Gratis reisvoorstel aanvragen

Stadstocht Wenen

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Wenen (Oostenrijk)
Periode: juni 2002
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Jeugdherberg

Foto van deze vakantie

Vanwege een congres naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gevlogen. Tja, en meteen de stad maar bekeken...

Schloß Schönbrunn

Bekend van de Sissi-film: Schloß Schönbrunn. Rondom paleis ligt een prachtig aangelegde tuin, met onder andere een dierentuin, tropische plantenkast, een rozentuin, een aantal fonteinen en vijvers, mooie beelden en natuurlijk vele bomen, struiken, bloemen en planten. Heerlijk om door de tuin te wandelen en het paleis te bekijken! Door de paleistuin rennen trouwens ontzettend veel eekhoorntjes. Grappige beestjes, altijd leuk om te zien. In het park tegenover het paleis ligt de Gloriëtte. Vanaf dit gebouwtje (met restaurant) heb je een overweldigend uitzicht over het paleis en de vijvers. Ook erg mooi is de Belvedere. Imposant paleis in Barokstijl. Hoewel de tuinen van dit paleis minder uitgebreid zijn dan die van Schloß Schönbrunn, mogen ze er zeker wezen! Smalle paadjes, kiezels, kunstig gesnoeide hagen en een hoog symmetrie gehalte. Neem ook eens een kijkje in het paleis. Zelfs al heb je geen interesse in het museum aldaar, bij binnenkomst vallen meteen al een aantal rijkelijk versierde zuilen op.

Palmenhaus Schönbrunn, Wenen
Palmenhaus Schönbrunn, Wenen

Stephans kathedraal

In het centrum van de stad ligt de Stephans kathedraal. Absoluut mooi, alleen lopen er in de kerk te veel toeristen in te weinig kleren te hard te kakkelen... Zonde(n)! Het dak van de kathedraal is ook noemenswaardig: mozaïek in vrolijke kleurtjes siert de kerk. Het centrum rondom de kathedraal is ook erg leuk, veel winkels, zowel specifiek voor Wenen als ook de bekende internationale zaken.

Hofburcht

De Hofburcht moet je ook zeker gezien hebben. Beginnend op de Michaeler Platz kun je te voet of per paard en wagen de burcht betreden. Allereerst kom je dan uit op de binnenplaats, omringd door vroeg-barokke gebouwen, compleet met standbeeld. Via een poort kun je vervolgens de binnenplaats verlaten en beland je op de Heidenplatz, een plein aan de ene kant grenzend aan de nieuwe burcht, aan de andere kant aan een uitgestrekt grasveld. Heerlijk om hier op een warme zomerdag even neer te ploffen en van de gebouwen om je heen te genieten. In de poortjes tussen de binnenplaatsen staan vaak artiesten hun kunsten te vertonen. Soms wordt er live gezongen of viool gespeeld, soms is het maar playback en staat de cassetterecorder ernaast. Hoe dan ook: de akoestiek onder de poortjes is overweldigend! Achter de nieuwe burcht bevindt zich de Burchttuin, een mooi aangelegd parkje. In de gebouwen van de Hofburcht zijn verschillende musea gevestigd. Wanneer je in een van de burchtpoorten de trap naar boven neemt, kom je uit in een gebouw van de universiteit. Helemaal boven bevindt zich een piepklein museum: het Esperanto museum. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet echt in deze gekunstelde taal geloof, Engels voldoet immers ook als internationale taal, maar het idee spreekt me wel aan. Bovendien is het gewoonweg een grappige tentoonstelling! De Nationale Bibliotheek bevindt zich ook in de burcht. Een must, ook als je helemaal niet van lezen houdt! In deze bibliotheek staan eeuwenoude boeken tentoongesteld. Zo nu en dan is er een extra tentoonstelling, toen ik er was ging deze over erotiek door de eeuwen heen. Het moge duidelijk zijn dat erotiek in de 16de eeuw geenszins te vergelijken is met erotiek anno nu... Tussen de kasten met boeken staan allerlei mooie beelden. Ook moet je zeker een blik op het plafond werpen, dit is voorzien van prachtige beschilderingen. Verder staan er ook allerhande antieke globes tentoongesteld.

Schaatsen voor de Hofburcht
Schaatsen voor de Hofburcht

Nationaal Museum

Tegenover de burcht bevinden liggen het Nationaal Natuurhistorisch Museum en het Kunsthistorisch Museum. Zelf het ik alleen de eerste gezien en deze was echt een bezoek waard. Beginnende met mineralen, ertsen en stenen belandde je via de prehistorie in 'onze' tijd. Geleedpotige, vissen, opgezette zoogdieren, alles kwam aan bod. Hier en daar een beetje interactief, maar niet echt veel. Leuk geprobeerd, dat wel. Duidelijke bordjes, zodat je weet waar je naar aan het kijken bent.

Staatsopera

Wanneer je in Wenen bent, moet je natuurlijk ook naar de Staatsopera. Vanuit dit gebouw wordt elk jaar in vele landen (zo ook Nederland) het traditionele nieuwjaarsconcert uitgezonden. Wanneer je een rondleiding door het gebouw neemt, zul je echter niet alleen deze concertzaal zien, maar ook allerlei andere vertrekken binnen het gebouw. Vele zijn rijkelijk gedecoreerd met velourse gordijnen, muurschilderingen, 'gewone' schilderijen, plafonddecoraties enzovoorts. Veel pracht en praal. Tip: wanneer je goedkoop naar de opera wilt, kun je voor enige euro's een staanplaats achter in de zaal bemachtigen.

Prater

Lichter vermaak kun je vinden bij de Prater. In dit pretparkje bevinden zich verschillende achtbanen, schiettenten en natuurlijk het beroemde reuzenrad. Een rondje in dit rad geeft een fantastisch uitzicht over de stad. In het reuzenrad hangen panoramafoto's van de stad, die je mooi met je eigen uitzicht kan vergelijken. Zo mis je niks en heb je een leuk overzicht van de dingen in Wenen die je al gedaan hebt/ nog wilt gaan doen.

Reuzenrad in Wenen
Reuzenrad in Wenen

Hundertwassercomplex

Vrolijke kleuren en vormen zijn alom aanwezig in het Hundertwassercomplex. Artiest Friedensreich Hundertwasser wilde laten zien dat leven in harmonie met vormen, kleuren en de natuur mogelijk is. Dit leidde tot mooi gekleurde huizen, met vele terrassen met allerhande planten en bloemen. In de huizen wonen trouwens gewoon mensen, je kan ze niet van binnen bezichtigen. Voor het complex ligt een vijver, waar alle sterrenbeelden in verwerkt zijn.

Sanitaire stop noodzakelijk? Bezoek dan ook het hier gelegen Toilet of Modern Art. Kleuren, mozaïeken, aparte spiegels, je treft het hier allemaal. Enneh, ook een schoon toilet ontbreekt niet...

De stad Wenen heeft nog veel meer te bieden. Maar aangezien dit een persoonlijk (en vooral niet objectief) reisverslag is en ik geen tijd had de rest te bezichtigen, moet ik het hierbij laten... Wie weet een andere keer meer!

Voor meer foto`s zie de website van Jenny.

Heb je interesse in een reis naar Oostenrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Oostenrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen