Ecuador

Landschappen en mooie natuur in Ecuador
Landschappen en mooie natuur in Ecuador

Ecuador is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru, en in het westen aan de Stille Oceaan. Ecuador is een land van contrasten, op landschappelijk en cultureel gebied. Je vindt er besneeuwde bergtoppen en hete stranden, hooglandindianen, negers en blanken. En dit alles in een land wat maar 8x zo groot is als Nederland. Op grond van klimatologische en geografische omstandigheden kan je Ecuador in 4 gebieden verdelen: Sierra (het gebergte), Oriente (het oostelijke laagland), Costa (de kust) en de Galápagos Eilanden. Ecuador was lange tijd een bananenrepubliek. Het land had een landbouweconomie met als voornaamste inkomstenbronnen cacao, koffie en bananen. De ontdekking van aardolie in 1967 vormde een enorme impuls voor de Ecuadoriaanse economie. Het meest bepalende aspect van het landschap van Ecuador is het Andesgebergte. Twee bergketens en een daartussen gelegen hoogvlakte doorsnijden het land van noord naar zuid. De Andes in Ecuador bestaat voor het grootste gedeelte uit gloedwolkafzettingen, gesteenten gevormd uit heet vulkanisch as en gruis.

Heb je weinig kennis van Ecuador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Ecuador
Officiele naam:
Republiek Ecuador
ISO:
EC
Ligging:
west
Hoofdstad:
Quito
Inwoners:
+/- 13216000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
283520 km²
Beste reistijd:
juni - september

Ervaringen

Heb je ooit Ecuador bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Ecuador krijgt gemiddeld een 8,8 uit 10 op basis van 28 ervaringen:

8,8 28 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 10 met 28 resultaten

plaats: Galápagos Eilanden, reisperiode: februari 2020

Onze vakantie Andes-Amazone-Galapagos zijn 3 verschillende vakanties in één. Het was ook onze eerste keer in Zuid-Amerika en we zijn erg gecharmeerd van de vriendelijke mensen, mooie en gevarieerde cultuur en natuurlijk de prachtige en gevarieerde natuur. Genoeg reden om een volgende keer (keren) zeker nog terug te gaan naar Zuid-Amerika.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Quito, reisperiode: juli 2019

Schitterende natuur, veel dieren gezien in Cuyabeno en mooie wandelingen gemaakt in de Andes. Tijdens onze reis hebben we aardige en kundige lokale gidsen en mensen ontmoet, erg leuk. De steden (Quito, Otavalo en Cuenca) waren mooi. Ook hebben we genoten vd kust, Isla del Plata en de walvissen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Quito, reisperiode: juli 2019

Een bijzonder, verrassend modern, land dat haar eigen authenticiteit weet te behouden. Heel afwisselend, van hoge vulkanen tot mooie steden en van avontuurlijke jungle tot knusse dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Relatief compact met goede snelwegen waardoor het land goed te bereizen is.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ecuador

Quinta Juan León Mera (San Juan de Ambato)

De Quinta Juan León Mera was het villa-achtige huis van de schrijver Juan León Mera uit San Juan de Ambato. Naast auteur Juan Montalvo en vrijheidsstrijder Juan Benigno Vela was Léon Mera de derde bekende Juan uit San Juan de Ambato. De stad wordt daarom ook wel 'wieg van de drie Juans' genoemd. Het huis van Juan Léon Mera is nog steeds in onberispelijke staat en ligt aan de noordelijke oever van de rivier de Ambato, in de wijk Atocha. Het huis was gebouwd in 1874 en is nu open voor publiek. Naast de mooie tuinen met 257 verschillende soorten bloemen bevat het huis ook koloniale meubels en schilderingen.

Kathedraal van San Juan de Ambato (San Juan de Ambato)

Kathedraal van San Juan de Ambato
Kathedraal van San Juan de Ambato
Kaart met locatie Kathedraal van San Juan de Ambato

Omdat San Juan de Ambato nog niet zo heel lang geleden verwoest is door een aardbeving, zijn er niet veel koloniale dingen meer terug te zien. Toch is de stad wel de moeite van een bezoekje waard door onder andere de parken en de kathedraal, wat waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de stad is. De kathedraal is gebouwd op de plek waar vroeger de originele kapel uit 1689 heeft gestaan. Deze werd verwoest door een aardbeving, waarna er twee nieuwe kerken werden gebouwd die ook werden verwoest. De nieuwe kathedraal werd ingehuldigd in 1954 en staat aan de overkant van Parque Juan Montalvo. Hopelijk blijft dit prachtige religieuze bouwwerk voorlopig wel overeind staan.

Parque Juan Montalvo (San Juan de Ambato)

Parque Juan Montalvo
Parque Juan Montalvo
Kaart met locatie Parque Juan Montalvo

In het centrum van de stad vind je het Parque Juan Montalvo, vernoemd naar de beroemde Ecuadoriaanse schrijver Juan Montalvo. Het park is in 1905 gebouwd en heeft sinds toen gediend als een ontmoetingsplek voor de inwoners van San Juan de Ambato. Het ligt op het kruispunt van vier belangrijke straten van de stad: Montalvo, Sucre, Bolivar en Castillo. In het midden van het park staat een standbeeld van Juan Montalvo. Het mausoleum waar Juan Montalvo is begraven ligt iets verderop in de straat.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Typische gerechten zijn: * Aji - zeer hete dressing van Spaanse pepertjes * Arepas - Maïspannekoekjes met kaas * Cuy - geroosterde mamotjes * Fanesca - gerecht van verschillende granen, maïs, aardappelen en stokvis * Llapingachos - kleine gefrituurde koekjes van aardappelpuree en kaas * Locro - soep met aardappelen, uien en kaas. Vaak geserveerd met avocado

Bier is overal verkrijgbaar. Club en Pilsener zijn de Ecuadoriaanse merken. Frisdrank vind je ook overal zowel bekende als onbekende merken. De verse vruchtensappen moet je ook echt proberen.

Vervoer

Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 12,5 uur. Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, voeren vluchten uit op Quito en Guayaquil.

Op de wat langere trajecten tussen de grote steden rijden uitstekende bussen. Bussen op trajecten naar wat meer afgelegen plaatsen zijn niet altijd even comfortabel. Binnenlandse vluchten zijn mogelijk naar de meeste provinciehoofdsteden en een aantal plaatsen in het regenwoud. De meeste vliegveldjes worden niet dagelijks aangevlogen en vluchten zijn - zeker in het hoogseizoen - nogal eens vol. Tijdig reserveren is aan te raden. De steden kun je het beste lopend verkennen maar wil je snel naar de andere kant v/d stad, dan kun je het beste een taxi nemen. De chauffeurs zijn sowieso overdag verplicht om hun meter te gebruiken. Wil je `s avonds met de taxi, spreek dan van tevoren een bedrag af. De meter wordt dan meestal niet gebruikt en de ritprijs ligt iets hoger.

Visum

Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor een bezoek korter dan 90 dagen aan Ecuador. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Ecuador lager dan in Nederland.

Veiligheid

Ook al is Ecuador het veiligste land van Zuid-Amerika, je vind er behoorlijk veel kleine criminaliteit. Let dus altijd goed op je spullen.

Medische informatie

In Ecuador vind je enkele uitstekende ziekenhuizen. Voor de meest gangbare medicijnen kun je ook in Ecuador terecht. Maar medicijnen op doktersvoorschrift kunnen het beste zelf worden meegenomen op reis.

Inentingen worden aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

De oorsprong van de bewoners van Ecuador ligt waarschijnlijk in Azië. De gezichtsuitdrukking van de indianen vertoont duidelijke gelijkenissen met mensen van Aziatische rassen. De huidige Ecuadoriaanse bevolking is opgebouwd uit verschillende rassen waaronder indianen, aziaten, en afro-amerikanen. Er zijn 3 groepen indianen: de hooglandindianen, de jungle-indianen en de indianen uit het kustgebied. De indianenstammen vertonen onderling grote verschillen in cultuur. Een ding hebben ze wel gemeen, en dat is de desinteresse voor politiek. Ecuador telt 13 miljoen mensen, waarvan 57% in de steden woont en 3% in het tropische gebied. De gemiddelde leeftijd ligt erg laag. Ongeveer 36% is jonger dan 15 jaar en slechts 4% is ouder dan 65 jaar. De bevolking bestaat grotendeels uit blanken, indianen en Mestizo's (blank en Indiaans bloed). Muziek en dans is in de hele Ecuadoriaanse geschiedenis een populaire manier geweest om gevoelens uit te drukken. Theater is erg belangrijk in Ecuador, vooral in Quito. Er zijn straattheater, mime, politieke satires en traditionele stukken. Artifactos zijn ambachtelijke handwerkproducten die bij winkeltjes/kraampjes worden verkocht.

De taal

Spaans is de officiële taal. Maar voor bijna 1 miljoen inwoners (vooral de indiaanse bevolking van de Sierra) is Quechua de moedertaal. Buiten de grote steden en toeristencentra wordt vrijwel geen Engels gesproken.

Flora & Fauna

De verschillende gebieden in Ecuador hebben ieder een andere flora en fauna. Zo bestaat het tropische regenwoud uit honderden jaren oude bomen, veel palmen en laurieren en leven er diverse soorten apen, vogels, reptielen, spinnen, poema's, luiaards en zoetwaterdolfijnen. In het Andesgebied komen veel grassen, struiken en struikachtige bomen voor waar o.a. marmotachtigen, coyotes en condors leven. De kuststreken van de Galápagos Eilanden zijn vaak woestijn- of steppeachtig en in de hogere delen vind je tropische bossen. Liefhebbers van unieke diersoorten kunnen hier reuzeschildpadden, pinguïns, darwinvinken, zeeleguanen, albatrossen en nog veel meer aparte diersoorten bewonderen. In Ecuador vind je een grote diversiteit aan ecosystemen. Actieve vulkanen, regenwouden, savannen, nevelwouden, hooggebergte, palmstranden en mangrovebossen wisselen elkaar af.

Geschiedenis

Lang voor de 15e eeuw leefden aan de kust en in de hooglanden allerlei verschillende indiaanse gemeenschappen. Pas in de 15e eeuw kwamen de Inca's vanuit Peru naar Ecuador. In 1534 veroverden de Spanjaarden het land en stichtten de hoofdstad Quito. Quito groeide in 300 jaar tijd uit tot een stad van 10.000 inwoners. In 1809 ontstond voor het eerst de roep om onafhankelijkheid en in 1822 versloegen onafhankelijkheidstrijders het Spaanse leger. Ecuador werd een onafhankelijke republiek. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw het land veroverden werd direct het rooms-katholieke geloof geïntroduceerd. Dit geloof heeft tegenwoordig nog steeds veel invloed op de politiek en de bevolking. In diverse steden staan nog rijk gedecoreerde kerken uit die tijd, versierd met het goud van de Incas die de Spanjaarden hadden gestolen.

Heeft u interesse in een reis naar Ecuador? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Microfinanciering

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Ecuador?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Ecuador.

Kan ik een vakantie boeken naar Ecuador i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen