Reisadvies: Is SyriŽ een veilig vakantieland?

Golan Heights grens Israel en Syrie, prikkeldraad
Golan Heights grens Israel en Syrie, prikkeldraad

In 2011 begon de burgeroorlog in Syrië. Deze oorlog is nog steeds gaande waardoor het in heel Syrië niet veilig is. Er zijn luchtaanvallen en bombardementen op met name civiele doelen en daarnaast vinden er zeer regelmatig explosies en vuurgevechten plaats. Nederlanders die momenteel nog in Syrië zijn worden dan ook geadviseerd om het land zo snel mogelijk te verlaten. Wij vertellen je meer over de situatie in Syrië. Daarnaast geven we je een overzicht van zaken waarmee rekening mee gehouden moet worden als je toch in Syrië bent, zoals de kans op ontvoeringen en de verslechterde omstandigheden. 

Heb je weinig kennis van SyriŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Alle reizen naar Syrië worden op dit moment sterk afgeraden. Voor het hele land geldt het advies 'Niet reizen'.  Er kan in Syrië geen consulaire bijstand gegeven worden aangezien de Nederlandse ambassade is gesloten. 

Onveilige gebieden

Het is in heel Syrië niet veilig om te verblijven vanwege de burgeroorlog. Op 15 maart 2011 begonnen de protesten in Syrië. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. Er werden marsen gehouden en mensen gingen in hongerstaking. Na een paar maanden begonnen de gewelddadigheden. Soennitische deserteurs uit het leger, Syrische islamisten uit de Syrische Moslimbroederschap en salafisten begonnen samen een gewapende strijd die gericht was tegen het Syrische leger, de politie en het bewind van president Bashar al-Assad. De regering op haar beurt slaat hard terug en probeert opstand neer te slaan. Deze oorlog heeft veel mensen het leven gekost. Vanwege de onstabiele situatie zijn veel Syriërs gevlucht. 

Veiligheid Damascus

Zoals in de rest van Syrië is het ook niet veilig om naar de hoofdstad Damascus te reizen. De Nederlandse ambassade bevond zich in Damascus, maar is sinds 12 maart 2012 opgeheven.

Houd ook hier rekening mee

Ontvoeringen
Ook is er een grote kans op ontvoering, uit criminele, maar ook uit politieke en terroristische overwegingen. In grote delen van het land bevinden zich jihadistische netwerken waarbij zowel Syriërs als buitenlanders het doelwit zijn. 

Demonstraties
Vermijd elke vorm van groepsvorming of manifestatie.

Demonstranten in Toronto tegen de Syrische burgeroorlog
Demonstranten in Toronto tegen de Syrische burgeroorlog


Verbod foto's maken
Het is verboden om overheidsgebouwen, militaire instanties, ambassades, of infrastructuur zoals luchthavens, stations en bruggen te filmen of fotograferen. 

Verkeer
Verplaatsingen over de weg zijn erg gevaarlijk vanwege de vele checkpoints die door zowel het regime als de oppositie opgeworpen zijn. De mogelijkheden om Syrië per vliegtuig te verlaten zijn beperkt, omdat het aantal beschikbare vluchten naar Europa vermindert. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar Syrië stopgezet.

Natuurrampen
Syrië ligt op een tektonische breuklijn waardoor er aardbevingen kunnen plaatsvinden. In de lagere droge delen van de gebergten en ook in de woestijn kunnen zich bij hevige regenval plotselinge stortvloeden en overstromingen voordoen die jaarlijks veel mensenlevens eisen.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Syrië is zeer slecht. Vanwege de burgeroorlog is de medische infrastructuur in elkaar gestort. Ziekenhuizen zijn vernietigd of gesloten en er is een groot tekort aan medicijnen. De voedselvoorziening is niet langer gegarandeerd en ook water is niet altijd aanwezig.

Wetgeving en gewoontes
In Syrië staan strenge straffen op drugsbezit en op drugssmokkel staat zelfs de doodstraf. Homoseksualiteit is illegaal. In Syrië dien je je aan te passen aan de lokale kledingvoorschriften. Dit betekent voor zowel man als vrouw dat zij zich zoveel mogelijk moeten bedekken. Alleen in Damascus kun je wel zomerkleding dragen, behalve bij een bezoek aan een moskee.

Geldzaken en verzekeringen
In Syrië wordt betaald met de Syrische pond. Je kunt je euro's inwisselen op de luchthavens, in banken en wisselkantoren. Betalen met Visa en MasterCard is niet meer mogelijk. Houd er rekening mee dat je reisverzekering of ziekenfonds waarschijnlijk geen dekking biedt in Syrië als gevolg van het conflict.

Communicatiemiddelen
Een laatste punt waar je rekening mee dient te houden indien je toch naar Syrië gaat, is het feit dat er geen betrouwbare communicatiemiddelen zijn. De GSM-netwerken worden regelmatig platgelegd. Soms voor dagen en soms wel voor maanden. Contact met de buitenwereld is dan vrijwel onmogelijk.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,1

Gerelateerde artikelen