Nationale parken in Uganda

Giraffen in Uganda
Giraffen in Uganda

In het Afrikaanse land Uganda kun je een bezoek brengen aan 10 verschillende nationale parken. In deze parken wordt de natuur beschermt en wordt ervoor gezorgd dat de wilde dieren een goed leven hebben. Ieder park heeft zijn eigen bijzonderheden en zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Uganda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bwindi Impenetrable National Park

In het zuidwesten van Uganda ligt het Bwindi Impenetrable National Park, wat onderdeel is van het Bwindi Impenetrable Forest. In het park kun je je alleen te voet verplaatsen, zo kun je beter genieten van de vele wilde dieren die er leven! Het is een van de rijkste ecosystemen in Afrika met chimpansees, gekko's, kikkers, berggorilla's en veel verschillende vogelsoorten.

Kibale National Park

In het Kibale National Park probeert men het groene, vochtige regenwoud te behouden. Het park is 766 km² groot en werd officieel een nationaal park in 1993, ondanks dat het al sinds 1932 bestond. Naast de twee stammen, Batooro en Bakiga, die in het park wonen is het vooral het leefgebied voor wilde dieren. Een groot aantal bedreigde chimpansees leven er, net als colubusaapjes en 300 vogelsoorten.

Kidepo Valley National Park

Verscholen in het noordoosten van Uganda ligt het moeilijk bereikbare Kidepo Valley National Park. Vooral het mooie landschap is een reden om het park te bezoeken. Uitgestrekte savannevlaktes met acacia's en palmbomen worden bewoond door cheeta's, olifanten, oryxen en buffels.

giraffen in Uganda
giraffen in Uganda

Lake Mburo National Park

Het kleinste nationale park van Uganda bevindt zich in het zuiden van het land. In het park liggen vijf meren die worden omringd door een uniek landschap met beboste heuvels, papyrusmoerassen en savanne. Er leven meer dan 300 vogelsoorten in dit park en die worden vergezeld door wilde impala's, zebra's en buffalo's.

Mgahinga Gorilla National Park - Virunga 

In het uiterste zuidwesten van Uganda, nabij de grens met Rwanda en de Democratische Republiek Congo ligt Mgahinga Gorilla National Park. Op de hellingen van de Virunga Mountains wordt een veilige leefomgeving gecreëerd voor de berggorilla. Een bezoek aan de gorillafamilies gaat altijd in kleine groepen en wordt streng in de hand gehouden om overlast voor de dieren te beperken.

Mount Elgon National Park

Op de grens van Uganda en Kenia ligt het Mount Elgon National Park. Mount Elgon is een uitgebluste vulkaan, vernoemd naar een stam die op de helling woonde. Het is de vierde hoogste berg van Afrka met Wagagai (4.321 m) als hoogste punt. Op de lager geleden hellingen leven buffalo's en olifanten, maar ook bosapen en kleine antilopen hebben hier hun thuis gevonden.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is het grootste park van Uganda en bevindt zich in het noordwesten. Het park is vooral bekend vanwege de vele wilde dieren die er leven. Maar liefst 4 soorten van de Big 5 is er aanwezig. De neushoorn is helaas uitgestorven, maar buffels, olifanten, leeuwen en luipaarden zijn er volop. Het park wordt ook wel aangeduid als Kabarega Nationaal Park.

Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National park is het meest bezochte nationale park van Uganda. Het is ook echt één van de mooiste parken van het land met zijn bijzondere ecosystemen en vele wilde dieren. Tijdens de oorlog met Tanzania zijn er helaas veel dieren gedood, maar de wildstand groeit de laatste jaren weer gestaag.

Rwenzori Mountains National Park

Gelegen tussen het Rwenzori gebergte bevindt zich dit unieke nationale park. Vooral het plantenleven is hier erg bijzonder. Om op de top van de bergen te komen dien je een ervaren wandelaar te zijn, behalve in de droge maanden dan kunnen ook onervaren klimmers een eind komen. Wilde dieren die er leven zijn chimpansees, bosapen, duikers, vogels en vlinders.

Buffels in een natuurpark
Buffels in een natuurpark

Semuliki National Park

Ondanks dat het pas in 1993 officieel een nationaal park is geworden is het een van de rijkste gebieden van Uganda op het gebied van flora en fauna. Het park ligt in het westen van Uganda, op de grens met de Democratische Republiek Congo en wordt ook wel Bwamba Bos genoemd. De warmwaterbronnen in het park trekken vooral vogels aan, waaronder een aantal soorten die je alleen in dit park vindt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen