Werelderfgoed in Syrië

Moskee Damascus
Moskee Damascus

Syrië wordt de laatste jaren vooral geassocieerd met de burgeroorlog die er woedt. Echter, het is ook een prachtig land met veel cultureel erfgoed. In totaal vind je zes verschillende UNESCO werelderfgoederen in Syrië: de steden Aleppo, Bosra en Damascus, de oude dorpen van Noord-Syrië, de kastelen Crac des Chevaliers en Qal'at Salah El-Din en de 'stad van duizend zuilen' Palmyra.

Heb je weinig kennis van Syrië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aleppo

Aleppo is de grootste stad van Syrië en tevens een stad met een rijke culturele geschiedenis. De stad is in handen geweest van vele verschillende bevolkingsgroepen, waardoor je verschillende soorten architectuur tegenkomt in de stad. Zo vind je er een grote moskee uit de 12e eeuw, een citadel uit de 13e eeuw en verschillende madrassas (scholen), paleizen en Hamanns uit de 17e eeuw. Tevens toont het stratenplan van de stad een Grieks-Romeinse invloed. Het feit dat je al deze verschillende invloeden terugziet in de stad heeft er toe geleid dat Aleppo nu op de Werelderfgoedlijst staat.

Aleppo Citadel
Aleppo Citadel

Bosra

Deze stad was vroeger de hoofdstad van de Romeinse provincie Arabia Petraea. De stad was een bloeiende handelsstad omdat het op een kruispunt van diverse karavaanroutes lag. Tegenwoordig is het nog maar een dorp, maar je vindt er nog veel overblijfselen van de bloeiende periode in de Romeinse tijd. Zo vind je er een oud Romeins theater wat bijna helemaal bewaard is gebleven. Ook zijn er verschillende vroegchristelijke ruïnes en moskeeën te vinden.

Bosra Theater
Bosra Theater
Vraag gratis een offerte aan

Damascus

Damascus is een van de oudste steden van het Midden-Oosten. De stad is al rond 3.000 voor Christus gesticht. Omdat de stad al zo oud is bevat Damascus zo'n 125 monumenten uit verschillende periodes in de geschiedenis. Een van de meest bekende monumenten is de Grote Moskee van de Omajjaden. Deze is gebouwd in de 8e eeuw. In Damascus zul je voornamelijk monumenten met een islamitische achtergrond vinden. Echter, je zult ook invloeden zien van de Romeinse en Byzantijnse cultuur.

Moskee Damascus
Moskee Damascus

Oude dorpen van Noord-Syrië

In dit gebied in Noord-Syrië vind je de overblijfselen van ongeveer 40 dorpen die ontstaan zijn in de 1e tot 7e eeuw. De dorpen zijn tussen de 8e en 10e eeuw verlaten. De overblijfselen zijn verrassend intact gebleven en geven een beeld van het landelijk leven tijdens de Byzantijnse periode. Je vindt er overblijfselen van woningen, tempels, kerken, opslagplaatsen en badhuizen. Tevens vind je er overblijfselen die de technieken en ontwerpen van Romeinse landbouwgrond illustreren. Er is dus bewijs dat de bewoners in die tijd de landbouwproductie beheersten.

Oude dorpen Syrië
Oude dorpen Syrië

Crac des Chevaliers en Qal'at Salah El-Din

Deze twee kastelen laten heel duidelijk de invloeden van de kruistochten in de 11e tot de 13e eeuw zien. Het Crac des Chevaliers is een van de best bewaarde voorbeelden van kruisvaarderskastelen. Het Qal'at Salah El-Din ligt helaas deels in puin maar laat nog steeds goed zien dat er sprake is van Byzantijnse invloeden.

Crac des Chevaliers
Crac des Chevaliers

Palmyra

In Palmyra, een oase, vind je de overblijfselen van een grote stad die in de 1e en 2e eeuw een van de meest belangrijke culturele centra ter wereld was. De stad bevond zich toen op een kruispunt van verschillende beschavingen. Er was in die tijd sprake van prachtige kunst en cultuur in de stad. Dit heeft ervoor gezorgd dat Grieks-Romeinse technieken zich hebben verenigd met Perzische invloeden. De Bruines in Palmyra zijn goed bewaard gebleven. Het gebied wordt ook wel de 'stad van duizend zuilen' genoemd en is de meest bezochte bezienswaardigheid van Syrië.

Palmyra
Palmyra

Werelderfgoed in gevaar

Helaas heeft de burgeroorlog die de afgelopen 3 jaar in Syrië heeft gewoed, en nog steeds bezig is, het werelderfgoed in gevaar gebracht. Sommige delen van het werelderfgoed hebben onherstelbare schade opgelopen. De noodklok is dan ook al geluid en er wordt hard geprobeerd om verdere beschadigingen te voorkomen. Er zijn vier plaatsen die zelfs voor militaire doeleinden gebruikt worden, waaronder Palmyra. Gehoopt wordt dat de oorlog snel voorbij zal zijn en de werelderfgoederen bewaard blijven.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen