Het klimaat in Bhutan

Boerenhuis en stoepa's, Phobjikha vallei
Boerenhuis en stoepa's, Phobjikha vallei

Bhutan is een land met veel contrasten als het gaat om het klimaat. Doordat het land geheel in het Himalayagebergte ligt kunnen er veel verschillende weersomstandigheden ontstaan. Zo heb je een tropisch klimaat in het zuiden en maar een hooggebergteklimaat in de bergen.

Heb je weinig kennis van Bhutan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Prettig klimaat

Doordat Bhutan een land is op dezelfde breedtegraad als de Canarische eilanden, is er het hele jaar door een fijn klimaat. De meeste mensen denken bij Bhutan aan de kou, dit is echter nergens voor nodig. Gemiddeld is de temperatuur zo'n 15 tot 20 graden. Wel moet je er rekening mee houden dat het regenseizoen in de zomermaanden valt.

Seizoenen

In Bhutan heb je eigenlijk twee seizoenen: een droog seizoen en een nat seizoen. Het droge seizoen begint rond november en loopt tot en met maart. Hierbij zijn oktober en april de overgangsmaanden tussen het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot en met september. In deze maanden valt eigenlijk alle neerslag van het jaar. In de wintermaanden valt er weinig tot geen regen. Als je Bhutan in het regenseizoen bezoekt, wil dit niet zeggen dat het continu regent. Vaak vallen er zo nu en dan stevige maar korte buien. Tijdens dit seizoen moet je rekening houden met glibberige wegen. Een nadeel aan het regenseizoen is bovendien dat de luchtvochtigheidsgraad dan veel hoger ligt, waardoor het benauwder en warmer aanvoelt dan het in werkelijkheid is. In het midden- en hooggebergte zijn de seizoenen weer wat anders dan in de rest van het land. Vraag gratis een offerte aan

Inner en Great Himalaya

Het middengebergte wordt ook wel de Inner Himalaya genoemd. Hier is het landschap nog redelijk groen maar kan je al wel witte bergtoppen zien. Hoe hoger je komt, hoe minder groen het wordt. De temperatuur varieert hier van 15 tot 20 graden. 's Winters wordt het er niet warmer dan 15 graden. In de nacht kan het dan wel al vriezen. In de Great Himalaya, het hooggebergte, is het klimaat kouder. In dit gebergte liggen namelijk toppen van meer dan 6.000 meter hoogte. Deze toppen zijn allemaal bedekt met gletsjers en sneeuw. In het hooggebergte valt redelijk weinig neerslag. Als er wel neerslag valt, dan is dit in de vorm van sneeuw. De laagvlaktes hebben eigenlijk nooit te maken met winterse buien, doordat het daar ook in de wintermaanden nooit kouder is dan 0 graden.

Himalayagebergte gezien vanaf Bhutan
Himalayagebergte gezien vanaf Bhutan

Temperaturen

De enige plaats waar het echt koud wordt in Bhutan, is in de Himalaya in de winter. In de wintermaanden is het over het algemeen zo'n 4 tot 10 graden in het land. Lokaal kan dit nog iets warmer zijn. In de zomermaanden kunnen de temperaturen wel oplopen tot 25 graden. Vooral in het warme zuiden kan de thermometer een nog hogere temperatuur aangeven, van wel 30 graden in de zomer. Gemiddeld ligt de temperatuur in het zuiden rond de 20 graden, daar heerst dan ook een tropisch klimaat.

Beste reistijd

Je kunt het beste naar Bhutan reizen in de maanden maart tot en met mei en daarna weer van september tot oktober. Vooral in het voorjaar is de natuur in het land erg mooi. Alle bloesems en de rhododendrons staan dan prachtig in bloei. In de herfst is de lucht vaak kraakhelder en het landschap erg groen, doordat het regenseizoen net is geweest. Tijdens de wintermaanden wordt het wat moeilijker om door Bhutan te reizen, zeker als je het hooggebergte in wilt gaan. Er kan dan namelijk sneeuw liggen. Ondanks dat blijft het weer in Bhutan zeer onvoorspelbaar, waardoor het slim is om zowel warme als luchtige kleding mee te nemen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen