De eilanden van Tonga

Hangmat Nuku’alofa, Tongatapu
Hangmat Nuku’alofa, Tongatapu

Het koninkrijk Tonga is een eilandengroep in westelijk Polynesië. Het land is de oudste en enig overgebleven Polynesische monarchie. De eilandengroep telt in totaal 172 eilanden en de meeste daarvan zijn onbewoond want op maar ongeveer 40 eilanden wonen daadwerkelijk mensen. Deze archipel ligt in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan ten noordoosten van Nieuw Zeeland en heeft een totale oppervlakte van 700 km².

De oostelijke eilanden van Tonga zijn bijna allemaal koraaleilandjes, die voornamelijk vlak of heuvelachtig zijn. Daar staat tegenover dat de eilanden in het westelijke deel gevormd zijn door vulkanisch gesteente.

Heb je weinig kennis van Tonga? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Unieke archipel

Tonga is een van de weinige eilandengroepen die nooit door een westerse staatsmacht is gekoloniseerd en dat maakt het land uniek. De archipel kwam wel in aanraking met koloniale machten, maar het land heeft altijd haar eigen bestuur behouden. Bovendien vereerde ontdekkingsreiziger James Cook de eilandengroep drie keer met een bezoek en de vriendelijke bevolking die op de eilanden leefde, had zo'n betoverende invloed op hem dat hij de archipel de naam 'Friendly Islands' gaf.

Tonga heeft sinds september van het jaar 2006 een nieuwe koning. Koning Taufa´ahau Tupou IV is toen namelijk op 88-jarige leeftijd overleden na een langdurige ziekte. Hij kwam in 1967 aan de macht en omdat hij zich dus bijna 40 jaar over de eilandengroep heeft ontfermt, ging hij de geschiedenisboeken in als de langstzittende vorst. Kroonprins Tupouto, een zoon van de overleden koning, was zijn opvolger en heeft nu de macht in handen.

De 172 eilanden van deze archipel zijn onderverdeeld in drie groepen: de Ha'apai eilandengroep, de Vava'u eilandengroep en de Tongatapu eilandengroep.

Tongatapu

Tongatapu is het hoofdeiland van de hele archipel en op dit eiland ligt dan ook de hoofdstad Nuku’alofa. Het eiland is niet erg groot, maar het heeft wel genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het paleis van koning Taufa’ahau Tupou IV, een prachtig gebouw in Victoriaanse stijl, is de belangrijkste bezienswaardigheid van de hoofdstad. Verder kun je er een schitterend mooie kerk bezoeken met aangrenzend een zeer kleurrijke begraafplaats. De kerk speelt in Tonga nog altijd een belangrijke rol. Zo zijn op zondag de straten vrijwel uitgestorven omdat de hele bevolking dan naar de kerk gaat. Ook is er nog een leuke kleurrijke markt om eens overheen te slenteren.

De oude ruïnestad Lahapa, in het oosten van Tongatapu, is één van de grootste en imposantste archeologische vindplaatsen in de Grote Oceaan. In deze stad kun je talloze tombes en een netwerk van straten en kanalen van meer dan 600 jaar oud aanschouwen. Een bezienswaardigheid die zeker een bezoek waard is, is een mysterieuze ereboog die de naam Ha'amonga 'a Maui Trilithon draagt. De boog bestaat uit twee massieve verticale stenen met daartussen een horizontale dwarssteen en wordt daarom ook wel vergeleken met Stonehedge. Een andere spetterende bezienswaardigheid is het Houmo-blowhole aan de zuidkust van het eiland. In dit gat wordt het zeewater tot enorm hoog spetterende fonteinen gestuwd en dat geeft gegarandeerd waterpret. In dat gebied zijn ook veel kliffen te vinden, terwijl je aan de noordkust vooral veel riffen, stranden en lagunes vindt. Vraag gratis een offerte aan

Vava'u

Deze archipel omvat meer dan vijftig eilanden en is een doolhof van kanalen, lagunes en baaien.
Het is een bekend oord waar veel mensen met een zeilschip hun toevlucht zoeken. Je gelooft je ogen bijna niet als je al die fantastische zeiljachten in de verschillende baaien ziet liggen.

De eilanden die tot de Vava'u archipel behoren, hebben over het algemeen een heuvelachtig landschap. De eilandengroep heeft een dichtbegroeide jungle, maar aan de randen vind je ook verschillende rotspartijen, lagunes en zandstranden. Tijdens het duiken en snorkelen kun je de schoonheid van de prachtige koraalriffen aanschouwen. Vanwege de veelvoorkomende vanille plantages, hangt er een zoetige geur over het eiland.

Ha'apai

De Ha’apai eilanden liggen tussen Tongatapu en Vava’u, maar deze eilandengroep wordt door veel minder toeristen bezocht. Het paradijselijke Ha’apai bestaat vooral uit ringvormige koraaleilandjes en de verlaten witte zandstranden, turquoise lagunes vol tropische vissen zijn kenmerkend voor deze eilanden.

Op het naburige eiland Tofua is nog een vulkaan actief. Het eiland is te bereiken per boot vanaf het Sandy Beach Resort. Als je op Tofua bent aangekomen, is het ten zeerste aan te rade om een spectaculaire wandeling te maken die over de berg door de jungle loopt en vervolgens langs het kratermeer naar de rand van de actieve vulkaan leidt, waar je een grote kolkende massa lava kunt zien.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen