen daarna was Kiev geen hoofdstad meer, enkel nog maar een provinciestad. In de 19e eeuw begon Kiev weer op te bloeien. Kiev werd na de Eerste Wereldoorlog weer verwoest door: Oekraïense nationalisten, Polen, anticommunistische Russische generaal Anton Denikin en Bolsjewieken. De overwinning van Bolsjewieken kreeg het gevolg dat Kiev en Oekraïne 70 jaar lang bij de Sovjet-Unie behoorde. In 1991 werd de Sovjet-Unie opgeheven. In 1941 veroverde Nazi-Duitsland Kiev en werden 33.000 Joden in het ravijn Babi Jar vermoord. De aanhangers van Viktor Joesjtsjenko kwamen in november/december 2004 in opstand, tegen de aanhangers van Viktor Janoekovytsj. Er was vervalsing bij de verkiezingsuitslag. De verkiezingen leidde uiteindelijk tot de eerste president van Oekraïene. Door de vele demonstraties werd deze periode de Oranjerevolutie genoemd.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Kiev