Top 5 bezienswaardigheden Quito

Stadsbeeld van Quito, Ecuador
Stadsbeeld van Quito, Ecuador

Quito is de hoofdstad van Ecuador en is maar een kleine stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Erg bijzonder aan deze stad is de ligging ervan: Quito ligt namelijk vlak onder de evenaar in een smalle vallei aan de voet van de vulkaan Pinchincha. Gelegen op 2.850 meter boven zeeniveau is het de op één na hoogste officiële hoofdstad ter wereld. De Ecuadoriaanse hoofdstad heeft veel charme en is een van de mooist bewaarde koloniale steden van Zuid-Amerika. In deze eeuwenoude stad zul je je zeker niet snel vervelen, want er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden!

Heb je weinig kennis van Ecuador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het historische centrum van Quito

De huidige stad Quito is gebouwd op de ruïnes van een oude Indianenstad, die tijdens de opkomst van de Spanjaarden in de 16de eeuw door de Inca's zelf werd verwoest. Het oude centrum van de stad stamt uit de koloniale tijd, maar door toedoen van aardbevingen moest de stad in de loop der jaren vaak hersteld worden. Desondanks is het toch prachtig bewaard gebleven en is het heden ten dag een van de mooiste koloniale stadscentra in Zuid-Amerika. Het beeld van het historische centrum van Quito wordt gedomineerd door talloze schitterende bouwwerken uit de koloniale tijd, die vooral rondom het centrale plein van de stad, Plaza de la Independencia, te vinden zijn.

Plaza del Teatro, centrum Quito
Plaza del Teatro, centrum Quito

Plaza de la Independencia (Plaza Grande)

De kern van het oude stadscentrum van Quito wordt gevormd door het Plaza de la Independencia. Al sinds de 16de eeuw is dit plein de centrale plek in de stad en tegenwoordig is het dat nog steeds, want van hieruit heb je een prachtig overzicht op alle straatjes van Quito. Midden op het plein staat een schitterend standbeeld, dat daar in 1909 is neergezet als monument ter ere van 100 jaar onafhankelijkheid van Ecuador in dat jaar. Aan de rand van het plein pronken enkele fantastische gebouwen, zoals de Catedral de Quito, het Palacio de Carondelet (het presidentieel paleis) en het paleis van de aartsbisschop.

Paleis op Plaza de la Independencia
Paleis op Plaza de la Independencia
Vraag gratis een offerte aan

Basilica del Voto Nacional

Deze basiliek in neogotische stijl ligt op de top van een steile helling en is daarom zelfs in alle uithoeken van Quito nog goed zichtbaar. De bouw van de kerk werd gestart in 1887 en in 1985 werd het gebouw officieel ingezegend en in gebruik genomen. Maar tegenwoordig worden er nog steeds werkzaamheden aan de kerk verricht, omdat volgens een heersende legende de wereld zal vergaan als het bouwwerk voltooid is. De buitenkant van de Basilica del Voto Nacional is rijkelijk versierd met ornamenten waarop verschillende dieren afgebeeld staan die in Ecuador in het wild voorkomen, terwijl binnen in de kerk een aantal bronzen standbeelden staan die de apostelen en drie evangelisten moeten voorstellen.

Basilica del Voto Nacional, Quito
Basilica del Voto Nacional, Quito

El Panecillo en Virgen del Quito

Voor een prachtig panoramisch uitzicht over de historische stad Quito moet je afreizen naar de top van de grote heuvel, genaamd El Panecillo, in het zuiden van de stad. Bovenop de heuvel is de Virgen del Quito het stalende middelpunt: het levensgrote beeld van een engel is het symbool van de stad en vanaf de berg waakt het over het historische centrum.

El Panecillo met Virgen del Quito
El Panecillo met Virgen del Quito

Teleferico Quito

Aan de ene kant van de Ecuadoriaanse hoofdstad vormt het Andesgebergte het achtergrond decor en aan de andere kant torent de nog altijd actieve vulkaan Pinchincha hoog boven de stad uit, waardoor Quito van beide kanten ingeklemd wordt. Bijzonder is dat toeristen naar de top van deze vulkaan kunnen afreizen. Tussen het hoogtepunt van de Pinchincha en Quito loopt er namelijk een kabelbaan, El Teleferico. Het tochtje voert je mee naar een hoogte van bijna vier kilometer en de reis naar boven is zeker de moeite waard, want bovenaan wordt je beloond met een adembenemend mooi uitzicht!

Dit is nog maar een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden die Quito, de hoofdstad van Ecuador, rijk is, want er zijn nog veel meer mooie kerken, bouwwerken, musea en levendige stadsdelen te ontdekken!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen