Stadions Qatar WK 2022

Qatar
Qatar

In 2022 zal het wereldkampioenschap voetbal plaatsvinden in het oliestaatje Qatar. Voor het eerst in de historie van het WK zal een Arabisch land het overweldigende voetbalspektakel organiseren. Het land heeft wel al een paar bestaande voetbalstadions waarin gespeeld kan worden, maar aangezien Qatar niet echt een voetballand is, zullen daarnaast nog de nodige nieuwe stadions moeten worden gebouwd. De plannen die daarvoor klaarliggen, zien er zeer indrukwekkend uit. Het WK in Qatar moet voor spelers, fans en media dan ook een unieke ervaring worden!

Heb je weinig kennis van Qatar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Extreme hitte

In Qatar kunnen soms zware weersomstandigheden de kop op steken, maar er is overal aan gedacht om deze zo goed mogelijk te kunnen trotseren. Daarom wordt ieder stadion uitgerust met een zogenaamde spitstechnologie, waardoor de grasmat, spelers en toeschouwers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de weersomstandigheden.

Een groot praktisch probleem waar de organisatie in Qatar mee te kampen heeft, is de extreme hitte in de maanden juni en juli, de periode waarin het WK gepland staat. Het zonlicht in het snikhete land zal daarom uit gebuid worden voor de energievoorziening. En omdat de gemiddelde temperatuur in het land dan te hoog is om te voetballen, zullen airco systemen en koelinstallaties in alle stadions, trainingsaccommodaties en fanzones ervoor moeten zorgen dat iedereen met de benodigde koeling van het spektakel kan genieten.

Speelsteden

De stadions waarin de wedstrijden gespeeld zullen gaan worden, liggen verdeeld over zeven gaststeden, namelijk Al-Daayen, Al-Khor, Al- Rayyan, Al-Shamal, Al-Wakrah, Umm Slal en de hoofdstad Doha.

Stadions

In totaal zullen de wedstrijden van het wereldkampioenschap plaatsvinden in 12 spectaculair mooie stadions. Drie bestaande stadions in Qatar zullen voor het evenement grondig worden gerenoveerd en verder worden er negen spiksplinternieuwe stadions gebouwd. Elementen uit de Qatarese cultuur en de relatie van de oliestaat met andere deelnemende landen heeft als grote inspiratiebron gediend bij het ontwerpen van de spectaculaire voetbalheiligdommen. De kosten voor de nieuwbouw en verbouw van de stadions zullen naar alle waarschijnlijkheid oplopen tot zo'n 3 miljard dollar.

Al-Rayyan Stadium
Dit bestaande stadion bevindt zich in de op 20 kilometer van de hoofdstad Doha gelegen stad Al-Rayyan. Dit stadion zal een verbouwing ondergaan met als eindresultaat een verdubbeling van de capaciteit. Erg bijzonder aan dit stadion is dat rondom het gebouw een gigantisch scherm komt, waarop toernooi-informatie, beelden uit de wedstrijd en ander filmmateriaal te zien zal zijn.

Al-Gharafa Stadium
Ook het stadion Al-Gharafa, dat eveneens in Al-Rayyan ligt, zal een volledige renovatie ondergaan en hierdoor twee keer zo groot worden. De gevel van het bouwwerk zal gesierd worden door allemaal gevlochten linten in de kleuren van de deelnemende landen.

Khalifa International Stadium
Verder zal in de stad Al-Rayyan ook dit bestaande stadion een totale make-over krijgen. Voor het WK 2022 zal de huidige capaciteit van 50.000 plaatsen uitgebreid worden naar bijna 69.000 plekken. Het gebouw ligt in het midden van het grote sportcomplex Aspire Zone, waar nog diverse andere sportvoorzieningen te vinden zijn.

Education City Stadium
Naast de drie bovengenoemde bestaande voetbalstadions is de stad Al-Rayyan straks ook nog de trotse eigenaar van een gloednieuwe stadion. Het Education City Stadium zal de vorm hebben van een puntige diamant en zal het stralende middelpunt zijn dat oplicht tussen enkele universiteitscampussen.

Al-Khor Stadium
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit stadion gebouwd in de stad Al-Khor. Het zal gebouwd worden in een asymmetrische structuur waardoor de vorm ervan op een schelp zal lijken. Verder komt er een beweegbare dak, dat ervoor zal dienen om toeschouwers en spelers tegen de hete zon te beschermen.

Al-Shamal Stadium
Ook in de stad Al-Shamal, in het noorden van Qatar, zal ook een nieuw stadion worden gebouwd waar een aantal groepswedstrijden van het wereldkampioenschap 2022 zullen worden gespeeld. De vorm ervan is geïnspireerd door een traditionele vissersboot.

Al-Wakrah Stadium
In de stad Al-Wakrah zal het voetbalstadion dat daar wordt gebouwd deel uit maken van een veel groter en luxer complex, waarop onder andere nog een zwembad, een multifunctionele sporthal en een winkelcentrum zullen worden gevestigd. Ook behoren een schitterend park en een prachtig plein tot de voorzieningen.

Doha Port Stadium
In de hoofdstad van Qatar Doha zullen de wedstrijden plaatsvinden in een volledig modulair stadion, dat plaats zal bieden aan bijna 45.000 toeschouwers. Het bouwwerk zal gebouwd worden op een kunstmatig aangelegd schiereiland in de Perzische golf, dat de vorm van een palmboom krijgt.

Qatar University Stadium
Dit prachtige stadion zal op de campus van de Universiteit van Qatar in Doha komen te staan. Het gebouw krijgt een oogverblindende gouden gevel van traditionele Arabische geometrische patronen gecombineerd met open vlaktes in moderne vormen, waarmee zowel verleden als heden worden gerepresenteerd. Na het WK in 2022 zullen de universitaire studenten het stadion in gebruik nemen.

Sports City stadium Doha
Het ontwerp voor dit stadion in Doha is gebaseerd op een traditionele Arabische tent en zal plaats bieden aan bijna 48.000 toeschouwers. Door verschillende onderdelen van het gebouw inklapbaar te maken, zal dit stadion de eerste multifunctionele accommodatie van Qatar worden, zodat in dit complex naast voetbal ook nog allerlei andere sporten beoefend kunnen worden en niet sportgerelateerde evenementen kunnen plaatsvinden.

Umm Slal Stadium
Dit voetbalheiligdom in Umm Slal zal in de buurt van één van de meest belangrijke forten uit de geschiedenis van Qatar worden gevestigd en zal er dan ook uit komen te zien als een moderne versie van een traditioneel Arabisch fort.

Lusail Iconic Stadium Al-Daayen
Misschien wel het belangrijkste stadion van het WK 2022 in Qatar zal worden gebouwd in de stad Al-Daayen. In dit spectaculaire voetbalstadion moeten in de toekomst 86.000 toeschouwers kunnen genieten van de voetbalwedstrijden. Het stadion weerspiegelt verschillende elementen uit het Qatarese culturele erfgoed. Zowel de openingswedstrijd als de finale van dit grote voetbalevenement zal in het Lusail Iconic Stadium worden gespeeld.

Wist je dat wij Qatar goed kunnen combineren met Dubai en Abu Dhabi ? Vraag je gratis offerte aan. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen