Qatar

Promenade The Pearl Doha Qatar
Promenade The Pearl Doha Qatar

Qatar is een klein land wat ligt in het Midden-Oosten.33travel/"> Het heeft een oppervlakte van 11.000 km2 en ca. 850.000 inwoners. Qatar grenst aan Saoedi-Arabië en Bahrein. Naast deze landen grenst Qatar aan de Perzische golf. Qatar is een Arabisch emiraat en wordt geleid door de Sjeik Hamad Bin Khalifa Al Thani. Hij behoort tot het hoofd van dit emiraat.

Doha is de hoofdstad van Qatar. In deze stad wonen ca. 400.000 inwoners. Dat is bijna de helft van alle inwoners van Qatar.

De officiële taal die gesproken wordt in Qatar is Arabisch. Dit wordt door de meeste bevolking gesproken. Engels is de 2e taal die de inwoners spreken. Wanneer je hier op vakantie gaat, zal het makkelijk communiceren zijn door de goede beheersing van de Engelse taal.

77,5% van alle inwoners hoort bij de Moslims. Slechts 8,5% is Christen. Naast deze 2 hoofdgroepen hoort 14% bij een ander geloof. Dit geloof is o.a. het Hindoeïsme.

De munteenheid van Qatar is de Qatarese rial.

Heb je weinig kennis van Qatar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Qatar
Officiele naam:
Staat Qatar
ISO:
QA
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Doha
Inwoners:
+/- 850000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Moslim
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Qatarese rial
Klimaat:
woestijnklimaat
Oppervlakte:
11000 kmÔŅĹ

Ervaringen

Qatar krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

9,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Maria Akkerman op 17 november 2019 plaats: Doha, reisperiode: november 2019

Prachtige stad. Vriendelijke mensen. Heerlijk eten. Goed betaalbaar.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Qatar

Wakra Beach en Park (Wakra)

Een van de beste en mooiste stranden van Qatar vind je in het Wakra Beach & Park. Het is een fijne plaats om samen met vrienden of familieleden een dag door te brengen. Er is een diversiteit aan speeltoestellen voor de kleintjes en voor de volwassenen zijn er special plekken waar ze kunnen ontspannen en zitten. Vanuit Doha rijd je binnen 30 minuten naar het Beach & Park.

MoskeeŽn in Al Wakra (Wakra)

MoskeeŽn in Al Wakra
MoskeeŽn in Al Wakra
Kaart met locatie MoskeeŽn in Al Wakra

In het centrum van Al Wakra staan bijzonder veel moskeeën. Vooral de Al Ayouni Moskee is een bekende in de stad. Het werd gebouwd in 1953 in de buurt van de kust. Een bijzonder kenmerk aan de moskee is dat er maar één ingang is, aan de oostkant. Normaal werden moskeeën in Qatar gebouwd met drie ingangen. Een kleinere moskee, de Abu Manaratain Moskee, werd opgericht in 1940 in de buurt van de kust.

Haven Al Khor (Al Khor)

Haven Al Khor
Haven Al Khor
Kaart met locatie Haven Al Khor

Een belangrijke industrie in Al Khor is de visserij. Dat deze industrie zo belangrijk is, zie je vooral terug in de haven. Al Khor heeft een haven waar talloze vissersboten liggen te wachten om de zee op te gaan. De haven is zeker een bezoekje waard en het is zelfs een van de mooiste havens van Qatar. De havens van Al Khor staan ook wel bekend om de vroegere parelindustrie, dit was voornamelijk tot 1940.

Stranden Al Khor (Al Khor)

Stranden Al Khor
Stranden Al Khor
Kaart met locatie Stranden Al Khor

Al Khor is een rustige stad en biedt veel mogelijkheden om te relaxen en te zonnebaden. Omdat de stad aan de kust ligt, zijn er genoeg stranden te vinden. Hier kun je genieten van de zon of bijvoorbeeld een potje beachvolleybal spelen. Er zijn genoeg plekken met schaduw voor de mensen die niet willen verbranden. Je kunt alleen niet goed zwemmen in het water, omdat het erg ondiep is.

Museum of Islamic Art (Doha)

Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art
Kaart met locatie Museum of Islamic Art

Het Museum of Islamic Art ofwel Museum van Islamitische Kunst is gewijd aan de islamitische wereld. Het museum herbergt en collectie van wereldklasse met meesterwerken die van drie continenten komen, waaronder landen in het Midden-Oosten. Het is een centrum voor informatie, onderzoek en creativiteit en dient als een platform voor dialoog en culturele uitwisseling.

Het is het op één na grootste museum in Qatar en wordt ook wel het Nationaal Museum van Qatar genoemd. Het museum laat de geschiedenis van het land zien aan de hand van Islamitische relikwieën en artefacten. Het gebouw waarin het museum gevestigd is werd in 1901 gebouwd onder Sjeik bin Jassim Abdullah Al-Thani en in 1970 werd het gebouw ingericht als museum. 

Winkelen in Qater

In Qatar is het winkelen een waar paradijs. Er zijn vele grote shoppingcentra waar diverse winkels onder een dak zitten. Ook is het hier taxfree. Een shoppingcentra is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier kun je terecht voor alles, van kleding tot elektronica.

Umm Salal Mohammed Fort

Ongeveer 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha ligt het Umm Salal Mohammed Fort. Het fort is gebouwd laat in de 19e eeuw en werd geopend begin 20e eeuw. Het fort onderscheidt zich van andere forten in de regio door zijn indrukwekkende gevel en de dikke hoge muren. Ook in het fort zijn ze niet vergeten het fort te voorzien van mooie en decoratieve elementen, hierdoor is het dan ook één van de mooier forten in Qatar.

Al Koot Fort (Doha)

In het hart van Doha staat het Al Koot fort, een militair fort gebouwd in 1927. De opdracht voor de bouw van het fort kwam van sjeik Abdullah bin Al-Qassim Thani die tussen 1913 en 1949 de macht had over Qatar. Het meest opvallende van het fort is dat de moskee op de binnenplaats geen muren en een dak heeft. Je kunt het fort iedere dag bewonderen alleen op vrijdag en zaterdag kan je er alleen 's ochtends terecht.

Al Zubara Fort (Doha)

Al Zubara Fort
Al Zubara Fort
Kaart met locatie Al Zubara Fort

Het Al Zubara Fort ligt 105 km van de hoofdstad Doha af. Dit fort is de hele week open, behalve op zaterdag. Op vrijdag is het fort alleen open in de ochtend. Je hoeft geen entree te betalen om het te kunnen zien. Hoewel er in de omgeving van het fort nog een aantal andere nederzettingen en ruïnes zijn is het Al Zubara Fort het meest bekende.

Markt in Qater

Markt in Qater
Markt in Qater

In Qatar zijn diverse markten te vinden, de bekendste zijn de dierenmarkt en de Falconry Souq. Bij de laatste kun je terecht voor valken. In de buurt is er informatie te vinden over de dagen en tijden van de markt in elk dorp/stad.

Al Bida Park (Doha)

Vanuit het Al Bida Park in de hoofdstad van Qatar, Doha, kijk je uit over de prachtige zee. De toegang tot het park is gratis en je kunt er de hele dag terecht. In het park hebben ze van alles om werkelijk iedereen te vermaken. Er zijn tal van eettentjes en winkeltjes, daarnaast zijn er zo nu en dan kunsttentoonstellingen te zien. Voor de kinderen is er een treintje dat door het park rijdt, ook die is helemaal gratis.

Al Muntazah Park (Doha)

In de hoofdstad van Qatar ligt aan het einde van de C-Ring Road het Al Muntazah Park. Het park is een van de oudste parken van Qatar. Het park heeft een speciaal toegangsbeleid, het park is namelijk alleen toegankelijk voor vrouwen en meisjes en jongens onder de 12 jaar. Dat maakt het voor vrouwelijke toeristen een perfecte plek om even te ontspannen. Vooral in de weekenden en vakanties wordt het park druk bezocht.

Aquapark

Aquapark
Aquapark

Het aquapark in Qatar ligt in Abu Nakhla, het is niet alleen een park om de attracties maar zeker ook voor de bars. Het park is begonnen met een oppervlakte van 50.000 m² en is steeds verder uitgebreid waardoor het park nu al 100.000 m² tot zijn beschikking heeft. Het park biedt plaats voor 3.000 mensen die kunnen genieten van vele waterattracties, bars, een sportveld en verschillende zwembaden.

Etnografisch museum (Doha)

Het oudste museum van Qatar is het Etnografisch museum, die als enige nog de bouwstijl van vroeger heeft weten te bewaren. Het museum ligt in de stad Doha en je kunt er van zondag t/m donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur en 18.00 uur terecht. Op vrijdag is het museum geopend voor de middagopening en op zaterdag is het museum altijd gesloten.

Wapenmuseum

Het Wapenmuseum is een museum waar diverse wapens tentoongesteld worden aan het publiek. Je kunt hier o.a. zwaarden, dolken en vuurwapens bezichtigen. Dit museum ligt in het Al Lagta gebied, dichtbij Doha.

Al Wakrah Museum (Wakra)

Een van de populairste museums in Qatar is het Al Wakrah Museum dat vernoemd is naar de stad waar je het museum vindt. In dit museum zie je niet alleen historische materialen uit vroegere tijden maar ook wat er in de omgeving van de stad allemaal in de zee leeft. Al Wakrah was vroeger een vissersdorp en dit laten ze dan ook graag terugkomen in het museum van de stad.

Al Khor Museum (Al Khor)

Ongeveer 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha ligt het stadje Al Khor. Hier vind je het Al Khor Museum dat verdeeld is over 2 verdiepingen van een gebouw in de binnenstad. Op de begane grond is het antropologische leven tentoongesteld en op de eerste verdieping vind je diverse spullen die in de loop der tijd zijn opgegraven. Alle items in het museum zijn gevonden in Al Khor zelf.

Vakantiebestemmingen in Qatar

Artikelen

Eten en drinken

Het eten in de hotels is van zeer hoge kwaliteit. Vrijdagmorgen kun je vaak uitgebreid genieten van een brunchbuffet. Zelfs de bevolking is zeer te spreken over dit buffet. Daarnaast kun je ook voor Westerse, Chinese, Indiase en Thaise gerechten terecht in de stad. Er zijn ook snackbars waar je shoarma en falafel kunt eten. Hier zit je niet echt gezellig.

Alcohol is ten strengste verboden voor de islamitische bevolking. Wanneer je alcohol wilt kopen, zul je een vergunning moeten hebben. Hiermee kun je drank kopen in speciale winkels. Als je verblijft in een internationaal hotel kun je wel alcohol krijgen.

Vervoer

Wanneer je naar Qatar wilt, kun je het beste met het vliegtuig gaan. Je komt meestal aan in de hoofdstad Doha. De nationale luchtvaartmaatschappij Qatar Airways.

Bus In oktober 2005 is er een busstation opgericht in Qatar. Voor slechts QR 2.00 heb je al een ticket. Met de bus kun je alle kanten op. Limousine Een andere optie is om je te vervoeren in een limousine. Je zit erg comfortabel en de limousine is helemaal voor jezelf. Het kost wel aardig wat geld, maar dan wordt je ook goed en veilig vervoerd. Een limousine kun je via de telefoon bestellen. Taxi In Qatar heb je de officiële blauwe Karwa taxi's die o.a. bij hotels en shoppingmalls staan. Deze officiële taxi's rijden met een teller en hier kun je zo instappen.

Visum

Voor een vakantie in Qatar heb je een visum nodig en dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst.

Prijsniveau

De officiële munteenheid van Qatar is de Qatarese rial. Een rial is honderd dirham. Ook hier wordt er munt en briefgeld gebruikt. Ze hebben maar 2 munten. Dit zijn de 25 en 50 dirham. Het papiergeld is groter. Dit bestaat uit 1, 5, 10, 50, 100 en 500 rial.

Veiligheid

In Qatar kun je als Westerse vrouw gerust alleen op pad, ook als je geen hoofddoek draagt. Echter is voorzichtigheid natuurlijk altijd en overal geboden. Hou niet teveel geld op zak en geef belangrijke papieren zo mogelijk in bewaring bij hotels.

Medische informatie

Het Staatsziekenhuis (Hamad hospital) staat hoog aangeschreven, hier kun je prima terecht voor spoedgevallen. Er zijn tevens veel privé-klinieken.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Qatar. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Qatar heeft bijna geen drinkwater tot zijn beschikking. Ze zijn aan het kijken of dat er water uit andere landen overgebracht kan worden naar Qatar.

Bevolking

Begin 20e eeuw had Qatar nog maar 10.000 inwoners. De bevolking is snel gegroeid. Dit komt door de immigratie uit andere Arabische landen. Het inwonersaantal van Qatar is nu ca. 850.000. De inwoners uit Qatar worden ook weleens de Qatarese genoemd. 77,5% van de inwoners hoort bij de Moslims. 8,5% hoort bij Christenen en 14% heeft een ander geloof zoals het Hindoeïsme.

De taal

De officiële taal die gesproken wordt in Qatar is Arabisch. Dit wordt door de meeste bevolking gesproken. Engels is de 2e taal die de inwoners spreken. Wanneer je hier op vakantie gaat, zal het makkelijk communiceren zijn door de goede beheersing van de Engelse taal.

Flora & Fauna

In Qatar is er bijna geen flora en fauna te vinden. Dit komt omdat het een zeer droge en vlakke staat is. De enige dieren die je er zult vinden zijn verschillende vogels en kamelen. Kamelen worden ingezet tijdens races en met valken worden shows opgevoerd. In plaats van de natuur, kun je hier genieten van de stranden met zandduinen. Ook heeft Qatar schitterende historische stadjes. Het is geen land waar je naartoe gaat om zijn mooie natuur. Het is vooral veel woestijnachtig gebied.

Geschiedenis

Sinds de 6e eeuw voor Christus wonen er al mensen in Qatar, maar door archeologische ontdekkingen, zijn ze erachter gekomen dat duizenden jaren daarvoor er ook al mensen hebben gewoond. De bedoeïenen hebben een belangrijke rol in dit land. Bedoeïenen worden ook wel woestijnbewoners genoemd. Vanaf de 7e eeuw voor Christus maakte Qatar deel uit van het Arabisch Kalifaat. Pas in de 16e eeuw werd daar iets aan gedaan. De Portugezen oefende steeds meer druk uit op Qatar en hadden de scheepvaart veroverd. In 1538 behoorde het land tot het Ottomaanse Rijk. De Turken hadden Qatar ook veroverd, maar dit werd weer beëindigd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het werd een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk. Qatar werd in 1971 onafhankelijk van dit protectoraat.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen