Overstromingen in Bangladesh

Cycloon Gorky, Bangladesh
Cycloon Gorky, Bangladesh

Al jaren heeft Bangladesh te kampen met zware overstromingen. Veel mensen en dieren zijn al het slachtoffer geworden van de grote wateroverlast. De voortdurende ontbossing maakt de overstromingen alleen nog maar erger. Toch zijn er niet veel andere mogelijkheden om te (over)leven.

Heb je weinig kennis van Bangladesh? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Oorzaken

De voornaamste oorzaken van de overstromingen zijn de sterke moesson en de cyclonen. Deze natuurlijke factoren richten heel wat schade aan voor Bangladesh. De moesson en de cyclonen verwoesten de kust waardoor het zeewater vrij spel krijgt om binnen te dringen in het binnenland. Ook de weinige bomen in het land kunnen de grote regenbuien niet tegenhouden waardoor de rivieren in het land overstromen.

De overstromingen in Bangladesh worden echter niet alleen veroorzaakt door natuurlijke factoren, maar ook door menselijke factoren. De inwoners in de dorpen beschermen zichzelf tegen het water door het huis op bamboepalen te bouwen. Hiervoor moeten er bomen worden gekapt. Door de hoeveelheid bomen die gekapt worden, zijn de overige bomen niet meer in staat om de grote hoeveelheid water tegen te houden. Het gevolg daarvan is dat het water nog hoger komt en dat de inwoners hun huizen verder moeten verhogen, waarvoor er nog meer bomen nodig zijn. Dit alles maakt de situatie zeer ingewikkeld.

Negatieve gevolgen

De extreme ontbossing is nadelig voor de watercontrole, het aanzicht, voor de dieren en de hoeveelheid zuurstof. Ook een nadeel voor de lokale inwoners is dat zij telkens weer veel tijd moeten besteden aan het kappen van bomen en het verbouwen van het huis. De bevolking heeft zo geen zekerheid en rust.

De hoeveelheid regen zorgt voor een enorme hoeveelheid water in het land. Desondanks is er in het land toch een tekort aan schoon drinkwater. Een aantal huishoudens beschikt thuis over een kraan en kunnen het water drinken nadat zij het gekookt hebben. Voor andere huishoudens die onder de armoede grens leven is de grote hoeveelheid water een groot nadeel. De meeste waterpompen bevatten bij wateroverlast de arsenicum bacterie. Deze bacterie zorgt ervoor dat de lokale inwoners geen water meer kunnen drinken en dus flessen water moeten kopen in de winkels. De financiële problemen maken het hen vrijwel onmogelijk om over water te beschikken.

Positieve gevolgen

De overstromingen brengen niet alleen negatieve gevolgen met zich mee. Het land is door de hoeveelheid water nooit uitgedroogd en de dieren die er leven beschikken altijd over genoeg drinkwater. Een positief gevolg van de overstromingen voor de mens is dat er bij de overstromingen een laagje vruchtbaar slib ontstaat. De inwoners kunnen hierdoor erg goed gewassen verbouwen in het volgende seizoen. Het slib zorgt er namelijk voor dat de gewassen erg goed groeien, waardoor de inwoners weer een nieuwe bron van inkomsten hebben. Het slib moet overigens niet teveel worden, anders is het voor de mens gevaarlijk wanneer zij door en bij de rivieren lopen.

Maatregelen

Een maatregel die genomen kan worden is het stoppen van de ontbossing. Op deze manier kunnen de bomen het water tegenhouden, wordt het aanzicht beter en verliezen bepaalde diersoorten hun leefgebied niet. Ook scheelt het de bevolking veel moeite en tijd. Daarentegen zorgt een dergelijk kapverbod er ook voor dat mensen hun levens en huizen verliezen, dieren verdrinken of hun leefgebied kwijtraken en voor een onaantrekkelijk aanzicht. Door de heersende armoede is het onmogelijk voor het land om andere dure maatregelen te nemen.

Gelukkig zijn er al vele buitenlandse organisaties die zich inzetten voor Bangladesh. Zo zijn er bijvoorbeeld projecten die ervoor zorgen dat er dijken worden gebouwd. Bij de bouw zijn de nodige machines peperduur, maar zijn de lokale arbeidskrachten weer relatief goedkoop. Op deze manier bestaan er voor de lokale bevolking arbeidskansen en kunnen zij leren hoe zij in de toekomst op eigen benen kunnen staan.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

35 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,9

Gerelateerde artikelen