De vlag van Bangladesh

Laatste update: 30 juni 2015 ( Geschreven op 8 februari 2012 door Danielle )

Vlag Bangladesh
Vlag Bangladesh

Op de vlag van Bangladesh staat een rode cirkel met een groene achtergrond. De vlag wordt sinds 17 januari 1972 officieel gebruikt. Deze vlag wordt alleen te land gebruikt. Voor de handel gebruikt Bangladesh een andere vlag. Dit is een rode doek met in de linkerbovenhoek de nationale vlag van Bangladesh in het klein. De oorlogsvlag ter zee ziet er hetzelfde uit als de handelsvlag, maar de officiële vlag staat op een witte in plaats van een rode doek.

Aanbieders van vakanties naar Bangladesh
Dimsum Reizen (landenspecialist) Klik
Namastť Reizen (rondreizen) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik

Geschiedenis van de vlag

De huidige vlag van Bangladesh heeft hetzelfde ontwerp als de vlag die tijdens de onafhankelijksstrijd werd gebruikt. Die vlag had nog een oranjegele kaart van Bangladesh in de rode zon staan. Deze was ontworpen door de schilder Quamrul Hassan. De 'onafhankelijkheidsvlag' werd voor het eerst gehesen op de campus van de Universiteit van Dhaka, op 3 maart 1971. Tot 1972 was dit de officiële vlag van Bangladesh. In 1972 werd de oranjegele kaart van de vlag gehaald. Waarschijnlijk was het te gecompliceerd en te duur om een vlag te maken met aan de voor- en achterkant zo'n gedetailleerde kaart.

Symboliek

Op de vlag staat een rode cirkel op een groene achtergrond. De rode cirkel staat voor de opkomende zon boven de Bengalen. Ook staat de kleur rood voor het bloed van de mensen die stierven voor de onafhankelijkheid van Bangladesh. De groene achtergrond staat voor de jeugd en vitaliteit van het land. De kleur groen staat ook voor de glooiing van Bangladesh.
Er is ook nog een andere verklaring voor de vlag, deze is als volgt: vanaf 1947, toen Pakistan onafhankelijk werd, behoorde Bangladesh tot Oost-Pakistan. In deze verklaring staat groen voor de islam. De vlag van Pakistan heeft deze symbolische verklaring ook. Vanaf 1971 echter vochten de Bengalen een onafhankelijksstrijd uit. Zij voelden zich namelijk achtergesteld door het toenmalige West-Pakistan (het huidige Pakistan). In deze verklaring verwijst de rode cirkel ook naar het bloed van de mensen die tijdens deze strijd zijn gestorven.

Ontwerp

De hoogte- en breedteverhoudingen van de vlag zijn 3:5. Van de breedte van de vlag neemt de straal van de cirkel een vijfde in. De cirkel staat precies in het midden verticaal gezien. Horizontaal gezien staat de vlag niet helemaal in het midden. De cirkel is een twintigste van de breedte richting de hijszijde geplaatst. Dit hebben ze gedaan, zodat het lijkt alsof de cirkel precies in het midden staat als de vlag wappert.

Het wapen van Bangladesh

Bangladesh heeft ook nog een officieel wapen. Dit wapen werd kort nadat Bangladesh onafhankelijk werd officieel aangenomen. 
In het midden van het wapen staat een waterlelie die op het water drijft. Aan de linker- en rechterkant van de lelie staan twee rijsttakken. In het midden boven de waterlelie staan drie theebladeren. Aan beide zijden van de theebladeren staan vier vijfpuntige sterren. De nationale bloem van Bangladesh is de waterlelie. Deze lelie staat symbool voor alle rivieren die het land doorkruisen. De rijst staat voor de landbouw en het voedsel van het land. De vier sterren staan voor de vier principes zoals ze vermeld staan in de eerste grondwet: socialisme, secularisme, democratie en nationalisme.

Heb je interesse in een reis naar Bangladesh? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Bangladesh, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen