Voodoo in Benin

Voodoo in Benin
Voodoo in Benin

Voodoo is een oorspronkelijk Afrikaanse religie die nu nog steeds in sommige Afrikaanse landen gehandhaafd wordt. Benin is er hier een van. Voodoo is hier zo belangrijk dat er zelfs een jaarlijks terugkerend festival wordt gehouden. Het Voodoo Festival is een evenement in Benin dat wordt gehouden in Ouidah. Op 10 januari komen er duizenden voodoo gelovigen bijeen.

Heb je weinig kennis van Benin? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis voodoo

Voodoo komt oorspronkelijk uit Afrika. Voodoo is een religie die door de Afrikaanse slaven mee werd gebracht naar Amerika. Rond 1800 werd de religie voor het eerst meegenomen naar een gebied rondom Louisiana. Een Cubaanse plantagebezitter was door de revolutie verdreven en nam zijn slaven mee naar Louisiana. Wereldwijd zijn er meer dan 80 miljoen voodoo-aanhangers en dit is een aantal dat nog steeds aan het groeien is. Op het moment is voodoo een geloof dat nog sterk actief is in Afrikaanse landen als Togo, Nigeria en natuurlijk Benin. Zo heeft Benin voodoo als officiële religie aangenomen. Ook Haïti heeft voodoo als officiële religie erkend in 2003.

Wat is voodoo?

Voodoo is een geloof waarbij de schepper, godinnen, goden, geesten en voorouders vereerd worden. Voodoo kent dan ook een ontelbaar aantal godheden, wat door demonen bezeten mensen zijn, dierenoffers en andere tradities. Offerrituelen zijn erg belangrijk bij de voodoogemeenschappen en dit wordt dan ook dagelijks gedaan. Vaak bestaan deze offers uit rum, tabak of voedsel. Speciaal gemaakte voorwerpen als schalen, figuren en kalebassen worden hierbij gebruikt. Dit wordt gedaan om de geesten te voeden en dient als tijdelijke behuizing, waardoor de krachten van de geesten gebruikt kunnen worden. Een donkere variant van de voodoo is het offeren van mensen. Dit gebeurt alleen in het geval van de Petro voodoo, wat eigenlijk een variant is van de zwarte magie van de voodoo. Vraag gratis een offerte aan

Het Voodoo festival

Het Voodoo Festival wordt ieder jaar gehouden op 10 januari in Ouidah. Duizenden aanhangers van de religie komen dan naar deze plek om het geloof te vieren. Ook belangrijke voodoopriesters, koningen en lokale chiefs zijn aanwezig bij deze dag. Speciaal hiervoor dossen ze zich uit in bijzonder gekleurde pakken. Tijdens het festival wordt er voornamelijk veel muziek gemaakt en gedanst. Ook vinden er ceremonies plaats. Mensen die hier niet mee bekend zijn kunnen daar soms van schrikken. Het maakt een grote indruk op je. Tijdens het dansen raken de dansers door de hypnotiserende ritmes in een soort trance. Ze gaan dan vreemde stuiptrekkingen maken en hun ogen gaan raar staan of zelfs rollen.

Rituelen

De rituelen van de voodoo-aanhangers zijn vrij ingewikkeld. Dit komt vooral doordat ze in een geheime taal worden uitgedrukt. Ook gaan ze dansen alsof ze door geesten zijn bezeten en er wordt speciaal eten gegeten door de priesters. Er wordt tijdens de rituelen gedacht dat de overleden voorvaderen tijdens het dansen weer aanwezig zijn. Iemand die aan het dansen is mag niet aangeraakt worden. Er wordt namelijk geloofd dat als iemand bezeten is door de geesten en in trance is deze zo gevaarlijk is dat het je kan doden. Een bekend voorwerp tijdens de rituelen zijn de talismannen, die als fetisjen verkocht of gekocht worden. Dit zijn beeldjes die de voodogoden voorstellen, lichaamsdelen of gedroogde dierenhoofden. De voorwerpen zouden een genezende werking hebben.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen