De vlag van Benin

De vlag van Benin
De vlag van Benin

De huidige nationale vlag van Benin werd op 1 augustus 1990 in gebruik genomen. De vlag bestaat uit de drie Pan-Afrikaanse kleuren, namelijk groen, geel en rood. Officieel werd deze vlag eigenlijk al op 16 november 1959 als nationale vlag van het Afrikaanse land aangenomen en in gebruik genomen. Maar tussen 1975 en 1990 werd het gebruik van die vlag verboden en in die periode had Benin een andere nationale vlag.

Heb je weinig kennis van Benin? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag

Officieel werd de huidige nationale vlag van Benin dus al op 16 november 1959 aangenomen. Op dat moment is het land nog een kolonie van Frankrijk die de naam Republiek van Dahomey draagt. Als het Afrikaanse land een jaar later, op 1 augustus 1960, onafhankelijk wordt verklaard, houdt het land gewoon dezelfde vlag aan. En ook wanneer in 1972 een staatsgreep wordt gepleegd, waardoor een marxistisch regime onder leiding van Mathieu Kérékou in het land aan de macht komt, blijft in eerste instantie de vlag uit 1959 behouden.

In 1975 wordt de naam van het land echter veranderd in 'Volksrepubliek Benin': als gevolg daarvan wordt de toenmalige vlag verboden en een nieuwe vlag geïntroduceerd. De nieuwe vlag is volledig groen met in de linkerbovenhoek alleen een rode ster en is gebaseerd op de vlag van de marxistisch-leninistische politieke partij. Deze vlag blijft gehandhaafd tot Kérékou in 1989 het marxisme afzweert. Op 1 augustus 1990 wordt uiteindelijk besloten dat het land voortaan 'Benin' zou heten en wordt ook de oude nationale vlag (die uit 1959) weer in gebruik genomen.

Ontwerp

De nationale vlag van Benin wordt gevormd door drie eenvoudige strepen: een groene verticale streep aan de linkerkant van de vlag en aan de rechterkant van de vlag bevindt zich een gele horizontale streep boven een rode horizontale streep, die allebei hetzelfde formaat hebben. De drie kleuren die in de vlag gebruikt worden, staan bekend als de traditionele Pan-Afrikaanse kleuren. De verhoudingen van de vlag zijn 2:3, waarbij 2 de hoogte is en 3 de breedte. Vraag gratis een offerte aan

Symboliek

De groene kleur in de Beninse vlag staat symbool voor hoop en bloei. Het geel representeert de rijkdom van het land (en het behoud daarvan). Het streep die rood is, symboliseert de moed en kracht van de voorouders van het land. De betekenis van de kleuren die in de nationale vlag van Benin gebruikt worden, komt ook naar voren in het volkslied van het land.

Het wapen van Benin

Benin heeft natuurlijk ook een officieel wapenschild, maar deze staat niet op de nationale vlag afgebeeld. Het wapen van het land stamt oorspronkelijk uit 1964 en werd net als de huidige nationale vlag in 1990 geherintroduceerd, nadat het in 1975 door een ander wapen was vervangen.

Het schild heeft een witte achtergrond en wordt door een kruis in vieren gedeeld. In het vlak linksboven is een kasteel in de stijl van de Somba afgebeeld, dat representatief is voor de geschiedenis van Benin. In de rechterbovenhoek van het schild wordt de Ster van Benin, de hoogste onderscheiding van het land, weergegeven. In het kwadrant linksonder staat een afbeelding van een palmboom en rechtsonder een afbeelding van een schip, dat de komst van de Europeanen symboliseert.

Op het officiële wapen van Benin staan echter nog een aantal andere dingen afgebeeld. Zo dienen twee luipaarden, het nationale dier van Benin, aan weerszijden als schildhouder. Aan de bovenkant van het schild zijn ook de nationale symbolen van het land nog weergegeven: twee hoorns die met zand en maïs gevuld zijn, staan symbool voor welvaart. Het wapen wordt ten slotte compleet gemaakt door een witte tekstband aan de onderkant van het wapenschild waarop de Franstalige tekst 'Fraternité, Justice, Travail' (Broederschap, Rechtvaardigheid, Arbeid) staat.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen