Geheimen van de Galápagos Eilanden

Bootjes Puerto Baquerizo Moreno, Galápagos
Bootjes Puerto Baquerizo Moreno, Galápagos

Voor veel vakantiegangers is een bezoek aan Ecuador pas compleet als ze een boottocht hebben gemaakt langs de Galápagos Eilanden. En dat is niet vreemd want de archipel zit vol geheimen. Weet je bijvoorbeeld welke bijzondere dieren er allemaal leven? En waarom de dieren die er leven niet agressief zijn? Om achter alle geheimen van deze eilanden te komen zul je ze zelf moeten ontdekken maar wij willen al wel een klein tipje van de sluier geven.

Heb je weinig kennis van Ecuador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vulkanische activiteiten

Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong en ongeveer 4 tot 5 miljoen jaar oud. De Galápagos Eilanden zijn dus niets meer en niets minder dan de toppen van reusachtige vulkanen. Op drie eilanden zijn nog erupties waardoor ze van vorm kunnen veranderen. De laatste grote vulkaanuitbarsting was in 1995 op het eiland La Fernandina. Ook het eiland Isabela werd eerder getroffen door dit natuurgeweld. De vulkaan Cero Azul kwam in 1979 en 1982 tot uitbarsting.

Vulkaaneiland St. Bartolome, Galápagos
Vulkaaneiland St. Bartolome, Galápagos

Geïsoleerde ligging

De unieke dierenwereld op de Galápagos Eilanden heeft zich zo kunnen evolueren door de geïsoleerde ligging van de archipel. Het meest oostelijke eiland ligt bijna 1.000 km ten westen van de Ecuadoraanse kust. Hierdoor hebben de diersoorten vrijwel geen natuurlijke vijanden en zijn ze niet agressief tegen bezoekers. Toen Darwin in 1835 op deze eilandengroep terecht kwam heeft het hem gebracht tot zijn beroemde evaluatietheorie. Een aantal jaren later schreef hij hier een boek over.

Bijzondere diersoorten

Op de Galápagos Eilanden kom je veel bijzondere diersoorten tegen zoals de gevlekte rotspelikaan en de zwartrode zeeleguaan. Maar vooral de vogelwereld is een waar paradijs. Er leven maar liefst 58 verschillende vogelsoorten waarvan er 28 alleen op de Galápagos Eilanden voorkomen. De meest voorkomende vogel is de Darwinvink, waarvan er 13 soorten zijn. Ook uniek zijn de Galápagospinguïns, die als enige in zijn soort zo noordelijk leeft.

Galápagospinguïns, Isabela eiland
Galápagospinguïns, Isabela eiland

Plantenwereld

De plantenwereld lijkt enigszins eentonig door de nogal onvruchtbare bodem maar er bevinden zich toch 875 plantensoorten op de eilanden, waarvan er 228 endemisch zijn en alleen op de Galápagos Eilanden voorkomen. Kenmerkende planten zijn de passiebloem, bromelia, varens, zwammen en guaven. Alle planten zijn afkomstig van het Zuid-Amerikaanse continent maar hebben zich wel aangepast aan het klimaat van de Galápagos Eilanden.

Regels voor toeristen

Om de unieke flora en fauna in dit paradijs te behouden zijn er regels opgesteld. Zo zijn er beperkte gebieden om de boot aan te leggen en moet iedereen 'entreegeld' betalen. Helaas heeft dit tot op heden niet het gewenste resultaat. Vanaf februari 2012 mag geen enkel vaartuig meer dan één keer binnen veertien dagen een eiland bezoeken. Hierdoor hoopt de Ecuadoraanse regering het toeristische verkeer te spreiden.

Een bezoek aan de Galápagos Eilanden is zeker een unieke gebeurtenis maar houd je wel aan de regels en zorg ervoor dat deze unieke omgeving blijft bestaan!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen