Nationale parken in Uganda

In het Afrikaanse land Uganda kun je een bezoek brengen aan 10 verschillende nationale parken. In deze parken wordt de natuur beschermt en wordt ervoor gezorgd dat de wilde dieren een goed leven hebben. Ieder park heeft zijn eigen bijzonderheden en zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken.

Aanbieders van vakanties naar Uganda
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik
Selva Travel (rondreizen) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik

Bwindi Impenetrable National Park

In het zuidwesten van Uganda ligt het Bwindi Impenetrable National Park, wat onderdeel is van het Bwindi Impenetrable Forest. In het park kun je je alleen te voet verplaatsen, zo kun je beter genieten van de vele wilde dieren die er leven! Het is een van de rijkste ecosystemen in Afrika met chimpansees, gekko's, kikkers, berggorilla's en veel verschillende vogelsoorten.

Kibale National Park

In het Kibale National Park probeert men het groene, vochtige regenwoud te behouden. Het park is 766 km² groot en werd officieel een nationaal park in 1993, ondanks dat het al sinds 1932 bestond. Naast de twee stammen, Batooro en Bakiga, die in het park wonen is het vooral het leefgebied voor wilde dieren. Een groot aantal bedreigde chimpansees leven er, net als colubusaapjes en 300 vogelsoorten.

Kidepo Valley National Park

Verscholen in het noordoosten van Uganda ligt het moeilijk bereikbare Kidepo Valley National Park. Vooral het mooie landschap is een reden om het park te bezoeken. Uitgestrekte savannevlaktes met acacia's en palmbomen worden bewoond door cheeta's, olifanten, oryxen en buffels.

Lake Mburo National Park

Het kleinste nationale park van Uganda bevindt zich in het zuiden van het land. In het park liggen vijf meren die worden omringd door een uniek landschap met beboste heuvels, papyrusmoerassen en savanne. Er leven meer dan 300 vogelsoorten in dit park en die worden vergezeld door wilde impala's, zebra's en buffalo's.

Mgahinga Gorilla National Park

In het uiterste zuidwesten van Uganda, nabij de grens met Rwanda en de Democratische Republiek Congo ligt Mgahinga Gorilla National Park. Op de hellingen van de Virunga Mountains wordt een veilige leefomgeving gecreëerd voor de berggorilla. Een bezoek aan de gorillafamilies gaat altijd in kleine groepen en wordt streng in de hand gehouden om overlast voor de dieren te beperken.

Mount Elgon National Park

Op de grens van Uganda en Kenia ligt het Mount Elgon National Park. Mount Elgon is een uitgebluste vulkaan, vernoemd naar een stam die op de helling woonde. Het is de vierde hoogste berg van Afrka met Wagagai (4.321 m) als hoogste punt. Op de lager geleden hellingen leven buffalo's en olifanten, maar ook bosapen en kleine antilopen hebben hier hun thuis gevonden.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is het grootste park van Uganda en bevindt zich in het noordwesten. Het park is vooral bekend vanwege de vele wilde dieren die er leven. Maar liefst 4 soorten van de Big 5 is er aanwezig. De neushoorn is helaas uitgestorven, maar buffels, olifanten, leeuwen en luipaarden zijn er volop. Het park wordt ook wel aangeduid als Kabarega Nationaal Park.

Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National park is het meest bezochte nationale park van Uganda. Het is ook echt één van de mooiste parken van het land met zijn bijzondere ecosystemen en vele wilde dieren. Tijdens de oorlog met Tanzania zijn er helaas veel dieren gedood, maar de wildstand groeit de laatste jaren weer gestaag.

Rwenzori Mountains National Park

Gelegen tussen het Rwenzori gebergte bevindt zich dit unieke nationale park. Vooral het plantenleven is hier erg bijzonder. Om op de top van de bergen te komen dien je een ervaren wandelaar te zijn, behalve in de droge maanden dan kunnen ook onervaren klimmers een eind komen. Wilde dieren die er leven zijn chimpansees, bosapen, duikers, vogels en vlinders.

Semuliki National Park

Ondanks dat het pas in 1993 officieel een nationaal park is geworden is het een van de rijkste gebieden van Uganda op het gebied van flora en fauna. Het park ligt in het westen van Uganda, op de grens met de Democratische Republiek Congo en wordt ook wel Bwamba Bos genoemd. De warmwaterbronnen in het park trekken vooral vogels aan, waaronder een aantal soorten die je alleen in dit park vindt.

Heb je interesse in een reis naar Uganda? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Uganda, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen