Basilica Cisterne in IstanboelBasilica Cisterne in Istanboel

Turkije ligt voor het grootste deel in Azië tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het Aziatische en Europese gedeelte van Turkije wordt gescheiden door de Dardanellen (een zeestraat), de Zee van Marmara (binnenzee) en de Bosporus (een zeestraat). Deze drie verbinden de Zwarte Zee met de Middellandse Zee.

Turkije is een bergachtig land in het Midden-Oosten met Ankara als hoofdstad; een plaats die je niet mag missen tijdens de vakantie in Turkije. Het land ligt letterlijk en figuurlijk op de grens tussen Azië en Europa. Het Aziatische deel, Anatolië geheten, beslaat zo'n 97% van het Turkse grondgebied; de overige 3% (Thracië) ligt in Europa. Deze ligging in twee continenten heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land, de cultuur en de politiek.

Het land is officieel seculier (d.w.z.: er is een strikte scheiding tussen kerk en godsdienst), maar zo'n 98% van de bevolking is moslim. Desondanks heeft het land nauwe banden met het (traditioneel christelijke) Westen. Zo is Turkije sinds 1952 lid van de NAVO, en het land maakt zich de laatste jaren in toenemende mate sterk voor toetreding tot de Europese Unie.

Turkije heeft al sinds 1963 een 'associatieverdrag' met de Europese Unie en zijn voorloper, de Europese Gemeenschap, maar een volwaardig EU-lidmaatschap kan nog jaren op zich laten wachten. Dit komt mede omdat Turkije het noordelijke deel van Cyprus bezet houdt.

Sinds het midden van de jaren `80 brengen steeds meer mensen hun vakantie in Turkije door.

Het moderne Turkije is voor een groot deel de schepping van 1 persoon: Mustafa Kemal ofwel Atatürk. Hij richtte o.a. in 1923 de Republikeinse Volkspartij op.

Forum

Er staan 5 onderwerpen in het Turkije forum. Heb je een vraag over Turkije of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 399 ervaringen ingevuld; Turkije krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in juni 2015

Alanya heeft genoeg te bieden voor iedereen ook voor de jeugd winkeltjes genoeg ook goede kwalietijd

bezocht dit land in juni 2015

Gewoon mooi Izmir, zo'n wereldstad

bezocht dit land in juni 2015

Bodrum is een leuke stad om een dag te winkelen

bezocht dit land in juni 2015

Bodrum is een leuke bruisende stad met een vriendelijke bevolking.

bezocht dit land in mei 2015

alles veranderd ook in side ,de Turkse mensen zijn niet meer vriendelijk.ze snouwe of spuggen gewoon als ze der zin niet krijgen

bezocht dit land in mei 2015

Side is zeer aan te bevelen voor een heerlijke strand vakantie.

bezocht dit land in mei 2015

Alanya is een mooie plaats waar het goed vertoeven is. Een hele gezellige plaats.

bezocht dit land in mei 2015

Kumkoy staat in teken van heel veel winkeltjes waar de verkopers je bijna naar binnen willen trekken om iets te verkopen,best irritant. Jammer dat er geen terassen zijn.maar begrijpelijk omdat de resorts all in zijn. Mensen zijn wel erg vriendelijk maar vaak opdringerig. Side zelf is net wat gezelliger i.v.m. de diverse winkels en resaurants en terrasjes, net wat meer te beleven.

bezocht dit land in mei 2015

Side heeft een mooi schoon strand, grote bazaar in de nabijheid, pinnen bij de pin automaat kun je Euros verkrijgen.

bezocht dit land in mei 2015

Side ligt voor ons iets te ver van het vliegveld!

Vervoer

Vervoer naar het land

Veruit de gemakkelijkste en vrijwel de goedkoopste manier om naar Turkije te reizen is per vliegtuig. De vlucht van Amsterdam naar Bodrum duurt ongeveer 3,5 uur. Turkije heeft een aantal internationale luchthavens, waarvan Istanbul het drukst is. Nederlandse charters vliegen voornamelijk op Ankara, Izmir, Bodrum, Antalya en Dalaman.

Turkije is ook per boot te bereiken. Je kunt van Venetië naar Izmir, van Brindisi naar Cesme en van Girne naar Tasucu. Ook vanaf de Griekse eilanden Lesbos, Kos, Rhodos, Chios, Samos en Symi vertrekken regelmatig veerboten.

Per bus en per trein kan je ook naar Turkije, deze reis duurt vaak lang.

Vervoer in het land

Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Turkisch Airlines.

Het busvervoer is in Turkije goed geregeld. Dag en nacht rijden er comfortabele bussen die betrouwbaar en goedkoop zijn.

De Turkse staatsspoorwegen rijden tussen de grote steden.

De Turkse veerdienst (TML) heeft verschillende diensten binnen de havens van Turkije.

In de steden kun je je verplaatsen met de gele taxi of de dolmus.

Artikelen

Golfvakantie in Turkije
Turkse tradities
Top 5 all inclusive hotels Bodrum
Top 5 luxe hotels Istanbul
Top 10 bezienswaardigheden Istanbul
De Turkse keuken
Golfvakantie Belek, Turkije
Pamukkale in Turkije
De ruïnes van Efeze
Top 5 hotels Lara, Turkije
Niet-toeristisch Turkije
Actieve vakantie in Turkije
Onbekende pracht in Istanbul
Bekendste bezienswaardigheden Istanbul
Exotische wintersportbestemming: Turkije
Adam & Eve Hotel, Heaven on Earth
Stedentrip Istanbul
Strandvakantie Turkije
Turkse parels aan de Egeïsche kust
Turkije is het meest gastvrije vakantieland
Istanbul, culturele hoofdstad 2010
Goedkoop naar Turkije in 2010
Lastminute Turkije

Visum

Voor een vakantie in Turkije heb je een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig dat nog minimaal 60 dagen geldig is bij terugkomst. Wil je een auto huren in Turkije, dan is een paspoort verplicht. Bij aankomst op de luchthaven dien je een visumsticker te kopen, dit is 3 maanden geldig. Binnen afzienbare tijd is het verplicht dat je het visum van tevoren online koopt, dit kan nu al via www.evisa.gov.tr.

Prijzen

Het prijsniveau in Turkije ligt lager dan in Nederland. Het is de afgelopen jaren wel een stuk duurder geworden.

De Turkse munteenheid is de lira.

Veiligheid

Turkije is een veilig land om in te reizen. De meeste Turken zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Let natuurlijk wel op zakkenrollers.

Bevolking & cultuur

De Turkse bevolking is een samensmelting van verschillende steppenvolkeren uit Centraal-Azië. In de loop der tijd zijn deze groepen zo versmolten dat hun identiteit opging in die van wat wij Turken noemen. Er zijn in het huidige Turkije nog steeds etnische groepen die wel hun identiteit in min of meer behouden hebben.

Iedere streek in Turkije heeft zijn eigen dansen en klederdracht. De beroemde Lepeldans wordt van Konya tot Sifke uitgevoerd door kleurig geklede mannen en vrouwen. In de meeste grote steden wordt een jaarmarkt gehouden. Er is dan veel dans, kunst en muziek.

De hammam, dit is een traditioneel turks badhuis waar je terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Alle moslims worden geacht zich te houden aan de volgende 5 rituelen;
* ze moeten in het openbaar erkennen dat er maar 1 god is (Allah) en dat Mohammed zijn profeet is.
* vasten tijdens de maand ramadan.
* 5x per dag op bepaalde tijdstippen bidden met het gezicht naar Mekka.
* religieuze heffing betalen voor de armen en zieken en voor de verdediging van de islam.
* minstens 1x in je leven de hadj (pelgrimstocht) naar Mekka maken.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Turkije met als hoofdstad Ankara. Het land ligt in noord Azië en heeft een oppervlakte van ongeveer 780580 km². Het klimaat wat er heerst is zeeklimaat. Het merendeel van de 69660559 inwoners heeft als geloofsovertuiging Islam. De meest gesproken taal in Turkije is Turks. De tijdzone van het land is +2. De munteenheid van Turkije is de Dragme.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

In vergelijking met de meeste Europese landen beschikt Turkije over een enorm rijke dierenwereld. Zo heeft Turkije meer dan 70 reptielsoorten. Het ruimst vertegenwoordigd zijn de hagedissen. Daarna komen de slangen met 30 soorten, die over het algemeen niet giftig zijn.

In Turkije vinden we zelfs één van de meest bedreigde en zeldzaamste diersoorten ter wereld, de Kaukasische tijger. Ook vinden we in Zuidoost-Anatolië nog luipaarden.

Medische informatie

De gezondheidszorg staat in Turkije op een redelijk hoog peil. Veel hotels hebben een arts-spreekuur. Medicijnen zijn vaak vrij verkrijgbaar.

Inentingen

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indo-Germaanse oorsprong maar behoort tot de Oeral-Altaïsche taalgroep, waartoe ook het Mongools en mogelijk ook het Koreaans behoren. Het huidige Turks heeft bovendien veel leenwoorden overgenomen vanuit het Perzisch en Arabisch.

Basilica Cisterne (Turks)
Basilica Cisterne Video
Verkeersbureau Turkije
Nederlandse Ambassade Turkije
Turkse muziek

Geschiedenis

De Turken in het huidige Turkije zijn de afstammelingen van Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar het huidige Turkije zijn getrokken. De eerste grote emigratie van Turken naar Anatolië begon circa 1000 jaar geleden. In 1071 versloeg de Seltsjoekse leider Alp Arslan de Byzantijnse keizer Romanus IV nabij Manzikert, dit resulteerde in de stichting van het sultanaat rond Konya. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk werd de Turkse hoofdstad verplaatst naar Constantinopel (1453), en begon hun overheersing over een deel van de islamitische en christelijke wereld.

Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Pasja, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.

Bestemmingen in Turkije