Tonga van A tot Z

Strand Tonga
Strand Tonga

Lees hier alles wat je moet weten over Tonga. Van A tot Z, van Archipel tot Zondagsrust.

Heb je weinig kennis van Tonga? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Archipel

De archipel is de enige overgeblevene en tevens oudste Polynesische monarchie. De archipel heeft een oppervlakte van 700 km². De eilandengroep ligt in het zuiden van de Grote Oceaan, ten noordoosten van Nieuw-Zeeland.

B van Bestuur

Tonga is als een van de weinige eilandengroepen ter wereld nooit door een westers land gekoloniseerd. Dit maakt het land uniek. Tonga kwam wel in aanraking met koloniale machten, maar heeft altijd haar eigen bestuur weten te behouden. Vraag gratis een offerte aan

C van Cultuur

Bijna iedereen op Tonga is christelijk. Op zondag dragen zij hun mooiste traditionele gewaden, geweven van palmbladeren en gaan zij naar de kerk. In de rest van de week gaan de mannen vissen en houden de vrouwen zich bezig met het huishouden en het weven van kleding.

D van Dansen

Al op school krijgen kinderen les in traditionele Tongaanse dansen. Meisjes maken sierlijke handbewegingen met kleine pasjes, jongens doen krijgsdansen. Ze dragen speciale traditionele kleding die rijk versierd is. Tijdens belangrijke gebeurtenissen wordt er altijd gedanst.

E van Eilandengroepen

De archipel Tonga bestaat uit 172 eilanden. Deze zijn onderverdeeld in drie eilandengroepen, te weten: de Ha'apai eilandengroep, de Vava'u eilandengroep en de Tongtapu eilandengroep. Slechts 40 van de 172 eilanden zijn bewoond.

F van Flora en Fauna

In Tonga vind je een rijke flora en fauna. Indrukwekkend zijn de vleerhonden, die tot wel 40 centimeter groot kunnen worden. Er komen veel zeevogels en papegaaien voor en een aantal landvogels. Maar de grootste diversiteit kan in de wateren rondom Tonga gevonden worden.

Vleerhonden
Vleerhonden

G van Gemeenschap

De gemeenschapszin is op Tonga erg sterk. Familie tot en met de vijfde graad wordt nog beschouwd als broers en zussen. Er wonen in totaal maar 100.000 mensen in het koninkrijk waardoor veel mensen elkaar kennen.

H van Ha'apai eilenden

Tussen Tongapatu en Vava'u ligt de eilandengroep Ha'apai. Ze bestaan uit koraaleilandjes met verlate witte zandstranden en lagunes vol tropische vissen. Er komen hier veel minder toeristen dan op de andere eilandengroepen.

I van Inwoners

Tonga telt ruim 100.000 inwoners. Hiervan is 99% Polynesisch. Circa 75% is protestants, de rest is katholiek of anglicaans. De officiële talen zijn Tongaans en Engels.

J van James Cook

Ontdekkingsreiziger James Cook bezocht Tonga drie keer. Hij was bijzonder onder de indruk van het vriendelijke volk op de eilanden. Om deze reden gaf hij de archipel de naam 'Friendly Islands'.

K van Koning

Sinds 2006 is Tupouto koning. Hiervoor was zijn vader, Taufa'ahau Tupou IV, aan de macht. Hij kwam in 1967 aan de macht en stierf in 2006 op 88-jarige leeftijd. Hij is met 40 jaar de langstzittende vorst.

L van Lahapa

In het oosten van Tongatapu ligt de oude ruïnestad Lahapa. Het is een van de grootste archeologische vindplaatsen in de Grote Oceaan. Je kunt er onder meer talloze tombes en een netwerk van kanalen en straten van meer dan 600 jaar oud bewonderen.

M van Mu'a

Eveneens in het oosten van Tongatapu ligt het Mu'a gebied. In dit gebied vind je veel archeologische plekken, bijvoorbeeld 28 indrukwekkende koninklijke tombes. Deze zijn terrasvormig van opbouw en bestaan uit massieve platen van koraalkalksteen.

N van Nationale Centrum Tonga

Het Nationaal Centrum Tonga ligt in Tongatapu. Je vindt hier mooie culturele tentoonstellingen, over onder meer de kleurrijke geschiedenis, geologie en ambachtelijke werken. Er worden demonstraties in beeldhouwen, weven en koken gegeven.

O van Onderwaterwereld

In de wateren rondom Tonga zijn genoeg prachtige plekken die je kunt ontdekken tijdens het duiken of snorkelen. Er leven veel tropische vissen en verschillende soorten haaien. Vanuit Vava'u kun je ook een trip maken om te snorkelen met bultrugwalvissen.

P van Polynesië

Tonga behoort tot Polynesië. Dit een eilandengroep waartoe wel 1.000 eilanden behoren. De totale landoppervlakte van het gebied beslaat 294.000 km² en een wateroppervlakte van meer dan 50 miljoen km². Het gebied vormt grofweg een driehoek met Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland als hoekpunten.

Polynesische Zee
Polynesische Zee


Q van ??

R van Reisadvies

Tonga is over het algemeen een veilig gebied om te reizen. Van november tot en met april kunnen er echter wel tropische stormen en cyclonen voorkomen. Ook ligt het in een aardbeving gevoelig gebied. Zorg dat medische evacuatie is opgenomen in je reisverzekering, gezien de medische faciliteiten erg eenvoudig zijn.

S van Stonehenge

Tonga heeft zijn eigen Stonehenge. Het historisch monument Ha'amonga á Maui zijn monumentale stenen bestaande uit drie koraalkalkstenen platen. De stenen zijn circa zes meter hoog en wegen twintig ton. Sommige denken dat het gebouwd is als standbeeld voor de twee zonen van de koning. De verticale stenen zouden de zonen representeren en de horizontale steen moet de verbinding tussen hen voorstellen.

Ha'amonga á Maui
Ha'amonga á Maui

T van Tongatapu

Tongatapu is het hoofdeiland van de archipel en hier ligt ook de hoofdstad Nuku'alofa. Het eiland is niet erg groot maar er is genoeg te doen en te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan het paleis van koning Taufa'ahau Tupou IV, een van de vele kerken of een kleurrijke markt.

U van Uit eten

Er is genoeg keus om lekker te eten op Tonga. Naast de traditionele Tongaanse restaurantjes kun je er tegenwoordig ook genieten van de Italiaanse, Duitse of Aziatische keuken. Voor het ontbijt en de lunch kun je ook terecht in een café, waar veelal vers fruit en sapjes geserveerd worden.

V van Vava'u

De eilandengroep Vava'u bevat meer dan vijftig eilanden en vormt een doolhof van kanalen, lagunes en baaien. Veel zeilers meren hier aan. De binnenlanden hebben een dichtbegroeide jungle maar aan de kusten vind je ook rotspartijen, lagunes en prachtige zandstranden.

W van Walvissen

In de wateren rondom Tonga komen walvissen voor. Je kunt speciale trips boeken vanaf het eiland Vava'u om samen met bultrugwalvissen te snorkelen. Het blijven echter wilde dieren dus het kan zijn dat je ze niet zult zien, maar die kans is echter erg klein.

X van ??

Y van ??

Z van Zondagsrust

Grondwettelijk moet men op Tonga zondagsrust houden. Alles is gesloten op zondag, en er staat zelfs een boete op wanneer je toch iets actiefs doet zoals fietsen of sporten. Op zondag gaan de Tonganen twee tot drie keer naar de kerk en slapen ze veel.

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen