Gorilla's spotten in Uganda

De berggorilla's in Uganda
De berggorilla's in Uganda

Een erg spannend avontuur en een aangrijpende ervaring met de dieren die Afrika te bieden heeft, is gorilla's spotten. De berggorilla staat al jaren op de rode lijst van meest bedreigde diersoorten en komt alleen nog voor in de landen Congo, Gabon, Rwanda en Uganda. Het leefgebied van de gorilla's wordt door de houtkap steeds kleiner waardoor het aantal inkrimpt. Ook ziektes, stropers en oorlogen hebben een slechte invloed op het leven van deze mooie beesten.

Heb je weinig kennis van Uganda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De berggorilla
De berggorilla leeft in het Virungagebergte en is een ondersoort van de oostelijke gorilla. Van de 5 bekende soorten is deze soort de grootste. Het vrouwtje haar schofthoogte is 130 tot 150 cm en bij het mannetje, ook wel de zilverrug genoemd, is dit met 140 tot 185 centimeter nog een stuk groter. Ook het gewicht van de mannen is veel meer, deze wegen namelijk tussen de 160 en 210 kilo, terwijl de vrouwtjes tussen de 68 en 114 kilo wegen.
De berggorilla's van Uganda
De berggorilla's van Uganda

De gorilla apen zijn vegetariërs. De helft van hun tijd besteden zij aan voedsel, wat voornamelijk uit bamboe, wortels, bessen, vruchten en bladeren bestaat. Verder eten ze soms ook kleine stenen, omdat deze rijk zijn aan mineralen, of hun eigen mest. Er leven nog maar 780 van deze soorten in de hele wereld. De berggorilla sterft steeds meer uit. Daar komt ook nog eens bij kijken dat de voortplanting van deze gorilla erg laag ligt. Een vrouwtje krijgt in haar hele leven ongeveer 2 tot 6 jongen.

Leefgebied

Verdeeld over verschillende nationale parken, leven de dieren in relatief kleine gebieden. In centraal Afrika zijn de beesten te vinden in de bergachtige regenwouden, op de stille vulkanen van het Virunga Park langs de grens van Congo, Rwanda en Uganda leven ongeveer 320 exemplaren.

Parken in Uganda

De twee parken waar gorilla's te vinden zijn in Uganda zijn het Mgahinga Gorilla National Park en Bwindi Impenetrable Forest. De eerste ligt in de zuidwestelijke hoek van het land. Het park ligt op de noordelijke hellingen van de Virunga Vulkanen, zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kisoro en grenst met Rwanda in het zuiden en Congo in het westen.

In het andere park, Bwindi Impenetrable Forest, leven ruim 300 berggorilla's. Deze schitterende groene strook ligt tussen de steile bergkammen van de Albertine Rift Valley. De helft van het totale aantal van berggorilla's in de hele wereld leeft hier. Een aantal families zijn gewend geraakt aan toeristen.

Hoe werkt het

Elke ochtend, één keer per dag, vertrekt een groep van maximaal 8 personen. Het is belangrijk om genoeg water bij te hebben, goede wandelschoenen aan te trekken en een regenponcho mee te nemen.

De trektocht in de parken kan erg zwaar en slopend zijn. Het ook wel 'ondoordringbare' genoemde regenwoud zorgt voor een uitputtingsslag op de reiziger door zijn glibberige, steile paden en hevige regenval. De gids loopt voorop met ter bescherming een geweer. Het is mogelijk dat de gorilla's zich niet laten zien, maar de kans is 75 tot 99% dat je de gorilla's wel ziet. Als dit niet zo is, mag je de volgende dag terugkomen.

Na een lange tocht is de kans groot dat je de gorilla's spot. Op een hoogte van 1500 meter en op nog geen 5 meter afstand zit je dan in de bosjes tegenover de familie. De zilverrug eet het meest van de tijd en de kleine gorillaatjes rollen over de vochtige grond en spelen met elkaar. Nieuwsgierig kijken ze naar de mensen die voorbij komen, maar als ze te dichtbij gekomen worden ze terug naar de groep geroepen door de zilverrug. Je zit hier een uur wanneer het weer tijd is om de gorilla's te verlaten.

Wanneer

De beste tijd om gorilla's te spotten in Uganda is van december tot en met februari en juni tot en met september.

Kosten

Tegenwoordig is de prijs voor gorilla's spotten in Uganda ongeveer 600 Amerikaanse dollar. Dit wordt elk jaar meer, omdat de gorilla's dreigen uit te sterven. De apen leven in gescheiden groepen en het kost veel geduld en tijd om zo'n groep klaar te maken en zij dagelijks bezoek accepteren. De opbrengsten van de bezoeken worden rechtstreeks geïnvesteerd voor het park en om de bescherming van de berggorilla's te financieren. In Kampala, de hoofdstad van het land, kun je de toegang tot een van de parken regelen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen