Bhutan van A tot Z

Taktsang Palphug Klooster, Paro
Taktsang Palphug Klooster, Paro

Bhutan, ook wel "het land van de donderdraak", is een Aziatisch land gelegen in het oosten van de Himalaya. In het noorden grenst Bhutan aan Tibet en in het westen aan Sikkim. Met een inwonersaantal van bijna 700.000 is Bhutan een vrij dunbevolkt land. Het land staat bekend om de mooie kloosters, beschilderde huizen, de natuur en de vele themafestivals. Het land kent het hele jaar door een aangename temperatuur en de beste reisseizoenen zijn van maart tot mei en van september tot oktober.

Heb je weinig kennis van Bhutan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Accommodaties

Het toerisme in Bhutan staat tot op heden in de kinderschoenen en het comfort van de accommodaties is erg wisselend. Wanneer je besluit om op vakantie te gaan naar Bhutan, dan doe je er verstandig aan te onthouden dat Bhutan een land is waar luxe onbelangrijk is. De Oosterse dorpen hebben vaak geen elektriciteit of stromend water en in de andere gebieden moet je in veel hotels de toiletten delen met andere hotelgasten. Hotels van een westers niveau tref je enkel aan in de plaatsen Gangtey, Jakar, Punakha, Paro en Thimphu.

De meest bijzondere overnachtingen maak je echter mee tijdens een tocht door het hooggebergte van het land. Terwijl wilde paarden en yaks een paar meter verderop liggen te slapen, kun jij vanuit je warme slaapzak genieten van de prachtige sterrenhemel van Bhutan.

B van Boeddhisme

In Bhutan is de meest belangrijke religie het boeddhisme. Ruim driekwart van de Bhutaanse bevolking is praktisch gezien boeddhist en de andere 25% van de inwoners is hindoe. De relatie tussen de beide religies is goed. Vrijwel alle nationale festivals en feestdagen zijn afkomstig uit het boeddhisme en ook het overgrote deel van de Bhutaanse kunst en cultuur is voortgekomen uit dit geloof.

Gouden standbeeld van Boeddha
Gouden standbeeld van Boeddha
Vraag gratis een offerte aan

C van Cash

De bevolking van Bhutan betaalt alles graag cash. In het land zijn er dan ook geen pinautomaten te vinden. Raadzaam is om voldoende cash mee te nemen op vakantie en deze in te wisselen voor Indiase roepies of Amerikaanse dollars.

D van Duur

Bhutan is een erg dure vakantiebestemming voor toeristen. Het land heeft namelijk een minimale dagelijkse besteding van US$200 vastgesteld voor binnenkomende toeristen. Wanneer dit bedrag niet elke dag wordt uitgegeven, dan mag de toerist het land niet in. Bij volledig georganiseerde reizen van touroperators zijn de prijzen al inbegrepen.

E van Eetgewoontes

Bhutaanse inwoners nodigen toeristen graag uit om te blijven eten. Omdat het eten als iets heel serieus wordt gezien, geldt de regel dat je niet tijdens het eten mag praten. De inwoners willen absoluut niet afgeleid worden tijdens het eten en scheppen graag een keer of drie op. Opvallend hierbij is dat het eten erg snel op is.

Een bekende traditie in Bhutan is om op de bladeren van wijnstokken te kauwen. De bladeren worden gevuld met suiker, noten, venkelzaden of gekonfijt fruit. Mensen die op deze bladeren kauwen krijgen een frisse adem, een gereinigd gehemelte en een betere spijsvertering.

F van Festivals

De Bhutaanse feestdagen, ook wel Tshechu's genoemd, trekken veel mensen vanuit omliggende gebieden aan. De Tsechu's vinden plaats in de steden en worden uitbundig gevierd ter ere van Guru Rinpoche. Grote dansgezelschappen voeren de nationale dans uit in de tuinen van de tempels en kloosters. De dansers dragen tijdens deze dans kleurrijke kleding en zijn vaak gemaskerd. Een Tsechu wordt door de lokale bevolking als sociale gebeurtenis gezien, omdat zij dan weer tijd kunnen besteden aan dierbare mensen die zij lang niet meer gezien en gesproken hebben. De festivals vinden ieder jaar op verschillende data plaats, elk dorp en elke stad heeft namelijk een andere feestdatum.

Haa summer festival
Haa summer festival

G van Gewoonten

Het koningshuis is voor de bevolking erg belangrijk waarbij de koning aanbeden wordt. Wanneer je van plan bent contacten te gaan leggen met de bevolking, dan moet je kritiek op het koningshuis achterwege laten. Als je een klooster of tempel wilt bezoeken, dan zul je gepaste kleding moeten dragen en moeten accepteren dat je niet in elk gedeelte van het gebouw mag komen. Bij een bezoek is het gebruikelijk om een kleine bijdrage te leveren aan de kloosters of tempels.

In het openbaar vervoer en bij kloosters is het verboden om te roken. Degene die een sigaret rookt of sigaretten (door)verkoopt kan een hoge straf verwachten. Rokers mogen daarentegen wel tabak importeren voor het gebruik in eigen huis. Hier wordt echter wel een importbelasting van 100% overheen geheven.

H van Hoofdstad

Thimphu is de hoofdstad en ligt in het westen van Bhutan in een groene vallei. De kleine oppervlakte en het inwonersaantal van 50.000 dragen bij tot het feit dat Bhutan de kleinste hoofdstad heeft van heel Azië. Voor Bhutaanse begrippen is Thimphu een levendige stad, terwijl het door toeristen eerder wordt gezien als een rustige en kleine hoofdstad.

I van Integer

De bevolking van Bhutan is tamelijk integer. Bhutaanse inwoners beantwoorden elke vraag namelijk positief en zeggen vaak woorden als 'misschien' tijdens een gesprek. Het zeggen van 'nee' wordt in Bhutan als onbeleefd beschouwd en toeristen die te zeker van zichzelf zijn worden niet gewaardeerd. Daarnaast is het gebruikelijk om de inwoner een cadeautje te geven.

J van Jigme Dorji National Park

Het Jigme Dorji National Park is gelegen in het westen van Bhutan en is een schitterend park voor trekroutes. In het park leven er naast de ruim 300 vogelsoorten ook bedreigde diersoorten zoals de sneeuwluipaard, de Takin, de Rode Panda en de Zwarte Himalaya Beer.

Takin op rots
Takin op rots

K van Kuje Lhakhang tempel

De Kuje Lhakhang tempel is één van de meest belangrijke tempels in Bhutan. Guru Rinpoch was degene die het Tibetaans boeddhisme naar Bhutan bracht en wordt nog steeds als een heilig persoon gezien. In de Bumthang vallei, dichtbij het plaatsje Jakar, dreef hij destijds een demon weg en werd er later op dezelfde plek de Kuje Lhakhang tempel gebouwd.

L van Little Buddha

De film 'Little Buddha' is opgenomen in het plaatsje Paro. Voor de film werd het bouwwerk de Ringpung Dzong gebruikt als decor, dat vroeger diende als wachtpost tijdens de Tibetaanse invasie. Paro beschikt over schitterende beschilderde en gedecoreerde winkeltjes en is zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen.

M van Monarchie

Vanaf het jaar 1907 was er altijd sprake geweest van een Bhutaanse monarchie, waarbij koning Ugyen Wangchuck als eerste aan de macht was. Toen koning Ugyen Wangchuck in 1926 stierf, werd hij opgevolgd door zijn zoon Jigme. Koning Jigme Wangchuck regeerde vervolgens tot het jaar 1952. In de tijd dat de koningen aan de macht waren, was er sprake van een economische vooruitgang en een politieke stabiliteit. In 1949 werd Bhutan onafhankelijk van India en bij de monarchie van 2007 mochten alleen de oorspronkelijke Bhutaanse inwoners in het land blijven. Circa 100.000 Indiërs en Nepalezen sloegen vanwege deze reden op de vlucht. Sinds maart 2008 is Bhutan geen monarchie meer.

N van Ngultrum

De ngultrum, of kortweg 'Nu', is de munteenheid van Bhutan. Elke ngultrum is evenveel als 100 chhertum. De euro is in vergelijking met de Ngultrum veel meer waard, voor één euro kun je namelijk 100 ngultrum krijgen.

O van Onderwijs

Bhutan heeft sinds lange tijd ontwikkelingshulp gekregen om zo de onderwijsinstellingen te kunnen verbeteren. Het volgen van onderwijs is in Bhutan zeer laagdrempelig omdat onderwijs voor alle inwoners gratis wordt aangeboden.

P van Phobjika-vallei

In het hartje van Bhutan ligt op circa 3.000 meter hoogte de Phobjika-vallei. Vanaf de bergtoppen naar beneden stroomt het smeltwater van de Himalaya. De rivieren in de uitlopers van het gebergte vormden het dal Phobjika. Tegenwoordig behoort deze vallei tot één van de belangrijkste wildparken van het land. De dieren die in de vallei leven zijn onder andere herten, beren, wilde zwijnen, luipaarden en de bijzondere sneeuwluipaarden. De wandelpaden brengen je langs rododendron bossen, vijvers en beekjes die allen omringd zijn door dwergbamboe. Op het hoogste punt van de vallei bevindt zich een grote tempel, dat de grootste gebedsruimte is van Bhutan.

Boerenhuis en stoepa's, Phobjikha-vallei
Boerenhuis en stoepa's, Phobjikha-vallei


Q van ?

R van Rode Panda

In het noorden van Bhutan komt de Rode Panda voor. Er zijn 2 soorten Rode Panda's, maar de soort die in dit gebied voorkomt is de Ailurus fulgens fulgens. De Rode Panda mag dan heel erg lijken op de wasbeer, toch is deze pandasoort familie van de beren (Ursidae) of is een geheel eigen soort (Ailuridae). De rode panda's zijn te vinden in bomen, waar ze uitkijken over hun leefgebied en waar ze slapen.

Omdat de rode panda zo bekend is in Bhutan, wordt er het typische biertje Red Panda gebrouwen. Red Panda bier is ongefilterd bier dat er erg troebel uitziet. Veel toeristen die het biertje voor het eerst zien, zijn dan ook vaak sceptisch over het drinken ervan. Het bier wordt verkocht in pint flesjes en smaakt volgens vele toeristen lekker.

S van Souvenirs

De hoofdstad Thimphu is de beste plek om souvenirs te kopen. Ieder weekend vinden er in het centrum markten plaats. Deze markten duren van vrijdagmiddag tot zondagnacht. Soms is het mogelijk om op de markt af te dingen op de prijzen. Naast de markten zijn er ook grote winkelcentra gevestigd in het centrum. De prijzen van de souvenirs die worden aangeboden in deze winkelcentra zijn vast en er wordt niet ingegaan op afdingen. Al met al zijn de prijzen van de souvenirs in Bhutan in vergelijking met andere landen duur, maar de kwaliteit van de producten is daarentegen weer zeer goed.

T van Touroperator

Toeristen die op vakantie willen naar Bhutan, moeten hun reis boeken bij een geautoriseerde touroperator. Deze touroperators zijn door de Bhutaanse overheid goedgekeurd. Toeristen die op een andere manier het land proberen binnen te komen voor een vakantie, worden geweigerd en teruggestuurd naar hun eigen land.

U van Uitsloven

Eten en drinken wordt in Bhutan als een zeer serieuze zaak gezien. Bhutaanse inwoners houden ervan om mensen uit te nodigen voor thee, alcoholische dranken of voor een etentje. Wanneer zij voor anderen koken, sloven zij zich echt uit. De inwoners vinden het onbeleefd als de ander 'nee' zegt en bij een uitnodiging wordt een (klein) cadeautje zeer op prijs gesteld.

V van Vogelaarsparadijs

In Bhutan zijn er maar liefst 800 verschillende soorten vogels aan te treffen. De 2 meest spectaculaire vogelsoorten zijn de Rufus neushoornvogel en de zeldzame zwarthalskraanvogel. De vele soorten maken Bhutan tot een waar vogellaarsparadijs en een ideale bestemming voor vogel spotters.

W van Winterpaleis

De grootste blikvanger van de stad Punakha is het winterpaleis. De stad ligt op circa 4.000 meter hoogte in het noorden van Bhutan en kent zeer aangename temperaturen in vergelijking tot de rest van het land. Het klimaat en de vruchtbare grond maken het mogelijk om rijst te verbouwen en je zult er dan ook veel rijstvelden aantreffen. Het winterpaleis heeft een prachtig uitzicht over deze rijstvelden. Ook worden in de omliggende nationale parken jaarlijks vele kleurrijke religieuze festivals georganiseerd.

X van ?

Y van Yak

In het oosten van de Himalaya leven de Yaks. De yak is een groot rund met een erg dikke vacht. In het gebergte kun je nog enkele wilde kuddes aantreffen, maar de meeste yaks worden door mensen gehouden voor de melk, de wol en het vlees.

Z van Zorg

De zorg is voor zowel de Bhutaanse inwoners als toeristen volledig gratis. Dat de zorg gratis is, komt met name door de ontwikkelingshulp die het land al sinds langere tijd krijgt. De kwaliteit die geleverd wordt door de zorginstellingen is niet te vergelijken met die van Nederland, maar zeker wel redelijk goed.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen