Reisadvies: Is Uganda een veilig vakantieland?

Luipaard in Uganda
Luipaard in Uganda

Uganda is een stabiel en rustig land. Wel wordt aangeraden waakzaam te zijn en de berichten in de media in de gaten te houden. Er zijn namelijk wel enkele veiligheidsrisico's in het land. Denk daarnaast aan de benodigde vaccinaties en ga goed voorbereid op reis.

Heb je weinig kennis van Uganda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

In het hele land gelden veiligheidsrisico's. In het westen van Uganda in Rwenzori en Kasese is lokale onrust wat heeft geleid tot gevechten met dodelijke slachtoffers. Dit geweld heeft zich tot nu toe niet tegen toeristen gekeerd. Wees wel waakzaam en alert. Daarnaast levert Uganda troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Dit is een reden voor de terreurorganisatie Al-Shabaab om te dreigen met aanslagen in Uganda. Hierdoor zijn veiligheidsmaatregelen aangescherpt bij drukbezochte plekken.

Onveilige gebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen. Wees in Kampala voorzichtig op drukbezochte plekken. Bezoek je het Kidepo National Park? Reis dan over de weg vanuit het westen (via Kitgum) of reis met het vliegtuig. Buiten de grote wegen kunnen, vooral ’s nachts, veediefstallen plaatsvinden. In Kasese en Rwenzori wordt geadviseerd waakzaam te zijn: hier is lokale onrust wat kan leiden tot gevechten. Houd het lokale nieuws in de gaten en volg aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Veiligheid Kampala

In Kampala wordt veel met motortaxi's (boda-boda's) gereisd omdat het verkeer hier regelmatig vast staat. De voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en onvoldoende verzekerd en de chauffeurs rijden roekeloos. Draag altijd een helm als je hiermee reist. Wees daarnaast in Kampala altijd alert voor zakkenrollers en loop niet te opvallend rond met waardevolle spullen.

Houd hier ook rekening mee

Demonstraties
Vermijd demonstraties. Houd de lokale media in de gaten, deze kondigen demonstraties meestal van tevoren aan.

Verkeer
Het reizen met bussen en minibustaxi's (matatu's) kan gevaarlijk zijn. Chauffeurs rijden roekeloos in Uganda. Daarnaast is de kwaliteit van de wegen zeer wisselend en ontbreekt er vaak straatverlichting.

Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is strafbaar in Uganda, ook voor buitenlanders. Houd er rekening mee bij de manier waarop je jezelf uit.

Gezondheid
Medische voorzieningen kunnen beperkt zijn, dus bij een ongeluk of ziekte kan het nodig zijn dat je geëvacueerd moet worden.

Malaria
In Uganda komt malaria voor. Slik malariatabletten, draag bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en gebruik mugwerende middelen met DEET.

Natuurgeweld
Doordat Uganda op een breuklijn ligt vinden er regelmatig kleine aardbevingen plaats. Ook kunnen er tijdens het regenseizoen, dat van oktober tot en met november en van maart tot en met mei duurt, aardverschuivingen plaatsvinden.

Drinkwater
Het kraanwater in Uganda is niet drinkbaar, dus haal altijd flessen drinkwater.

Voor meer informatie over het huidige reisadvies kun je terecht op de site van de Rijksoverheid.Heb je plannen om naar Uganda te reizen? Kijk even dit mooie filmpje over de berggorilla's bij Virunga..

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen