Bangladesh van A tot Z

Bevolking Bangladesh
Bevolking Bangladesh

Bangladesh, ook wel “het Land van de Bengali's”, is een land gelegen in Zuid-Azië. Het grootste gedeelte van het land grenst aan India, een klein gedeelte aan Myanmar en verder bevindt Bangladesh zich ten noorden van de Golf van Bengalen. Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen in de wereld en staat met name bekend om de armoede en het water. Het land is de ideale vakantiebestemming voor overwinteraars, cultuur snuivers en de echte waterratten onder ons.

Heb je weinig kennis van Bangladesh? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Armoede

Het voornaamste doel van de bevolking van Bangladesh is overleven. Bangladesh behoort namelijk tot één van de meest arme landen van de wereld en in het land tref je dan ook veel sloppenwijken aan. Van de totale bevolking van Bangladesh is ongeveer de helft niet ouder dan 15 jaar. Kinderarbeid vormt een belangrijke vorm van inkomen en is dan ook geen onbekend begrip in Bangladesh.

Meisje op straat in Puran Dhaka
Meisje op straat in Puran Dhaka

B van Bangla

Bangla, ook wel het Bengaals, is de officiële taal van Bangladesh en wordt door vrijwel de gehele bevolking gesproken. Naast het Bengaals wordt er door een aantal moslims het Urdu gesproken. Gelukkig voor toeristen kan de bevolking ook een beetje overweg met het Engels.

C van Cricket

De meest populaire sport in Bangladesh is cricket. Bangladesh heeft als nationale team “The Tigers” en de lokale terreinen zijn vrijwel altijd overladen met lokale kinderen. Bovendien werd het Wereldkampioenschap cricket van 2011 gehouden in Bangladesh, Sri Lanka en India.

D van Dhaka

De hoofdstad van Bangladesh is Dhaka en heeft een inwonersaantal van circa 10 miljoen. Het precieze aantal inwoners in de hoofdstad is niet bekend, dit heeft te maken met het feit dat er in Bangladesh geen persoonsregistratie plaatsvindt. De trekpleisters op het gebied van cultuur zijn de hindoeïstische Dhakeswari Tempel en de Nationale Moskee de Baitul Mukarram. Voor de dierenvrienden is de dierentuin van Dhaka een echte aanrader. Liefhebbers kunnen hier het nationale dier de Bengaalse Tijger bewonderen of een ritje maken op de rug van een olifant.

Standbeelden in Dhaka
Standbeelden in Dhaka

E van Etenswaren

Toeristen kunnen in Bangladesh vele verschillende gerechten aantreffen zoals rijst, vis, curry, linzensoep en tropische vruchten. Het land kent echter geen etenswaar dat echt kenmerkend is voor Bangladesh. De etenswaren die worden geserveerd zijn licht gekruid, waardoor mensen met een zwakkere maag toch nog goed kunnen eten in Bangladesh.

F van Feestdagen

In Bangladesh worden jaarlijks een groot aantal feestdagen gevierd. Het grootste gedeelte van de feestdagen heeft betrekking op de islam. De feestdagen van Bangladesh zijn als volgt:
15 februari – Geboortedag Mohammed
21 februari – Dag van de martelaren
26 maart – Onafhankelijkheidsdag 1971
14 april – Bengaals nieuwjaar
17 mei – Boeddha dag
19 juni – Vaderdag
1 t/m 29 augustus – Ramadan
20 en 21 augustus – Krishna Janamashtmi
26 augustus – Nacht van de beslissing
30 augustus t/m 1 september – Suikerfeest
6 oktober – Dussera
6 november – Offerfeest
7 november – Dag van de revolutie
5 december – De tiende dag
16 december – Bevrijdingsdag 1971
25 en 26 december – Kerstmis
31 december – Oudejaarsavond

G van Gastvrij

De bevolking van Bangladesh is nieuwsgierig en gastvrij. In Bangladesh zijn toeristen welkom en de bevolking vindt het interessant om gesprekken aan te gaan met toeristen. Met name toeristen met mooie enkels trekken de aandacht, enkels worden namelijk als erg verleidelijk beschouwd. Vrouwen dienen echter wel rekening te houden met het bedekken van de benen en bovenarmen uit respect voor de islamitische cultuur.

H van Hindoeïsme

In het jaar 2010 bedroeg het percentage Hindoes 16%, dit maakt het hindoeïsme de tweede grootste religie in Bangladesh. Op het Maheskhali eiland bevindt zich bovenop de heuvel de Kali tempel, een historisch hindoeïstische tempel. Het eiland is de meest belangrijke pelgrimsplaats van het Indische subcontinent.

I van Islam

De islam is de meestvoorkomende religie in Bangladesh: in 2010 was 87% van de bevolking islamitisch. De cultuurliefhebbers die de islam in Bangladesh optimaal willen ontdekken kunnen het best een bezoek brengen aan de stad Bagerhat. In Bagerhat bevindt zich namelijk de belangrijkste moskee van Bangladesh waar dagelijks circa 6.000 mensen komen om te bidden.

J van Jachthaven

De grootste jachthaven van Bangladesh is in Chittagong. Chittagong is een stad dat net kleiner is dan Dhaza. Rondom de jachthaven bevinden zich een aantal moskeeën zoals de Chandanpura en de Kadam Mubarak moskee.

K van Kleding

In Bangladesh bevinden zich circa 4.000 kledingfabrieken waar ruim 3 miljoen mensen werkzaam zijn. Door de relatief lage lonen van de arbeiders kan de gemaakte kleding goedkoop worden doorverkocht aan ketens zoals de H&M en de Zara. Vaak worden hiervoor kinderen ingezet. De bevolking zelf draagt voornamelijk traditionele kleding, namelijk de sari voor vrouwen en de Kurta Pyjama voor mannen. De westerse kledingstijl is echter wel in opkomst, met name in de steden draagt de bevolking steeds vaker westerse kleding.

L van Landbouw

Bangladesh staat op de nummer 4 op de lijst van de grootste rijstproducenten in de wereld. Ongeveer 60% van de bevolking is werkzaam in de landbouw en het merendeel daarvan werkt dan ook op de rijstvelden. Verder zijn suikerriet, graan, tabak, jute en thee belangrijke producten die in Bangladesh worden verbouwd. Bengalen noemen hun thee de lekkerste van de wereld.

M van Migratie

Jaarlijks vertrekken circa 200.000 inwoners naar het Midden-Oosten, waarvan 95% werk aanneemt waar geen opleiding voor nodig is. Daarnaast trekken er jaarlijks ook veel (hoog) opgeleiden het land uit om te werken. De nationale regering stimuleert migratie doordat migranten een positieve bijdrage leveren aan de economie. De meeste van deze migranten gaan echter het land uit zonder dat zij geldige documenten bij zich dragen en maken veelal gebruik van mensensmokkelaars.

N van Natuurrampen

Vrijwel jaarlijks wordt Bangladesh getroffen door natuurrampen zoals tornado's, vloedgolven, overstromingen en cyclonen. De natuurrampen komen voornamelijk voor in de moesson en worden vaak verergerd door onder andere erosie en ontbossing. Een positief gevolg van de overstromingen is dat de gronden van Bangladesh erg vruchtbaar zijn, bij elke overstroming wordt het lage land namelijk voorzien van nieuwe lagen slib. Op deze manier wordt grootschalige landbouw mogelijk gemaakt.

Overstromingen door cycloon Gorky
Overstromingen door cycloon Gorky

O van Ophiophagus hannah

De Ophiophagus hannah, kortweg de koningscobra, is de grootste gifslang in de wereld die aan te treffen is in de gebieden met veel vegetatie. Angsthazen hoeven niet te vrezen, de koningscobra komt namelijk nog maar gering voor en valt normaliter geen mensen aan. Een tip is om de cobra rustig te passeren, niet aan te raken en vooral te genieten van het unieke moment.

P van Paharpur

In het noorden van Bangladesh bevindt zich de plaats Paharpur, waar in een straal van 27 hectare overblijfselen zijn te vinden van de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Het is een goede plaats voor mensen met een liefde voor oude architectuur en cultuur.

Q van ?

R van Ruïnes

Verspreid over het land zijn er nog een aantal ruïnes te vinden van oude tempels. De meeste ruïnes zijn inmiddels beschermde attracties geworden, waaronder de tempel van Paharpur. Bij de ruïnes kun je overblijfselen terugvinden van muren, torens, cellen van monniken en hier en daar een aantal decoraties.

S van Strand

Aangezien Bangladesh nog niet sterk ontwikkeld is op het gebied van toerisme, zijn de stranden van Bangladesh ongerept en rustig. Dit maakt Bangladesh een prima bestemming voor toeristen die een rustige zonvakantie zoeken. Ten zuidoosten van Bhola Island ligt één van de mooiste stranden van het land, namelijk het 120 kilometer lange strand van Cox's Bazar. Cox's Bazar is een district, een stad en een vissershaven en heeft het langste strand van de wereld.

T van Tropisch klimaat

Bangladesh kent een tropisch klimaat met hete vochtige zomers, vochtige en warme moessonseizoenen, warme regenseizoenen en milde droge winters. Gedurende het jaar bedraagt de temperatuur tussen de 21 en 35 graden en de gemiddelde zeetemperatuur is 28 graden. In de periode van juni tot oktober vinden de meeste overstromingen en cyclonen plaats. De beste reistijd om Bangladesh te bezoeken is in de maanden van oktober tot en met maart. In deze tijd is de gemiddelde temperatuur 23 graden en is hiermee de ideale bestemming voor overwinteraars.

U van Universiteit

In Dhaka is een grote universiteit gevestigd, genaamd American International University-Bangladesh. Het is een internationaal georiënteerde universiteit waar studenten in een dynamische leeromgeving worden opgeleid tot de leiders van morgen.

V van Verkeer

De infrastructuur van Bangladesh is met name voor toeristen nog slecht ontwikkeld, dit komt vooral door het feit dat er geen verkeersregels zijn ingevoerd en de politieagenten geen verkeersboetes uitdelen. Deelnemen aan het verkeer van Bangladesh is dan ook een hels avontuur en niet altijd even veilig door de grote drukte in de steden. Op de weg kunnen dan ook veel gedeukte auto´s en busjes worden aangetroffen en vinden er regelmatig ongelukken plaats. De riksja's, babytaxi's en bussen zorgen voor de meeste chaos.

W van Water

Bangladesh staat bekend om de grote hoeveelheden water. Het land telt 250 rivieren waarvan Meghna, Ganges en Brahmaputra de grootsten zijn. Bangladesh heeft ondanks het vele water alsnog een tekort aan schoon drinkwater. Regelmatig wordt er in het water arsenicum aangetroffen wat ervoor zorgt dat de bevolking niet meer uit de waterpompen kan drinken en dat het water uit de kraan voor het drinken gekookt moet worden. Inwoners die niet beschikken over waterleidingen zullen in dit geval water moeten drinken uit flessen, wat door de heersende armoede vrijwel onmogelijk wordt.

X van ?

Y van Yoghurt

Een gerecht dat veel gegeten wordt door de lokale bevolking is doi maach, een hoofdgerecht met een gezouten vis. Het geheim van de bevolking is om dit gerecht te combineren met yoghurt om de vis nog lekkerder te laten smaken.

Z van Zeekrokodil

De zeekrokodil weegt tot wel 1.200 kg en is daarmee de zwaarste krokodillensoort ter wereld. De vrouwelijke exemplaren kunnen 2 tot 3 meter lang en de mannelijke exemplaren kunnen maar liefst 5 meter lang worden. De zeekrokodillen in Bangladesh leven vooral in de moerassen, riviermondingen en op modderige stranden.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen