Uganda van A tot Z

Uganda van A tot Z
Uganda van A tot Z

A van Afrika

Uganda ligt op het continent Afrika, het een na grootste op aarde. Afrika heeft een oppervlakte van 30.244.050 km² met meer dan 1 miljard inwoners. Bijna alle landen in Afrika behoren tot de 'Derde Wereld'.

Heb je weinig kennis van Uganda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Buganda

De Buganda is de grootste stam in het land. Dit is een Bantoe-stam. Buganda is een koninkrijk in Uganda, waarvan de koningen Kababa genoemd worden. In de 18e en 19e eeuw was het Buganda-rijk een overheersend rijk in het centrale gedeelte van Afrika. Nu is het een onafhankelijke provincie van Uganda. In de hoofdstad Kampala zijn de graven van de oude koningen nog steeds te bezoeken.

C van Cultuur

In de cultuur van Uganda is geen echte eenheid terug te vinden. In iedere regio tref je weer verschillende andere tradities en gebruiken aan. Door de meer rustig geworden politiek ontstaat er langzaam een modernere cultuur. Verder speelt muziek een erg grote rol in het land.

Nijlpaarden in de rivier
Nijlpaarden in de rivier

D van Dieren

Hoewel er nog steeds veel gestroopt wordt, zijn er veel olifanten en giraffen te vinden. Ook duizenden nijlpaarden bevolken de rivieren en meren. De gorilla's leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Verder komen er leeuwen voor die in bomen leven, dit is bij Lake Edward. In heel het land zijn er wevervogels, buffels, kingfishers, Oeganda kops, antilopen, visadelaars, wrattenzwijnen, bavianen en bushbocks aanwezig.

E van Eten

Normale maaltijden zijn vaak simpel in Uganda, met als hoofdgerecht vis of banaan. In de rijkere of betere kringen wordt ook wel vlees gegeten. Pinda's en bonen worden vooral op het platteland gegeten. Er zijn voor ons vreemde delicatessen in het land te vinden. Je vind hier op de markt bijvoorbeeld torren, hagedissen, voorgebakken kikkers, witte termieten en sprinkhanen.

Een bekend gerecht is Matoke, waarvan de basis de matoke-banaan is. Deze wordt gepeld en gekookt in een bananenblad. Een ander gerecht is Muchomo, dit is vlees, rund, varken of kip dat op houtskool is geroosterd. Vaak wordt het geserveerd aan een spies. Ook krokodillenvlees wordt hier wel eens gegeten.

de berggorilla's bij Virunga
de berggorilla's bij Virunga

F van Feestdagen

De typische Ugandese feestdagen zijn Dag van de Martelaren, Nationale Heldendag, Bevrijdingsdag en Onafhankelijkheidsdag. Op Bevrijdingsdag wordt herdacht dat Yoweri Museveni, die toen leider van het Nationale Verzetsleger en president was, in 1986 controle kreeg over de hoodfstad Kampala. Bij Dag van de Martelaren worden de christelijke martelaren van Uganda herdacht. Dit wordt elk jaar op 3 juni gevierd en heet officieel: Uganda Martyr's Day. Op Onafhankelijkheidsdag wordt de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië gevierd.

G van Gorilla's spotten

In het Bwindin Impenetrable Forest van Uganda leven ruim 300 berggorilla's, die over 23 familiegroepen zijn verdeeld. Een gids leidt je de hellingen op over glibberige, steile paden. Op een hoogte van 1500 tot 2000 meter leven de gorilla families tussen stekelige en dicht tropische begroeiing. De beste tijd om dit te doen is van december t/m februari en juni t/m september. De kans dat je de gorilla's spot is 75 tot 99%.

H van Homorechten

In 2011 werd David Kato, activist voor homorechten in zijn huis in Mukono vermoord. Hij streed tegen de wet tegen homoseksualiteit, welke zei dat de doostraf stond op bepaalde homoseksuele handelingen. Yoweri Museveni, president, vond dat homoseksualiteit een Westers kwaad was, maar heeft nu toch toegegeven en de wet tegengehouden. Echter staat er nog steeds 14 jaar gevangenisstraf op. Er vinden regelmatig nog steeds moorden op homo's plaats.

I van Inwoners

Er wonen ongeveer 33,5 miljoen inwoners in Uganda met een bevolkingsgroei die rond de 3,2% ligt. De levensverwachting van mannen ligt op de 43 jaar en bij vrouwen op 44,7 jaar. Deze cijfers zijn sterk afhankelijk van de aids epidemie.

kindjes in een dorpje
kindjes in een dorpje

J van John Hanning Speke

John Hanning Speke, een Britse ontdekkingsreiziger, ontdekte in 1862 de Bronnen van de Nijl. Deze liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer.

K van Kampala

De hoofdstad van Uganda is Kampala. Er wonen 1,2 miljoen mensen en met zijn 195 km² is het de grootste stad van het land. De hoofdstad ligt vlak bij het Victoriameer, en is het bestuurlijke en economische centrum van het land.

L van Luchthavens

Uganda heeft erg veel luchthavens, op dit moment 46. In 1999 waren dit er nog maar 26, dus dit aantal loopt snel omhoog. Als je vanuit Nederland vliegt heb je een keuze uit 12 plaatsen. De bekendste internationale luchthaven ligt in de stad Entebbe.

M van Munteenheid

In het land wordt betaald met de Oegandese shilling (UGS). 100 cent is 1 shilling. Vanwege de inflatie wordt de cent niet meer gebruikt. Munten van 50, 100, 200 en 500 en papiergeld van 1000, 2000, 5000, 20.000 en 50.000 is beschikbaar.

N van Natuur en klimaat

De tropische regenwouden van Uganda werden in de jaren '70 op grote schaal gekapt. Op het moment zijn ze bezig nieuwe bomen aan te planten, zodat de bossen weer terug zullen komen. Uganda is een groen land, met nationale parken. Ook zijn er moerassen, watervallen, savannes en veel wilde dieren. In het zuiden ligt het Victoriameer en in het westen staat een groot gebergte.

Doordat Uganda op de evenaar ligt heeft het land een tropisch klimaat. In het noorden van het land is het warmer dan in het zuiden en westen. Er zijn 2 regenseizoenen per jaar: tussen september en november en tussen maart en mei.

O van Onafhankelijkheid

Uganda werd onafhankelijk van Groot-Brittannië verklaard in 1962. Na de onafhankelijkheid kende het land 8 regeringswisselingen in 36 jaar, waarvan verscheidene met veel geweld gepaard gingen. De instabiliteit van het land is volgens sommige het gevolg van de enorme etnische verscheidenheid.

P van Politiek

Yoweri Musevini kwam in 1986 aan de macht, die er voor zorgde dat het op politiek gebied rustiger werd in Uganda. Toch is het land geen echte democratie. Er is 1 politieke partij, Museveni's 'Movement'. Musevini werd in 1996 voor het eerst democratisch tot president gekozen. Hij is nog steeds leider in het land, omdat hij de grondwet, die zegt dat een president maximaal 2 termijnen van 5 jaar mag volbrengen, geschrapt heeft.

Q van Queen Elizabeth national park

Dit wildpark ligt ten zuidwesten van Uganda en heeft een oppervlakte van 1.978 km². In het park zijn 66 zoogdiersoorten en 606 vogelsoorten te vinden.

R van Religie

84% van de bevolking is Christelijk. 41,9% zijn aanhangers van de Katholieke Kerk en 35,9% van de Aglicaanse Kerk van Uganda. Ook is er een kleiner deel Islamitisch.

S van Sector landbouw

Landbouw is erg belangrijk van de economie van Uganda. Koffieteelt is ook een van de weinige bronnen van inkomsten voor boerenfamilies. Uganda heeft voldoende vruchtbare grond, regelmatig neerslag en een gevarieerd klimaat. Perfect voor de landbouw dus.

T van Taal

De officiële taal van Uganda is Engels. Daarnaast wordt er ook Luganda gesproken, wat van de Niger-Kongolese talen de meest voorkomende is. Ook wordt er Arabisch, Swahili of een andere Nilo-Saharan taal gesproken.

U van Uganda of Oeganda

Uganda is de officiële landsnaam, maar in Nederland mag er ook Oeganda worden geschreven. Dit is de Nederlandse vertaling van Uganda.

V van Volkslied

Het volkslied van het land heet 'Oh Uganda, Land of Beauty'. Dit lied is bewerkt in het jaar van de onafhankelijkheid, door George Wilberforce Kakoma.

W van Wildparken

Wildparken in Uganda zijn: Murchison Falls, Kibale Forest, Rwenzori Mountains, Queen Elizabeth, en Bwindi Impenetrable. In deze parken is er een mooie natuur en leven verschillende soorten dieren, zoals nijlpaarden, olifanten, krokodillen en chimpansees.

X van ?

Y van ?

Z van Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is samen met Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa een van de buurlanden van Uganda.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen