Festivals in Bhutan

Festivals in Bhutan
Festivals in Bhutan

Bhutan is in de boeddhistische wereld een van de meest religieuze landen. Dit betekent dat, zoals in elk boeddhistisch land, festivals een speciale plek hebben in het land. Bhutan heeft ondanks dat het een klein land is een grote verscheidenheid aan festivals. De meeste festivals staan in het teken van de daden van Boeddha of de daden van grote meesters uit het verleden. Er zijn veel meer festivals dan die hier besproken worden, maar dit zijn de grootste en meest bekende festivals.

Heb je weinig kennis van Bhutan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tshechu

Het bekendste festival is toch wel Tshechu. Tijdens Tshechu wordt de verjaardag van Guru Rimpoche, of wel 'Guru' gevierd. Guru introduceerde in de 8e eeuw een tantrische vorm van het boeddhisme in Tibet en Bhutan. Tshechu betekent 'dag 10' en het festival wordt dan ook op de 10e dag van de maankalender gehouden. Er zijn natuurlijk meerdere maankalenders per jaar dus wanneer het festival precies wordt gehouden verschilt per plaats en tempel. Het Tshechu festival duurt meestal 3 tot 5 dagen. Het is niet alleen een festival om bij elkaar te komen, maar ook om iemands geloof te vernieuwen, zegeningen te ontvangen door naar de heilige dansen te kijken en om kracht te krijgen. Men gelooft dat iedereen minstens een keer een Tshechu moet meemaken om zegeningen te krijgen en om zonden weg te wassen. Elke heilige dans heeft een speciale betekenis of een speciaal verhaal. Veel van deze dansen zijn gebaseerd op verhalen en incidenten tijdens het leven van Guru. De twee bekendste Tshechu's in Bhutan zijn de Paro en Thimpu Tshechu's.

Jambay Lhakang Drup

Dit festival is wederom om Guru Rimpoche te eren en om het ontstaan van de Jambay Lhakang tempel te vieren. Jambay Lhakang is een van de oudste tempels van Bhutan. Er wordt gezegd dat Guru Rimpoche er een aantal keer is geweest en de plaats als zeer heilig beoordeelde. Het Jambay Lhakang Drup festival duurt 5 dagen. Het hoogtepunt van dit festival is de vuurceremonie. Tijdens deze ceremonie rennen lokale bewoners onder een poort van vuur, gemaakt met gassen, door. Ook de Tercham is erg bijzonder. Deze dans der schatten wordt midden in de nacht uitgevoerd door naakte dansers met maskers. Er wordt geloofd dat deze heilige dans onvruchtbare vrouwen zal zegenen zodat zij misschien toch kinderen kunnen baren.

Vraag gratis een offerte aan

Punakha Drubchen

Het Punakha Drubchen festival is een uniek festival. Tijdens het festival wordt de 17e-eeuwse slag met het Tibetaanse leger nagespeeld. Locale mannen kleden zich in traditionele gevechtskleding en spelen zo de slag na. Het festival wordt gehouden om te herinneren dat de kleine districten in Bhutan het voor elkaar kregen om het Tibetaanse leger terug te drijven, om zo vrede en stabiliteit terug te brengen. Meteen na dit festival wordt de Punakha Tshechu gehouden. Dit festival is in Punakha Dzongkhag.

Nomad Festival

Tijdens dit festival komen de nomaden uit de hooglanden in het noordoosten en noordwesten van de Himalaya's bij elkaar om hun cultuur en tradities te vieren. Deze nomaden zijn tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven en zijn een belangrijk deel van de Bhutaanse cultuur. Tijdens het festival kun je traditionele recepten proberen, jezelf als een echte hooglander kleden en kun je kijken naar een belangrijke ceremonie die normaal alleen te zien is door het koninklijk huis! Voor de avontuurlijke bezoekers is er ook de mogelijkheid om op jaks te rijden. Verder vinden er tijdens het festival vele demonstraties van het traditionele leven plaats en kun je enkele bijzondere heilige tempels bezoeken. Het Nomad Festival wordt gehouden in Bumthang Dzongkhag.

Haa Zomerfestival

Een ander groot festival in Bhutan is het Haa zomerfestival. Tijdens dit festival, dat wordt gehouden in de Haa vallei, kun je kennismaken met traditionele levenswijzen, de cultuur van de nomaden, de unieke Bhutaanse keuken, traditionele sporten en religieuze opvoeringen. Ook kun je tijdens dit festival kennismaken met de witte klaproos. Deze zeldzame bloem wordt wel 1 tot 1.5 meter hoog en groeit op wel 4.000 meter hoog! Je kan deze bloem nergens anders vinden dan in Bhutan. De stad Haa ligt dicht bij het internationale vliegveld van Bhutan. Om in Haa te komen moet je over de hoogste pas van Bhutan rijden. Een bijzondere rit.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen