Geluk in Bhutan

Gemaskerde dansers, Punakha, Bhutan
Gemaskerde dansers, Punakha, Bhutan

Geluk is in Bhutan het belangrijkste begrip dat er bestaat, tijd en geld spelen een veel minder grote rol. Het motto van de Bhutaanse inwoners is dan ook niet voor niets: alles op zijn tijd en rustig aan. Jaarlijks wordt er een festival georganiseerd dat volledig in het teken van geluk staat, dit is het Punakha festival.

Heb je weinig kennis van Bhutan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het Punakha festival

Jaarlijks vindt het Punakha festival plaats in Bhutan. Tijdens dit festival staat geluk centraal. Het publiek gelooft erin dat festivals geluk brengen en meer kans geven op een goede wedergeboorte. Het Punakha festival wordt gehouden op het centrale plein voor het klooster. Zo wordt er op het plein een dans uitgevoerd door monniken. De monniken dansen om kwade demonen te verdrijven en zo te winnen van het kwaad. Dit is echter niet de enige soort dans, ook heldhaftige krijgers dansen om te laten zien hoe zij vroeger de vijanden versloegen.

In het Punakha klooster zelf wordt ook een dans uitgevoerd waarbij de dansers een masker dragen met daarop 5 doodskopjes. Hiermee wordt het publiek gewaarschuwd voor de 5 ondeugden die het geluk in de weg staan. Boosheid, hebzucht, jaloezie, onwetendheid en trots vormen samen de 5 ondeugden.

Sommige kleden zijn ook heilig. Door naar een mandala, een uitgerold kleden tegen de tempelwand, te kijken en de stof ervan met het voorhoofd aan te raken, toon je eerbied. Een leuke bijkomstigheid is dat dit geluk brengt in het leven.

Tijdens het festival lopen er ook lama's rond, maar dan niet de dierlijke vorm. Een lama is in Bhutan namelijk een boeddhistische geleerde. Zo nu en dan geven de lama's een kettinkje aan mensen uit het publiek. Het steentje in de ketting beschermt de persoon tegen ongeluk.

Alles op zijn tijd en rustig aan

Op de markt van het festival kunnen mensen een lot kopen. Hiermee kan het publiek leuke prijzen winnen. Prijzen zijn geen geldbedragen, maar leuke producten. Zo kunnen er bijvoorbeeld plastic pistooltjes worden gewonnen, dat zeer populair is onder jongens en mannen. Zelfs monniken vermaken zich met pistooltjes. Het gaat hierbij puur om het plezier, niet om het geweld. Een ander product dat mensen kunnen winnen is een grote klok. Tijd is echter niet erg belangrijk in Bhutan. Een slechte zaak is haast. Het motto is dan ook: alles op zijn tijd en rustig aan. Alles wat je onderneemt, moet bewust en geconcentreerd worden gedaan. Dit brengt geluk. Vraag gratis een offerte aan

Een gelukkig leven in een gezegend huis

Op het Bhutaanse platteland zie je boven de deurpost meestal een flodderig boekje. Dit is een horoscoopkalender dat opgehangen is door een monnik. De monnik reinigt hiermee het huis van kwaadaardige geesten. De bewoners van het huis vinden aanwijzingen in het boekje die voor een gelukkig leven in een gezegend huis zorgen.

Geluk op school

Ook op school wordt de kinderen veel bijgebracht over geluk. Elke schooldag begint met het hijsen van de Bhutaanse vlag. Dit doet de meester samen met een aantal kinderen voordat de les van start gaat. Op de vlag wordt een witte draak afgebeeld. De draak wordt gezien als een teken van geluk. In de klauwen van de draak zitten parels, deze parels staan voor rijkdom. De gele kleur verwijst naar de koning van Bhutan en de kleur oranje staat voor boeddhisme.

Wat kinderen ook op school leren is om kommetjes op het altaar te vullen met water. Water is erg belangrijk in het boeddhisme, het verwijst naar het hart, naar goed doen en naar liefde. Goed doen wordt vergeleken met water dat overal naartoe stroomt en dingen doordrenkt. Dit brengt geluk.

Geluk door meditatie en concentratie

In Bhutan leert elke jongen boogschieten van zijn vader. Vroeger werd boogschieten toegepast tijdens oorlogen en de jacht, maar vandaag de dag is het met name een concentratiesport. Meditatie en concentratie maakt de mens gelukkig volgens de Bhutanen. De meeste jongens oefenen dagelijks.

Geluk zit overal

Geluk zit overal en in de kleinste dingen, maar ook in bepaalde gebouwen. De stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat als heiligdom wordt beschouwd. In elke rand van een stad of dorp vind je er wel een. Bijna elke stoepa herdenkt een heilige uit het verre verleden. De vanen brengen geluk en zijn van onder tot boven bedrukt met heilige teksten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen