Tradities in Tonga

Kava ceremonie in Tonga
Kava ceremonie in Tonga

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Tonga is een eilandengroep die bestaat uit 172 eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn. Op maar een kleine 40 eilanden wonen mensen. Het enige overgebleven koninkrijk van Polynesië houdt graag haar tradities in ere. Dat zie je niet alleen terug in de band tussen het koningshuis en de bevolking, maar ook in de kleding, het dansen, het drinken van kava en het maken van tapa.

Heb je weinig kennis van Tonga? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tapamatten

Het maken van Tapamatten is in Tonga een dagelijkse bezigheid en vindt op een traditionele manier plaats. Tapa wordt gemaakt van de schors van de moerbezie. De schors wordt aan de binnenkant met een speciaal knuppeltje platgeslagen tot een lapje van ongeveer 30 bij 30 centimeter. De lapjes worden vervolgens aan elkaar gelijmd met een natuurlijk bindmiddel. Na het lijmen worden er tapa patronen ingetekend en daarna zijn de matten klaar. Er zit overigens geen vaste maat aan de matten, maar de meeste matten zijn erg groot (50 meter is geen uitzondering). Overigens is het product niet echt goedkoop, prijzen van duizend dollar en meer zijn ook geen uitzondering.

Kleding

Met de traditionele kleding onderscheidt Tonga zich duidelijk van andere landen. Zo is de ta'ovala een formeel kledingstuk voor zowel vrouwen als mannen. Het is een soort geweven heupmat en is, in sociaal opzicht, met onze stropdas te vergelijken. Tonganen gaan namelijk niet zonder de ta'ovala de deur uit wanneer zij een officiële gebeurtenis hebben die dag. De meeste inwoners beschikken over meerdere heupmatten zodat zijn bij elke gelegenheid een andere mat kunnen dragen. Vraag gratis een offerte aan

Dansen

Leerlingen krijgen op de lagere en middelbare school al les in traditionele Tongaanse dansen. Dit zijn voor de meisjes van die leeftijd vooral sierlijke handbewegingen met kleine pasjes. Voor de jongens van die leeftijd zijn de traditionele dansen vaak krijgsdansen. De kleding die bij deze dansen hoort is gemaakt van tapa maar worden vaak mooier gemaakt met beschilderde bloemen, schelpen, zaden en bladeren. Tijdens een belangrijke gebeurtenis wordt er vrijwel altijd gedanst. Tijdens deze dansen smeren de vrouwen voor het dansen hun lichaam in met kokosolie, zodat daar geld opgeplakt kan worden ter waardering.

Zondagrust

Deze traditie wordt zelfs door de grondwet ondersteund, er staat in de grondwet namelijk; 'de Sabbat moet in Tonga voor altijd heilig zijn'. Op zondag vind je dan ook niemand op straat, behalve wanneer de mis bijna begint. De Tonganen gaan op zondag namelijk twee of drie keer naar de kerk en voor de rest slapen ze. Er rijden op zondag ook geen bussen, taxi's en winkels en restaurants zijn gesloten. Daarnaast kun je nooit op zondag heen of terug vliegen want ook het vliegveld is op zondag dicht. Er staat een boete van omgerekend zeven euro op het fietsen, sporten, zwemmen of zelfs op het dragen van een korte broek. Voor toeristen is deze regel echter niet van toepassing.

Begrafenis

Begrafenissen in Tonga zijn niet alleen droevig, maar vooral ook een sociale aangelegenheid. Op de dag van overlijden hullen de naaste familieleden zich in traditioneel geweven matten. Iedereen die de overledene heeft gekend komt langs en brengt een geschenk (tapamat) mee. Iedereen blijft voor het eten waar de vrouwen de gehele dag voor in de weer zijn geweest. De volgende dag wordt het lichaam van top tot teen gehuld in kavamatten en wordt overgebracht naar de kerk. Hier wordt tijdens een mis het leven van de overledene geëerd waarna hij of zij wordt begraven. De eerstvolgende zes dagen blijven verschillende vrouwen op het graf waken.

Sterke gemeenschapszin

Het eiland kent een sterke gemeenschapszin, vooral op dorpsniveau is dit goed zichtbaar. Zo is opmerkelijk dat in Tonga de familie tot en met de vijfde graad nog worden behandeld en beschouwd als broeders en zusters. Daarbij komt ook dat het gehele koninkrijk uit maar 100.000 personen bestaat en iedereen elkaar, al dan niet via familiebanden of vriendschap, kent. Wel heeft de economische ontwikkeling van Tonga geleden onder deze hechte banden. Het feit dat iedereen iedereen kent zorgt ervoor dat er sprake is van veel vriendjespolitiek.

Kavabijeenkomsten

Je vindt tot in de verste uithoeken van de eilandengroep kavabijeenkomsten. Kava smaakt volgens veel toeristen niet echt lekker. Dus de vele liters die de Tonganen ervan drinken doen de meeste toeristen hen niet na. Het drankje wordt veelal in groepsverband gedronken en gaat vaak gepaard met het zingen van traditionele liederen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen