Natuurrampen Bangladesh

Bangladesh wordt bijna ieder jaar getroffen door natuurrampen. Natuurrampen in Bangladesh bestaan vaak uit vloedgolven, orkanen, cyclonen en overstromingen. Door de bodemuitputting en ontbossing in Bangladesh worden de effecten van deze natuurrampen alleen nog maar versterkt. Natuurrampen in Bangladesh komen het meest voor tijdens de moessonperiode.

Heb je weinig kennis van Bangladesh? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Arm land

Bangladesh is een van de armste landen ter wereld en ook nog eens een van de landen die het vaakst wordt getroffen door natuurrampen. Jaarlijks zien wij in Europa de schokkende beelden uit deze regio voorbij komen. Ieder jaar eisen deze natuurrampen weer vele levens. Sinds 1971, toen de onafhankelijkheidsstrijd plaatsvond, is de situatie nog slechter geworden. Veel ontwikkelingsorganisaties doen hun best het land weer weder op te bouwen. Doordat de overstromingen en andere natuurrampen jaarlijks terugkeren wordt dit heropbouwen nog moeilijker.

Klimaat Bangladesh

Er heerst een tropisch moessonklimaat in Bangladesh. De hevige regenval bepaald voor een groot deel hoe de mensen hier in Bangladesh wonen en leven. Tijdens de moessonperiode, die ongeveer van mei tot en met oktober duurt, lopen veel delen van het land onderwater. De vele regen die valt in het land zorgt er aan de ene kant voor dat er veel ellende ontstaan, maar aan de andere kant ook dat het land in Bangladesh heel vruchtbaar is.

Overstromingen

Modderstromen en overstromingen zijn de grootste natuurrampen die Bangladesh meemaakt. Bangladesh heeft te maken met intense overstromingen omdat het land ten noorden van een van de natste regio's ter wereld ligt. Deze regio is Cherrapinji, noordelijk van Bangladesh gelegen, en heeft een neerslagsom van ongeveer 12.000 millimeter per jaar. Al het regenwater dat hier valt komt richting Bangladesh.

Cycloon Gorky
Cycloon Gorky

Orkanen

Orkanen komen gelukkig niet heel vaak voor in Bangladesh. Wel ligt het land in een regio waar in de maanden mei tot en met december orkanen kunnen ontstaan. Soms bereikt een orkaan het land van Bangladesh, dat zeer veel gevolgen heeft.

Cycloon Gorky

Op 29 april 1991 kwam een enorme cycloon aan land bij Bangladesh. Cycloon Gorky, zoals de cycloon werd genoemd, had windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur. Hiermee is de cycloon een van de grootste natuurrampen van de 20e eeuw. Er kwamen meer dan 138.000 mensen om en zo'n 10 miljoen raakten dakloos. De orkaan, zoals een cycloon ook wel wordt genoemd, begon vorm te krijgen op 22 april boven de Baai van Bengal. Er ontstond hier een tropische depressie, die op 24 april al een tropische storm was. Op 27 april groeide de storm uit tot een cycloon en in combinatie met hoge temperaturen werd het een zeer krachtige. Op 29 april kwam de orkaan aan land, waarbij vloedgolven van meer dan 6 meter hoog ontstonden. Doordat mensen geen tijd hadden om te vluchten, ondanks dat ze gewaarschuwd waren, is er een groot aantal doden gevallen.

Orkaan Gorky
Orkaan Gorky

Wederopbouw na natuurrampen

Het opnieuw opbouwen na een natuurramp blijft moeilijk, omdat de kans op nog een natuurramp altijd aanwezig is. Er worden jaarlijks meer dan 10 miljoen inwoners in Bangladesh getroffen door het geweld. Gelukkig zijn er verschillende ontwikkelingsorganisaties die de bevolking van het land middelen bieden om met deze klimaatverandering om te gaan. Door nieuwe landbouwtechnieken toe te passen die het veranderende klimaat aan kunnen, meer bomen en planten te planten en de overheid te benaderen willen de organisaties hun steentje bijdragen.

Oogst in Bangladesh
Oogst in Bangladesh

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen