Palmyra in SyriŽ

Palmyra in SyriŽ
Palmyra in SyriŽ

Palmyra was een oude stad in Syrië. De stad ligt in een oase in centraal Syrië en staat ook bekend onder de naam 'Stad van Duizend Zuilen'. De meeste toeristen nemen tijdens een vakantie in Syrië een kijkje in de stad, omdat er veel ruïnes van tempels en kunstwerken te vinden zijn. De stad was erg belangrijk voor reizigers die de woestijn in Syrië doorkruisten. De stad werd rijk door reizende handelaren bescherming te bieden tegen overvallen van bedoeïenen. De Arabieren noemden de stad 'Tadmor', wat mirakel of wonder betekent.

Dankzij archeologisch onderzoek zijn we steeds meer te weten gekomen over Palmyra. De stad zou ruim vierduizend jaar geleden al zijn bewoond, ook al zijn de sporen die er gevonden zijn erg vaag. In de eerste drie eeuwen na Christus zou de stad zijn opgebloeid: de inwoners dreven handel met het oosten (Azië) en het westen (Romeinse Rijk).

Niet alleen door de mooie gebouwen, bogen, monumenten, standbeelden en zuilengalerijen in de stad zie je de rijkdom; nog beter zie je dit aan de kleding van de mensen. Op grafmonumenten werden de mensen meestal uitgebeeld met prachtige gewaden en schitterende sieraden. De kleding was veelkleurig: er zijn stukjes echte wol, Chinese zijde, katoen en linnen gevonden waaraan je kan zien dat de gordijnen, de kleding en de matrassen van de inwoners erg kleurrijk moeten zijn geweest.

Heb je weinig kennis van SyriŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bezienswaardigheden

Door het rijke verleden heeft Palmyra een aantal mooie bezienswaardigheden. Deze laten veel zien over het leven van de bewoners.

Het meest opvallende overblijfsel van de oude stad is de tempel van Ba'al. Het wordt gezien als het belangrijkste religieuze gebouw van het Midden-Oosten van de eerste eeuw na Christus. De tempel staat op een groot plein en wordt omgeven door muren van 205 m lang. Aan de binnenkant, langs de muren, staan Korinthische zuilen. Het heeft een plat dak met allerlei versieringen. In het centrale gedeelte van de tempel staat een altaar. Ook zijn er twee kamers waarvan de plafonds met mooie reliëfs zijn versierd. Op de reliëfs zie je afbeeldingen van bijvoorbeeld gesluierde vrouwen. Door deze afbeeldingen zijn onderzoekers al veel te weten gekomen over de oude cultuur van het Midden-Oosten.

Als je van de tempel naar de rest van de stad loopt, loop je door de hoofdstraat met allerlei zuilen langs de weg. Deze straat heeft een monumentale boog met mooie decoraties. Ook staat er een tempel van Nabu. Hiervan is weinig bewaard gebleven afgezien van het podium en de zogenaamde Baden van Diocletianus. Op een van de zuilen langs de hoofdstraat staat een inscriptie over koningin Zenobia van Bat-Zabbaï. Zij wordt gezien als de meest belangrijke inwoner van de stad. Nadat haar man in 267 na Chr. overleed, nam zij het regeren van de stad op zich. Haar zoon was hier namelijk nog veel te jong voor. Omdat het Romeinse Rijk in die tijd erg chaotisch was, kon koningin Zenobia mooi haar gang gaan. Onder leiding van Zenobia veroverde het leger grote delen van Syrië, Klein-Azië en Egypte. Toen de rust in het Romeinse Rijk was wedergekeerd, werd haar leger echter verslagen en viel Palmyra weer onder het Romeinse Rijk.

Het tweede belangrijke gebouw dat goed bewaard is gebleven, is het theater. Het is een soort kuil met (nu nog) negen rijen, maar waarschijnlijk waren dit er ooit twaalf. Het werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Achter het theater vind je een klein gebouw voor de senaat. Hier werden vermoedelijk wetten bediscussieerd en belangrijke politieke beslissingen genomen. Door een inscriptie denken onderzoekers dat het ook een plaats was voor karavanen om betalingen te verrichten. In de buurt van het theater vind je een grote agora, een marktplaats, waar je nog resten van een banketzaal ziet. De ingang van de agora is versierd met standbeelden van de Romeinse keizer Septimius Severus en zijn familie.

Buiten de stadsmuren vind je een necropolis van 1 km lang, ook wel Vallei van de Graven genoemd. De inwoners van Palmyra hebben hier veel rijkelijk gedecoreerde grafmonumenten gebouwd. Je vindt er reliëfs die de persoonlijkheid van de begraven persoon representeert. Ook zijn er bustes van deze persoon te vinden. Door de reliëfs, afbeeldingen en bustes kom je veel te weten over de gewoonten, gebruiken en klederdracht van de inwoners van het Midden-Oosten.

In de stad zijn nog veel meer tempels, gebouwen, afbeeldingen en ruïnes te zien. Om alles te weten te komen over de geschiedenis van de stad en de cultuur van de inwoners, wordt een reis naar Palmyra aangeraden. Het is zeker de moeite waard.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen